Новинки в кінотеатрах з 7 вересня / колаж УНІАН, фото 20th Century Studios, Greek Film Centre, Netflix

"Привиди у Венеції", "Душа команди", "Ікло" та "Граф": що подивитися на вихідних

09:03, 16.09.2023
11 хв.

Цього тижня в український прокат виходить третій фільм Кеннета Брани про Еркюля Пуаро "Привиди у Венеції". Також українські кіномани зможуть подивитися іспанську сімейну комедію "Душа команди", ретроспективу першого успішного фільму Йоргоса Лантімоса "Ікло" та ще кілька новинок. На Netflix, тим часом, вийде провокаційний фільм "Граф" з числа лауреатів цьогорічного Венеційського кінофестивалю, в якому чилійського диктатора Августо Піночета представили у ролі 250-річного вампіра. Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Привиди у Венеції

A Haunting in Venice (США, 2023, трилер/детектив/кримінал)

Третій фільм Кеннета Брани (з ним же в головній ролі) про приватного сищика Еркюля Пуаро перенесе глядача у моторошну повоєнну Венецію напередодні Дня всіх святих. Пуаро саме вийшов на пенсію і живе в усамітненні, однак все ж неохоче відвідує спіритичний сеанс у занедбаному палаццо з привидами. Коли ж одного з гостей вбивають, детектив змушений зануритися у зловісний світ тіней і таємниць.

Окрім самого Кеннета Брани, який зіграв Еркюля Пуаро у двох попередніх фільмах – "Вбивство в "Східному експресі" (2017) та "Смерть на Нілі" (2022), в третій частині задіяні Джеймі Дорнан ("Белфаст", "50 відтінків сірого"), Мішель Єо ("Все завжди і водночас", "Шан-Чі та легенда десяти кілець"), Тіна Фей ("30 потрясінь", "Вбивства в одній будівлі"), Келлі Райлі ("Справжній детектив 2", "Єллоустоун"), Кайл Аллен ("Розаліна", "Американська історія жаху: Апокаліпсис") та інші.

Як і два попередніх фільми, "Привиди у Венеції" заснований на романі "королеви детективу" Агати Крісті – цього разу це "Вечірка на Геловін", випущений в 1968 році.

Перші відгуки про фільм скоріше позитивні. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 6,8 балів з 10, а на Rotten Tomatoes він отримав 79% схвалення від критиків. На Metacritic кіноексперти дали йому 60 балів зі 100, що відповідає характеристиці "середні або змішані відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Ікло

Kynodontas (Греція, 2009, трилер/драма)

Сюжет картини розгортається навколо сім’ї: батько, мати та троє дорослих дітей живуть на околиці міста. Їхній великий будинок оточений високим парканом. Жоден із дітей ніколи не бував за межами цього ізольованого світу: вони ростуть, розважаються і навчаються так, як їхні батьки вважають за потрібне. Усі добре знають головне правило: "не можна залишити домівку, допоки в тебе не випаде ікло".

Саме ця картина принесла всесвітню славу грецькому режисеру Йоргосу Лантімосу. Прем’єра відбулася на Каннському кінофестивалі, де стрічку відзначили преміями Молоді та "Особливий погляд". "Ікло" також став першим за понад 30 років грецьким фільмом, що отримав номінацію на "Оскар".

У цій роботі вже помітний фірмовий стиль режисера, який пізніше був удосконалений у його хітах "Лобстер", "Вбивство священного оленя" та "Фаворитка". Зараз Лантімос уже тричі номінант на премію "Оскар", а на цьогорічному Венеційському кінофестивалі він здобув головну нагороду – "Золотого лева" – за свою нову роботу "Бідолахи".

Фільм "Ікло" відкриваєосінній сезон ретроспективної серії від кінокомпанії "Артхаус Трафік". Пізніше в межах цього проекту вийдуть сюрреалістична антиутопія "Місто загублених дітей" (1995) Марка Каро та Жана-П’єра Жене, а також родоначальник сучасних зомбі-горорів "Ніч живих мерців" (1968) Джорджа Ромеро.

Більше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Душа команди

Llenos de gracia (Іспанія, 2022, комедія/сімейний)

Сюжет розгортається довкола вихованців школи-інтернату. Влітку в них з’являється нова викладачка – черниця, яку зустрічають пустощами й витівками. Жінка з усіх сил намагається впоратися з юними розбишаками й завоювати їхню повагу. Ставши випадковою свідком забороненої вилазки дітей для гри у м’яч, вона вирішує започаткувати шкільну футбольну команду.

Стрічка сфокусована на взаєминах сестри Марини та хлопчика на ім'я Вальдо. Це реальна історія про жінку, яка відкрила юний талант – Вальдо став професійним футболістом і навіть грав за легендарний клуб "Реал Мадрид". Свій перший гол футболіст присвятив саме сестрі Марині, а на своїй футболці написав її ім’я.

Світова прем'єра відбулася на 25-му кінофестивалі в Малазі у березні 2022 року. Також картину демонстрували на найбільшому європейському фестивалі кіно для дітей і підлітків 52-му Giffoni, де "Душа команди" здобула нагороду як найкращий фільм у категорії Elements +10. Фільм став володарем Ґран-прі цьогорічного ювілейного Чілдрен Кінофесту – найбільшого українського фестивалю кіно для дітей і підлітків.

Наразі фільм має оцінку на IMDb 6,6 балів з 10.

Диявольська гра

All Fun and Games (США, 2023, трилер/жахи)

За сюжетом фільму, група підлітків із Салема знаходить проклятий ніж, який випускає демона. Він змушує їх грати в моторошні, смертельні версії дитячих ігор. Переможців не існує, а вихід лиш один – залишитися живими.

Головні ролі у фільмі виконали зірки серіалів Netflix – Ейса Баттерфілд ("Статеве виховання") та Наталія Даєр ("Дивні дива").

У світовий прокат фільм вийшов 1 вересня 2023 року та отримав суперечливі відгуки. Тоді ж його офіційно почали показувати в Росії. Нині на IMDb у нього оцінка лише 4,7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав аж 80% схвалення від глядачів.

Після. Назавжди

After Everything (США, 2023, мелодрама)

П'ята та фінальна частина популярної підліткової франшизи за мотивами однойменного світового бестселера Анни Тодд нарешті поставить крапку у складних бурхливих стосунках хорошої дівчинки Тесси Янг та поганого хлопця Хардіна Скотта, які то сходилися, то розходилися протягом попередніх чотирьох частин. Наприкінці попередньої частини вони знову розбіглися, і тепер Хардін нарешті зрозумів, наскільки Тесса для нього важлива. Він готовий на все, щоб повернути її, однак чи погодиться вона його пробачити цього разу?

Головні ролі у новій частині франшизи знову виконали Джозефін Ленгфорд та Хіро Файнс-Тіффін. Також до своїх ролей повернулися Ченс Пердомо, Стівен Мойєр та Аріель Кеббел.

Режисеркою фільму виступила Кастіль Лендон, яка також зняла третю та четверту частини франшизи.

За підсумками перших відгуків на IMDb фільм має оцінку 6 балів з 10. Традиційно фільми франшизи отримують доволі скромні оцінки від критиків, однак їх високо оцінюють глядачі – у цієї серії вражаюча фанатська база.

Зазначимо, також фільм офіційно виходить в російський прокат.

Невдале пограбування

Ostaggi (Італія, 2021, комедія)

В центрі сюжету цього фільму – зневірений бізнесмен, який грабує банк і, ховаючись від поліції, бере в заручників відвідувачів найближчого кафе. Серед них – шкідливий пекар, екстравагантна повія, пенсіонерка зі слабким серцем та емігрант без документів. Грабіжник розпочинає переговори з поліцією, але одночасно у кафе починається своя боротьба за виживання.

В Італії прем'єра фільму відбулася ще у 2021 році, однак у решті країн світу він вийшов пізніше. Зокрема, навесні 2023 року він також вийшов в офіційний прокат в Росії.

Фільм отримав середні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 5,4 бали з 10.

Граф

El Conde (Чилі, 2023, чорна комедія)

У цій сміливій картині чилійський диктатор Августо Піночет представлений в образі 250-річного вампіра, який вирішив померти. Втім, зробити йому це постійно заважають численні "стерв'ятники", що кружляють навколо.

Зняв фільм оскароносний чилійський режисер Пабло Ларрейн, який вже не вперше береться за зображення трагічних сторінок в історії рідної країни. Так, його фільм "Ні" 2012 року, який отримав "Оскар" як найкращий фільм іноземною мовою, розповідав історію країни з точки зору рекламіста, який отримає замовлення на зняття агітаційного ролика проти диктатури. Тим часом, фільм "Розтин" 2010 року розповідав про військовий переворот в Чилі з точки зору патологоанатома, який мав приховувати реальні причини смертей людей в результаті цих трагічних подій.

Після успіху своїх стрічок, що розповідали про історію Чилі, Ларрейн також попрацював в Голлівуді, знявши тепло прийняті критиками біографічні фільми "Джекі" (2016) про Жаклін Кеннеді, вдову президента США Джона Кеннеді, з Наталі Портман в головній ролі, та "Спенсер" (2021) про британську принцесу Діану з Крістен Стюарт.

Зазначимо, що цього місяця чилійці, з нагоди 50-ї річниці захоплення влади Піночетом, згадують жертв режиму, тож реліз фільму є більш ніж актуальним. Прем'єра фільму відбулася на початку місяця на Венеційському кінофестивалі, де він отримав приз за найкращий сценарій. Широкій аудиторії фільм стане доступний з 15 вересня 2023 року на Netflix.

Наразі на IMDb у фільму оцінка 6,4 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 84% схвалення від критиків (з поміткою "Сертифікована сфіжість") та 80% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 71 бал зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Мільйон миль звідси

A Million Miles Away (США, Мексика, 2023, драма/фантастика)

Фільм, заснований на реальних подіях, розповідає історію Хосе Ернандеса – першого сільськогосподарського робітника-мігранта, який побував у космосі. Це історія завзятості, спільності та самопожертви задля здійснення мрії.

Головні ролі у фільмі виконали Майкл Пенья ("Людина-мураха", серіал "Нарко: Мексика") та Роза Салазар ("Пташиний короб", "Аліта: Бойовий ангел").

Перші відгуки про фільм позитивні. Так, на Rotten Tomatoes він має 89% схвалення від критиків.

Широкій аудиторії фільм буде доступний на Prime Video з 15 вересня 2023 року.

Кохання з першого погляду

Love at First Sight (США, 2023, мелодрама)

В центрі сюжету фільму – двоє незнайомців, які зустрічаються в літаку до Лондона, але за іронією долі розлучаються. Возз’єднання здається неможливим, але кохання може подолати будь-які труднощі.

Головні ролі у фільмі виконали Гейлі Лу Річардсон ("Спліт", "Після Янга") та Бен Гарді ("Люди Ікс: Апокаліпсис", "Богемна рапсодія").

Фільм стане доступний на Netflix з 15 вересня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали вересня 2023 року – цього тижня на Apple TV+ стартує третій сезон сатиричного телесеріалу "Ранкове шоу", а на Prime Video відбудеться прем'єра гостросюжетного серіалу "Дика місцевість".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся