Кадр з фільму "Остання дуель" / фото Kinomania Film Distribution

Що подивитися на вихідних: історична драма "Остання дуель", слешер "Хеллоуїн вбиває" і тиждень кінокритики

08:33, 21.10.2021
9 хв.

Цього тижня головною прем'єрою на великих екранах стане історична драма Рідлі Скотта "Остання дуель". Також в кінотеатрах стартують покази чергової частини культового слешера про маніяка в масці "Хеллоуїн вбиває", анімації "Родина Аддамсів 2", української комедії "Де гроші" і класики Федеріко Фелліні "Голос місяця". Кіноманів же порадує Київський тиждень критики 2021. Онлайн, тим часом, стане доступний другий сезон підліткового хоррор-серіалу "Ключі Локів". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 21 жовтня

Після відносно спокійного в плані нових релізів минулого кінопрокатного тижня, 21 жовтня в українських кінотеатрах з'явиться одразу кілька новинок. Головною прем'єрою тижня сміливо можна назвати нову історичну драму "Остання дуель" / The Last Duel (Великобританія, США, 2021) від живого класика Рідлі Скотта ("Чужий", "Той, що біжить по лезу", "Гладіатор", "Марсіанин"). Картина з бюджетом 100 мільйонів доларів, над сценарієм якої серед інших працювали оскароносні Метт Деймон і Бен Аффлек, повідає про останню в історії Франції юридично санкціоновану дуель і події, що передували їй.

Головні ролі у фільмі, крім самих Деймона і Аффлека, зіграли Адам Драйвер ("Дім Gucci"," Аннет", "Шлюбна історія", "Зоряні війни") і Джоді Комер ("Вбиваючи Єву", "Зоряні війни: Скайуокер. Сходження", "Персонаж").

УНІАН вже встиг подивитися новинку і готовий поділитися свіжими враженнями, максимально без спойлерів. Докладно читайте за посиланням.

Також цього тижня в український прокат виходить чергова, не побоїмося цього слова, ДВАНАДЦЯТА частина культового слешера про мовчазного маніяка в масці "Хеллоуїн вбиває" / Halloween Kills (США, 2021).

Нагадаємо, перша частина історії від режисера Джона Карпентера вийшла в далекому 1978 році. Тоді в центрі сюжету опинився вбивця Майкл Майєрс, який здійснив втечу з психіатричної лікарні, куди його запроторили після того, як в шестирічному віці він убив старшу сестру. Кровожерливий маніяк повертається в рідне місто Хеддонфілд і починає тероризувати місцевих підлітків. Згодом фільм набув статусу культового, заклавши основи еталонного слешера і породивши цілу серію продовжень.

При цьому актриса Джеймі Лі Кертіс, яка прославилася завдяки першому "Хеллоуїну" і зіграла ще в декількох продовженнях, у фільмі 2021 року знову повернеться до ролі Лорі Строуд – головної "суперниці" Майєрса. З'являться у фільмі й актор Нік Кастл, який зіграв першого маніяка в масці, й Кайл Річардс, яка виконала роль дівчинки Ліндсі Уоллес в картині 1978 року.

Події "Хеллоуїн вбиває" розгортаються після хоррору 2018 року "Хеллоуїн", що є прямим продовженням фільму 1978 року та ігнорує події всіх інших сиквелів. Для тих, хто вже остаточно заплутався і не хоче переглядати всі частини, нагадаємо. У фільмі 2018 року, через 40 років після кривавих подій в Хеддонфілді, Майєрс знову тікає з лікарні, щоб провести фінальну сутичку з Лорі Строуд, яка також чекала і готувалася до його повернення. Наприкінці фільму героям вдалося перемогти вбивцю, проте, судячи з усього, він вижив. Знову. Тож попереду на глядачів чекає ще одна сутичка.

УНІАН вже встиг подивитися новинку і готовий поділитися свіжими враженнями. Докладно читайте за посиланням.

Ще один сиквел, який з'явиться в кінотеатрах цього тижня – пригодницька анімація "Сімейка Аддамс 2" / The Addams Family 2 (США, Канада, 2021). Цього разу екстравагантне сімейство нечисті вирішить урізноманітнити побут і налагодити стосунки між собою, відправившись в подорож. Зрозуміло, з самого початку все піде шкереберть.

Ну а ті, хто все ще вірить в силу української комедії, можуть ризикнути і піти на пригодницьку комедію "Де гроші" (Україна, 2021). Режисером і виконавцем головної ролі у фільмі став Михайло Хома, він же Dzidzio. Крім "довгоносика" Віктора Андрієнка і всюдисущого шоумена Юрій Горбунова, у фільмі також зіграли такі шановні діячі українського кіно, як Ада Роговцева і Ахтем Сейтаблаєв.

У центрі сюжету фільму – піаніст-авантюрист Міша, який влаштовується працювати до старої господині таємничого будинку-квесту, щоб знайти гроші на звільнення друга з-під арешту. Але він ще не знає, що питання "Де гроші" цікавить не тільки його.

Кіногурманів же цього тижня порадують ретроспективні покази класики Федеріко Фелліні "Голос місяця" / La voce della luna (Італія, Франція, 1990). Притча у форматі драмеді з Роберто Беніньї в головній ролі розповість історію лунатика Іво Сальвіні, який любить гуляти ночами. Він опиняється в різних невдалих місцях, потрапляє в одне непорозуміння за іншим і спостерігає за різними людьми. Подорож Сальвіні стає метафорою всього людського життя.

Також протягом тижня кіноманів радуватиме міжнародний кінофестиваль "Київський тиждень критики-2021", мета якого – познайомити українських глядачів з найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. У програму фестивалю входять фільми з лайн-апів головних світових кінофестивалів цього року, а також стрічки, що мали значний вплив на історію кінематографа або присвячені видатним діячам кіномистецтва.

Наприклад, цього тижня можна буде подивитися підліткову драму "Бунтар без причини" / Rebel Without a Cause (США, 1955) з Джеймсом Діном і Наталі Вуд, містичний трилер "Донні Дарко" / Donnie Darko (США, 2001) з Джейком Джилленхолом, новий фільм Олега Сенцова, кримінальну драму "Носоріг" / "Носоріг" (Україна, Польща, Німеччина, 2021), відзначену фестивальними нагородами підліткову драму Катерини Горностай "Стоп-Земля" (Україна, 2021), комедійну драму "Червона ракета" / Red Rocket (США, 2021) від студії A24 і багато іншого. Також учасники фестивалю зможуть взяти участь у профільних дискусіях за участю кінокритиків, режисерів та письменників.

Що нового онлайн з 21 жовтня

Серед серіальних новинок цього тижня – науково-фантастичний проект "Вторгнення" / Invasion (США, 2021) від Apple TV+, перші три епізоди якого стануть доступні онлайн 22 жовтня. За сюжетом серіалу, на Землю вторгаються інопланетні загарбники в чотирьох стратегічних точках – Північна Америка, Великобританія, Африка і Японія. У центрі оповідання опиняться кілька людей в різних частинах світу, які прагнуть вижити.

Режисером проекту став Саймон Кінберг, який до цього писав сценарії і продюсує цілу низку гучних голлівудських проектів. Серед них – франшизи "Три ікси", "Люди Ікс", "Шерлок Холмс", "Містер і Місіс Сміт". Серед режисерських робіт Кінберга – "Люди Ікс: Темний Фенікс" і майбутній "355".

Головну роль в серіалі виконав іменитий новозеландський актор Сем Ніл (класичний "Парк Юрського періоду", "Книга джунглів", "Піаніно", а також серіали "Гострі козирки" і "Тюдори").

Також 22 жовтня Netflix випустить анімаційний комедійний серіал для дорослих "Корпорація"Змова" / Inside Job (США, 2021), що складається з 10 епізодів. Події серіалу розгортаються в тіньовій урядовій організації Cognito, Inc. у США, де легко можна знайти рептилоїдів, живі психогриби та інших дивних істот. Тут кожна теорія змови реальна, а одна єдина жінка намагається приховати діяльність організаії від сторонніх очей. Але, зрозуміло, є ті, хто хочуть викрити всі секрети.

Ролі персонажів серіалу озвучили такі відомі голлівудські актори, як Ліззі Каплан ("Погані дівчиська", "Інтерв'ю", "Ілюзія обману 2"), Крістіан Слейтер ("Інтерв'ю з вампіром", "Справжня любов", "Німфоманка"), Кларк Дьюк ("Пипець", "Машина часу в джакузі", "Новенька") та інші.

Ще одна новинка тижня від Netflix – просвітницький серіал "Секс, любов і все таке" / Sex, Love & goop (США, 2021), який на прикладі реальних подружніх пар покликаний розповісти, як за допомогою близькості зміцнити сімейні стосунки. В якості ведучої шоу, яке буде опубліковано 21 жовтня, виступить відома актриса Гвінет Пелтроу ("Закоханий Шекспір", "Залізна людина", "Месники").

Крім того, цього тижня на глядачів чекає повернення кількох популярних серіалів. Так, Netflix 22 жовтня випустить всі 10 епізодів другого сезону хоррор-серіалу "Ключі Локів" / Locke & Key (США, 2020-), знятого на основі однойменної серії коміксів Джо Хілла (сина короля жахів Стівена Кінга, між іншим).

Серіал розповідає про трьох дітей, які після смерті батька разом з матір'ю переїжджають в старий родовий маєток. Незабаром герої виявляють, що в будинку повно потайних дверей, і до них можна відшукати магічні ключі. Вони також дають своїм власникам магічні сили. Одночасно ключі пробуджують зловісні сили. Оскільки вже відомо, що серіал продовжений і на третій сезон, очевидно, що в другому сезоні фінал буде відкритим.

Ну а для любителів мильних опер 22 жовтня на Netflix стане доступний четвертий сезон серіалу "Династія" / Dynasty (США, 2017-), що є ремейком однойменного ТВ-шоу про ворожнечу двох багатих сімей, популярного в 80-х і 90-х роках минулого століття.

Також 21 жовтня вийде перший епізод 9 сезону психологічного детективного трилера "Чорний список" / the Blacklist (США, 2013-), що розповідає про небезпечного злочинця Реймонда Реддінгтона, який співпрацює з ФБР.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

***

Нагадаємо, з вересня в Україні знову поступово посилюється карантин через погіршення ситуації з коронавірусом, а це торкнулося і формату роботи кінотеатрів. На даний момент українські кінотеатри мають право вибрати, в якому форматі вони будуть працювати – повністю вакцинований персонал і допуск глядачів з сертифікатами вакцинації або ж обмежена заповнюваність залів. У червоній зоні кінотеатри можуть працювати тільки при виконанні першої умови.