Кадр з фільму "Дюна" / фото Warner Bros. Pictures

Що подивитися на вихідних: довгоочікувана "Дюна" і третій сезон "Статевого виховання"

08:33, 16.09.2021
10 хв.

У це складно повірити, але цього тижня до українських кінотеатрів добереться одна з найбільш очікуваних прем'єр останніх кількох років – науково-фантастичний фільм режисера Дені Вільньова "Дюна" з топовим акторським складом. На Netflix, тим часом, вийде третій сезон сміливої підліткової драмеді "Статеве виховання", а на Apple TV+ стартує другий сезон "Ранкового шоу". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 16 вересня

Безумовно, головною прем'єрою тижня, якщо не всього року, стане науково-фантастичний фільм "Дюна" / Dune (США, 2021). Спочатку картина мала вийти в прокат в листопаді 2020 року, однак, як і безліч великобюджетних проектів, які просто грішно дивитися не на "великому екрані", багаторазово переносилася. Й так, що давалися шокуючі прогнози з приводу зміщення релізу мало не на 2022 рік. Ще б пак – поки в США, що є основним кінопрокатним ринком, залишалися закритими кінотеатри, а після їх відкриття все одно не спостерігалося великого потоку глядачів, Warner Bros. не наважувалася випускати проект, в який вбухали 165 мільйонів доларів. Тим більше, враховуючи досвід того ж "Тенета" або "Чудо-жінки: 1984", випущених в 2020 році – вони хоч і опинилися серед рекордсменів за касовими зборами за підсумками року, але зібрати стільки, скільки могли б в докарантинні часи, не змогли. Навіть незважаючи на те, що вони паралельно випускалися на стрімінговому сервісі HBO Max. Ну або саме через це.

Тим не менш, "Дюну" все ж вирішили випустити восени 2021 року. У підсумку прем'єрний показ фільму відбувся на Венеціанському кінофестивалі 3 вересня 2021 року, а офіційною датою релізу в США оголосили 22 жовтня з одночасним релізом онлайн на HBO Max. Втім, українським глядачам пощастило трішки більше – як і ще в низці країн, в наших кінотеатрах "Дюна" з'явиться вже цього четверга.

Отже, чому ж на цей фільм всі так чекають? По-перше, літературна основа. "Дюна" є першою стрічкою з двох в рамках запланованої адаптації культового однойменного роману американського письменника-фантаста Френка Герберта 1965 року. Звідси і назва в титрах – "Дюна: Частина перша", що прямо вказує на майбутнє продовження. Саме "Дюна" зробила письменника знаменитим, була відзначена низкою престижних літературних премій і справедливо потрапила в число найвідоміших науково-фантастичних романів XX століття.

Кадр з фільму "Дюна" / фото Warner Bros. Pictures

Події фільму, як і в книзі, розгортаються в далекому майбутньому на небезпечній пустельній планеті Арракіс, також відомій як Дюна. Арракіс є єдиним джерелом найціннішої речовини у всесвіті – наркотику меланжу, також званого "пряністю", який продовжує людське життя, забезпечує неймовірний рівень мислення і робить надсвітлові подорожі реальністю. Новий правитель планети герцог Лето Атрейдес відправляється на Арракіс, взявши з собою наложницю леді Джесіку, свого юного сина і спадкоємця Пола і найбільш довірених радників. Однак незабаром на нього чекає зрада, а Пол і леді Джессіка будуть змушені шукати порятунку у фременів – корінних жителів Арракіса, що мешкають далеко в пустелі.

За режисуру і сценарій "Дюни" відповідав франко-канадський режисер Дені Вільньов, який до цього поставив такі науково-фантастичні блокбастери, як "Той, що біжить по лезу 2049" і "Прибуття", а також детективний трилер "Полонянки". Він же має стати режисером пілотного епізоду майбутнього спін-офф-серіалу "Дюна: Сестринство", в роботу над яким, втім, вклинилася пандемія коронавірусу.

Ще одна причина, що привертає таку пильну увагу до "Дюни" – вражаючий акторський склад, що зібрав найбільш топових зірок сучасності. Роль Пола дісталася шалено популярному франко-американському акторові Тімоті Шаламе, якого ЗМІ не раз визнавали одним з найталановитіших молодих акторів. Актор отримав популярність завдяки ролі в романтичній ЛГБТ-драмі "Назви мене своїм ім'ям", зміцнивши її роботою в наркотичній драмі "Красивий хлопчик". Незабаром на Шаламе посипалися ролі в найгучніших проектах, серед яких "Король", "Дощовий день в Нью-Йорку", "Маленькі жінки", "Французький диспетчер" і "Не дивись вгору".

Роль Лето Атрейдеса виконав ще один неймовірно талановитий актор, на даний момент задіяний в цілій купі гучних проектів – Оскар Айзек ("З машини", "Зоряні війни", "Холодний розрахунок", "Сцени подружнього життя"). Роль матері Пола леді Джесіки дісталася Ребеці Фергюсон ("Місія нездійсненна", "Найвеличніший шоумен", "Доктор Сон", "Ремінісценція").

Кадр з фільму "Дюна" / фото Warner Bros. Pictures

Крім того, у фільмі задіяні такі зірки світового кіно, як Джош Бролін ("Старим тут не місце", "Залізна хватка", "Месники"), Стеллан Скарсгард ("Догвілль", "Німфоманка", "Дівчина з татуюванням дракона", "Тор"), Дейв Батіста ("Вартові Галактики", "Той, що біжить по лезу 2049", "Армія мерців"), Хав'єр Бардем ("Старим тут не місце", "Вікі Крістіна Барселона", "007: Координати "Скайфолл"), Джейсон Момоа ("Гра престолів", "Аквамен", "Ліга справедливості"), Шарлотта Ремплінг ("Нічний портьє", "Серце ангела", "Меланхолія"), Девід Дастмалчян ("Людина-мураха", "Загін самогубців: Місія навиліт", "Той, що біжить по лезу 2049") і, звісно ж, юна зірка Зендея ("Людина-павук", "Найвеличніший шоумен", "Малькольм і Марі", "Ейфорія"). У останньої в нинішній екранізації не найбільша роль, але вже щосили ходять чутки, що про її персонажа знімуть окремий фільм.

І ще кілька слів про реакцію критиків. За підсумками перших переглядів більшість експертів позитивно відгукнулася про фільм, відзначивши його масштаб і амбіції. На даний момент фільм має оцінку 8,7 балів з 10 від широкої аудиторії на IMDb, тоді як на Rotten Tomatoes у нього рейтинг 87% від критиків, що відповідає середній оцінці 7,7. На Metacritic фільм на даний момент має оцінку 75 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки". Тож "Дюну" однозначно варто дивитися, і, зрозуміло, тільки в кінотеатрі.

Наш детальний відгук на "Дюну" читайте за посиланням.

Крім того, цього тижня в прокат вийде екшн-трилер "Спіймати свідка" / Blindsided (США, 2021) з більш ніж скромним рейтингом 3,2 бала з 10 на IMDb, чергова спроба заглянути в душу харизматичного серійного вбивці Теда Банді "Звір в голові" / No Man of God (США, 2021), добірка короткометражок "ZIFF#4 Літо невер ендс!" (США, Італія, Польща, Ізраїль, Аргентина, Австрія, 2021) і документалка "Гунда" / Gunda (США, Великобританія, Норвегія, 2020) про незвичайне життя домашніх тварин на фермі.

Що нового онлайн з 16 вересня

Ще в понеділок телеканал FX випустив перші три епізоди постапокаліптичного міні-серіалу "Y. останній чоловік" / Y (США, 2021) за мотивами однойменної серії коміксів, а через день вони стали доступні до перегляду онлайн на Hulu. Події серіалу розгортаються в світі, де чума невідомого походження знищила всіх ссавців чоловічої статі, за винятком одного юнака на ім'я Йорік Браун, який разом зі своїм ручним капуцином Амперсандом пережив хворобу.

Головну роль в серіалі виконав Бен Шнетцер, якого глядачі могли бачити у фільмах "Гордість", "Варкрафт" і "Сноуден". Також у фільмі знялися Дайан Лейн ("Невірна", "Суддя Дредд", "Людина зі сталі"), Імоджен Путс ("Батько", "Ніч страху", "Бруд"), Тімоті Хаттон ("Всі гроші світу", "Красивий хлопчик", "Привиди будинку на пагорбі") та інші.

Перші три епізоди отримали скоріше позитивні відгуки.

16 вересня відбудеться прем'єра детективного серіалу "Втрачений символ" / The Lost Symbol (США, 2021) від Peacock, що є приквелом фільмів "Код да Вінчі", "Ангели і демони" і "Інферно", частково заснований на романі Дена Брауна "Втрачений символ". Серіал розповість про молоді роки Роберта Ленгдона – головного героя низки романів Дена Брауна, який спробує знайти свого викраденого викладача.

Цього разу головну роль виконає не Том Генкс, а Ешлі Цукерман, якого глядачі могли бачити в недавній хітовій хоррор-трилогії від Netflix "Вулиця страху". Крім того, у фільмі знялися Велорі Керрі ("Послідовники", "Вероніка Марс", "Сутінки. Сага: Світанок-Частина 2"), Едді Іззард ("Дванадцять друзів Оушена", "Операція "Валькірія", "Ганнібал") і Рік Гонзалес ("Стріла", "Жнець").

На 17 вересня заплановані два серіальні камбеки. По-перше, на Netflix з'явиться повний третій сезон сміливого підліткового серіалу "Статеве виховання" / Sex Education (Великобританія, 2019 -), що є одним з найпопулярніших на стрімінговому сервісі.

Нагадаємо, події серіалу розгортаються в середній школі маленького містечка Мурдейл у Великобританії. У центрі сюжету – замкнутий підліток Отіс Мілберн, що живе зі своєю матір'ю Джин, відомим фахівцем з сексології та психології відносин. На початку першого сезону серіалу він разом з проблемною ученицею Мейв Вайлі відкриває підпільну "клініку", де за гроші парочка допомагає іншим учням вирішувати питання інтимного характеру. Протягом двох сезонах всі герої серіалу та їхні друзі регулярно потрапляють в незручні ситуації і вирішують власні особисті проблеми.

Як видно з трейлера третього сезону, в школі з'явиться новий директор вельми консервативних поглядів, яка вирішить боротися з сексуальною розбещеністю учнів. Тим часом відносини між Отісом і Мейв не заладяться, не без провини Айзека наприкінці 2 сезону, а Ерік і Адам нарешті перестануть приховувати свої почуття. Джин же, можливо, зуміє налагодити відносини з Якобом.

Ще одне велике повернення – другий сезон рейтингового серіалу Apple TV+ із зірковим складом "Ранкове шоу" / The Morning Show (США, 2019-). Перший сезон сатиричного телешоу вийшов ще два роки тому і отримав кілька престижних нагород і номінацій. Другий сезон планувався до виходу раніше, але втрутилася пандемія.

У центрі серіалу – співведуча популярної новинної програми "Ранкового шоу" Алекс Леві у виконанні Дженніфер Еністон. Програма має відмінні рейтинги, проте раптово ситуація затьмарюється звільненням через сексуальний скандал другого ведучого шоу Мітча Кесслера (Стів Карелл), з яким Алекс пропрацювала 15 років. Тепер героїня бореться за те, щоб зберегти свою роботу в якості головного лідера новин, одночасно розпалюючи суперництво з Бредлі Джексон (Різ Уізерспун), випадковим репортером, чия серія імпульсивних рішень привела її в новий світ телевізійної журналістики.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся