Кадр з фільму "Швидка" / фото B&H

"Нова українська хвиля" і американські бойовики: що подивитися в кінотеатрах з 19 травня

09:05, 19.05.2022
7 хв.

Цього тижня в український прокат вийдуть одразу два американських бойовика про те, куди доля може завести колишніх військових – "Найманець" з Крісом Пайном і "Швидка" з Джейком Джилленхолом. Також в кінотеатрах покажуть французьку любовну драму "Історія моєї дружини" з Леєю Сейду і Луї Гаррелем. Кіногурманів же порадує кінофестиваль "Нова українська хвиля", в рамках якого покажуть найкращі фільми, зняті в Україні з 2014 по 2021 роки. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Які фільми показують у кінотеатрах України з 19 травня

Цього тижня на українських кіноманів чекають три свіжі прем'єри і кінофестиваль "Нова українська хвиля" (а також можливість подивитися "Бетмена", якщо ви ще не встигли зробити цього за тиждень).

Найманець / The Contractor ( США, 2022)

У центрі сюжету бойовика "Найманець" опиниться вимушено звільнений зі спецназу США Джеймс Харпер, який, щоб підтримати свою сім'ю, разом зі своїм найкращим другом вступив в приватну підрядну організацію, очолювану ветераном бойових дій. Перебуваючи в Східній Європі на секретному завданні, Харпер має вижити і повернутися додому.

Головну роль у фільмі виконав Кріс Пайн, відомий за роллю Джеймса Тіберія Кірка в серії фільмів "Зоряний шлях" і за роллю Стіва Тревора у фільмах про "Диво-жінку". Також у фільмі зіграли Бен Фостер ("Поїзд на Юму", "Варкрафт"), Едді Марсан ("Атомна блондинка", "Гнів людський"), Кіфер Сазерленд ("Коматозники", "Твін Пікс: Крізь вогонь іди зі мною"), Ніна Хосс ("Найнебезпечніша людина", "Батьківщина") та інші.

У світовий прокат фільм вийшов 1 квітня 2022 року і отримав змішані відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 5,7 з 10 від широкої аудиторії, а на Rotten Tomatoes 45% схвалення від критиків і 72% від глядачів.

Швидка / Ambulance ( США ,2022)

"Швидка" – ще один бойовик серед новинок тижня, і знову про колишніх військових. Цього разу мова піде про ветерана війни Уїлла Шарпа, який потребує величезної суми грошей для операції своєї дружини Емі. У розпачі він звертається до свого брата-злочинця Денні, який умовляє його взяти участь у пограбуванні банку на 32 мільйони доларів. Однак, звісно, все йде не за планом – і, тікаючи з банку, герої викрадають "швидку", разом з медсестрою і пораненим поліцейським на борту.

Режисером фільму виступив майстер видовищних блокбастерів Майкл Бей, на рахунку якого такі фільми, як "Погані хлопці", "Армагеддон", "Перл-Харбор" і серія фільмів про Трансформерів. Також фільм зібрав вельми іменитий акторський склад – Джейк Джилленхол ("Донні Дарко", "Горбата гора", "Людина-павук: Далеко від дому"), Яхья Абдул-Матін II ("Аквамен", "Ми", "Матриця: Воскресіння"), Ейса Гонсалес ("Форсаж: Хоббс і Шоу", "Аферистка", "Годзілла проти Конга") та інші.

Фільм вийшов у світовий прокат у березні 2022 року, отримавши відгуки вище середнього. Так, на IMDb у нього оцінка 6,1 бала з 10 від широкої аудиторії, а на Rotten Tomatoes – 69% схвалення від критиків і 88% від широкої аудиторії.

Історія моєї дружини / A feleségem története (Німеччина, Франція, Італія, Угорщина, 2021)

Ця любовна драма, прем'єра якої відбулася на Каннському кінофестивалі 2021 року, розповідає про капітана Якоба Штерре, який укладає парі з приятелем, що він одружиться на першій жінці, яка переступить поріг кафе, в якому вони коротають час. Обраницею стає вітряна француженка Ліззі – чудова, чарівна, але аж ніяк не вірна.

Головні ролі у фільмі виконали Леа Сейду ("Історія Адель", "Французький вісник", "Не час помирати"), Гійс Нейбр ("Лофт") і Луї Гаррель ("Мрійники", "Молодий Годар", "Уявна любов").

Незважаючи на участь у конкурсній програмі Канн, фільм отримав середні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6,2 з 10 від широкої аудиторії, а на Rotten Tomatoes – лише 22% схвалення від критиків.

Кінофестиваль "Нова українська хвиля"

19 травня в Києві та Львові стартує кінофестиваль "Нова українська хвиля", в рамках якого покажуть добірку фільмів, знятих в Україні з 2014 року. Після показу кожного фільму проходитиме обговорення, в тому числі за участю сучасних українських кінодіячів, серед яких – Мирослав Слабошпицький ("Плем'я"), Антоніо Лукич ("Мої думки тихі"), Валентин Васянович ("Атлантида"), Наріман Алієв ("Додому") та багато інших.

Фестиваль буде складатися з двох секцій, і кожен фільм показуватимуть всього один раз.

Перша секція – "Кіно наших днів", присвячена фільмам на соціальну тематику. У рамках цієї секції покажуть соціальну драму "Плем'я" (2014), ліричну комедію "Мої думки тихі" (2020), соціальну комедію "Герой мого часу" (2018) і підліткову драму "Стоп-Земля" (2021).

Друга секція – "Люди війни", присвячена розкриттю війни між Росією і Україною, починаючи з окупації Криму в 2014 році й завершуючи проекцією перемоги України у війні. У програмі секції чотири драми: "Черкаси" (2019), "Додому" (2019), "Погані дороги" (2020) та "Атлантида" (2019).

Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Які кінотеатри зараз працюють у Києві

З кожним тижнем в Києві відкривається все більше кінотеатрів, і в останні дні до кінозалів мереж "Планета кіно" (River Mall і "Блокбастер") і "Мультиплекс" (ТРЦ "Республіка", "Караван", "Комод" і Lavina Mall) додалися кінотеатри мереж "Батерфляй" (DeLuxe, Кантрі, Нивки, Гатне і Бровари) і "Лінія кіно" (Магеллан). Також у столиці працюють кінотеатри "Жовтень", "Супутник" і Wizoria.

Звісно, кінотеатри працюють і в інших містах України, де це можливо.

При цьому набір фільмів в різних кінотеатрах може відрізнятися, в тому числі в залежності від їхнього формату. Так, наприклад, блокбастери на кшталт "Бетмена" показують у всіх кінотеатрах, тоді як українські та незалежні фільми частіше будуть показуватися, наприклад, в "Жовтні".

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

З поверненням великих прем'єр українські кінотеатри почали поступово збільшувати кількість сеансів, доступних за один день. Водночас, сеанси все ще прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту. Так, найбільш ранні сеанси починаються близько 10:00, а найпізніші – близько 19:00.

Ще один важливий момент – безпека. Ключове правило тут: якщо починається повітряна тривога, то адміністрація кінотеатру зобов'язана зупинити показ фільму, а глядачі – покинути залу і відправитися до найближчого бомбосховища. Питання відновлення сеансу кожен кінотеатр вирішує по-своєму, проте найпопулярніша практика така: якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують, якщо більше – повертають гроші або пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

Радимо уточнювати це питання по кожному конкретному кінотеатру, який ви плануєте відвідати, щоб уникнути "болю розчарування" через перерваний сеанс. Зі свого досвіду скажемо – нас під час перегляду "Бетмена" також наздогнала тривога, проте тривала вона близько 10 хвилин, тому ми оперативно повернулися в залу і продовжили перегляд. Єдине, що показ відновили досить швидко, і кілька хвилин фільму ми пропустили, поки йшли від парковки до кінозалу.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в кінотеатрах в минулі тижні. Онлайн можна подивитися фільми і серіали, що вийшли в березні-квітні, а також головні серіали травня 2022 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся