Кадр з фільму "Чорна вдова" / фото Marvel Studios

Що нового в кіно: довгоочікувана "Чорна вдова", перезапуск "Пліткарки" і новий погляд на Resident Evil

08:29, 08.07.2021
15 хв.

У це складно повірити, але це сталося – у світовий прокат виходить супергеройський екшн "Чорна вдова" зі Скарлетт Йоханссон. Ми вже встигли подивитися довгоочікувану новинку, і готові поділитися з вами нашими свіжими враженнями, зрозуміло, без спойлерів. Крім того, в прокат вийде українська драма "Ми є. Ми поруч" з Ахтемом Сеїтаблаєвим і ще кілька новинок. Стрімінгові сервіси також підготували дещо свіже для своїх передплатників, включаючи анімаційний хоррор "Resident Evil: Нескінченна темрява" на Netflix і перезапуск "Пліткарки" на HBO Max. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 8 липня

Безумовно, головною новинкою тижня, якщо не всього місяця і навіть літа, стане супергеройський екшн "Чорна вдова" / Black Widow (США, 2021) з беззмінною виконавицею цього персонажа Скарлетт Йоханссон. Картина мала вийти у світовий прокат ще в травні 2020 року, відкривши таким чином четверту фазу кіновсесвіту Marvel, проте пандемія сплутала всі плани. У підсумку, нову фазу відкрив серіал "Ванда/Віжен", а "Чорна вдова" стала першим повнометражним фільмом в новій сюжетній арці. Ну а тепер перейдемо до відгуку за підсумками перегляду фільму (без спойлерів!).

По суті, головне призначення фільму "Чорна вдова" – відновити історичну справедливість. Колишня агент КДБ, шпигунка Наташа Романофф майже ціле десятиліття була однією з центральних фігур у фільмах за коміксами Marvel – персонаж у виконанні Йоханссон вперше з'явився на екранах у фільмі "Залізна Людина 2" (2010), третьому фільмі першої фази кіновсесвіту, який на сьогоднішній день вже налічує 24 фільми і навіть не планує закруглятися. І хоча персонаж з'явився аж у восьми фільмах кіновсесвіту, часто граючи одну з провідних ролей – "Вдова" ніколи не була центральним персонажем. То вона допомагала Тоні Старку, то капітану Америка, то разом з оригінальною шісткою Месників рятувала світ... Але ось сольника у Наташі не було, чи-то це горезвісний голлівудський сексизм, чи-то Кевін Файгі в неї чомусь не вірив... Так чи інакше, але з основної шістки Месників тільки у "Чорної вдови" і "Соколиного Ока" не було окремого проекту (останній пізніше таки отримав свій серіал, який вийде в кінці 2021 року).

Ну а Наташа удостоїлася окремого проекту тільки після своєї героїчної смерті в "Месники: Завершення" (2019). І хоча в Marvel можливо все і ніщо не заважає їм якимось чином воскресити того чи іншого персонажа, схоже, Скарлетт Йоханссон і правда більше не має наміру повертатися до ролі.

Тим часом, події сольника відбуваються в минулому, а конкретніше – відразу після подій фільму "Капітан Америка: Протистояння" (2016), коли героїня змушена перебувати в бігах. Таким чином автори віддають данину Наташі, дозволивши їй розібратися з привидами минулого, попутно знайомлячи глядачів з новими персонажами, деякі з яких вже майже точно з'являться в майбутніх проектах.

До слова, той факт, що події фільму відбуваються в 2016 році, зіграв на руку кіностудії Marvel, вимушеній зміщувати графіки прем'єр через пандемію – події фільму, за винятком сцени після титрів (так, вона там є), практично ніякак не перетинаються з серіалами "Ванда/Віжен", "Сокіл і Зимовий солдат" і "Локі", які в підсумку випустили на екрани раніше за "Чорну вдову".

Режисером картини стала австралійка Кейт Шортланд, в активі якої це найгучніша робота, а попереднім її фільмом був камерний трилер "Берлінський синдром" (2016). І це не єдиний випадок в новітній історії Marvel, коли режисерське крісло довіряється жінці-режисерові, яка до цього не працавало не те щоб в супергеройському жанрі, але і взагалі з блокбастерами. Але якщо знятий режисерським дуетом "Анна Боден – Райан Флек" фільм "Капітан Марвел" отримав суперечливі відгуки, то Карі Скогланд впоралася з серіалом "Сокіл і Зимовий солдат" значно краще. Також всі з нетерпінням чекають, що вийде у оскароносної Хлої Чжао з "Вічними".

Але повернемося до Шортланд. Так ось, вона цілком гідно дебютувала в касовому кіно – їй вдалося привнести драматизм в "Чорну вдову", таким чином розвіявши побоювання багатьох, що на глядачів чекає дві години типового бойовика, де Скарлетт Йоханссон в непристойно облягаючому костюмі тільки й робить, що б'ється з недругами і змахує волоссям. На ділі ж фільм вийшов не тільки класичним шпигунським супергеройським видовищем в дусі "Капітан Америка: Зимовий солдат" (2014), з яким його вже не раз порівнювали за стилем, але і свого роду драмою про непрості стосунки всередині сім'ї і спроби героїні закрити свої гештальти.

Кадр з фільму "Чорна вдова" / фото Marvel Studios

При цьому фільм не був позбавлений певної частки гумору, який якраз і генерує "фіктивна" сім'я Наташі: "батько" Олексій Шостаков / Червоний Страж у виконанні Девіда Харбора ("Дивні дива", "Загін самогубців"), "мати" Меліна Востокова / Чорна вдова у виконанні Рейчел Вайс ("Фонтан", "Милі кістки", "Лобстер") і "сестра" Олена Бєлова / Чорна вдова у виконанні Флоренс П'ю ("Сонцестояння", "Маленькі жінки"). Особливо успішно з цією роллю справляється Харбор, чий карикатурний Червоний страж на пару з колкою і одночасно безпосередньою молодшою "сестрою" Наташі Оленою відмінно відтіняють весь пафос і драматизм, властивий головній героїні.

Кадр з фільму "Чорна вдова" / фото Marvel Studios

Крім "сім'ї" у фільмі було ще кілька примітних ролей другого плану. Так, юну Наташу досить переконливо зіграла Евер Андерсон – дочка актриси Міли Йовович і режисера Пола Андерсона, яка ну дуже схожа на свою зіркову матір. Також у фільмі з'явилася Ольга Куриленко ("Хітмен", "Квант милосердя", "Сім психопатів"). Однак кого саме вона зіграла, ми вам не скажемо, але гарантуємо – ви будете здивовані. 

Сам сюжет фільму ми вам також розкривати не будемо – краще дивіться все самі. Дамо вам лише один натяк: ви нарешті дізнаєтеся, що ж сталося тоді в Будапешті :)

Також відзначимо, що всі перераховані вище складові фільму досить грамотно збалансовані, так, щоб за дві з гаком години екранного часу глядач не занудьгував. При цьому фільм не перевантажений подіями, але одночасно дає цілу низку відсилань як до попередніх, так і майбутніх фільмів і серіалів.

У цьому контексті варто ще раз нагадати про сцену після титрів – цього разу вона одна і в самому кінці. Тут знову з'являється персонаж графині Валентини Аллегри де Фонтейн у виконанні Джулії Луї-Дрейфус ("Віце-президент"). Вона спочатку мала вперше з'явитися в "Чорній вдові", але в підсумку була трохи сумбурно представлена в серіалі "Сокіл і Зимовий солдат", який через пандемію вийшов раніше за фільм. І її, і Олену Бєлову, судячи з відео, ми, швидше за все, знову побачимо в майбутньому серіалі "Соколине око" з Джеремі Реннером і Хейлі Стейнфілд.

Наш вердикт: "Чорна вдова" – безумовно варта того, щоб її подивитися на великому екрані. Тим більше, що це перший повнометражний фільм Marvel в кінотеатрах майже за два роки. 

Та й критики в цілому позитивно оцінили фільм. Так, на IMDb у нього рейтинг 6,9 з 10 на основі 1,7 відгуків, на Rotten Tomatoes він отримав 83% схвалення від критиків на основі 190 рев'ю, що відповідає рейтингу 7 балів з 10, а на Metacritic середньозважена оцінка фільму становить 69 з 100 на основі 30 відгуків, що вказує на "переважно позитивні відгуки".

Кадр з фільму "Чорна вдова" / фото Marvel Studios

Ще одна новинка тижня – мелодрама "Ми є. Ми поруч" (Україна, 2020) від метра українського кінематографа Романа Балаяна. Це перший фільм режисера після майже 12-річної творчої перерви, а також його перша україномовна стрічка.

Картина розповідає про раптову зустріч хірурга і загадкової дівчини, яка перевертає їхнє життя і наповнює їх глибокими почуттями. Вони стають сенсом один для одного і готові боротися за своє щастя проти всього світу.

Головні ролі в картині виконали Ахтем Сеітаблаєв ("Додому") і Катерина Молчанова ("Гуцулка Ксеня", "Моя бабуся Фані Каплан").

Прем'єра фільму відбулася на Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість" в 2020 році. Стрічка також представляла Україну в основному Міжнародному конкурсі Варшавського кінофестивалю 2020.

Роман Балаян – видатний український режисер вірменського походження, творець знаменитих фільмів "Польоти уві сні і наяву", "Бірюк" і "Райські птахи", народний артист України і член Національної академії мистецтв України. У 2020 році творець отримав нагороду "Золотий Дюк" Одеського міжнародного кінофестивалю за внесок у кіномистецтво. Також за внесок у розвиток українського кінематографа Роман Балаян буде нагороджений "Золотою дзигою" в 2021 році.

Крім того, з 8 липня в український прокат виходить анімаційний фільм "Ая і відьма" / Aya to majo (Японія, 2020), який розповість історію 10-річної дівчинки на ім'я Ая, яка виховується в дитячому притулку святого Морвальда і при цьому вважає себе щасливою дитиною. Варто їй тільки захотіти, і всі її бажання негайно здійснюються. Але безтурботному життю приходить кінець, коли дівчинку вирішує удочерити дивна особа – Белла Яга. Аю привозять в загадковий будинок, повний заклинань і чаклунських атрибутів, і вона розуміє, що потрапила в руки справжньої відьми. За допомогою свого нового приятеля, балакучого кота Томаса, Ая намагається протистояти підступним витівкам злої чаклунки, і паралельно починає сама освоювати магічне мистецтво.

Також в українських кінотеатрах покажуть відразу два бойовики родом з Австралії 2020 року випуску – "Окупація: Місія "Дощ" / Occupation: Rainfall і "Четвертий" / Monsters Of Man. Перший розповість про захоплений прибульцями Сідней і групу місцевих, що вижили і дають відсіч загарбникам, а другий – про несанкціоновані випробування ЦРУ в джунглях Камбоджі бойових роботів зі штучним інтелектом, які вийшли з-під контролю.

Ну а на меломанів чекають спеціальні покази документального фільму "System of a down: Сила правди" / Truth to power (США, 2020), який з одного боку розповість історію культового вірмено-американського рок-гурту, з іншого боку – зосередиться на персоні її фронтмена Сержа Танкяна. Завдяки йому вони стали першими, хто публічно заговорили про геноцид вірменського народу. Його критика американського уряду призвела до бану музичних відео групи на низці телеканалів. Пізніше він зібрав System of a Down для концерту в Єревані в 2015 році, де говорив все, що думає про владу у Вірменії. Незабаром він став одним з лідерів Оксамитової революції.

Що нового онлайн з 8 липня

Якщо останні пару тижнів були досить скупими на серіальні новинки від стрімінгових сервісів, то на цьому тижні очі просто розбігаються, що б подивитися. Так, 8 липня HBO Max вийде перший епізод продовження мегапопулярного в нульових однойменного серіалу – "Пліткарка" / Gossip Girl (США, 2021). Втім, герої оригінального серіалу у виконанні Блейк Лайвлі, Лейтон Містер, Еда Вествіка та інших, на превеликий жаль фанатів серіалу в новому проекті не повернуться – тут будуть абсолютно нові персонажі, ролі яких виконали молоді актори-початківці. Єдиний зв'язок з оригінальним серіалом – Пліткарку знову озвучить Крістен Белл ("Вероніка Марс", "У кращому світі").

Події серіалу розгорнуться через дев'ять років після фіналу шостого сезону. Минуло багато часу з закриття оригінального вебсайту, і тепер нове покоління підлітків з нью-Йоркської приватної школи стикається з новими способами спостереження від Пліткарки. 10-серійне продовження покаже наскільки змінився вплив соціальних мереж і сам Нью-Йорк за минулі роки.

Зазвичай фанати культових проектів минулих років з підозрою ставляться до перезапусків, і часто це цілком виправдано. Власне, і нова "Пліткарка" вже отримала свою порцію хейта. З іншого боку, над проектом працювала та ж команда, що і над оригіналом. А тому, можливо, проекту і варто дати шанс.

Крім того, 11 липня HBO Max запустить міні-серіал "Білий лотос" / The White Lotus (США, 2021). Проект в жанрі сатирична комедія розповість про взаємини обслуговуючого персоналу і гостей дорогого тропічного курорту "Білий Лотос". Головні ролі в серіалі виконали Конні Бріттон ("Американська історія жахів: Будинок-вбивця", "Нешвілл", "Перспективна дівчина", "Скандал"), Дженніфер Кулідж (легендарна "Мама Стіфлера" з "Американського пирога", серіал "Дві дівиці на мілині"), Олександра Даддаріо ("Чому жінки вбивають", "Американська історія жахів: Готель") та інші.

Водночас на Netflix 9 липня нарешті вийдуть 10 епізодів анімаційного серіалу "Обитель зла: Нескінченна темрява" / Resident Evil: Infinite Darkness (США, 2021), знятий за однойменною серією культових комп'ютерних зомбі-ігор компанії Capcom.

Так, ми всі пам'ятаємо кінофраншизу "Обитель зла" з Мілою Йовович, були ще окремі мультфільмів. Але Infinite Darkness – це перша спроба перенести проект в серіальний формат (також Netflix працює над ще одним серіалом серії, вже з живими акторами).

Цього разу головними героями стануть федеральний агент Леон Кеннеді та співробітниця правозахисної організації Terrasave Клер Редфілд, а події розгорнуться в 2006 році. Перший – розслідує інцидент з несанкціонованим доступом до файлів Білого дому, а друга паралельно дізнається, що гряде новий спалах вірусу, який перетворить людей на зомбі. Тепер героям доведеться об'єднатися, щоб врятувати світ.

Також 9 липня на Netflix вийде другий сезон техно-трилеру "Біохакери" / Biohackers (Німеччина, 2020-), перший сезон якого отримав доволі непогані відгуки. Серіал хвалили за сюжет і динаміку, проте критикували за те, що модна нині тема біохакінга швидше йде як фон для основних подій, а не розкривається в повній мірі.

Нагадаємо, в першому сезоні мова йде про молоду талановиту студентку Емму з медфакультету університету Фрайбурга, яка щосили намагається привернути увагу відомого професора Тані Лоренц. Однак насправді дівчина переслідує зовсім іншу мету – помститися за смерть своєї сім'ї. Перший сезон завершився досить несподівано, і відразу з натяком на новий сезон – викраденням студентки і професора, від яких зловмисники, ймовірно, мають намір отримати якусь революційну наукову розробку.

У другому сезоні, судячи з трейлеру, Міа (справжнє ім'я Емми) повертається до життя через кілька місяців після подій попереднього сезону, але виявляється, що вона нічого не пам'ятає за певний відрізок часу. Тепер їй належить у всьому розібратися за допомогою своїх друзів, яких вона теж не пам'ятає.

Ще одна новинка тижня від Netflix – фільм жахів/слешер "Вулиця страху 2" / Fear Street Part Two: 1978 (США, 2021), що є частиною однойменної трилогії. Перша частина вийшла буквально тиждень тому і отримала позитивні відгуки критиків, які хвалили її за сюжет, картинку і музичний супровід. Ми теж її подивилися – на тлі тривалої кризи жанру хоррор, вийшло дійсно вельми гідно. 

Оскільки всі частини пов'язані єдиним сюжетом, перед переглядом другої обов'язково варто подивитися першу. У ній події розгорталися в 1994 році – невелике містечко Шейдісайд накрила хвиля жорстоких вбивств, і, як виявилося, це вже не вперше, а за всім стоїть зла відьма. У другій частині розповідь буде обертатися навколо одного з попередніх інцидентів – масової різанини в підлітковому таборі в 1978 році. Паралельно в 1994-му школярі, що вижили спробують розібратися в ситуації за допомогою жінки, яка уникла смерті в 1978-му. Третя частина з 1666 роком в тайтлі вийде за тиждень.

Також 7 липня вийшов вже п'ятий епізод міні-серіалу "Локі" / Loki (США, 2021) про одного з найпопулярніших персонажів кіновсесвіту Marvel, і таким чином шестисерійний міні-серіал поступово підходить до розв'язки. За підсумками п'яти епізодів серіал продовжує утримувати високі рейтинги – на IMDb у нього Середня оцінка 8,9 з 10, а на Rotten Tomatoes – 92% схвалення від критиків і 87% від аудиторії.

Четвертий епізод Локі підніс фанатам чимало сюрпризів – від захоплення головного героя своєю жіночою версією Сільвією до знищення одного з ключових персонажів. Попутно герої дізнаються, що "Управління часовими змінами" є зовсім не тим, чим здається. Більш того, в сцені після титрів Локі потрапляє в якесь місце, де він зустрічається з безліччю інших версій себе. Саме тут будуть розвиватися основні події п'ятого епізоду.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся