Новинки в кінотеатрах з 24 серпня / колаж УНІАН, фото Pronto film, Вавилон'13, Universal Pictures

"Довбуш", "День Незалежності" та "Остання подорож "Деметри": що подивитися на вихідних

19:20, 26.08.2023
9 хв.

Цього тижня в кінотеатрах стартують покази одразу двох українських фільмів – історичного екшна "Довбуш" та документального альманаху "День Незалежності". Також на "великих екранах" покажуть фільм жахів "Остання подорож "Деметри" та ще кілька новинок. Онлайн, тим часом, вийдуть комедії "Тебе не запрошено на мою бат-міцву" та "Канікули з друзями 2". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Довбуш

Dovbush (Україна, 2023, пригоди/історичний/екшн)

Події фільму розгортаються в Карпатах на початку 18 століття, коли жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків, брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий – справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша, але йому вдається їх перехитрити. З тих пір легенда про карпатського лицаря шириться та надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі.

Режисером фільму виступив Олесь Санін ("Мамай", "Поводир"), а роль Олекси Довбуша виконав Сергій Стрельников ("Безславні кріпаки", "Невірна"). Також у фільмі зіграли Олексій Гнатковський (Іван Довбуш), Дар’я Плахтій (Марічка), Матеуш Косьцюкевіч (Пшелуський), Агата Бузек (Княгиня Яблуновська) та інші.

Фільм мав вийти в прокат навесні 2022 року, однак його тодішню прем'єру скасували через повномасштабне вторгнення Росії до України. Днями "Довбуш" став фільмом-відкриття цьогорічного Одеського міжнародного кінофестивалю.

Більше про те, як знімали фільм, читайте в нашому окремому матеріалі.

День Незалежності

Independence Day (Україна, 2023, документальний)

Стрічка зображує один День Незалежності очима працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, відповідальних за ввімкнення сигналу тривоги в столиці, "пляжних" патрульних з Одеси, операторки протитанкового комплексу, мінометної батареї, штурмовика ЗСУ, 14-річної прибиральниці пабу в Харкові, художниці з Києва та народного депутата, який стояв у витоків проголошення незалежності України. Всі ці люди створюють захопливу мозаїку одного дня життя України. Матеріал для стрічки знімали 11 кінооператорів в різних куточках країни 24 серпня 2022 року.

Режисером фільму виступив Володимир Тихий, який до цього зняв ігрові фільми "Наші котики" і "Брама", а також є одним з творців передачі "СВ-шоу" з Вєркою Сєрдючкою.

Світова прем'єра "Дня незалежності" відбулася в національному конкурсі фестивалю Docudays UA. Також картина представлена в національному конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю, який триватиме 19-26 серпня 2023 року.

Прокат стрічки обмежений – подивитися її можна лише в обраних кінотеатрах у короткий проміжок часу. У низці українських міст вже розпочалися допрем’єрні покази, на яких картину особисто представляють учасники творчої групи.

Остання подорож "Деметри"

The Last Voyage of the Demeter (США, 2023, жахи)

Фільм є вільною адаптацією глави "Журнал капітана" з культового готичного роману Брема Стокера "Дракула" та, власне, описує шлях кровожерливого вампіра до Англії. В попередніх популярних екранізаціях роману цей епізод розглядався вельми побічно.

За сюжетом фільму, у болгарському місті Варна корабель "Деметра" на чолі з досвідченими капітаном Еліотом приймає на борт загадковий вантаж, який потрібно якнайшвидше за великі гроші доставити до Лондона. Втім, члени команди ще не знають, які жахи на них чекають у дорозі.

Головні ролі у фільмі виконали Корі Гокінс ("Чорний куклусланівець", "На висотах Нью-Йорка"), Ліам Каннінгем ("Гра престолів", "Ірландець"), Девід Дастмалчан ("Людина-мураха", "Загін самогубців: Місія навиліт"), Ешлінг Франчозі ("Гра престолів", "Непрощенна") та інші. Дракулу зіграв іспанський актор Хав'єр Ботет, в послужному списку якого чимало ролей надприродних істот, в тому числі у таких фільмах, як "Багровий пік", "Мама", "Репортаж", "Закляття 2", "Тонка людина" та багатьох інших.

Режисером фільму виступив норвежець Андре Овредал ("Мисливці на тролів", "Умма").

Фільм вийшов у світовий прокат на початку серпня 2023 року та отримав змішані відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 6,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 50% схвалення від критиків проти 75% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 52 бали зі 100, а глядачі – 5,7 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Відплата: Дорога помсти

Retribution (США, 2023, трилер/екшн)

Це черговий фільм з Ліамом Нісоном ("Заручниця", "Гра тіней", "Холодна помста"), який має когось врятувати. Цього разу він грає роль керівника банку, який саме везе дітей до школи, коли отримує повідомлення про замінування його машини. Якщо він зупиняться – машина вибухне.

Також у фільмі зіграли Джек Чемпіон ("Аватар 2", "Крик 6"), Нома Думезвені ("Русалонька", "Майбутній король"), Меттью Модін ("Дивні дива", "Оппенгеймер") та інші.

Режисером фільму виступив Німрод Антал, який до цього зняв фільми "Metallica: Крізь неможливе", "Хижаки", "Вакансія на жертву" та інші.

Водночас є й неприємний момент – фільм офіційно випускають в Росії.

Звіротачки

Rally Road Racers (США, Великобританія, ОАЕ, 2023, комедія/анімація/сімейний)

Маленький Жи обожнює перегони та поважає зіркового гонщика Арчі, який нехтує правилами та зневажає суперників. І тому Жи повинен виграти головні перегони сезону за будь-яку ціну. На глядчів чекають дивовижні дороги, найкращі друзі та неймовірні Звіротачки.

В світовий прокат мультфільм вийшов ще у травні 2023 року та отримав середні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 5,1 бал з 10, а на Rotten Tomatoes – 76% схвалення від критиків проти 78% від широкої аудиторії.

Режисером виступив Росс Венокур, який до цього зняв мультфільми "Бережи свої горішки" та "Зачарований принц".

Варто зазначити, що також фільм офіційно виходив в російський прокат ще в червні 2023 року.

Тебе не запрошено на мою бат-міцву

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah (США, 2023, комедія про дорослішання)

В центрі сюжету фільму – найкращі подруги Стейсі й Лідія, кожна з яких прагне влаштувати незабутню бат-міцву (в юдаїзмі прийом дівчаток 12 років у доросле юдаїстське об'єднання). Але плани дівчат може зруйнувати популярний хлопець і шкільна драма.

Режисером фільму виступила Семмі Коен (підліткова романтична комедія "Crush"), а продюсером – комік Адам Сендлер ("Загадкове вбивство", "Пікселі", "Однокласники"). Він же зіграв одну з головних ролей у фільмі. Також у фільмі задіяні його дружина Джеккі Сендлер, а також дві їхні дочки – Санні та Седді.

Перші відгуки на фільм доволі високі, але ще не показові. Так, за підсумками перших п'яти рецензій фільм має 100% схвалення від критиків на Rotten Tomatoes.

Фільм стане доступний на Netflix з 25 серпня 2023 року.

Друзі на канікулах 2

Vacation Friends 2 (США, 2023, комедія/пригоди/екшн)

Фільм є продовженням однойменної комедії 2021 року і його події розгортаються через кілька місяців після фіналу першої частини. Новоспечені молодята Маркус та Емілі запрошують своїх розкутих друзів Рона і Кайлу в оплачену поїздку на карибський курорт. Першочергова причина поїздки – це ділова зустріч Маркуса з власниками курорту, але все виходить з-під контролю, коли сюди заявляється батько Кайли Різ, щойно звільнений з в'язниці. Усі ділові плани Маркуса та ідеальна подорож друзів у відпустку в один момент перетворюються на повну хаос.

Режисером фільму виступив Клей Тервер, який також зняв перший фільм, а до головних ролей у новій частині повернулися Джон Сіна ("Миротворець", "Форсаж 9"), Мередіт Хагнер ("Зависнути у Палм-Спрінгс", серіал "Розчарування"), Ліл Рел Говері ("Пастка", "Пташиний короб") та Івонн Орджі (серіали "Біла ворона", "Велма"). Роль батька Кайли дісталася Стіву Бушемі ("Скажені пси", "Кримінальне чтиво", "Великий Лебовські").

Фільм стане доступний на Hulu з 25 серпня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали серпня 2023 року – цього тижня на Disney+ стартує новий серіал з всесвіту Star Wars "Асока", а на Netflix вийдуть третій сезон скандинавського фентезі "Рагнарок" і новий пригодницький екшн "Хто така Ерін Картер".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся