Емма Стоун в ролі Стервелли Де Віль / кадр з фільму «Круелла»

Що подивитися на вихідних: прем'єри "Круелли" і "Тихого місця 2", спецвипуск "Друзів" і кінофестиваль "Молодість"

08:33, 27.05.2021
13 хв. Лайт

Прийдешні вихідні обіцяють бути неймовірно насиченими для кіноманів. По-перше, до "великих екранів" нарешті доберуться новинка від Disney "Круелла" з Еммою Стоун, друга частина фільму жахів "Тихе місце" з Емілі Блант і Кілліаном Мерфі та продовження "Кролика Петрика". По-друге, 29 травня в Києві стартує чи не найголовніший український кінофестиваль "Молодість". По-третє, стрімінгові сервіси підготували цілу купу новинок - від довгоочікуваного спецвипуску культових "Друзів" до продовження відразу декількох популярних серіалів від Netflix ("Метод Комінські", "Люцифер" і "Рагнарок"). Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 27 травня

Головною кінопрем'єрою тижня сміливо можна назвати диснеївську кримінальну комедію "Круелла" / Cruella (США, 2021) з Еммою Стоун ("Мисливці на гангстерів", "Бьордмен", "Ла-Ла Ленд", "Zомбіленд") в головній ролі.

Спочатку прем'єра фільму була запланована на грудень 2020 року, проте через пандемію коронавірусу її перенесли на кінець травня 2021 року. У Лос-Анджелесі Емма Стоун представила фільм ще минулого тижня. За підсумками прем'єрних показів критики доволі тепло прийняли картину – на IMDb у неї оцінка 8,6 балів з 10 на основі 23 оглядів.

Емма Стоун в ролі Стервелли Де Віль / кадр з фільму «Круелла»

"Круелла" є приквелом до популярних в 90-х диснеївських фільмів "101 далматинець і "102 далматинця". Дія картини відбувається в Лондоні 1970-х років, коли молодий модельєр Стервелла Де Віль в гонитві за славою і визнанням стає одержимою собачими шкурами, особливо далматинцями, поки врешті-решт не перетворюється на безжальну і жахливу легенду. І, судячи з кадрів з фільму, художники по костюмах тут попрацювали на славу!

Емма Стоун в ролі Стервелли Де Віль / кадр з фільму «Круелла»

Крім Емми Стоун у фільмі зіграли Емма Томпсон ("Гаррі Поттер і в'язень Азкабану", "Рок-хвиля", "Красуня і Чудовисько"), Пол Уолтер Хаузер ("У Філадельфії завжди сонячно", "Я, Тоня", "Чорний клановець"), Марк Стронг ("Kingsman: Секретна служба", "Зоряний пил", "1917") та інші.

Режисером картини виступив австралієць Крейг Гіллеспі, на рахунку якого такі гучні проекти, як "Я, Тоня", "Ларс і справжня дівчина", "Ніч страху" і "Містер Вудсток".

Докладний огляд фільму "Круелла" від УНІАН пропонуємо вам прочитати за посиланням.

Ще одна довгоочікувана новинка тижня – фільм жахів "Тихе місце 2" / A Quiet Place: Part II (США, 2020). Картина мала вийти на екрани ще в березні 2020 року, проте в підсумку прем'єра постійно переносилася через пандемію.

Події фільму розгортаються практично відразу після подій першої частини, де майже всі жителі планети були винищені кровожерливими людиноподібними монстрами, що реагують на звук. Тепер головній героїні у виконанні Емілі Блант ("Петля часу", "Межа майбутнього", "Дівчина в поїзді"), що залишилася з трьома дітьми після загибелі чоловіка, потрібно знайти нове місце проживання в постапокаліптичному світі. На шляху їм зустрінуться інші люди, яким також вдалося вижити, і досі невідомі кровожерливі монстри.

Також одну з головних ролей в картині виконав ірландський актор Кілліан Мерфі, а за режисуру, як і в першій частині, відповідав актор і режисер Джон Красінскі (за сумісництвом чоловік Емілі Блант).

Відзначимо, перший фільм "Тихе місце", що вийшов навесні 2018 року, отримав високі оцінки критиків, які похвалили акторську гру, сценарій, режисуру, звукове оформлення і загальну напруженість. Західні критики вже встигли подивитися і другу частину, яка також отримала в основному позитивні відгуки. Так, на IMDb у фільму "Тихе місце 2" рейтинг 7,7 з 10 на основі понад 550 відгуків, а на Rotten Tomatoes – 92% свіжості на основі 101 рев'ю.

Замкне трійку відкладених прем'єр комедія "Кролик Петрик 2: Втеча до міста" / Peter Rabbit 2: The Runaway (Великобританія, Австралія, США, 2020), який також мав вийти в прокат ще минулої весни. На глядачів чекає продовження історії маленького і непосидючого (а часом вельми докучливого) кролика на ім'я Петрик. Коли кролятам нарешті вдається знайти спільну мову з власником ділянки Томасом і його новоспеченою коханою Бестріс, непосидючий Пітер раптово вирішує, що спокійне і розмірене життя за містом йому зовсім не до вподоби. У підсумку звірятко відправляється на пошуки пригод у велике місто, а члени його великої дружної сім'ї, ризикуючи життям, вирушають слідом за ним, щоб повернути його додому.

До своїх ролей у фільмі повернулися Донал Глісон ("Гаррі Поттер і Дари Смерті", "Голгофа", "Ex Machina", "Зоряні війни") і Роуз Бірн ("Пекло", "Подружки нареченої", "Люди Ікс", "Шпигун").

Фільм вже встиг отримати відгуки критиків: на IMDb у нього оцінка 6,3 з 10, а на Rotten Tomatoes – 75% свіжості.

Крім того, цього тижня в прокат вийде фантастичний бойовик "Зоряний рубіж" / Cosmic Sin (США, 2021) з Брюсом Віллісом ("Міцний горішок", "Кримінальне чтиво", "Шосте почуття", "Місто гріхів") і Френком Грілло ("Перший месник: Зимовий солдат", "Boss Level", "Мільярди") в головних ролях.

Події фільму розгортаються в 2524 році, коли на Землі та колонізованій космічній периферії править такий собі Альянс. На віддаленій планеті Ілора земляни стикаються з інопланетною цивілізацією, наміри якої розцінені як ворожі. Не розібравшись повністю з причинами появи інопланетян, військові готують попереджувальний удар. На чолі групи космічних десантників встають генерал Ірон Рейл і відставний генерал Джеймс Форд. У минулому генерала Форда – геноцид і придушення повстань проти Альянсу. У розпорядженні десантників зброя масового ураження "кваркова бомба", і в найкоротші терміни їм необхідно ухвалити рішення про її застосування.

У США фільм вийшов у прокат ще в березні 2021 року, і вже встиг отримати негативні реакції критиків, які розцінили його досить нудним – на IMDb у нього рейтинг 2,5 з 10. На Rotten Tomatoes критики оцінили картину в 3% свіжості, тоді як аудиторії "Зоряний рубіж" зайшов набагато краще – 76%. Враховуючи такий розкид в реакціях критиків і аудиторії, можливо, фільму і варто дати шанс, втім, чогось особливого ми вам від нього чекати все ж не радимо.

Також у програмі кінотеатрів цього тижня – фільм жахів "Вигнання" / The Banishing (Великобританія, 2020). Події картини розгортаються в Англії 1930-х років. Священик разом з дружиною і дочкою переїжджає на нове місце служби в маєток Борлі. Церква доручає йому відродити віру жителів невеликого містечка, яка похитнулася після низки таємничих і страшних смертей. Ходять легенди, що маєток Борлі – найбільш населений примарами будинок Англії і найбільш прокляте місце на землі. Щоб розкрити моторошну таємницю, родині священика доводиться об'єднати зусилля з відомим окультистом і дослідником паранормальних явищ Гаррі Прайсом.

Картина отримала середні відгуки критиків: на IMDb у неї рейтинг 4,5 з 10, а на Rotten Tomatoes – 61% свіжості від критиків і 33% від глядацької аудиторії.

Ну а для юних кіноглядачів цього тижня стартують покази пригодницького фентезі "Сем: пісочний ельф" / Four Kids and It (Великобританія, 2020). У центрі сюжету – чарівний ельф Сем, що володіє здатністю виконувати будь-які бажання. Четверо дітей знайомляться з ним і отримують все, про що мріяли: рожевий вертоліт, здатність підійматися на будь-які скелі, літати і навіть стати поп-зіркою і кумиром мільйонів. Але незабаром стає ясно, що на магічні здібності Ельфа розраховують і ті, чиї плани набагато більш зловісні.

Творці фільму примудрилися роздобути на другорядні ролі й озвучку персонажів чимало британських знаменитостей, серед яких легендарний Майкл Кейн, а також зірка серіалу "Абатство Даунтон" Метью Гуд і стендап-комік Рассел Бренд.

У світовий прокат фільм вийшов ще в минулому році. На IMDb у нього відгуки 5,1 з 10, а на Rotten Tomatoes – 49% свіжості. Критики охарактеризували фільм як доволі непоганий для сімейного перегляду, де є кілька яскравих моментів і персонажів, проте поскаржилися на відсутність глибини і бажання переглядати його ще раз.

Крім того, у кіноманів є можливість подивитися фільми, що вийшли в прокат в минулі тижні. Серед них – українська драма про Донбас "Погані дороги" від режисера Наталії Ворожбит і новий фільму короля кримінальної комедії Гая Річі "Гнів людський" з Джейсоном Стейтемом у головній ролі.

Що нового онлайн з 27 травня

Чи не найбільше цього тижня увага "домашніх" кіноглядачів буде прикута до спецвипуску легендарного серіалу "Друзі"– Friends: The Reunion (США, 2021), який вийде на стрімінговому сервісі HBO Max 27 травня. На цьому ситкомі, що виходив з 1994-2004 роки, виросло не одне покоління, і він по праву отримав статус культового.

Протягом 10 сезонів оповідання оберталося навколо шести друзів: розпещеної "татусевої дочки" Рейчел Грін (Дженніфер Еністон); чистюлі-кухаря Моніки Геллер (Кортні Кокс); комплексуючого дотепника, офісного працівника Чендлера Бінга (Меттью Перрі); схибленого на сексі та їжі, простакуватого актора Джоуї Тріббіані, що чекає "своєї" ролі (Метт Леблан); розведеного палеонтолога Росса Геллера (Девід Швіммер); хіпі-масажистки і співачки Фібі Буффе (Ліза Кудроу). За цей час вони будували кар'єру і особисте життя, постійно потрапляючи в комічні ситуації і породжуючи цілу купу жартів.

Коли наприкінці 2019 року стало відомо, що HBO Max випустить спецвипуск серіалу, його численні фанати не на жарт зраділи. Втім, ближче до виходу епізоду, коли був опублікований перший трейлер, стало відомо, що він не буде продовженням серіалу і не покаже, як склалася подальша доля героїв, на що багато хто розраховував. Натомість фанатам покажуть ток-шоу з обговоренням знакових сцен серіалу за участю знімальної групи, включаючи шістку акторів, які виконали головні ролі. Також в шоу візьмуть участь чимало зіркових гостей, серед яких Леді Гага, Джастін Бібер і Кіт Харінгтон.

Докладний огляд спецепізоду серіалу "Друзі" від УНІАН пропонуємо вам почитати за посиланням.

Водночас один з головних конкурентів HBO Max – стрімінговий сервіс Netflix – 28 травня випустить нові сезони відразу декількох гучних серіалів.

Зокрема, на глядачів чекає третій (і завершальний) сезон комедійного серіалу "Метод Комінські" / The Kominsky Method (США, 2018-2020) з Майклом Дугласом у головній ролі. Серіал розповідає про Сенді Комінські – актора, який багато років тому домігся успіху в Голлівуді, а тепер викладає акторську майстерність. У процесі цього описуються відносини героя з його дочкою, яка допомагає йому керувати школою акторської майстерності, його найкращим другом і агентом, а також новою потенційною коханою.

Також 28 травня сервіс випустить другу частину 5 сезону популярного серіалу "Люцифер" / Lucifer (США, 2016-), що складається з восьми епізодів. Історія про володаря Пекла, який залишив свої обов'язки і відправився пожити людським життям в сучасному Лос-Анджелесі, попутно підробляючи детективом, встигла обзавестися значною армією фанатів, багато в чому завдяки харизмі (й розкішному тілу) виконавця головної ролі Тома Елліса. Настільки, що після того, як телеканал Fox, який спочатку випускав серіал, вирішив закрити його після третього сезону, в Інтернеті розгорнулася справжня кампанія із закликами повернути "Люцифера" на екрани. У підсумку Netflix викупив права на нього, і замовив ще три сезони – шостий має стати завершальним. 

Ще одне серіальне продовження від Netflix – скандинавський фентезійний проект "Рагнарок" / Ragnarok (Данія, Норвегія, 2020-). Так-так, вони не тільки депресивні детективи про маніяків-збоченців знімають. Хоча гаразд, візуально "Рагнарок" все ж витриманий в характерному похмурому стилі з холодними (і божественно красивими) персонажами. Сюжет серіалу заснований на скандинавській міфології, проте дія перенесена в наші дні в містечко Едда в Західній Норвегії, що знаходиться на межі екологічної катастрофи. Замкнутий підліток Магне раптово дізнається, що він є втіленням бога Тора. Незабаром він стикається з могутньою сім'єю Йотул, прообразами яких є міфічні велетні-йотуни. Ймовірно, у другому сезоні на глядачів чекає продовження цього конфлікту, а також більш глибоке розкриття персонажа молодшого брата головного героя – Лоріца, про чию схожість з богом обману Локі серйозно заговорили лише наприкінці першого сезону.

Крім того, Netflix щотижня стабільно випускає фільми, випущені іншими кіностудіями в минулі роки. Зокрема, з початку поточного тижня там доступний гучний британський військовий фільм Сема Мендеса "1917" (Великобританія, США, 2019), події якого відбуваються на тлі переломного моменту в Першій світовій війні. Сюжет обертається навколо двох британських солдатів, Вілле Скофілде (Джордж Маккей) і Томе Блейке (Дін-Чарльз Чапман), яким доручено доставити важливе послання про скасування запланованого наступу. У другорядних ролях знялися Марк Стронг, Ендрю Скотт, Річард Медден, Клер Дюбюрк, Колін Ферт і Бенедикт Камбербетч.

Фільм завоював чимале визнання критиків і зібрав у світовому прокаті 384,9 млн доларів при бюджеті 95 млн доларів. На 92-й церемонії вручення премії "Оскар" фільм отримав 10 номінацій, в результаті перемігши в трьох з них.

Кінофестиваль "Молодість" (Київ, 29 травня – 6 червня 2021 року)

29 травня в Києві стартує чи не головний кінофестиваль України – "Молодість". Цього року він буде ювілейним – вже 50-м за рахунком. Протягом дев'яти днів – до 6 червня – кіноманів знайомитимуть з останніми тенденціями в сучасному кінематографі, найкращі з яких поборються за головні призи фестивалю.

Крім того, на глядачів чекає ціла низка спеціальних показів. Зокрема, відкриється фестиваль ретроспективним показом фільму-переможця "Молодості" 1979 року "Вавилон XX". У програмі "Фестиваль фестивалів" покажуть фільми-учасники офіційних селекцій та призери головних фестивальних гравців світу – Канн, Берліна, Локарно, Карлових Вар та інших, у програмі "Українські прем'єри" – найновіші незалежні та експериментальні українські фільми, які були зняті протягом року, а в програмі "Сторіччя" – класику світового кінематографу, приурочену до ювілеїв видатних режисерів.

Крім того, в рамках фестивалю будуть проводитися всілякі тематичні лекції, обговорення та майстер-класи, а також зустрічі зі знімальними групами представлених фільмів.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся