Кадр з фільму "Репродукція майбутнього" / фото Adastra Cinema

Природа проти технологій: огляд фільму "Репродукція майбутнього" з Емілією Кларк

16:49, 18.09.2023
6 хв.

21 вересня 2023 року в український прокат виходить один з хітів цьогорічного кінофестивалю Sundance – стильна наукова фантастика "Репродукція майбутнього" з зіркою "Гри престолів" Емілією Кларк та номінантом на "Оскар" Чіветелем Еджиофором в головних ролях. Чому варто подивитися цей фільм, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Репродукція майбутнього" (The Pod Generation).

Про що фільм

Фільм "Репродукція майбутнього" – це ультрастильна футуристична сатира про прекрасний/жахливий світ майбутнього. У стрічці продемонстрований можливий варіант майбутнього, де на людей чекає їжа з 3D принтера, кабінки з імітацією живої природи, штучний інтелект замість психологів та діти, що формуються та народжуються зі спеціального "яйця" – pod-а.

Звісно, така "вагітність" має свої ускладнення, які стають неабияким випробуванням для молодої подружньої пари – Рейчел та Айві. Вона – занурена в роботу кар'єристка, що розробляє штучний інтелект, він – викладає ботаніку, яка в світі майбутнього нікому вже не потрібна. Але чи дійсно погляди Рейчел та Айві на природу життя так сильно відрізняються?

Хоча це науково-фантастичний фільм, його сюжет насправді витікає з реальності. Перед прийомом на роботу у жінок часто цікавляться, чи не планують вони в найближчі роки народжувати, а в деяких великих корпораціях співробітницям з топ-менеджменту інколи неофіційно пропонують гроші за заморожування яйцеклітин або, можливо, на аборт, аби тільки вони не йшли в декрет. Звісно, це все загортають в симпатичний маленький презент, званий "просуванням по службі", однак, як кажуть, "осад лишається".

Також фільм розкриває проблеми гендерних ролей та сімейних цінностей, які змінюються з плином часу та призводять до численних проблем, як і у стосунках всередині родини, так і в соціумі загалом.

Хто в головних ролях

Головні ролі у фільмі виконали багаторазова номінантка на премію "Еммі" Емілія Кларк ("Гра престолів", "До зустрічі з тобою", "Термінатор: Генезис", "Таємне вторгнення") та номінант на премію "Оскар" Чіветел Еджиофор ("12 років рабства", "Доктор Стрендж", "Марсіянин").

Цікаво, що для Кларк це вже другий випадок (після "Гри престолів"), коли її героїня намагалася щось виростити з яйця. Чи це був свідомий вибір, чи співпадіння, пояснила сама акторка в одному з інтерв'ю, яке цитує український прокатник фільму Adastra Cinema: "Ви не повірите, але поки ми готували сценарій до зйомок – нікому не прийшло це в голову, поки на другій репетиції не пожартувала асистентка Софі (Бартез – режисерка фільму), що з цим яйцем треба бути дбайлівішим, ніж з "драконячим". Все, тоді ми хвилин 10 не приходили до тями, бо нікому це в голову не прийшло за майже півроку постійних обговорень!".

Кадр з фільму "Репродукція майбутнього" / фото Adastra Cinema

Також Кларк поділилася враженнями від взаємодії з "яйцем" під час зйомок.

"Це було чудово. Це було дійсно красиво. Воно було дуже легким, очевидно тому, що насправді в ньому не було дитини. Софі постійно нагадувала мені та Чиветелю, що в міру того, як у ньому росте дитина, вона стає трохи тяжкою. І тому спочатку це було схоже на: "О так, от і ми. Ми просто передамо його з точки А в точку Б", і потім – "Ой ні, насправді, йому вже п'ять-шість місяців, тож воно досить важке", – розповіла акторка.

Кадр з фільму "Репродукція майбутнього" / фото Adastra Cinema

По той бік кінокамери

Фільм є знаковим для самої Емілії Кларк, адже тут вона вперше спробувала себе в ролі продюсерки. Під час презентації фільму на фестивалі Sundance вона розповіл, чому так сильно закохалася у цей проект: "Краса сценарію Софі (режисерка), їх з Андрієм (головний оператор) бачення цього проекту – таке чітке візіонерство, яке при цьому – доступне кожному. Я вважаю, що цей фільм, наша історія, історія Рейчел та Алві – універсальна і буде зрозумілою більшості пар і  більшості батьків".

Сценаристкою та режисеркою фільму виступила Софі Бартез, яка до цього зняла комедійну драму "Холодні душі" (2009) та історичну мелодраму "Пані Боварі" (2014).

Втім, найбільш цікавою фігурою за кадром фільму "Репродукція майбутнього" для нашої аудиторії є оператор українського походження Андрій Парех (і чоловік Софі Бартез). У світі кіно він, перш за все, відомий своєю роботою в якості головного оператора та режисера епізодів культового серіалу "Спадкоємці", за що він отримав премію "Еммі" у 2020 році.

У фільмі "Репродукція майбутнього" Парех зумів надзвичайно реалістично показати світ майбутнього, так, що глядач починає вірити в те, що це відбувається насправді: стрічка ретельно досліджує архітектуру, дизайн та моду можливого майбутнього.

Кадр з фільму "Репродукція майбутнього" / фото Adastra Cinema

Можливо, саме історичне коріння Андрія Пареха сприяло тому, що стрічку "Репродукція майбутнього" було офіційно заборонено демонструвати на території Росії – як у кінотеатрах, так і на потокових майданчиках. На жаль, подібних прикладів серед незалежних фільмів наразі не так вже й багато – по факту, випускати кіноновинки в країні-агресорці припинили лише п'ять найбільших мейджорів, тоді як решта компаній продовжує час від час розважати росіян, а отримані від релізів податки витрачаються на війну проти України ("привіт" "Джону Віку" та "Нестримним 4").

Реакція на фільм

Прем'єра фільму "Репродукція майбутнього" відбулася на кінофестивалі Sundance ще у січні 2023 року, однак до кінотеатрів він дістався лише у серпні-вересні.

За підсумками перших переглядів фільм отримав суперечливі відгуки. Так, на IMDb, де фільми оцінює широка аудиторія, у нього наразі оцінка 5,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes в нього 42% схвалення від критиків та 55% від глядачів. Тим часом, на Metacritic критики дали йому 60 бали зі 100, а широка аудиторія – 5,8 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні".

Наш вердикт

Попри суперечливі оцінки на кіноагрегаторах, загалом фільм "Репродукція майбутнього" заслуговує на те, щоб бути побаченим в кінотеатрі. Він дійсно має ідею, яка змушує глядача задуматися. Навіть лунали порівняння фільму з "Чорним дзеркалом", втім, в даному випадку вийшло все ж трохи більш оптимістично.

Також фільм вийшов дуже красивим візуально – від інтер'єрів до гардеробу, від снів до буднів. Крім того, акторський тандем Емілії Кларк та Чіветела Еджиофора видався дуже органічним.

Кадр з фільму "Репродукція майбутнього" / фото Adastra Cinema

Дорікнути фільму можна за дещо повільний темп, а також певні "логічні дірки" – коли хорошу ідею дещо змазали релізацією в окремих моментах.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші новинки кінопрокату читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів вересня 2023 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся