Клоун Пеннівайз з фільму "Воно" / фото ua.depositphotos.com

21 вересня 2021 року американському письменнику Стівену Кінгу, якого називають "королем жахів", виповнюється 74 роки.

Більш ніж за півстоліття творчої діяльності письменник, який насправді працює в найрізноманітніших жанрах – жахи, трилер, фантастика, фентезі, містика, драма, детектив – видав близько 60 романів, у тому числі 7 під псевдонімом Річард Бахман, і 5 науково-популярних книг. Також Кінг написав близько 200 оповідань, більшість з яких були зібрані в десять авторських збірок. Всього було продано понад 350 мільйонів примірників книг письменника.

Події більшості творів Кінга відбуваються в його рідному штаті Мен. При цьому письменник приділяє велику увагу психологічному портрету персонажів.

За книгами Кінга на даний момент вже знято близько сотні фільмів і серіалів. Ті, хто виріс в 90-ті, напевно в якийсь момент думали, що всі фільми жахів, які крутили по ТБ, зняті за Кінгом. "Калейдоскоп жахів", "Мертва зона", "Діти кукурудзи", "Давилка", "Кладовище домашніх тварин", "Воно"... Список можна продовжувати нескінченно. Так, це все справа рук сьогоднішнього іменинника.

Читайте також"Занадто моторошно": Стівен Кінг назвавши найстрашніший фільм жахівУНІАН, тим часом, вирішив згадати найкращі екранізації творів письменника.

Керрі / Carrie (1976)

Психологічний трилер "Керрі" за однойменним романом 1974 року про зацьковану школярку, яка мстить своїм кривдникам за допомогою телекінезу, став першою екранізацією прози Стівена Кінга. Режисером фільму виступив тоді ще не настільки відомий і вельми ексцентричний Брайан Де Пальма – до того, як він зняв "Лють", "Обличчя зі шрамом", "Недоторканних" і "Шлях Карліто".

Фільм був тепло прийнятий мейнстрімною кінокритикою і мав величезний успіх у прокаті, таким чином, заклавши початок тренду на екранізацію Кінга. А молода актриса Сіссі Спейсек, яка виконала головну роль у фільмі, отримала свою першу з шести номінацій на "Оскар".

Пізніше до "Керрі" в кіно зверталися ще кілька разів, включаючи другосортний фільм жахів "Керрі 2: Лють" 1999 року і два ремейки. Останній з Хлоєю Морец в головній ролі вийшов в 2013 році, отримавши змішані відгуки критиків.

Сяйво / The Shining (1980) 

Екранізацію роману "Сяйво" від культового Стенлі Кубрика з Джеком Ніколсоном в головній ролі сміливо можна назвати однією з найкращих екранізацій за Кінгом. Цікаво, що в рік свого виходу фільм отримав безліч негативних рецензій і приніс Кубрику номінацію на "Золоту малину", а сам письменник назвав його найгіршою адаптацією своїх творів (це він просто тоді ще не бачив, що зараз знімають) і навіть відмовився брати участь в рекламній кампанії. Однак з роками справедливість перемогла – "Сяйво" потрапив у всілякі списки найкращих фільмів за всю історію і навіть був включений в перелік фільмів для збереження в Бібліотеці Конгресу США (а це велика честь). Акторська гра Ніколсона у фільмі вважається зразковою, а багато сцен активно "цитуються" в інших фільмах і породжують незліченну кількість мемів.

У 2019 році вийшло довгоочікуване продовження "Сяйва" – фільм жахів "Доктор Сон" з Юеном Макгрегором і Ребеккою Фергюсон про сина Джека Торранса з першого фільму Денні. Картина хоч і отримала в цілому непогані відгуки, проте рівня свого попередника не досягла.

Залишся зі мною / Stand By Me (1986) 

Екранізація досить нетипового для Кінга роману "Тіло" розповідає про підлітків, які відправляються в ризикований похід на пошуки тіла загиблого однолітка, щоб стати героями свого містечка і отримати винагороду. Фільм був тепло прийнятий критиками і отримав безліч престижних нагород і номінацій, включаючи номінацію на "Оскар" за найкращий адаптований сценарій. 

Серед інших, у фільмі засвітилися юні зірки Уїл Вітон, Рівер Фенікс, Кіфер Сазерленд і Джон Кьюсак.

Здібний учень / Apt Pupil (1998)

Провокаційна драма "Здібний учень" від режисера Брайана Сінгера, який через два роки зніме "Людей Ікс" і увірветься в світ великобюджетного кіно, розповідає про захопленого історією Другої світової війни школяра, який впізнав у своєму старому сусідові нацистського військового злочинця. Однак замість того, щоб видати його владі, хлопець змушує старого розповідати йому про ті часи. Незабаром починається заплутана гра в "кішки-мишки". Головні ролі у фільмі виконали Іен Маккеллен і Бред Ренфро.

Втеча з Шоушенка / The Shawshank Redemption (1994)

Драма "Втеча з Шоушенка", основою сюжету якої послужила повість Стівена Кінга "Рыта Хейуорт і порятунок з Шоушенка", ймовірно, є найтитуловоннішою екрнізацією творів Кінга. Серед іншого фільм отримав сім номінацій на "Оскар", хоча в підсумку не виграв в жодній категорії. Картина з Тімом Роббінсом і Морганом Фріменом в головних ролях розповідає історію чоловіка, незаслужено засудженого до довічного ув'язнення.

Зелена миля / The Green Mile (1999) 

Містична драма "Зелена миля" з Томом Хенксом у головній ролі є ще однією відзначеною критиками екранізацією творів Кінга. Картина отримала кілька десятків престижних нагород і номінацій, включаючи чотири номінації на "Оскар". Фільм розповідає про ув'язненого камери смертників з даром зцілювати людей і наглядача установи, який вірить в невиннуватість чоловіка.

Воно / It (2017)

Хоча перша спроба екранізувати розповідь про підлітків, яких тероризує зловісний клоун Пеннівайз, що черпає свою силу зі страхів, ненависті та розчарування, була на початку 90-х, версія 2017 року користувалася більшою популярністю, отримавши досить непогані відгуки. Головні ролі у фільмі виконали юні зірки Голлівуду, серед яких Джейден Мартелл і Фінн Вулфхард, а Пеннівайза зіграв шведський актор Білл Скарсгард.

Через два роки вийшов фільм "Воно 2", події якого розгортаються через 27 років після першої частини. Вже дорослих членів "Клубу невдах" серед інших зіграли Джессіка Честейн і Джеймс Макевой, а актори з першої частини повернулися у флешбеках. Скарсгард знову зіграв Пеннівайза. Фільм також отримав позитивні відгуки.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали