Кадр з фільму "Дім Ґуччі" / фото B&H

Що подивитися на вихідних: "Дім Ґуччі" з Леді Гагою і "Соколине око" від Marvel

08:37, 25.11.2021
9 хв.

Головною прем'єрою тижня в українських кінотеатрах стане біографічна драма Рідлі Скотта "Дім Ґуччі" з цілим ешелоном голлівудських зірок. Також на "великих екранах" покажуть пригодницький мультфільм "Енканто: Світ магії" і кінохіти минулих років "Піаністка" і "Хмарний атлас". Онлайн, тим часом, стартує супергеройський серіал "Соколине Око" за коміксами Marvel. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 25 листопада

2021 рік видався вельми плідним для голлівудського класика Рідлі Скотта ("Чужий", "Той, що біжить по лезу", "Гладіатор"). Зовсім нещодавно в український прокат вийшла історична драма "Остання дуель", що отримала швидше позитивні відгуки від критиків, але провалилася в прокаті. І ось тепер на екрани виходить ще одна біографічна драма від культового режисера, яка є одним з найбільш очікуваних проектів року – "Дім Ґуччі" / House of Gucci (США, 2021).

Фільм знятий на основі книги Сари Гей Форден "Дім Ґуччі: сенсаційна історія вбивства, божевілля, гламуру і жадібності", в центрі сюжету якої – вбивство італійського бізнесмена і глави модного дому Gucci Мауріціо Ґуччі в 1995 році.

Можливо, фільм не так би сильно зацікавив людей, далеких від світу моди, якби не карколомний акторський склад. Роль Мауріціо Ґуччі зіграв всюдисущий Адам Драйвер, який також знявся в "Останній дуелі", а роль його дружини Патриції Реджані, звинуваченої в організації вбивства чоловіка – епатажна співачка Леді Гага, яка вже не раз встигла зарекомендувати себе і на акторському терені, в тому числі отримавши номінацію на "Оскар" як найкраща актриса за роль у фільмі "Зірка народилася". Акторський склад "Дому Ґуччі" в принципі просто кишить оскарівськими лауреатами: Джаред Лето, Аль Пачіно, Джеремі Айронс, Сальма Хайек.

Допрем'єрні покази фільму з епатажною появою зіркових акторів на червоній доріжці йдуть вже другий тиждень, а тому вже є перші відгуки критиків. Так, на IMDb у нього оцінка 7,3 бала з 10, на Rotten Tomatoes у нього оцінка 66% свіжості від кіноекспертів і 90% схвалення від широкої аудиторії, а на Metacritic – 59 балів від критиків, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки", але 7,2 бала з 10 від глядачів.

Крім того, цього тижня в прокат вийде сімейний анімаційний фільм "Енканто: світ магії" / Encanto (США, 2021) від Walt Disney Pictures. Мультфільм розповість історію незвичайної сім'ї Мадригаль. Вони живуть в чарівному будиночку, захованому в горах Колумбії, в жвавому містечку під назвою Енканто. Магія Енканто благословила кожну дитину в сім'ї унікальним подарунком – від суперсили до Дару зцілення. Тільки Мірабель досі не відшукала свою здатність. Однак, коли дівчина з'ясовує, що магії Енканто загрожує небезпека, Мірабель вирішує, що саме вона – єдина звичайна дитина сім'ї Мадригаль – має стати останньою надією на порятунок міста.

При цьому мультфільм вже встиг отримати досить непогані відгуки критиків, що хвалять його за "повернення віри в чудеса". Так, на IMDb у "Енканто" оцінка 7,8 балів з 10, на Rotten Tomatoes – по 94% схвалення як від експертів, так і від широкої аудиторії, а на Metacritic – 76 балів від критиків, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Ще одна новинка тижня – документальний фільм "Спаситель на продаж" / The Savior for Sale (Франція, 2021), який є розслідуванням про те, як портрет Ісуса Христа спірного авторства Леонардо да Вінчі, який охрестили "чоловічою Моною Лізою", виявився заручником закулісних аукціонних угод між Францією і Саудівською Аравією.

Також на кіноманів чекають ретроспективні покази кількох фільмів минулих років. Серед них – драма Піаністка / La pianiste (Австрія, Франція, Німеччина, 2001) Міхаеля Ханеке. На Каннському фестивалі 2001 року фільм отримав рекордні три нагороди, включаючи Гран-прі.

"Піаністка" – це екранізація однойменного роману, що вважається вершиною творчості лауреата Нобелівської премії з літератури 2004 року Ельфріде Єлінек. Сюжет твору взято письменницею з власного життя з незначними змінами в подіях та іменах дійових осіб.

Головна героїня Еріка – професор Віденської консерваторії. Вона вчить молодь чудовій музиці Шуберта, проте сама – страшенно далека від гармонії. Позбавлена навіть натяку на особисте життя, вона по-дитячому ділить ложе зі старою мегерою-матусею. Після занять вона таємно відвідує порномагазини і під ліжком тримає набір садомазохістських іграшок. Коли ж в неї закохується один з її учнів, вона шокує його абсолютно дикими реакціями на юнацьке почуття.

Режисер стрічки – Міхаель Ханеке ("Любов", "Хеппі-енд", "Біла стрічка", "Приховане"), видатний австрійський кінорежисер і сценарист, володар багатьох кінематографічних нагород, зокрема, 10-ти призів Каннського кінофестивалю, премії BAFTA і премії "Сезар". За свою стрічку "Любов" (2012) Ханеке був номінований на "Оскар" (сама ж картина отримала "Оскар" як найкращий фільм іноземною мовою).

Роль Еріки виконала Ізабель Юппер ("Вона"," 8 жінок", "Любов") – одна з найбільш визнаних актрис французького кіно. За свою кар'єру вона зіграла більш ніж в 140 фільмах і телевізійних проектах, є номінанткою на "Оскар", лауреатом двох премій "Сезар", премії BAFTA, тричі – призером Каннського кінофестивалю. За словами Ханеке, без Ізабель Юппер він відмовився б від зйомки фільму. Для актриси ця роль також стала знаковою – вона досі вважається однією з найпотужніших робіт Юппер. Головну чоловічу роль в "Піаністці" виконує Бенуа Мажимель ("Коханці", "Моє спекотне літо з Софі", "Молода кров").

Стрічка має рейтинг 7,5 балів на IMDb, 79 балів на Metacritic і 73% на Rotten Tomatoes, а також входить до "1000 фільмів, які потрібно подивитися, перш ніж померти" за версією The Guardian.

Ще одна гучна ретроспектива тижня – фантастична детективна драма "Хмарний атлас" / Cloud Atlas (США, Німеччина, Гонконг, Сінгапур, 2012), що є спільною роботою Тома Тіквера, Лани Вачовскі та Ліллі Вачовскі. Неймовірно красивий візуально фільм складається з шести історій, події яких відбуваються в різний час і які тісно переплітаються між собою. Картина зібрала по-справжньому зірковий акторський склад – Том Генкс, Хеллі Беррі, Х'ю Грант, Хьюго Вівінг, Сьюзан Сарандон, Джеймс Д'Арсі, Бен Уішоу і багатьох інших, кожен з яких постав в різних іпостасях в декількох історіях.

Що нового онлайн з 25 листопада

Мабуть, головною серіальною новинкою тижня стануть перший та другий епізоди супергеройського міні-серіалу "Соколине око" / Hawkeye (США, 2021), знятого за мотивами коміксів Marvel, що вийшов 24 листопада. Він стане вже п'ятим серіалом в рамках четвертої фази розширеного кіновсесвіту Marvel, після "Ванда / Віжен", "Сокіл і Зимовий солдат", "Локі" і "Що, якщо?...". 

Цього разу в центрі сюжету опиниться лучник Клінт Бартон / Соколине око –останній персонаж з оригінальної шістки Месників, у якого не було сольного проекту. Однак, цілком ймовірно, що, як і у випадку з Чорною вдовою, цей серіал матиме на меті попрощатися з персонажем і вивести на перший план нового влучного стрільця.

Як видно з трейлера, після подій фільму "Месники: Завершення", Бартон повернувся до мирного життя зі своєю сім'єю. Однак незабаром на вулицях з'являється новий лучник, під личиною якого ховається юна фанатка Соколиного Ока і його майбутня протеже Кейт Бішоп. Вже відомо, що до ролі Клінта Бартона повернеться Джеремі Реннер, який виконав цю ж роль у фільмах про Месників. Його послідовницю зіграє Хейлі Стейнфілд ("Залізна хватка", "Бамблбі"), а роль матері головної героїні виконає Віра Фарміга ("Закляття", "Мотель Бейтс").

Крім того, в серіалі буде представлена супергероїня Майя Лопес / Ехо у виконанні Алакви Кокс – глуха корінна американка, яка досконало копіює рухи іншої людини. Також в серіалі повернеться персонаж Олени Бєлової – нової Чорної вдови у виконанні Флоренс П'ю, з якою глядачі вперше познайомилися у фільмі "Чорна вдова" цього літа.

Як і попередні серіальні проекти Marvel на Disney+, "Соколине око" отримав досить високі відгуки від критиків і глядачів. Так, на IMDb у нього оцінка 8,4 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 86% схвалення від критиків, а на Metacritic – 63 бали, що відповідає характеристики "в цілому позитивні відгуки".

Ще одна серіальна новинка тижня – кримінальна драма "Правдива історія" / True Story (США, 2021), всі сім епізодів якої стали доступні на Netflix 24 листопада. Серіал з Кевіном Хартом ("Дуже страшне кіно", "Джуманджі") і Уеслі Снайпсом ("Блейд", "Тропічна лихоманка") розповість історію возз'єднання відомого коміка з рідним братом, що несподівано ставить під загрозу його кар'єру.

На даний момент на IMDb у серіалу оцінка 7,8 балів з 10 від широкої аудиторії, тоді як на Rotten Tomatoes критики оцінили його скромніше – 57% схвалення. На Metacritic у нього також середні відгуки – 54 бали зі 100.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

***

Нагадаємо, оскільки на більшій території України, в тому числі в Києві, діє "червона" карантинна зона, робота кінотеатрів в таких регіонах можлива тільки при наявності COVID-сертифікатів (вакцинація, тест, одужання) у всього персоналу і всіх відвідувачів. В інших регіонах кінотеатри можуть працювати при обмеженій заповнюваності залів 2/3, додаткові умови для глядачів не висуваються.

Гарного перегляду і бережіть себе!

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся