Кадр з фільму "Дюна: Частина друга" / фото Warner Bros. Pictures

Візуальне диво: огляд фільму "Дюна: Частина друга"

18:21, 28.02.2024
11 хв.

УНІАН ділиться враженнями про другу частину футуристичної саги "Дюна", що вже завтра з'явиться в кінотеатрах України.

29 лютого 2024 року в український прокат виходить науково-фантастичний екшн "Дюна: Частина друга" (Dune: Part Two), який вже встиг отримати захоплені відгуки від критиків. Чому картину вважають навіть кращою за першу частину, читайте в огляді УНІАН.

Трохи передісторії

В основу сюжету ліг цикл науково-фантастичних романів "Хроніки Дюни" американського письменника Френка Герберта. Перша книга вийшла у далекому 1965 році, а загалом основний цикл складався з шести книг, остання з яких вийшла у 1985 році. Насправді, Герберт хотів написати ще одну книгу циклу, але не встиг цього зробити – письменник помер в 1986 році у віці лише 65 років.

Втім, справу продовжив його син Браян Герберт, який у співавторстві з іншим відомим письменником-фантастом Кевіном Андерсом завершив недописаний роман свого батька, а пізніше дует написав ще пару десятків романів та оповідань, останній з яких на даний момент датується 2022 роком.

Наразі епопея "Хроніки Дюни" є найбільшим бестселлером з усіх науково-фантастичних романів усіх часів і вважається яскравою класикою жанру. Сага описує події далекого майбутнього протягом тисячоліть, торкаючись темами виживання людини, еволюції, екології, релігії, політики і влади.

Цілком закономірно, що події настільки популярного циклу вирішили перенести на великий екран. Перша спроба побачила світ у 1984 році ще за життя Френка Герберта – зняв його видатний майстер сюрреалізму Девід Лінч, ще до того як в його кар'єрі з'явилися такі культові фільми, як "Твін Пікс" та "Синій оксамит". Втім, цей фільм, знятий на основі першого роману циклу, став касовим провалом і професійною невдачею режисера, передусім через заплутаний сюжет показаної в кінотеатрах версії. Пізніше вийшла розширена версія, що виправила неясні моменти.

У 2000 році світ побачив трисерійний телевізійний серіал "Дюна" від режисера Джона Гаррісона, також заснований на першій книзі, а через три роки вийшло його продовження, засноване на двох наступних книгах циклу – "Месія Дюни" (1969) та "Діти Дюни" (1976).

Екранізації "Дюни" як від Лінача, так і від Гаррісона зуміли зібрати свої фанатські бази, однак так і не отримали належного схвалення від критиків. Тому великі студії не полишали спроб створити нарешті успішну екранізацію "Дюни". Після кількох років боротьби, права на "Дюну" отримала кінокомпанія Legendary Entertainment, а у 2016 році почали курсувати чутки, що зніматиме нову екранізацію франко-канадський режисер Дені Вільнев, на рахунку якого на той момент були такі фільми, як кримінальний трилер "Полонянки", психологічний трилер "Ворог" та кримінальний екшн "Сікаріо". Втім сам Вільнев був не надто впевнений в своїх силах, мовляв, він, звісно, хотів би зняти "Дюну", але не думає, що в нього вийде. До того ж, на той момент він працював над науково-фантастичними фільмами "Прибуття" та "Той, хто біжить по лезу 2049". Останній був готовий у 2017 році, і тоді ж Вільнев офіційно підписав контракт на "Дюну".

З самого початку було обговорено, що Вільнев зніме два фільми, розбивши першу книгу на дві частини. В підсумку перший фільм побачив світ у 2021 році. Він отримав здебільшого схвальні відгуки від критиків, був позитивно сприйнятий глядачами, а також був успішним в прокаті – при бюджеті 165 мільйонів доларів він зібрав майже 435 мільйонів, і це в період пандемії коронавірусу, коли кінотеатри досі працювали з обмеженнями. Крім того, стрічка отримала чимало престижних нагород і номінацій, включно з десятьма номінаціями на "Оскар", в тому числі в категоріях "Найкращий фільм" та "Найкращий адаптований сценарій". В підсумку фільм здобув шість "золотих чоловічків" в технічних категоріях, зокрема, за візуальні ефекти, звук та саундтрек.

У першому фільмі охоплювалися події першої половини роману "Дюна" – з моменту як Дім Атрідів за наказом імператорів прибув правити на Аракіс замість Дому Харконненів до атаки останніх на планету, що призвела до вбивства правителя Аракісу герцога Лето I та майже всіх його союзників, а також втечі його спадкоємця Пола вглиб планети до корінного народу – фременів.

У другій частині глядачам показали шлях Пола Атріда від чужинця до лідера фременів, розвиток його стосунків з фременкою Чані та, з рештою, втілення помсти за вбивство його батька. Десь третина фільму пішла саме на зображення того, як Пол вливався в спільноту фременів, навчався у них та намагався зрозуміти свої видіння. Тут вам і катання на хробаках, і зухвалі диверсії на виробництві спайсу, і видовищні битви.

Також дедалі більше влади отримувала його мати – леді Джессіка, на власний розсуд втілюючи план ордену сестер Бене Ґессерит, який готувався не одне тисячоліття. В цій частині вже було більше інтриг та підкилимних домовленостей за участю нових персонажів.

Зокрема, глядачам нарешті показали самого імператора-падишаха Шаддама IV, але куди цікавішим персонажем виявилася його дочка принцеса Ірулан Корріно, якій судилося відіграти важливу роль у майбутньому.

Ще один новий персонаж – молодший племінник барона Владіміра Харконнена Фейд-Раута, якого готували як майбутнього володаря Аракіса. Саме з цим жорстоким воїном Пол Атрід має зіштовхнутися у фіналі фільму.

Актори та персонажі

Якщо ви думали, що перший фільм "Дюна" зібрав акторський склад мрії, то другий фільм навіть перевершив його. До своїх ролей повернулися Тімоті Шаламе (Пол Атрід) і Зендея (Чані), а також Ребекка Фергюсон (леді Джессіка), Хав'єр Бардем (Стілгар), Джош Бролін (Гурні Халлек), Стеллан Скарсгард (барон Володимир Харконнен) і Дейв Батіста (Глоссу Раббан). Єдине, що Оскара Айзека (герцог Лето І Атрід) глядачі побачили лише на портретах.

Натомість додалися кілька нових зіркових імен. Остін Батлер ("Елвіс", "Володарі повітря") зіграв Фейд-Раута, Крістофер Вокен ("Чим зайнятися мерцю в Денвері", "Бетмен повертається", "Сім психопатів") – падишаха-імператора Шаддама IV, Флоренс П'ю ("Сонцестояння", "Чорна вдова", "Оппенгеймер") – Ірулан Корріно, а Леа Сейду ("Безславні виродки", "007: Спектр", "Французький вісник") – впливову бенеґессеритку Марґо Фенрінґ.

Критики назвали акторський склад однією з найсильніших сторін "Дюни 2" – і з цим важко не погодитися. Особливо хотілося б виділити гру Тімоті Шаламе та Остіна Батлера, чиє протистояння стало кульмінацією фільму.

Якщо ви досі вважаєте Шаламе переоціненим актором, то в цьому фільмі він показав чудовий перфоменс, продемонструвавши еволюцію Пола Атріда від наївного ідеаліста до лякаючого лідера. Його погляд та хода говорять набагато більше за слова.

Натомість Батлер прекрасно перевтілився в божевільного Фейд-Раута – жорстокого воїна, який насправді є пішаком у давно спланованій грі. Актор відмінно передав очима характер свого персонажа, а його рухи стали справжньою окрасою бойових сцен.

Був у фільмі й сюрприз – буквально у день офіційної прем'єри стало відомо, що одну з важливих ролей у франшизі отримала Аня Тейлор-Джой (серіал "Хід королеви", фільми "Спліт", "Варяг", "Меню", "Фуріоса"). До цього її участь трималася у секреті. І хоча у "Дюні 2" її персонаж з'являвся лише на кілька секунд, очевидним є те, що акторка матиме куди більше екранного часу у продовженні франшизи – вона гратиме сестру Пола Алію Атрід, одного з центральних персонажів саги.

Світова прем'єра "Дюни 2" відбулася у Лондоні 15 лютого 2024 року, і одразу ж після цього в ЗМІ та соцмережах почали з'являтися захоплені відгуки від кіножурналістів, які назвали його "приголомшливим", "майстернім", "надзвичайно вражаючим" і "одним з найкращих науково-фантастичних фільмів усіх часів", а також заявили, що друга частина вийшла навіть кращою за першу. Картину хвалили за неймовірний акторський ансамбль, візуальні ефекти і батальні сцени.

Нині на Rotten Tomatoes фільм має 97% схвалення від критиків з позначкою "Сертифікована свіжість", а на Metacritic кіноексперти оцінили фільм у 78 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Тим часом, аналітики вже прогнозують, що у перший вікенд прокату "Дюна 2" заробить 70-80 мільйонів доларів, і це лише в США та Канаді. Ще стільки ж очікується отримати на сімох десятках інших міжнародних ринків. Тобто, загалом за перші вихідні в кінотеатрах фільм цілком може отримати близько 170 мільйонів доларів, а це зовсім трохи менше витраченого на його виробництво бюджету в 190 мільйонів. Відповідно, фільм має не лише стовідсотково окупитися за кілька тижнів прокату, але й вийти в чималий плюс. А це хороша новина для тих, хто чекає на продовження історії.

Нещодавно сам Дені Вільнев зізнався, що він має намір покінчити з кінофраншизою "Дюна" (Dune) після третього фільму серії, якщо його вихід взагалі відбудеться. Режисер заявив, що не планує екранізувати всі шість романів Френка Герберта із серії "Дюна", однак чи так це буде насправді – покаже час.

Фільм "Дюна: Частина друга" – це той випадок, коли можемо сміливо погодитися з критиками. Стрічка дійсно вражає своїми візуальними ефектами пустельного Аракіса, масштабними декораціями, костюмами та саундтреком від легендарного Ганса Циммера. Це справжнє задоволення для тих, хто любить фільми "очима та вухами".

Водночас у фільму надзвичайно потужний акторський склад, який при цьому викладається на повну, а не просто з'являється у кадрі лише заради зіркового камео чи щоб заманити додаткову фанатську аудиторію до кінотеатру.

Також друга "Дюна" виявилася більш динамічною та насиченою на події порівняно з першою. Тож якщо на першій частині ви могли занудьгувати, у випадку з другим фільмом цього не буде – тут вам і перегони на гігантських хробаках, і видовищні двобої, і яскраві вибухи. А ще є навіть трохи місця гумору – як от щодо сліпої віри Стілгара в пророка.

Щодо сюжету – він є цілком зрозумілим та цікавим для тих, хто не читав оригінальні романи, але й для фанатів книг припасено кілька сюрпризів.

Ну а ще українці мимоволі обов'язково протягом фільму кілька разів проводитимуть паралелі з нашим сьогоденням – від боротьби зі злим Владіміром та зухвалих диверсії до підступної політики та погроз ядеркою.

Загальна оцінка – 9 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів березня 2024 року.