Кадр з фільму The Sweet East / фото Arthouse Traffic

2 травня 2024 року в український прокат вийде роуд-муві "Дивотріп", одну з головних ролей в якому виконав австралійський актор Джейкоб Елорді – зірка нашумілих фільмів "Солтберн", "Прісцилла" та серіалу "Ейфорія".

У центрі сюжету – молода дівчина Ліліан, яка потрапила у Вашингтон зі шкільною екскурсією. Відокремившись від однокласників, дівчина рушає у власну мандрівку містами й лісами східного узбережжя США. У своїй подорожі сучасною Америкою дівчина зустрічає різних людей, що називають цю країну своєю домівкою: від прихильників вищості білої раси та ісламських радикалів до неопанків. 

Напередодні старту прокату УНІАН і кінокомпанія "Артхаус Трафік" зібрали пять цікавих фактів, які допоможуть глибше зануритися в цю унікальну стрічку.

Режисерський дебют знаного оператора

"Дивотріп" став режисерським дебютом для Шона Прайса Вільямса – одного з найвідоміших операторів сучасного незалежного кіно США. Раніше Вільямс працював над такими стрічками, як "Хороші часи" братів Сефді та "Її запах" з Елізабет Мосс.

Кадр з фільму The Sweet East / фото Arthouse Traffic

Як зазначає сам режисер, у своєму дебюті він прагнув зняти фільм, який би творився не одним автором, а цілою "бандою" захоплених однодумців. При цьому Вільямс все ж узяв на себе і звичну роль оператора.

Сценарій відомого кінокритика

Над сценарієм "Дивотріпу" Шон Прайс Вільямс працював у тандемі з Ніком Пінкертоном – знаним кінокритиком. Більшість сцен і персонажів у фільмі так чи інакше засновані на реальному життєвому досвіді двох авторів.

За словами Пінкертона, вони свідомо не ставили собі за мету виносити однозначні судження про героїв, а радше прагнули показати кожного з них одночасно кумедним і по-людськи зрозумілим.

Зірковий акторський склад на чолі з Талією Райдер

Головну роль юної Ліліан блискуче виконала висхідна зірка Талія Райдер, для якої "Дивотріп" став черговим кроком до статусу однієї з найперспективніших молодих актрис Голлівуду. Раніше вона вже була номінована на премії "Незалежний дух" і Critics' Choice Award за роль у фільмі "Ніколи, рідко, іноді, завжди".

Кадр з фільму The Sweet East / фото Arthouse Traffic

За словами режисера, Райдер з самого початку найглибше розуміла свою героїню, часто імпровізувала на знімальному майданчику і робила влучні сценарні правки. Крім того, акторка написала й виконала одну з ключових пісень фільму.

Її партнером на екрані став Джейкоб Елорді – зірка серіалу "Ейфорія", який нещодавно втілив Елвіса Преслі у "Прісциллі" Софії Копполи, а також одного з ключових персонажів "Солтберна".

Також у стрічці можна побачити Ерла Кейва, якого британська преса називає одним із найбільш багатонадійних молодих акторів Сполученого Королівства, та Саймона Рекса – лауреата премії "Незалежний дух" за найкращу чоловічу роль у фільмі "Червона ракета" (широкій аудиторії він буде більш відомий за франшизою "Дуже страшне кіно").

Прем'єра на топовому кінофестивалі

Світова прем'єра "Дивотріпу" відбулася у 2023 році на найпрестижнішому кінофорумі планети – Каннському фестивалі. Стрічку було відібрано до паралельної програми "Двотижневик режисерів", яка славиться своєю увагою до сміливого авторського кіно.

Кадр з фільму The Sweet East / фото Arthouse Traffic

Українська прем'єра пройшла в межах Київського тижня критики (тоді він фігурував у програмі під назвою "Солодкий Схід", більш є дослівним перекладом оригінальної назви The Sweet East).

Свіжий і актуальний погляд на сучасну Америку

Фабула "Дивотріпу" починається зі шкільної екскурсії до Вашингтона, від якої відбивається юна Ліліан. Дівчина вирушає у власну авантюрну подорож східним узбережжям США, зустрічаючи на своєму шляху найрізноманітніших людей – від білих расистів до ісламських радикалів. Цей строкатий і суперечливий портрет сучасної Америки дозволяє поглянути на неї свіжим поглядом сторонньої людини. Кумедні, дивакуваті та шокувальні сцени змушують замислитися про больові точки американського суспільства.

Авантюрна подорож сучасною Америкою: цікаві факти про фільм 'Дивотріп' з Джейкобом Елорді

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 79% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 52% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 62 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Вас також можуть зацікавити новини: