Фільм "Гран Туризмо" вийшов в прокат 10 серпня 2023 року / фото Sony Pictures

Неймовірна і (майже) реальна історія успіху: огляд фільму "Гран Туризмо"

11:03, 13.08.2023

10 серпня 2023 року в український прокат вийшла спортивна драма "Гран Туризмо", заснована на реальній історії британського автогонщика Яна Марденборо – геймера, який зумів досягти успіху на справжньому гоночному треку. Наскільки вдалою видалася екранізація цієї неймовірної історії, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Гран Туризмо" (Gran Turismo).

Трохи передісторії

Неймовірно, але факт – фільм "Гран Туризмо" заснований на цілком реальній історії. У далекому 1997 році Sony запустила на PlayStation надзвичайно реалістичний симулятор автомобільних перегонів Gran Turismo, розроблений японським автогонщиком-любителем та дизайнером відеоігор Кадзунорі Ямауті.

У 2008 році Nissan та Sony Interactive Entertainment запустили реаліті-шоу GT Academy, що давало можливість гравцям Gran Turismo отримати шанс взяти участь у реальних автоперегонах "під крилом" Nissan. У третьому сезоні шоу в 2011 році перемогу отримав британець Ян Марденборо, чия історія і лягла в основу фільму.

Власне, з 22 переможців усіх сезонів шоу, що виходили в ефір з 2008 по 2016 роках, саме він досяг найбільшого успіху на реальному гоночному треку. Будучи наймолодшим переможцем GT Academy, нині 31-річний Марденборо досі бере участь у автоперегонах, маючи при цьому кілька призових місць, в тому числі у престижних 24 Hours of Le Mans.

Фільм "Гран Туризмо" заснований на реальній історії / фото Sony Pictures

Ідея зняти фільм "Гран Туризмо" виникла ще у 2013 році, його мав знімати розробник відеоігор та режисер Джозеф Косинські (на той момент він встиг зняти два фільми – "Трон: Спадок" та "Облівіон"). У 2018 році стало відомо, що він не працюватиме над фільмом – натомість його наступним фільмом став "Топ Ґан: Меверік", що вийшов у 2022 році.

Тим часом, в травні 2022 року стало відомо, що фільм "Гран Туризмо" таки перебуває в роботі вже під керівництвом південноафриканського режисера Нілла Блумкампа, який "вистрілив" у 2009 році завдяки псевдодокументальному науково-фантастичному трилеру "Дев'ятий округ", що отримав чотири номінації на "Оскар". Після цього він зняв такі фільми, як "Елізіум", "Робот Чаппі" та інші.

Хоча фільм "Гран Туризмо" і заснований на реальній історії Яна Марденборо, в ньому доволі багато відхилень від справжніх подій. Ймовірно, це було зроблено для більшого драматизму, але саме за це йому і "дісталося" від критиків. Приміром, епізод з аварією на треку Нюрбургринг, який забрав життя одного глядача, у фільмі подали як ключовий для мотивації героя, хоча насправді він трапився за кілька років після того, як Марденборо почав брати участь у реальних перегонах – і на той момент в його активі вже було призове місце на 24 Hours of Le Mans, що стало кульмінацією фільму. Крім того, насправді Марденборо був лише третім, а не першим переможцем GT Academy – у реальному житті вперше шоу виграв іспанець Лукас Ордоньєс, який, ймовірно, став прототипом одного з партнерів Марденборо по команді Nissan Антоніо Круза.

GT Academy дійсно давала шанс геймерам стати гонщиками / фото Sony Pictures

Взагалі, здається, творці фільму просто висмикнули реальні факти історії, хаотично перемішали їх та розбавили вигаданими додатковими "життєвими" сюжетними лініями. У цьому трактуванні історії молодий хлопець з Уельсу Ян Марденборо проводить цілі дні за симулятором Gran Turismo та через це постійно свариться з батьком – колишнім футболістом, який так і не досяг великого успіху та тепер працює звичайним робочим на залізниці, і зовсім не хоче, щоб його сини повторили його долю.

Паралельно британський маркетолог Nissan Денні Мур (його прототипом став бізнесмен Даррен Кокс) пропонує головному офісу в Японії надати гравцям Gran Turismo шанс пересісти за кермо реальних гоночних авто. Коли ті погоджуються на цю авантюру, йому залишається лише одне – знайти того, хто підготує учнів академії Gran Turismo до реальних перегонів. Вибір падає на колишнього гонщика Джека Солтера, який колись давно мав великі перспективи, однак після трагічного нещасного випадку його кар'єра зупинилася і в підсумку він почав працювати механіком, обслуговуючи інших гонщиків. Тепер ці троє мають переступити через власні страхи та кинути виклик системі, в якій інші професійні гонщики зовсім не раді бачити поряд із собою геймерів.

Хто в головних ролях

Головну роль у фільмі виконав британець Арчі Мадекве, який до цього відзначився ролями у фільмах "Сонцестояння" та "Покоління Вояджер", а також у серіалі Apple TV+ "Сліпота". Цікаво, що його каскадером у фільмі виступив сам Ян Марденборо.

Роль менеджера Денні Мура виконав Орландо Блум (франшизи "Володар перстнів", "Пірати Карибського моря"), а наставника героя Джека Солтера зіграв Девід Гарбор ("Дивні дива", "Чорна вдова") – напевно, саме Гарбор показав найкращу акторську гру в фільмі.

Орландо Блум у фільмі "Гран Туризмо" / фото Sony Pictures

Ролі батьків Марденборо виконали дворазовий номінант на "Оскар" Джимон Гонсу ("Кривавий діамант", "Шазам!", "Вартові галактики", "Форсаж 7") та солістка Spice Girls Джері Галлівелл (так, виявляється, інколи вона і в кіно забігає).

Прем'єра фільму відбулася ще наприкінці червня 2023 року під час етапу автомобільний перегонів Формули-1 Гран-прі Бельгії на трасі Спа-Франкоршам, однак до кінотеатрів фільм потрапив лише у серпні.

За підсумками перших днів переглядів фільм отримав змішані відгуки – якщо критики були до нього доволі суворі, то глядачам він сподобався куди більше. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 7,1 бал з 10 від широкої аудиторії, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 55% схвалення від критиків. На Metacritic у нього наразі 45 балів від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "середні або змішані відгуки".

За бажання, у "Гран Туризмо" можна знайти чимало моментів, до яких можна доколупатися – від історичної недостовірності до наївних та дещо переграних неосновних сюжетних ліній, вклинених суто для драматичного ефекту, але абсолютно необов'язкових. Приміром, глядачі цілком могли б обійтися без любовної лінії, в якій головний герой витрачає свій перший призовий бонус на організацію розкішної поїздки до Японії на церемонію підписання його контакту для свого любовного інтересу Одрі, яка навіть не є його дівчиною. Ще дивніше, що та погоджується на таку пропозицію. Ну дійсно, ця наївно-ванільна лінія ну дуже дивно виглядає в наш час.

Іноді фільм "Гран Туризмо" переграє з драматизмом / фото Sony Pictures

Звісно, критики та глядачі не можуть утриматися від порівнянь "Гран Туризмо" з іншими "гоночними" фільмами – від "Форсажу" до "Аутсайдерів". Однак, навряд чи це вдалі порівняння. Адже сам "Форсаж" ніколи не був фільмом про автоперегони, тоді як "Гран Туризмо" – то саме про яскраві спортивні перегони, за якими спостерігати суцільне задоволення. Взагалі, візуальна складова у "Гран Туризмо" – це одна з його найсильніших складових. Фільм має чітку мету – реклама гри Gran Turismo та автомобілів Nissan, і він з цією задачею справляється відмінно.

Фільм "Гран Туризмо" – це яскраве розважальне видовище / фото Sony Pictures

З іншого боку, фільм не претендує на лаври заточених під "Оскар" спортивних драм як вже згадані вище "Аутсайдери", тож від нього цього й не варто очікувати. "Гран Туризмо" – це суто розважальне видовище, за переглядом якого під попкорн можна на пару годинок відключитися від жорстоких реалій життя.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів серпня 2023 року.