Кадр з фільму "Реаліті" / фото Arthouse Traffic

21 вересня 2023 року в українських кінотеатрах вийде драматичний трилер "Реаліті". Сценарій фільму заснований на протоколі допиту ФБР Реаліті Віннер, яку підозрюють у розкритті секретної інформації про втручання Росії в президентські вибори в США у 2016 році. Головну роль у стрічці зіграла зірка серіалів "Ейфорія" та "Білий Лотос" Сідні Свіні.

УНІАН разом з Артхаус Трафік підготував цікаві факти про створення стрічки та пояснив, чому її прокат не варто пропускати. 

Реальна історія в основі

Кіномитці кажуть, що життя пише значно драматичніші сюжети, ніж будь-який сценарист, і у випадку з "Реаліті" це і справді так. Фільм повністю заснований на правдивій історії, з мінімальними відхиленнями від реальних подій.

Стрічка розповідає про колишню військову США та перекладачку Агентства національної безпеки Реаліті Віннер. У 2017 році вона злила секретний документ інтернет-виданню The Intercept, що містив секретну інформацію про атаки російських військових на американське програмне забезпечення для голосування та місцевих виборних органів напередодні виборів 2016 року. Вона була засуджена до найдовшого тюремного ув’язнення за несанкціоноване поширення урядової інформації у ЗМІ – п'ять років і три місяці. 2 червня 2021 року Віннер перевели з в'язниці до перехідного закладу – Центру управління реабілітацією в'язнів у Сан-Антоніо, штат Техас.

Успіх першоджерела 

Початково сюжет був адаптований у п’єсу "Чи це кімната", яку написала Тіна Саттер. Постановка стала неймовірно популярною та мала великий успіх. Через це Саттер, у співавторстві з Джеймсом Полом Далласом, переписала історію у формат сценарію.

Фільм "Реаліті" також став режисерським дебютом у кіно для самої Саттер.

Перформанс Сідні Свіні

Головну роль у стрічці виконала Сідні Свіні – двократна номінантка на премію "Еммі" за ролі у серіалах "Білий лотос" та "Ейфорія". Граючись з обмеженим простором та емоційною скутістю своєї героїні, Свіні видала сильний перформанс, який змушує глядача гадати: невже Віннер і справді не знає чому до неї приїхали представники ФБР? Чи вона майстерно зберігає обличчя спокою та впевненості, приховуючи правду? 

Кадр з фільму "Реаліті" / фото Arthouse Traffic

Для того, щоб достовірно передати характер реальної Реаліті Віннер, Сідні Свіні зідзвонювалась з нею по Zoom, поки та перебувала у в’язниці. 

"Коли я готувалася до прослуховування, то знайшла якомога більше інтерв'ю з Реаліті, щоб подивитися, як вона розмовляє, рухається, які у неї манери", – розповіла Свіні.

Справжня Реаліті Віннер схвалила стрічку

Байопіки – доволі розповсюджений жанр у кіно, але часто, після екранізації життя якоїсь реальної постаті, починають спливати негативні заяви, оскарження та цілі скандали стосовно того, наскільки достеменно була передана історія і що саме вона розповідає про своїх героїв. Але у випадку з "Реаліті" справжня Реаліті Віннер підтримала створення фільму, хоча й повідомила, що не планує дивитися стрічку, бо не хоче заново проживати свій травматичний досвід.

Проте Віннер радо допомагала Свіні працювати над своєю персонажкою, а її родина відвідала прем’єру стрічки на "Берлінале", після якої мати Реаліті Віннер обійняла Сідні Свіні та була дуже розчулена. Справжня Реаліті Віннер також бачила постановку п’єси – її сестра тримала ноутбук із включеним зумом під час одного з виступів. 

Високі рейтинги

Прем’єра стрічки відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі у 2023 році. Рейтинг фільму на сайті Rotten Tomatoes становить 93% та має сертифіковану свіжість. Портал Metacritic також поставив стрічці 83 бали зі 100, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Кадр з фільму "Реаліті" / фото Arthouse Traffic

Видання The Curb описало "Реаліті" як "разючий твір, який не можна ігнорувати в сучасну епоху політики та наративів постправди". Одна лише гра Сідні Свіні варта глядацького часу, а те, як побудований фільм і про що він говорить, є сміливим і динамічним рішенням, зазначило видання.

Про інші новинки кінопрокату читайте в нашому окремому матеріалі. Таккож ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів вересня 2023 року

Вас також можуть зацікавити новини: