Скандальна "Русалонька" вийшла в український прокат / фото Walt Disney Pictures

"Русалонька", "Лицарі Зодіаку" та "Ризики й побічні ефекти": що подивитися на вихідних

10:24, 26.05.2023
12 хв.

Цього тижня в український прокат виходить нова екранізація диснеївської "Русалоньки", яка ще задовго до свого релізу наробила чимало галасу. Крім того, в кінотеатрах покажуть фентезі "Лицарі Зодіаку" та життєву комедію "Ризики й побічні ефекти". Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Русалонька

The Little Mermaid (США, 2023, пригоди/сімейний/фентезі/мюзикл)

Ця стрічка спричинила численні суперечки в соцмережах ще задовго до свого виходу – частина опонентів не бачила сенсу в черговому римейку ще однієї класичної диснеївської історії, а частина – була незадоволена вибором темношкірої акторки на головну роль. Інші ж навпаки виступали на підтримку нової інтерпретації добре відомого сюжету, а дехто взагалі апелював до того, що суто з географічної точки зору в ареалі мешкання Арієль взагалі-то люди не дуже-то й білі живуть. Так чи інакше, але вже цього тижня українські кіноглядачі разом з усім світом нарешті мають змогу скласти особисту думку про цей резонансний фільм.

Отже, "Русалонька" 2023 року – це знайома кожному історія про Аріель, красиву та натхненну молоду русалку, яка прагне пригод. Наймолодша і найзухваліша з доньок короля Тритона, Аріель прагне дізнатись більше про світ над водою. Під час однієї з подорожей на поверхню вона закохується у принца Еріка. І хоча русалкам заборонено спілкуватись із людьми, Аріель прагне йти за покликом серця. Тож вона укладає угоду зі злою морською відьмою Урсулою, котра дає Аріель шанс з’ясувати, яке воно, життя на землі. Але це ставить під загрозу її власне життя та батькову корону.

Фільм є кіноадаптацією до однойменного мультфільму 1989 року, який сам заснований на казці Ганса Крістіана Андерсена. Водночас творці фільму запевняли, що вони не копіювали мультфільм повністю, а натомість внесли до нього "сучасний порядок денний".

Вибір на головну роль русалоньки Аріель актриси та співачки Голлі Бейлі став першим випадком, коли темношкіра актриса грає диснеївську принцесу, яка була білошкірою в мультфільмах. Окрім Бейлі, у фільмі зіграли Мелісса Маккарті (Урсула), Хав'єр Бардем (Тритон), Джона Хауер-Кінг (Ерік) та інші.

Режисером фільму виступив Роб Маршалл, який до цього зняв фільми "Чикаго", "Мемуари Гейші", "Пірати Карибського моря: На дивних берегах" та "Мері Поппінс повертається".

Офіційна прем'єра фільму відбулася ще 8 травня у Лос-Анджелесі, а потім було проведено ще кілька прем'єрних показів за участю знімальної групи та виконавців головних ролей у різних містах світу. Перші відгуки критиків про фільм скоріше позитивні, особливо виділяючи акторську гру Бейлі та Маккарті, хоча і без критики не обійшлося. Так, на Rotten Tomatoes за підсумками перших 121 рецензії фільм має 73% схвалення, а на Metacritic за підсумками перших 37 оглядів від критиків "Русалонька" отримала 59 баллів ("змішані або середні відгуки").

Детальний огляд фільму читайте на УНІАН.

Ризики й побічні ефекти

RisikenundNebenwirkungen(Австрія, 2021, комедія)

Хоча загалом австрійське кіно для пересічного українського глядача є справжнім "темним лісом", і здебільшого відоме якимось занадто важким авторським кіно, насправді новинка цього тижня – комедія "Ризики й побічні ефекти" виробництва Австрії – може приємно здивувати.

Стрічка австрійського режисера Міхаеля Крайсля, заснована на п’єсі драматурга Штефана Фьоґеля, розповідає про жінку на ім'я Катрін, яка після планового медогляду випадково дізнається, що потребує пересадки нирки. Їй надзвичайно поталанило, адже в її чоловіка – потрібна група крові. Але, схоже, він не надто поспішає стати донором для коханої.

Чоловіка головної героїні, негероїчну людину з моральною дилемою, втілив Самуель Фінці – актор театру та кіно, відомий зі стрічок "Хід короля", "Очі змії: Початок Джі.Ай.Джо" та "Спокусник". Також у головних ролях – Інка Фрідріх ("Фанатки не залишаються на сніданок"), Піа Хірцеґґер ("Земля під моїми ногами") та Томас Мрац ("Мій друг Зиґмунд Фройд"). Останній за свою роль отримав номінацію на Австрійську кінопремію в категорії "Найкращий актор".

На батьківщині прем'єра стрічки відбулася ще у 2021 році – нині на IMDb у фільму оцінка 6,2 бали з 10. В Україні ж його вперше показали в рамках Тижні австрійського кіно навесні 2023 року – "Ризики й побічні ефекти" став фільмом-відкриттям 11-го фестивалю. Варто зазначити, що в української публіки ця доволі життєва картина з несподіваним фіналом отримала позитивний відгук – після перегляду глядачі вельми жваво його обговорювали, намагаючись поставити себе на місце головних героїв. До того ж, в даному випадку в фільмі цілком зрозумілий для українців гумор, попри поширену думку про те, що німецькомовні комедії – явище доволі специфічне.

Лицарі Зодіаку

Knights of the Zodiac (США, Японія, 2023, фентезі/екшн)

У центрі сюжету цього фільму, заснованого на популярній у другій половині 1980-х манзі Saint Seiya – свавільний підліток з вулиці Сейя, який заробляє на життя в боях без правил. У нього лише одна мета: заробити коштів, щоб відшукати викрадену багато років тому сестру. Під час одного з боїв хлопець проявляє у собі містичні надприродні здібності, про які він навіть не підозрював. Тепер ставки зростають і хлопцю потрібно прийняти нового себе та пожертвувати усім, щоб зайняти законне місце серед Лицарів Зодіаку.

Головні ролі у фільмі виконали Арата Макенью ("Тихоокеанський рубіж 2"), Фамке Янссен ("Люди Ікс", "Факультет"), Медісон Айсмен ("Джуманджі", "Анабель 3"), Шон Бін ("Володар перснів", "Гра престолів"), Марк Дакаскос ("Тільки найсильніші", "Убивця, що плаче", "Джон Вік 3") та інші.

Режисером фільму виступив польський аніматор Томаш Багінський, який зокрема доклався до роботи над серією відеоігор "Відьмак". Це його перший повнометражний ігровий фільм.

Прем'єра фільму відбулася наприкінці квітня 2023 року, і він отримав здебільшого негативні відгуки. Так, на IMDb у "Лицарів Зодіаку" нині оцінка 4,6 балів з 10, на Rotten Tomatoes у нього 26% схвалення від критиків проти 63% від глядачів, а на Metacritic – 35 балів зі 100 від кінооглядачів та 2 бали з 10 від широкої аудиторії, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки".

Критики констатували, що стрічка навряд чи задовільнить ностальгічні почуття вже дорослих фанатів оригінальної манги, одночасно не зумівши зацікавити нову аудиторію. Водночас, знайшлись і ті, хто зауважив, що фільм цілком може сподобатися молодій аудиторії, яка хоче просто розслабитися і подивитися яскраве видовище в стилі аніме, не надто зважаючи на сюжет.

Привиди будинку-вбивці

The Haunting of the Murder House (США, 2023, жахи)

В центрі сюжету – четверо режисерів, які зникли у будинку з привидами прямо в ефірі під час трансляції у соціальних мережах. Через рік їхні кадри знайшли.

Режисером фільму виступив Брендан Рудніцкі, який протягом останніх кількох років зняв під крилом його власної продюсерської компанії DBS Films з десяток низько бюджетних хорорів. Усі вони отримали або низькі, або середні оцінки, але, вочевидь, певну зацікавлену аудиторію вони таки мають.

Наприклад, фільм "Привиди будинку-вбивці" має оцінку на IMDb 3,9 балів з 10, тим часом, на Rotten Tomatoes він отримав аж 97% схвалення від глядачів.

Місія Кандагар

Kandahar (США, 2023, трилер/бойовик)

Цього тижня в український прокат одночасно з усім світом виходить черговий бойовик з Джерардом Батлером ("Падіння Олімпу", "Літак", " Хороший, поганий, коп"), який, схоже остаточно вирішив полишити спроби змінити амплуа (хоча раніше в його кар'єрі було куди більше різнопланових ролей).

Цього разу Батлер зіграв оперативника ЦРУ під прикриттям Тома Харріса, який розкривається, перебуваючи глибоко в тилу на ворожій території в Афганістані. Тепер він разом із перекладачем має евакуюватися в Кандагар, проте це не так просто, адже його переслідує елітний загін спецназу.

Також одну з ролей у фільмі зіграв зірка серіалу "Вікінги" Тревіс Фіммел.

Зняв фільм Рік Роман Во – колишній каскадер, який перекваліфікувався на режисера. Зокрема, на його рахунку такі режисерські роботи, як "Падіння Янгола" та "Гренландія" все з тим же Батлером у головній ролі.

Варто зазначити, що фільм "Місія Кандагар" поповнив ганебний список картин, які також виходять офіційно в російський прокат. Цікаво, що зняла його кінокомпанія Thunder Road Films, яка належить американському продюсеру українського походження Василю Іванику (так, зрада підкралася звідти, звідки її не чекали). Саме ця кінокомпанія відповідальна за франшизу "Джон Вік", остання частина якої також офіційно виходила в Росії, що викликало праведний гнів серед чималої кількості українців.

Мегалодон. Чорний Демон

TheBlackDemon(США, Мексика, Домініканська республіка, 2023, трилер/жахи)

Ідилічна сімейна відпустка нафтовика Пола Стерджеса перетворюється на кошмар, коли вони стикаються з лютою акулою-мегалодоном, яка не зупиниться ні перед чим, щоб захистити свою територію. Місцеві кажуть, що це Чорний Демон з давньої легенди. Тим часом, нафтова вишка, що стала прихистком для переляканих людей, поступово йде під воду, де її атакує гігантська акула. Пол і його сім’я повинні знайти спосіб повернутися живими на берег, перш ніж акула знову завдасть удару в цій епічній битві між людьми і природою.

Головну роль у фільмі виконав Джош Лукас ("Судна ніч назавжди", "Аутсайдери", "Єллоустоун"), а режисером виступив Адріан Грюнберг ("Рембо: Остання кров", "Веселі канікули").

В американський прокат стрічка вийшла наприкінці квітня 2023 року та отримала здебільшого негативні відгуки. Так, на IMDb у фільму нині оцінка 4,1 бал з 10, на Rotten Tomatoes у нього 9% схвалення від критиків проти 74% від глядачів.

Зазначимо, минулого тижня фільм також офіційно вийшов в російський прокат, і це точно не додає йому реклами для українського глядача.

Свінгери

Swingers (Україна, Латвія, 2018, комедія)

Український кінематограф продовжує впевнено штурмувати найбільший стрімінговий сервіс світу Netflix, несучи широкій аудиторії найкраще, що у нас є. І окрім визнаних кінохітів на кшталт "Клондайку" чи "Люксембург, Люксембург", туди потрапляють і найвідоміші зразки такого специфічного жанру, як українська комедія. Тож тепер до повної колекції "Скаженого весілля" та "Зірок за обміном" доєдналися славнозвісні "Свінгери".

В центрі сюжету цієї картини 2018 року випуску – кілька пар, які з різних причин прагнуть експериментів в інтимному житті, тож зголошуються взяти участь у свінгерському вечорі.

Головні ролі у фільмі виконали такі завсідники українських комедій, як Ольга Полякова, Даша Астаф'єва, Ганна Саліванчук, Михайло Кукуюк, Олексій Вертинський та інші.

Стрічка отримала змішані відгуки від критиків, але мала неабиякий успіх в прокаті. На IMDb у нього оцінка 5,3 бали з 10.

Фільм став доступний на Netflix 24 травня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали травня 2023 року – цього тижня стартує шпигунський комедійний екшн "Фубар" з Арнольдом Шварценеггером в головній ролі від Netflix, комедійний фентезі "Американець китайського походження" з Мішель Єо від Disney+ та романтична комедія "Платонічні стосунки" з Роуз Бірн та Сетом Рогеном від AppleTV+.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся