Мелісса Маккарті у ролі Урсули в новій "Русалонці" / фото Walt Disney Pictures

Чи змогла "Русалонька" втерти носа ненависникам: огляд новинки від Disney

16:07, 25.05.2023
7 хв.

25 травня 2023 року в український прокат вийшла нова екранізація диснеївської "Русалоньки", яка ще задовго до свого релізу наробила чимало галасу. Чи вдалося авторам стрічки втерти носа усім ненависникам, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Русалонька" (The Little Mermaid) – максимально без спойлерів.

Скандали довкола "Русалоньки"

Тільки-но стало відомо, що Disney планує зняти ігрову адаптацію свого хітового мультфільму 1989 року "Русалонька", на якому виросли мільйони міленіалів, в соцмережах розгорілися палкі суперечки.

Звісно, головні суперечки точилися навколо вибору акторки на головну роль – темношкірої співачки Голлі Бейлі, для якої це була дебютна головна роль у великому кіно. Чимала кількість Інтернет-користувачів одразу вказала на зовнішні відмінності Бейлі від оригінального персонажа мультфільму з блакитними очима і світлою шкірою. Після цього Мережою почали ширитися негативні публікації з хештегами #NotMyAriel та #NotMyMermaid й погрози проігнорувати фільм в прокаті, оскільки "всі покоління росли з білошкірою Аріель з рудим волоссям".

Вибір Голлі Бейлі на головну роль спричинив суперечки / фото Walt Disney Pictures

Натомість, чимало знаменитостей, серед яких Мерайя Кері, Геллі Беррі та Кріссі Тайген, виступили з підтримкою на адресу юної акторки. Мовляв, дівчину обирали за вокальними талантами, а не за кольором шкіри.

Водночас телеканал Freeform, що входить до структури Disney, опублікував в мережі Instagram "відкритий лист бідним, нещасним душам", в якому повідомив, що хоча автор оригінальної казки був датчанин, Аріель – русалка, що живе в "інтернаціональних водах", і може плавати де їй заманеться, а також нагадав, що данці можуть бути чорношкірими і "генетично" мати руде волосся. При цьому, з якого боку не подивитися, Аріель – вигадана героїня.

Крім того, після публікації перших кадрів до фільму багато хто в Мережі висловлював невдоволення якістю спецефектів.

Про що фільм

"Русалонька" 2023 року – це знайома кожному історія про допитливу та красиву молоду русалку Аріель, яка прагне пізнати світ, в тому числі заборонений людський. Під час однієї з подорожей на поверхню вона закохується у принца Еріка, якого вона потім рятує від смерті під час шторму. І хоча русалкам заборонено спілкуватись з людьми, Аріель прагне йти за покликом серця та бути разом з коханим. Коли її батько, король підводного царства Тритон, сварить дочку за порушення його заборони спілкуватися з людьми, Аріель укладає угоду зі злою морською відьмою Урсулою. Остання дає Аріель шанс з’ясувати, яке ж воно, життя на землі. Втім, за це їй доводиться заплатити страшну ціну, яка поставить під загрозу не лише її власне життя, але й батькову корону.

Фільм є кіноадаптацією до однойменного мультфільму 1989 року, який сам заснований на казці Ганса Крістіана Андерсена (що була набагато більш трагічною). Загалом, фільм слідує сюжету оригінального мультфільму, лише з невеличкими сюжетними відхиленнями на користь більш сучасного порядку денного.

Актори та режисер

Режисером фільму виступив Роб Маршалл, який до цього зняв фільми "Чикаго", "Мемуари Гейші", "Пірати Карибського моря: На дивних берегах" та "Мері Поппінс повертається". Враховуючи його послужний список, морський костюмований мюзикл – робота саме для нього, і він з нею впорався в цілому досить впевнено.

Хав'єр Бардем часом кумедно виглядав у ролі короля Тритона / фото Walt Disney Pictures

Окрім згаданої вище Бейлі, у фільмі зіграли такі імениті зірки, як Мелісса Маккарті та Хав'єр Бардем. Перша – прекрасно впоралася з роллю підступної відьми Урсули, другий, будемо чесні, місцями виглядав комічно.

Джона Хауер-Кінг з поки що не надто багатим послужним списком зіграв принца Еріка. Чесно кажучи, місцями нині 27-річний актор виглядав трохи задорослим для цієї ролі, хоча це, можливо суб'єктивна думка.

Загалом, акторський склад у "Русалоньки" доволі яскравий та приємний.

Невдалий дубляж

А ось що дещо зіпсувало враження, так це український дубляж, з усією повагою до наших акторів дубляжу. Річ у тім, що в даному випадку при адаптації фільму до українського прокату вдалися до спірної практики перекладу пісень в мюзиклах. Пам'ятаєте ці суперечки навколо "Чикаго" все того ж Роба Маршалла? В ті далекі часи в Україні ще не було власного дубляжу, тож фільми в кінотеатрах показували в російській озвучці. А головних чоловічих персонажів у мюзиклах тоді озвучував… Кіркоров. І глядачі такі: я хочу послухати Річарда Гіра, не Кіркорова! От тут те саме.

Можливо, це пов'язано з тим, що все ж фільм "Русалонька" орієнтований на дитячу аудиторію, а не всі діти поки в достатній мірі володіють англійською. Та й субтитри дітям складніше сприймати. Це ми тут вже розбалувані оригінальними доріжками на стрімінгових сервісах. Наприклад, пісні у фільмах "Елвіс" чи "Вестсайтська історія" в українському дубляжі були в оригіналі з субтитрами.

Український глядач не зміг насолодитися співом Голлі Бейлі / фото Walt Disney Pictures

Інша річ – невдало підібрані голоси. Аріель тут співала настільки високим голосом, що ледь кров з вух не полилася. Щось нам підказує, що Голлі Бейлі звучала набагато приємніше. Чоловічі партії були виконані значно краще, а ось Урсула звучала як "шальна імператриця" Алєгрова з нотками прокуреної Пугачової...

Загалом, автори "Русалоньки" дуже скрупульозно підійшли до звукового оформлення стрічки, залучивши до роботи композитора Алана Менкена, який писав музику і до оригінального мультфільму. При цьому до озвучки персонажів долучали чимало "голосистих" виконавців, як-то сама Бейлі чи Аквафіна, яка озвучила чайку Скаттл. На жаль, український глядач їхню роботи оцінити не зможе…

Реакція на фільм

Офіційна прем'єра фільму "Русалонька" відбулася ще 8 травня 2023 року у Лос-Анджелесі, а потім було проведено ще кілька ексклюзивних показів за участю знімальної групи та виконавців головних ролей у різних містах світу.

Критики оцінили гру Голлі Бейлі / фото Walt Disney Pictures

Перші відгуки критиків про фільм були скоріше позитивні, хоча і без критики не обійшлося. Особливо схвально виділяли акторську гру Бейлі та Маккарті. Натомість, критики не були одностайні щодо графіки та осучаснених пісень. Втім, це скоріше справа смаку.

Нині на Rotten Tomatoes фільм має 72% схвалення від критиків проти 84% від глядачів, а на Metacritic кінооглядчі дали "Русалонці" 58 балів ("змішані або середні відгуки").

Наш вердикт

В цілому, нова "Русалонька" – це красива, яскрава, добра і трохи наївна казка, яка, безперечно, зроблена доволі якісно. Вона точно викличе приємні ностальгічні почуття у тих, хто виріс на оригінальному мультфільмі, а також має всі шанси сподобатися сучасним дітлахам.

Нова "Русалонька" виявилася доволі милою / фото Walt Disney Pictures

Загальна оцінка – 7 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів травня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся