Кадр з фільму "Вестсайдська історія" / фото Kinomania Film Distribution

Що подивитися на вихідних: мюзикл від Спілберга, драма про принцесу Діану і продовження "Секс і місто"

08:29, 09.12.2021
12 хв.

Грудень – традиційно час великих прем'єр. З 9 грудня в українських кінотеатрах стартують покази мюзиклу "Вестсайдська історія" Стівена Спілберга, історичної драми "Спенсер: Таємниця принцеси Діани" з Крістен Стюарт і романтичної комедії "Мій коханий ворог" з Люсі Хейл. Онлайн, тим часом, вийде продовження культового серіалу "Секс і місто" і спін-офф "Короля тигрів". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 9 грудня

Один з найбільш комерційно успішних режисерів в історії, володар трьох "Оскарів" і неймовірно різнопланової фільмографії Стівен Спілберг ("Парк Юрського періоду", "Індіана Джонс", "Список Шиндлера", "Бойовий кінь") повертається на "великі екрани" – цього разу з мюзиклом.

Мелодрама "Вестсайдська історія" / West Side Story (США, 2021) є адаптацією однойменного бродвейського мюзиклу 1957 року, заснованого на п'єсі Шекспіра "Ромео і Джульєтта". Сценарій до фільму Спілберг покликав писати драматурга Тоні Кушнера, який раніше вже попрацював для нього над сюжетами "Мюнхена" і "Лінкольна".

Події фільму розгортаються в середині 20 століття, а в центрі історії – молоді Тоні та Марія, які закохуються один в одного, незважаючи на те, що вони з двох ворожих вуличних банд: нащадків білих емігрантів "Ракет" ("Jets") і пуерторіканців "Акул" ("Sharks").

Головні ролі в картині виконали Енсел Ельгорт ("Дивергент", "Малюк на драйві") і Рейчел Зеглер, для якої фільм стане першою появою на "великому екрані". Загалом у касті стрічки зібрано чимало акторів з Бродвею та телебачення, мало відомих українському глядачеві. Також у фільмі з'явиться Корі Столл, відомий за ролями в серіалах "Картковий будиночок" і "Штам" та фільмі "Людина-мураха", і танцівниця Медді Зіглер – та сама дівчинка з кліпу на пісню Chandelier співачки Сії.

"Вестсайдська історія" вже встигла отримати перші відгуки критиків, які в цілому прихильно сприйняли фільм. Так, на Rotten Tomatoes у нього 94% схвалення на основі 90 відгуків, а на Metacritic – 86 балів на основі 38 рецензій, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання". Але не обійшлося і без скандалів – у низці консервативних, переважно мусульманських країн, фільм заборонили через героя-трансгендера Анібодіс, роль якого виконав небінарний актор Айріс Мінас.

Ще одна гучна новинка тижня – історична драма "Спенсер: Таємниця принцеси Діани" / Spencer (Великобританія, США, Німеччина, Чилі, 2021) з Крістен Стюарт ("Сутінки", "Ангели Чарлі", "Персональний покупець", "Небезпечна роль Джин Сіберг") у головній ролі.

У центрі сюжету – принцеса Уельська Діана (уроджена Діана Спенсер) в той самий момент, коли її шлюб з принцом Чарльзом тріщить по швах. По світу ходять чутки про зраду, а злі язики прогнозують розлучення. Під час традиційних різдвяних канікул монаршої родини подружжя змушене грати на публіці ідеальну і щасливу пару. Вони вечеряють за столом, святкують разом Різдво, але Діана готується кардинально змінити життя королівської сім'ї.

Готуючись до зйомок, Стюарт вивчала біографію "народної принцеси", переглядала її інтерв'ю і протягом шести місяців тренувала британський акцент. І не дарма – її гру вже відзначила зарубіжна преса, а Міжнародний кінофестиваль в Палм-Спрінгс анонсував, що актрисі буде вручена почесна нагорода Spotlight. "Вона буквально розчинилася в цій іконічній фігурі, перейняла манери, акцент, рухи Діани і навіть вловила її справжню емоційну глибину. Ми неймовірно щасливі вручити Крістен цю нагороду і вважаємо, що це найкраща роль в її кар'єрі на даний момент", – прокоментував рішення глава фестивалю Харольд Мецнер.

Кадр з фільму "Спенсер: Таємниця принцеси Діани" / фото Артхаус Трафік

Місце в режисерському кріслі зайняв Пабло Ларраін, лауреат фестивалів в Каннах, Берліні та Венеції, який вже має досвід створення біографічної драми. Серед них – "Джекі" з Наталі Портман, присвячена біографії Жаклін Кеннеді після вбивства її чоловіка, 35-го президента США.

У фільмі також зіграли такі зірки як Джек Фартінг ("Ні пуху, ні праху"), Шон Харріс ("Місія нездійсненна: Наслідки", "Макбет"), Саллі Хокінс ("Форма води") і Тімоті Сполл (франшиза "Гаррі Поттер").

Сценарій картини написав автор серіалу "Гострі картузи" Стівен Найт, а музику до стрічки створив Джонні Грінвуд – номінант премії "Оскар", композитор фільмів "Тебе ніколи тут не було" і "Нафта", більш відомий широкій публіці як гітарист гурту Radiohead. Оператором картини працювала Клер Матон ("Портрет дівчини у вогні"), що стала лауреатом премій" Сезар " і Міжнародного кінофестивалю в Сан-Себастьяні. Костюми для фільму створила володарка двох "Оскарів", дизайнер Жаклін Дюрран.

Світова прем'єра картини "Спенсер: Таємниця принцеси Діани" відбулася в рамках основної конкурсної програми Венеціанського кінофестивалю. Так, на IMDb у фільму оцінка 6,9 балів, на Rotten Tomatoes – 84% схвалення від критиків, а на Metacritic – 76 балів, що відповідає характеристики "в цілому позитивні відгуки".

Крім того, цього тижня в український прокат вийде романтична комедія "Мій коханий ворог" / The Hating Game (США, 2021) від режисера Пітера Гатчінгса ("Чи вмієш ти зберігати секрети?", "30 божевільних бажань", "Ізгой"), заснована на однойменному бестселері письменниці Саллі Торн.

За сюжетом фільму, два дуже несхожих нью-йоркських видавничих будинки об'єднуються в одну компанію, і їхні колективи виявляються залучені в стан "холодної війни", що іноді перетікає в гарячі конфлікти. І в центрі цих бойових дій – Люсі Хаттон і Джошуа Темплеман. Обидва вони – незамінні бізнес-помічники своїх босів, і вони зненавиділи один одного з першої зустрічі. Все стало тільки гірше, коли виявилося, що обидва вони претендують на посаду операційного директора видавництва. Конкуренти укладають парі: якщо один з них отримує посаду – другий подає у відставку. Але все, звісно ж, йде не за планом.

Головні ролі в картині виконали зірка ТВ-шоу "Милі ошуканки" і "Кеті Кін" (спін-офф "Рівердейла") Люсі Хейл і її колега за хоррором "Острів фантазій" Остін Стоуелл. Більше про фільм ви можете дізнатися в нашому окремому матеріалі.

Ну а кіногурманів порадують ретроспективні покази класики українського кінематографа – фільму-переможця Міжнародного кінофестивалю "Молодість" 1979 року "Вавилон XX" (УРСР, 1979) від легендарного режисера Івана Миколайчука, він же зіграв головну роль у картині.

Події фільму в жанрі "поетична притча" розгортаються у вигаданому українському селі під назвою Вавилон, куди прибуває колишній моряк Клим Синиця, щоб організувати комуну. Втім, незабаром він розуміє, що в житті села з моменту повалення царизму практично нічого не змінилося. Тим часом, жителі села стоять між вибором – встати на бік комуни або підтримати кулаків, взявши до рук зброю. У це протистояння виявляється втягнутим і сільський філософ Фабіан, який намагається силою переконання запобігти братовбивству. Не обійшлося у фільмі й без любовної лінії – роль дівчини Мальви зіграла Любов Поліщук.

Крім цього, в кінотеатрах стартують покази драми "Із зав'язаними очима" (Україна, 2021), фантастичного трилера "Як живий" / Life Like (США, 2019), трилера-катастрофи "Чорний ящик" / Boîte noire (Франція, 2021), а також кримінального трилера "Торт зі смаком помсти" / The Birthday Cake (США, 2021) з Еваном МакГрегором і Велом Кілмером у головних ролях, які не врятували фільм від низьких рейтингів.

Що нового онлайн з 9 грудня

Тим часом онлайн відбудеться одна з найбільш довгоочікуваних серіальних подій року – прем'єра серіалу "І просто так..." / And Just Like That… (США, 2021), що є сиквелом культового "Секс і місто". 10 епізодів серіалу виходитимуть на HBO Max, починаючи з 9 грудня.

Подробиці серіалу тримаються в секреті, проте вже відомо, що його дія відбуватиметься 20 років потому. При цьому в серіалі з'являться три головні героїні "Сексу і міста" з чотирьох – Керрі Бредшоу (Сара Джессіка Паркер), Міранда Гоббс (Крістін Девіс) і Шарлотта Йорк (Синтія Ніксон), а ось Саманта Джонс (Кім Кеттролл) не повернеться.

Крім того, до своїх ролей повернулися Кріс Нот (Містер БІГ), Маріо Кантоне (Ентоні Марантіно), Еван Хендлер (Гаррі Голденблатт) і померлий не так давно Уіллі Гарсон (Стенфорд Блетч). Також в сюжет будуть введені ще кілька нових головних персонажів.

Також на HBO Max 6 грудня стартував міні-серіал "Садівники" / Landscapers (США, Великобританія, 2021) з Олівією Колман ("Корона", "Батько", "Фаворитка") і Девідом Тьюлісом (серія фільмів про Гаррі Поттера, серіал "Фарго") в головних ролях. У центрі заснованого на реальних подіях сюжету – тиха подружня пара Сьюзан і Крістофер Едвардс, які вбили батьків Сьюзан і закопали їхні тіла в саду свого будинку в Мансфілді. Злочин не було розкрито більше десяти років.

Тим часом на Netflix ще 6 грудня вийшли шість епізодів документального серіалу Voir (США, 2021) від культового режисера Девіда Фінчера ("Сім", "Бійцівський клуб", "Соціальна мережа", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", "Загублена"). Серіал являє собою добірку есе, в яких люди зі світу кіно розмірковують про цей вид мистецтва. Торкатися будуть найрізноманітніших тем – від фільмів "Щелепи" і "Лоуренс Аравійський" до протистояння між "великим кіно" і телебаченням.

10 грудня Netflix випустить трисерійний спін-офф хітового документального серіалу "Король тигрів" – Tiger King: The Doc Antle Story (США, 2021), який розповість історію одіозного американського дресирувальника, директора Інституту зникаючих і рідкісних видів Бхагавана Ентла.

Крім цього, на Netflix вийде кілька повнометражних фільмів – як нових, так і випущених в минулі роки. Серед них – драма "Непрощенна" / The Unforgivable (США, 2021) з Сандрою Буллок ("Швидкість", "Міс Конгеніальність", "Невидима сторона") у головній ролі.

У центрі сюжету фільму – жінка на ім'я Рут Слейтер, яка відсиділа тюремний термін після жорстокого злочину. Вона виходить на свободу, але не може знайти себе.

Також у фільмі зіграли Джон Бернтал ("Каратель", "Ходячі мерці"), Вінсент Д'Онофріо ("Шибайголова", "Закон і порядок: Злочинний намір") і Віола Девіс ("Загін самогубців", "Вдови").

Крім того, з 10 по 19 грудня проходитиме другий онлайн-фестиваль баварського кіно "Кіноподорож по Баварії". Як і минулого року, подія відбудеться в онлайн-форматі, а перегляди фільмів будуть безкоштовними для глядачів, які перебувають в Україні. Стрічки демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами на сайті bavarianfilmfest.com.ua.

Цього року в програму фестивалю увійшли п'ять фільмів, вироблених за підтримки федеральної землі Баварія. Три з цих фільмів буде продемонстровано в Україні вперше.

Зокрема, українські глядачі познайомляться з трьома роботами відомого майстра комедії баварця Маркуса Х. Розенмюллера. Його фільм "Хто раніше помер, той довше мертвий" / Wer früher stirbt ist länger tot (Німеччина, 2006) розповідає про 11-річного Себастьяна, який раптово дізнається, що його мати померла під час пологів, а не в автомобільній катастрофі. Відчувши провину і страх не потрапити до мами в рай через свої бешкетні витівки, хлопець вирішує заробити перепустку на небеса, ставши рок-зіркою.

"Чарівне дзеркало, або подвійні неприємності" / Unheimlich perfekte Freunde (Німеччина, 2019) – кумедна фантазія, заснована на мрії кожного школяра – створенні двійника, який буде робити уроки замість тебе.

Трійку фільмів популярного режисера завершує його нова картина – "Шериф біля басейну" / Beckenrand Sheriff (Німеччина, 2021), що розповідає про боротьбу рятувальника і майстра з плавання проти знищення улюбленого місця роботи – басейну.

Ще одна комедія в програмі – фільм "На рівні очей" / Auf Augenhöhe (Німеччина, 2016) Йоахіма Долльгопфа та Ефі Гольдбруннер. Події фільму розгортаються навколо десятирічного сироти, що випадково дізнається адресу свого можливого батька. Але хлопчик, який мріє про сильного і міцного тата, виявляє, що батько зростом менше, ніж він сам.

Крім комедій в програму увійшла історична біографічна драма "Людвіг Баварський" / Ludwig II (Німеччина, 2012) від Марі Ноель і Петера Зера. У ній йдеться про Людвіга другого Баварського, широко відомого як "казковий король" за його любов до мистецтва і невеликий інтерес до політичних і економічних процесів. Фільм зібрав в акторському складі чимало яскравих зірок німецького та австрійського кінематографа, серед яких – Сабін Тамбреа, Том Шиллінг, Паула Беер, Фрідріх Мюке, Самюель Фінці та інші.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

***

Згідно з оновленими правилами карантину в Україні, які набули чинності з 6 грудня 2021 року, відвідувати кінотеатри можна тільки за наявності COVID-сертифікатів (вакцинація, тест, одужання). Правило поширюється на "жовту", "помаранчеву" і "червону" карантинні зони.

Гарного перегляду і бережіть себе!

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся