Кадр з фільму "Каскадер" / фото Universal Pictures

Вибухова ода каскадерам: огляд нового фільму від творця "Дедпула 2" та "Швидкісного поїзда"

18:19, 24.04.2024
8 хв.

УНІАН ділиться враженнями про новий фільм режисера-каскадера Девіда Літча, який вже з завтрашнього дня можна буде подивитися в кінотеатрах України.

25 квітня 2024 року в український прокат виходить яскравий комедійний екшн "Каскадер" (The Fall Guy), головні ролі в якому виконали цьогорічні оскарівські номінанти Раян Ґослінґ та Емілі Блант. Яким вийшов новий фільм від професійного каскадера та режисера фільмів "Дедпул 2" та "Швидкісний поїзд" Девіда Літча, читайте в огляді УНІАН.

Про режисера

Протягом останнього десятиліття Девід Літч став одним з найяскравіших режисерів, що працюють в жанрі екшн. І в цьому немає нічого дивного, адже хто як не він знає усе про постановку карколомних бійок, вибухів та перегонів.

З дитинства Літч захоплювався бойовими мистецтвами, і попри отриману вищу освіту за напрямком "Міжнародні відносини", одразу після коледжу він вирішив відкрити спортивну школу та зайнятися там викладанням. Паралельно, у 1995 році 20-річний Літч дебютував у кіно в якості каскадера в серіалі "Шерман Оукс".

Надалі його кар'єра на каскадерських теренах розвивалася шаленими темпами – він виступав як дублером особисто, так і координатором трюків загалом. З тих пір він встиг попрацювати над серіалом "Баффі – переможниця вампірів", франшизою "Матриця", фільмами "Блейд", "Бійцівський клуб", "Одинадцять друзів Оушена", "Шибайголова", "S.W.A.T.: Спецназ міста янголів", "Троя", "Ван Хелсінг", "Три ікси 2: Новий рівень", "Костянтин: Володар темряви", "Містер і місіс Сміт", "300 спартанців", "Ультиматум Борна", "Люди-Х: Росомаха", "Механік" та ще безліччю інших знакових бойовиків. Він п'ять разів виступав дублером Бреда Пітта та двічі підміняв Жана-Клода Ван Дамма.

Кадр з фільму "Каскадер" / фото Universal Pictures

Загалом Літч та його каскадерська компанія 87Eleven, яку він заснував у 1997 році разом з колегою Чадам Стагелські (та дублером Кіану Рівза), за останні майже 30 років долучилися до більшості гучних екшн-фільмів Голлівуду та давно вже виробили свій впізнаваний стиль.

Згодом вони вирішили, що відповідати суто за каскадерську роботу для них замало, і подалися в режисуру. У 2014 році Стагелські дебютував як режисер з вже культовим бойовиком "Джон Вік", тоді як Літч у цьому фільмі виступив співрежисером, відповідальним за постановку бойових сцен. Фільм став справжнім хітом і відкрив обом подальший шлях у Голлівуді в якості режисерів.

Свій повноцінний самостійний режисерський дебют Літч здійснив у 2017 році з шпигунським трилером "Атомна блондинка", головні ролі в якому виконали Шарліз Терон та Джеймс Мак-Евой. Вже за рік він випустив ще один гучний екшн-проект – супергеройський комедійний бойовик "Дедпул 2". Обидва фільми отримали позитивні відгуки та були фінансово успішним в прокаті.

Ще за рік Літч зняв бойовик "Форсаж: Гоббс та Шоу" – і, на скромну думку автора цієї рецензії, він видався набагато кращим за більшість фільмів оригінальної франшиза "Форсаж", спін-оффом якої він, власне, і є.

Наступного фільму Літча довелося чекати три роки. У 2022 році на екрани вийшов бойовик "Швидкісний поїзд", на головну роль в якому режисер запросив вже згаданого вище Бреда Пітта.

І ось тепер на екрани вийшла п'ята сольна режисерська робота Девіда Літча – комедійний бойовик "Каскадер", де він віддав належне своїм колегам по цеху, які зазвичай виконують найризикованішу роботу, але залишаються непоміченими – за це навіть "Оскар" не дають, як констатує головний герой фільму Кольт Сіверс.

Про що новий фільм

Сюжет серіалу натхнений однойменним популярним у 80-х роках екшн-серіалом з Лі Мейджорсом в головній ролі, що розповідав про каскадера Кольта Сіверса, який у вільний час працював мисливцем за головам, використовуючи свою фізичну підготовку та знання у постановці трюків під час ловлі злочинців та втікачів. Сам вираз "fall guy" в англійській мові має одне зі значень "цап відбувайло" – і, власне, саме цей вираз найкраще характеризує фільм.

Під час створення свого фільму Літч використав лише загальний концепт серіалу, однак спробував створити власну історію. Його Кольт Сіверс – один з найкращих каскадерів, який на постійній основі дублює пихату, капризну та взагалі не дуже приємну суперзірку Тома Райдера. Втім, він любить свою роботу. Особливо коли на знімальному майданчику з'являється талановита операторка Джоді Морено. Між ними миттєво спалахує іскра та закручується бурхливий роман, однак все йде шкереберть, коли Кольт отримує тяжку травму під час виконання складного трюку. Після цього він замикається у собі на півтора роки – не лише покинувши професію, але й розірвавши стосунки з Джоді.

Одного дня продюсерка Райдера Гейл обманом заманює Кольта на зйомки нового космічного бойовика "Металевий шторм", який є режисерським дебютом Джоді. Втім, остання досі ображена на колишнього коханця та аж ніяк не рада співпраці. Ще гіршими справи стають, коли виявляється, що Райдер зник – і Гейл просить Кольта його відшукати, якщо він хоче врятувати кар'єру своєї коханої. Ну а далі він поринає у вихор брехні, інтриг та смертельної небезпеки, коли на кону вже не лише робота, але й життя.

У фільмі Літч дійсно приділяє дуже багато уваги каскадерському ремеслу, саме з точки зору останніх, а під час титрів глядачам показують кадри за участю дублерів, які працювали у фільмі. Також там є невеличка сцена після титрів, яка є своєрідним приквелом до фіналу фільму.

Загалом у фільмі дуже багато відсилок – від цілком очевидних алюзій на "Дюну" до більш тонких моментів, які зацінять тільки справжні фанати бойовиків.

Актори та персонажі

Головні ролі у фільмі виконали цьогорічні оскарівські номінанти Раян Ґослінґ ("Барбі") та Емілі Блант ("Оппенгеймер"). І якщо Ґослінґ представив свою версію Кольта Сіверса, що має багато спільного з серіальним прототипом, то для Блант вигадали нового персонажа. Так, якщо у серіалі головним жіночим персонажем була Джоді Бенкс – також каскадерка, то у фільмі її зробили режисеркою, змінивши також і прізвище.

Кадр з фільму "Каскадер" / фото Universal Pictures

Продюсерку Гейл у фільмі зіграла зірка серіалу "Тед Лассо" Ганна Веддінгем, а суперзірку Тома Райдера – голівудський красень Аарон Тейлор-Джонсон ("Пипець", "Месники: Ера Альтрона"), який вже працював з Літчем у фільмі "Швидкісний поїзд". Саме його ЗМІ називають головним претендентом на роль наступного Джеймса Бонда.

Кадр з фільму "Каскадер" / фото Universal Pictures

Вінстон Дюк, найбільш відомий за фільмами "Чорна пантера" та "Ми", зіграв роль координатора трюків та друга головного героя Дена Такера, а зірка фільму "Все завжди і водночас" Стефані Сюй втілила образ персональної асистентки Райдера Альми Мілан.

Невеличкі камео в сцені після титрів отримали і зірки оригінального серіалу "Каскадер" – Лі Мейджорс та Хізер Томас.

Реакція на фільм

Світова прем'єра фільму відбулася на американському кінофестивалі SXSW 12 березня 2024 року, де він отримав здебільшого позитивні відгуки від критиків.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 90% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 77 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Кадр з фільму "Каскадер" / фото Universal Pictures

До речі, також команда фільму потрапила до Книги рекордів Гіннеса за кількістю обертів "бочкою", здійснених на автомобілі.

Наш вердикт

"Каскадер" – це яскраве видовище, що вражає кількістю та майстерністю виконання карколомних трюків. Він динамічний та кумедний – те що треба, щоб добре провести вечір за переглядом фільму, якщо ви любите екшн. Так, часом, особливо на початку, може здатися, що Літч занадто занурюється у романтику, однак це скоріше навмисно подається занадто "ванільно", за прикладом того ж "Дедпула".

Кадр з фільму "Каскадер" / фото Universal Pictures

У фільмі дуже крутий акторський склад, професійний та привабливий, – і щонайменше троє імен в касті точно здатні заманити до кінотеатрів глядачів.

А ще "Каскадер" проливає трохи більше світла на роботу людей за кадром, про яких глядачі зазвичай мало задумаються під час перегляду фільмів.

Загальна оцінка – 7,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся