Кадр з фільму "Остання подорож "Деметри" / фото Universal Pictures

Як Дракула до Лондона плив: огляд фільму жахів "Остання подорож "Деметри"

19:35, 23.08.2023

24 серпня 2023 року в український прокат виходить фільм жахів "Остання подорож "Деметри", знятий на основі однієї з глав культового готичного роману "Дракула" Брема Стокера. Чи здатна стрічка поповнити список світової вампірської класики, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Остання подорож "Деметри" (The Last Voyage of the Demeter).

Трохи передісторії

У 1897 році ірландський письменник Брем Стокер випустив готичний роман "Дракула", який і досі залишається справжнім феноменом світової поп-культури. Переносити на кіноекрани кровожерливого вампіра почали на початку 1920-х років – і з тих пір до яких тільки сюжетів не вдавалися творці фільмів і серіалів про вампірів та самого графа Дракулу. Чого тільки вартий цьогорічний "Ренфілд" з Ніколасом Кейджем в головній ролі.

Першим же в історії вийшов угорсько-австрійський німий фільм "Смерть Дракули" 1921 року, який, щоправда, не мав нічого спільного з оригіналом, а лише запозичював певні загальні риси. Вже через рік вийшов німецький німий фільм "Носферату. Симфонія жаху" Фрідріха Вільгельма Мурнау, який фактично був екранізацією роману Стокера, однак імена та інші власні назви в ньому були змінені з юридичних причин. Перший звуковий "Дракула" вийшов у 1931 році в США з Белою Лугоші в головній ролі, а починаючи з 1958 по 1976 рік були випущені більше десятка фільмів з Крістофером Лі у ролі Дракули, причому жанри та сюжети в них були максимально різноманітні. Свою вельми оригінальну версію історії під назвою "Кров для Дракули" з неймовірно переконливим Удо Кіром навіть встигла зняти студія Енді Ворхла!

Втім, напевно, найвідомішим та максимально канонічним став фільм "Дракула Брема Стокера" від режисера Френсіса Форда Копполи з Гері Олдменом в головній ролі, що вийшов у 1992 році. Власне, саме після його виходу тоді ще сценарист-початківець Брагі Ф. Схют (пізніше за його сценаріями зняли фільми "Смертельний лабіринт", "Час відьом", "Клаустрафоби" та "Самаритянин"), побачивши модель корабля "Деметра", виготовлену для фільму Копполи, загорівся бажанням присвятити окрему історію його подорожі. За основу він взяв сьому главу роману Стокера "Дракула" під назвою "Журнал капітана" (The Captain's Log), в якій у форматі бортового журналу описувався шлях Дракули з Трансильванії до Лондона – ідея була доволі свіжа, адже в попередніх популярних екранізаціях роману цей епізод розглядався вельми побічно.

Втім, Схюту знадобилося ще з десяток років, щоб зацікавити своїм сценарієм кіностудії, і ще два десятки років, щоб фільм таки вийшов на екрани (насправді, аплодуємо за наполегливість). Сценарій фільму неодноразово переписувався, у різний час ходили чутки про можливу участь у проекті багатьох топ-зірок, серед яких називалися імена Джуда Лоу, Вігго Мортенсена, Бена Кінгслі та Нумі Рапас, однак вони так і залишилися на рівні чуток. В підсумку у 2019 році режисером фільму був названий норвежець Андре Овредал, найбільш відомим проектом якого на той час був дарк-фентезі фільм "Мисливці на тролів". Ще через два роки було нарешті оголошено акторський склад фільму.

На початку фільму під час шторму до англійських берегів прибиває торгове судна "Деметра", на борту якого поліцейські знаходять журнал капітана, в якому описуються жахливі речі. Після цього глядачі переносяться до болгарського порту Варна, де за чотири тижні до цього "Деметра" на чолі з досвідченими капітаном Еліотом приймає на борт загадковий вантаж у вигляді кількох ящиків з дивними символами, який потрібно якнайшвидше за великі гроші доставити до Лондона.

З самого початку ця ідея виглядала підозрілою, втім, попри усі перестороги команда все ж вирушила в дорогу. Проблеми у них почалися фактично одразу – спочатку хтось загриз усіх тварин на борту, потім в одному з ящиків знайшли ледь живу і чимось хвору дівчину, а згодом члени екіпажу почали один за одним зникати, гинути або перетворюватися на дивних істот.

Після кількох недолугих і не дуже логічних спроб решти екіпажу вирішити ситуацію, у глядача залишається дедалі більше сумнівів, що комусь взагалі вдасться вижити (тим паче, що в оригінальному романі стверджується, що ніхто не вижив).

В цілому ж сюжет "Останньої подорожі "Деметри" є вільною інтерпретацією однієї з глав роману, яка лише надихається ним. Персонажі, окрім самого Дракули, у фільмі вигадані – тож творці фільму залишили собі кілька можливостей для імпровізації, в тому числі щодо кінцівки.

Хто в головних ролях

Центральним персонажем у фільмі виявився темношкірий доктор Клеменс, який хоч і отримав профільну освіту, все одно не може отримати роботу через колір шкіри. На "Деметру" він потрапив, бажаючи повернутися додому до Англії з Румунії, де в нього не склалося з черговою роботою все з тієї ж причини. Його роль виконав американський актор Корі Гокінс ("Чорний куклусланівець", "На висотах Нью-Йорка").

Ірландський актор Ліам Каннінгем, найбільш відомий глядачам завдяки ролі сіра Давоса Сіворта у серіалі "Гра престолів", зіграв капітана "Деметри", а Девід Дастмалчан ("Людина-мураха", "Загін самогубців: Місія навиліт") – його помічника Войчека. Ірландській акторці Ешлінг Франчозі (Ліанна Старк у все тій же "Грі престолів") дісталася роль таємничої дівчини Анни, яка потрапила на борт "Деметри" разом з вампірським вантажем.

Дракулу у фільмі зіграв іспанський актор Хав'єр Ботет, в послужному списку якого чимало ролей надприродних істот, в тому числі у таких фільмах, як "Багровий пік", "Мама", "Репортаж", "Закляття 2", "Тонка людина" та багатьох інших.

Фільм "Остання подорож "Деметри" вийшов у світовий прокат на початку серпня 2023 року та отримав вельми скромні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 6,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 49% схвалення від критиків проти 75% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 52 бали зі 100, а глядачі – 5,7 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Також фільм виявився провальним в плані касових зборів – починаючи з 10 серпня 2023 року, він зібрав по усьому світу трохи більше 13 мільйонів доларів, і це при бюджеті в 45 мільйонів доларів.

Важко перерахувати, скільки вже разів на "великих" і "малих" екранах втілювалася історія кровожерливого вампіра Дракули та його похідних. Частина з цих фільмів і серіалів поповнила ряди класики світового кіно, а інша, куди більша частина – виявилася прохідною. На жаль, "Остання подорож "Деметри" скоріше потрапить до другого списку.

Фільм наче і не можна назвати поганим, але і чимось особливим він не виділяється. Так, стрічка висвітлює відносно незаїзжену частину роману Брема Стокера та навіть дозволяє собі певні відходження від оригіналу з натяком на продовження, однак навряд чи воно колись з'явиться – творці просто не змогли вміло скористатися матеріалом. Фільм не є достатньо страшним, однак і до більш глибокої драми він не дотягує. Також можна придертися до графіки та логіки в діях деяких персонажів.

Простіше кажучи, це фільм-середнячок, на який можна сходити, щоб просто згаяти час: після його перегляду в вас не буде якогось такого почуття розчарування, але якщо ви його не подивитесь – ви теж нічого не втратите.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів серпня 2023 року.