Кадр з фільму "Бетмен" / фото Kinomania Film Distribution

"Бетмен", "Белфаст" і не тільки: що дивитися в кінотеатрах з 12 травня

09:27, 12.05.2022
7 хв.

З 12 травня, вперше з лютого 2022 року, в кінотеатри України повертаються великі прем'єри. Вже з цього тижня українські кіномани зможуть подивитися довгоочікуваний супергеройський бойовик "Бетмен" з Робертом Паттінсоном та історичну драму "Белфаст", що отримала цього року "Оскар" за найкращий оригінальний сценарій. Про ці та інші новинки кінопрокату читайте в огляді УНІАН.

Які фільми показують у кінотеатрах України з 12 травня

Цього тижня вже офіційно в українські кінотеатри повертаються великі прем'єри, в тому числі ті, які ми пропустили за перші 2,5 місяці війни.

Бетмен / The Batman ( США, 2022)

Найбільш довгоочікувана прем'єра тижня – "Бетмен" від режисера Метта Рівза. Черговий перезапуск серії фільмів про супергероя в костюмі кажана, заснованих на коміксах DC, вийшов у світовий прокат ще 4 березня 2022 року, на даний момент вже зібравши більше 767 мільйонів доларів в прокаті, що зробило його одним з найкасовіших фільмів року.

В цілому фільм, відзначений більш похмурою атмосферою, ніж попередні кіноверсії "Бетмена", отримав позитивні реакції критиків і глядачів. Так, на IMDb у нього оцінка 8 бал з 10, на Rotten Tomatoes у нього 85% схвалення від критиків і 87% від широкої аудиторії, а на Metacritic – 72 бали від експертів і 7,5 балів від глядачів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Роль Брюса Уейна / Бетмена виконав британський актор Роберт Паттінсон. Також у фільмі з'явилися Зої Кравіц (Жінка-кішка), Колін Фаррелл (Пінгвін), Пол Дано (Загадник), Джеффрі Райт (Джеймс Гордон) і Енді Серкіс (Альфред Пенніуорт). В епізодичній ролі у фільмі з'явився Баррі Кеоган, але ми не будемо вам псувати сюрприз.

До слова, ще в 2019 році "Бетмен" заявлявся як трилогія, і вже офіційно відомо, що у фільму буде сиквел, в якому знову з'явиться Роберт Паттінсон і ще кілька акторів, які зіграли в першому фільмі.

ПС: Тільки врахуйте, що фільм йде майже 3 години.

Белфаст / Belfast ( Великобританія, 2021)

Також 12 березня в український прокат виходить музична історична драма "Белфаст" від Кеннета Брани ("Генріх V", "Тор", "Смерть на Нілі"), що був одним з лідерів за кількістю номінацій на "Оскар" 2022 року. У підсумку фільм отримав одну статуетку – за найкращий оригінальний сценарій для самого Брани.

"Белфаст" заснований на особистому досвіді режисера і актора Кеннета Брани та розповідає про життя сім'ї протестантів в Белфасті (Північна Ірландія) з точки зору їхнього 9-річного сина Бадді на тлі заворушень, що відбувалися в 1969-1970 роках. Хлопчик змушений вчитися жити в світі, який в один момент став іншим. Все, до чого він звик, ніколи не буде таким, як раніше. Незмінними залишаються тільки радість, сміх, музика і справжня магія кіно.

Головні ролі у фільмі виконали Джуді Денч ("Помри, але не зараз", "Дж. Едгар", "Вбивство в "Східному експресі"), Джеймі Дорнан ("50 відтінків сірого", "Антропоїд", "Турист"), Кіаран Хайндс ("Нафта", "Гра престолів"), Катріна Балф ("Ford проти Ferrari", "Чужеземка"), Колін Морган ("Мерлін", "Корона") і дебютант Джуд Гілл.

"Белфаст" був включений в різноманітні списки найкращих фільмів 2021 року, а також отримав чимало престижних нагород і номінацій, включаючи "Золотий глобус" і вищезгаданий "Оскар" за найкращий сценарій.

Також фільм досить непогано прийняли як критики, так і глядачі – на IMDb у нього оцінка 7,3 бала з 10, на Rotten Tomatoes – 86% від критиків і 92% від широкої аудиторії, а на Metacritic – 75% від критиків і 6,5 від глядачів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Гра тіней / Blacklight ( США, Австралія, Китай, 2022)

Динамічний бойовик "Гра тіней" з відомим голлівудським рятівником Ліамом Нісоном у головній ролі (трилогія "Заручниця", "Список Шиндлера", "Зоряні війни: Прихована загроза") розповість про спеціального агента ФБР Тревіса Блока, який намагається примиритися зі своїм темним минулим. Одного разу він виявляє змову проти громадян США, проте через своє розслідування Блок опиняється під прицілом директора ФБР, якого колись захищав. Чим більше він дізнається, тим більшій небезпеці піддає себе і своїх близьких. Але справу потрібно завершити за будь-яку ціну.

Режисером фільму став Марк Вільямс, який до цього працював з Нісоном над фільмом "Чесний злодій". Також він є творцем популярного серіалу "Озарк".

Крім того, у фільмі зіграли Айдан Квін ("Елементарно"), Тейлор Джон Сміт ("Гострі предмети") і Еммі Ревер-Лемпман ("Академія Амбрела").

Фільм вийшов у світовий прокат в березні 2022 року і був досить середньо прийнятий аудиторією. Так, на IMDb його оцінили в 4,7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes думки критиків і широкої аудиторії розділилися кардинально – 8% схвалення проти 82%.

Інші фільми в українському прокаті

Також в українських кінотеатрах можна буде подивитися пригодницький екшн "Uncharted: Незвідане" / Uncharted (США, 2022) з Томом Холландом, трилер "Випередити час" / The Desperate Hour (США, 2021) з Наомі Уотс, фільм-катастрофу Роланда Еммеріха "Падіння Місяця" / Moonfall (США, Канада, Китай, 2022), комедійну драму Пола Томаса Андерсона "Лакрична піца" / Licorice Pizza (США, Канада, 2021), кримінальну драму Олега Сенцова "Носоріг" (Україна, Польща, Німеччина, 2022), високо оцінену критиками підліткову драму "Стоп-Земля" (Україна, 2021), музичну комедію "Найкращі вихідні" (Україна, 2022), романтичну комедію "Побачення в Парижі" / Il materiale emotivo (США, Франція, Італія, 2021), романтичну комедію "Фантазії для дорослих" / Les fantasmes (Франція, 2021), сімейний анімаційний фільм "Пригоди на Місяці" / Moonbound (Німеччина, Австрія, 2021) і ще кілька фільмів, що виходили в український прокат раніше.

Які кінотеатри зараз працюють у Києві

На даний момент в Києві відкриті далеко не всі кінотеатри, які працювали до війни, проте їхня кількість з кожним тижнем збільшується. Зокрема, з 12 травня можна відвідати кінотеатри двох великих мереж – два "Планета кіно" (River Mall і "Блокбастер") і три "Мультиплекс" (ТРЦ "Республіка", "Караван" і "Комод"), а також "Жовтень" і Wizoria.

Також кінотеатри працюють і в інших містах України, де це можливо.

При цьому набір фільмів в різних кінотеатрах може відрізнятися в залежності від їхнього формату. Так, наприклад, "Бетмен" заявлений практично у всіх кінотеатрах, тоді як українські та незалежні фільми частіше будуть показуватися, наприклад, в "Жовтні".

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

З поверненням великих прем'єр українські кінотеатри почали поступово збільшувати кількість сеансів, доступних за один день. Водночас, сеанси все ще прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту. Так, найбільш ранні сеанси починаються близько 10:00, а найпізніші – близько 19:00.

Ще один важливий момент – безпека. Ключове правило тут: якщо починається повітряна тривога, то адміністрація кінотеатру зобов'язана зупинити показ фільму, а глядачі – покинути залу і відправитися до найближчого бомбосховища. У разі, якщо кінотеатр розташований в ТРЦ – потрібно буде покинути і його, адже в більшості українських торгово-розважальних центрів немає підземних паркінгів і тому їх не можна використовувати як бомбосховище.

Питання відновлення сеансу кожен кінотеатр вирішує по-своєму – десь обіцяють повернути гроші за сеанс у разі припинення показу через повітряну тривогу, а десь пропонують додивитися фільм пізніше. Радимо уточнювати це питання по кожному конкретному кінотеатру, який ви плануєте відвідати, щоб уникнути "болю розчарування" через перерваний сеанс.

***

Крім того, ви можете подивитися онлайн фільми і серіали, що вийшли в березні-квітні, а також головні серіали травня 2022 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся