Кадр з фільму "Як вони біжать" / фото Searchlight Pictures

Як заповідала Агата Крісті: огляд фільму "Як вони біжать" з Семом Роквеллом та Едрієном Броуді

17:01, 03.10.2022
4 хв.

30 вересня в український прокат вийшла детективна комедія "Як вони біжать", натхненна класичними творами "королеви жанру" Агати Крісті. Картина зібрала чудовий акторський склад на чолі з Семом Роквеллом, Едрієном Броуді та Сіршею Ронан. Чому варто подивитися цей фільм, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про нову детективну комедію "Як вони біжать" (без спойлерів).

Про що фільм

Події фільму "Як вони біжать" / See How They Run (Великобританія, США, 2022) розгортаються у Лондоні в 1950-тих роках. Убивство запрошеного до Англії скандального голлівудського режисера Лео Коперника зриває плани щодо екранізації успішної п’єси. За справу беруться втомлений від життя інспектор Стоппард і завзята початківиця констебль Сталкер. Розслідуючи вбивство, вони опиняються у вирі заплутаної детективної історії, де мотиви для вбивства, як і личить за канонами жанру, має практично кожен.

Сюжет фільму частково натхнений п'єсою "Мишоловка" англійської письменниці, "королеви детективу" Агати Крісті – протягом фільму до нього буде кілька відсилок. Водночас, по ходу фільму неодноразово акцентується увага, що п’єса повна стереотипів, притаманних жанру, така собі самоіронія, що кілька разів вельми вдало обіграється.

Актори і персонажі

Акторську роботу сміливо можна назвати однією з найсильніших сторін фільму. Дивлячись на лауреатів "Оскара" Сема Роквелла ("Три білборди за межами Еббінга, Міссурі", "Сім психопатів", "Кролик Джоджо") та Едріана Броуді ("Піаніст", "Опівночі в Парижі", "Готель "Ґранд Будапешт"), одразу розумієш, що вони отримали своє визнання не просто так.

Роквелл вже не вперше з’являється в образі побитого життям персонажа, який вже давно від усього втомлений, і це йому відмінно вдається. Його герой наче часом і дратує, але, з іншого боку, до нього ставишся зі співчуттям та прихильністю.

Натомість Броуді ідеально вписався в образ богемної людини мистецтва середини минулого століття, з усіма притаманними вадами та шкідливими звичками. Цитуючи його героя у фільмі, "зазвичай у класичних детективах жертвою стає найменш приємний персонаж". От це саме той випадок.

Кадр з фільму "Як вони біжать" / фото Searchlight Pictures

Не можна обійти стороною і Сіршу Ронан ("Милі кістки", "Готель "Ґранд Будапешт", "Леді-Птаха"), яка вже теж встигла зібрати чималу колекцію престижних нагород та номінацій. Тут вона грає роль ще одного центрального персонажу – молоду цілеспрямовану поліцейську, завзятість якої часом грає з нею злий жарт і навіть дратує.

Кадр з фільму "Як вони біжать" / фото Searchlight Pictures

Загалом, увесь акторський букет фільму "Як вони біжать" заслуговує на похвалу. Тут і Гарріс Дікінсон ("Кінгс Мен: Початок", "Там де співають раки"), і Рут Вілсон ("Темні матерії", "Лютер"), Ширлі Гендерсон ("На голці", "Дитина Бріджит Джонс"), Девід Ойелоуо ("Найжорстокіший рік", "Останній король Шотландії"), і багато інших.

Про режисера

Фільм "Як вони біжать" став режисерським дебютом на "великому екрані" для режисера Тома Джорджа – до цього він працював на британському телебаченні, спочатку над прямими трансляціями музикальних подій, потім над серіалами, в тому числі над юридичною комедією "Захист винних" та моккументальним ситкомом "Ця країна". Загалом, зі своєю роботою він впорався.

Як фільм сприйняли критики

Фільм отримав в цілому позитивні або змішані відгуки. Критики погодилися, що хоча фільм, можливо, і не претендує на звання визнаного шедевра, він точно не стане "гаянням часу". Фільм є легким і не надто претензіозним, й повністю задовольняє запит глядача на розважальне кіно.

Кадр з фільму "Як вони біжать" / фото Searchlight Pictures

На IMDb у "Як вони біжать" оцінка 6,7 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 70% схвалення від критиків і 68% від глядачів, а на Metacritic – 60 балів від кінооглядачів ("середні або змішані відгуки") та 6,3 бали від широкої аудиторії ("в цілому позитивні відгуки").

Наш вердикт

Детективна комедія "Як вони біжать" добре зайде глядачам, які полюбляють класичні детективи в стилі Агати Крісті. Це доволі легке кіно зі "здоровим" гумором, чудовим акторським складом та приємною кртинкою. На фільм можна сміливо йти до кінотеатру, якщо ви хочете розслабитися та приємно провести час, адже після нього залишається приємний після смак.

Загальна оцінка – 7,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів жовтня 2022 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся