Кадр з фільму "Людина-Мураха та Оса: Квантоманія" / фото Marvel Studios

"Людина-мураха 3", "Мистецтво обману" та ізраїльське кіно: що подивитися на вихідних

07:17, 16.02.2023
10 хв.

Цього тижня в український прокат вийде черговий супергеройський фільм з кіновсесвіту Marvel "Людина-мураха та Оса: Квантоманія". Також на "великих екранах" можна буде подивитися фільм жахів "Демонічне прокляття Абізу" та детектив "Імперія у вогні". Крім того, у Києві пройде фестиваль "Тиждень ізраїльського кіно. Кіно незламності". Онлайн, тим часом, вийдуть психологічний трилер "Мистецтво обману" з Джуліанн Мур і науково-фантастичний фільм жахів "Безмежний басейн" від Брендона Кроненберга. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Людина-мураха та Оса: Квантоманія

Ant-Man and the Wasp: Quantumania (США, 2023, пригоди/фантастика/екшн)

Супергеройський фільм "Людина-мураха та Оса: Квантоманія" офіційно розпочне п’яту фазу кінематографічного всесвіту Marvel та нарешті ближче познайомить публіку з головним суперлиходієм "Саги Мультивсесвіту" Канґом Завойовником, якого вперше представили у серіалі "Локі" влітку 2021 року. Його роль виконує американський актор Джонатан Мейджорс ("Країна Лавкрафта", "П'ятеро однієї крові", "Крід ІІІ").

За сюжетом фільму, партнери-супергерої Скотт Ленґ / Людина-Мураха (Пол Радд) і Гоуп Ван Дайн / Оса (Еванджелін Ліллі) разом із батьками Гоуп, Генком Пімом (Майкл Дуґлас) і Джанет Ван Дайн (Мішель Пфайффер) через помилку дочки Ленґа Кессі (Кетрін Ньютон) потраплять у сповнений див Квантовий вимір. Однак тут на них чекає зустріч із Канґом Завойовником. Задля досягнення своїх лиходійських цілей він вирішить використати Ленґа, намагаючись схилити його на свій бік пропозицією провести з дочкою той час, який він свого часу втратив. У разі відмови суперлиходій погрожує знищити усе, що є важливим для Ленґа.

Режисером фільму виступив Пейтон Рід, який поставив фільми "Людина-мураха" (2015) та "Людина-мураха та Оса" (2018). Також на його рахунку два епізоди другого сезону серіалу "Мандалорець" (2020), спортивна комедія "Добийся успіху" (2001) з Кірстен Данст та романтична комедія "Завжди кажи "Так" (2008) з Джимом Керрі.

Щоб бути підготовленими до перегляду третьої частини пригод Людини-мурахи, радимо вам переглянути перші дві частини та серіал "Локі" (хоча б останню серію).

Також нагадаємо, що традиційно кожен фільм Marvel має сцену після титрів. "Людина-мураха та Оса: Квантоманія" не є виключенням – він має одразу дві додаткові сцени, тож радимо дочекатися. Детальніше про них читайте за посиланням. Про сам фільм читайте в окремому огляді УНІАН.

Демонічне прокляття Абізу

The Offering (США, Великобританія, Болгарія, 2022, жахи)

В центрі сюжету цього фільму – молода подружня пара, яка з нетерпінням чекає дитину. Однак на них покладає око демон Абізу, жертвами якого, згідно з іудейською міфологією, є вагітні жінки та немовлята. Допомогти їм може тільки громада, яка веде давню боротьбу з цим породженням зла.

Головні ролі у фільмі виконали Емілі Вайсман ("Вінчестер", "Ідеальне коло") та Нік Блад ("Агенти Щ.И.Т.", "Ейфорія"). Режисером фільму виступив британець Олівер Парк, для якого це перша масштабна робота.

Наразі фільм має на IMDb посередню оцінку 5,2 бали з 10 на основі 1,5 тисячі відгуків. Тим часом, на Rotten Tomatoes критики дали йому 79% схвалення, а глядачі – 55%. На Metacritic кінооглядачі оцінили його в 60 балів ("середні або змішані відгуки"), а широка аудиторія – в 6,2 бали ("в цілому позитивні відгуки").

Імперія у вогні

Couleurs de l'incendie (Франція, Бельгія, 2022, детектив/драма/історія)

Фільм є адаптацією однойменного роману 2018 року французького письменника П'єра Леметра, який є продовженням його ж роману "До побачення там, нагорі" з трилогії "Дзеркало наших печалей".

Події фільму відбуваються наприкінці 1920-х років. Головна героїня Мадлен Перікур успадковує фінансову імперію свого батька, однак підступні вороги намагаються забрати у неї все. Змови, корупція, зрада – тільки б довести її до краху і лишити без копійки. Та Мадлен не має наміру здаватись, і розпочинає смертельно небезпечну гру із шантажем, провокаціями та торгівлею секретними технологіями. На цьому шляху в неї тільки один союзник – приватний детектив, якого вона найняла, щоб помститись.

Головні ролі у фільмі виконали Леа Дрюкер ("Опіка", "Це життя") та Кловіс Корнійяк ("Астерікс на Олімпійських іграх", "Полтергей"). Він же виступив режисером фільму.

Прем'єра фільму відбулася наприкінці 2022 року. Наразі на IMDb у нього оцінка 6,9 балів з 10 на основі майже 300 відгуків.

Тиждень ізраїльського кіно. Кіно незламності

(Ізраїль, 2018-2022, фестивальне)

З 16 до 19 лютого в київському кінотеатрі "Жовтень" триватиме фестиваль "Тиждень ізраїльського кіно" під гаслом "Кіно незламності". На фестивалі покажуть чотири знакові ізраїльські фільми, визнані на батьківщині та за її межами.

Зокрема, подію відкриє епічна воєнна драма "Образ перемоги" (Tmunat Hanitzahon, 2021), заснована на реальних подіях часів Війни за Незалежність Ізраїлю. Сюжет картини розгортається довкола рейду озброєних формувань Єгипту на єврейську комуну Ніцанім. У 2021 році стрічку відзначили преміями Ізраїльської кіноакадемії за найкращі операторську роботу та грим. До речі, "Образ перемоги" став найдорожчим ізраїльським фільмом за всю історію.

Зворушлива драма "Доброго ранку, сину" (Good Morning Son, 2018) майстерно відображає, з якими випробуваннями стикаються родини військових в Ізраїлі та в усьому світі. У центрі сюжету – тяжко поранений солдат, а також його родина, друзі та лікарі, які борються за життя юнака. Картину показували в рамках національної конкурсної програми Міжнародного кінофестивалю у Хайфі 2018 року.

Є в добірці й комедія – копродукція Ізраїлю та Франції "Паризький бутік" (Paris Boutique, 2022). Стрічка розповідає про пригоди та раптову дружбу в Єрусалимі двох жінок – юристки у відрядженні та водійки таксі, яка зустріла її в аеропорту. У 2020 році фільм отримав шість номінацій на премію Ізраїльської кіноакадемії.

Драма спільного виробництва Ізраїлю та Італії "Аж осьде ми!" (Here We Are, 2020) розповість про чоловіка, який присвятив своє життя вихованню сина з аутизмом. Коли хлопець стає дорослим, він мусить перебратися до спеціалізованого закладу, але неготовий до розлуки батько організовує втечу. У 2020 році стрічку відібрали до офіційної програми Каннського фестивалю, а на батьківщині вона здобула премії Ізраїльської кіноакадемії за найкращі режисуру, сценарій, роботу акторів першого й другого планів.

Усі покази відбуватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Мистецтво обману

Sharper (США, 2023, психологічний трилер/драма)

17 лютого Apple TV+ випустить гостросюжетний фільм, також відомий під адаптованими назвами "Аферисти" та "Гостріший", що розповість про молодого чоловіка, який розробляє план помсти своїй родині мільярдерів за те, що вони свого часу відштовхнули його. Задля цієї мети він залучає інших багатіїв, які зможуть отримати свої вигоди після реалізації плану.

Головні ролі у фільмі виконали Себастіан Стен ("Перший месник", "Сокіл та Зимовий солдат", "Я, Тоня", "Пем і Томмі") та Джуліанн Мур ("Великий Лебовські", "Ганнібал", "Години", "Кінгсман: Золоте кільце").

Режисером фільму виступив Бенджамін Карон, який здебільшого відзначився роботою на телебаченні. Зокрема, в різний час він працював над серіалами "Скінс", "Валландер", "Корона", "Шерлок" та "Андор".

Фільм вийшов в обмежений прокат в США за тиждень до світового релізу онлайн та отримав змішані відгуки. Так, наразі він має на IMDb оцінку 7 балів з 10 на основі 70 відгуків. Тим часом, на Rotten Tomatoes критики дали йому 60% схвалення, а глядачі – 89%. На Metacritic кінооглядачі оцінили його в 64 бали ("в цілому позитивні відгуки").

Безмежний басейн

Infinity Pool (Канада, Франція, Угорщина, 2023, наукова фантастика/жахи)

В центрі сюжету фільму – багата парочка Джеймс та Ем Фостери, які приїздять насолодитися пляжним відпочинком на розкішному курорті. Втім, дуже скоро в супроводі спокусливої ​​та таємничої жінки Габі вони потрапляють за межі курорту та опиняєються в культурі, сповненій насильства, гедонізму та невимовного жаху. Трагічний випадок незабаром змушує їх зіткнутися з політикою нульової терпимості до злочинів, де на порушників чекають жахливі покарання.

Головні ролі у фільмі виконали Александр Скашґорд ("Справжня кров", "Меланхолія", "Ґодзілла проти Конга", "Варяг"), Клеопатра Коулмен ("Остання людина на Землі", "У тіні Місяця") та Міа Гот ("Суспірія", "Перл", Х).

Режисером фільму виступив Брендон Кроненберг – син легендарного канадського хоррор-режисера Девіда Кроненберга. Сам Брендон також працює у жанрі жахів, в першу чергу в категорії боді-хоррор ("Антивірус", "У чужій шкурі").

Світова прем'єра фільму відбулася наприкінці січня 2023 року на фестивалі незалежного кіно "Санденс", а згодом він вийшов в американський прокат. Подивитися фільм онлайн "на вимогу" можна з 14 лютого.

Наразі на IMDb фільм має оцінку 6,6 балів з 10 на основі понд 5 тисяч відгуків. Тим часом, на Rotten Tomatoes критики дали йому 86% схвалення, а глядачі – 51%. На Metacritic кінооглядачі оцінили його в 72 бали ("в цілому позитивні відгуки"), а широка аудиторія – в 4,2 бали ("змішані або середні візгуки").

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливає комендантська година, повітряні тривоги та відключення електроенергії.

Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто.

Щодо відключення електроенергії, то у багатьох кінотеатрах вже є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла. Якщо ж у кінотеатрі немає генератора та сеанс скасовують, тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали лютого 2023 року – цього тижня стартують підлітковий хоррор-серіал "Червона троянда", науково-фантастичний комедійний серіал "Привіт, завтра!" та 2 сезон стімпанк-фентезі серіалу "Карнівал Роу".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся