Для України вже стає поганою традицією шукати "зраду" після вибору представника нашої країни в нацвідборі на Євробачення. Всі ми пам'ятаємо історію з переможницею національного відбору MARUV, яка так і не поїхала від Києва на міжнародний пісенний конкурс у 2019 році через її виступи в Росії. Але цей скандал, схоже, нічого так і не навчив…

12 лютого "відгримів" фінал нацвідбору на Євробачення, і він вже "обріс" безліччю скандалів - від проблем з організацією національного музичного свята до звинувачень на адресу організаторів і самої переможниці – Alina Pash.

Розбираймось, що стало причиною справжнього інформаційного вибуху після оголошення переможця нацвідбору. Адже полк диванних критиків у соцмережах миттєво перепрофілювався з експертів щодо можливого вторгнення РФ в Україну на справжніх музичних критиків та знавців процесів організації заходів подібного рівня. Тут під роздачу потрапили й конкурсанти національного відбору, і UA: Перший, і ведучий, який нібито переплутав оцінки від глядачів.

Відео дня

Полк диванних критиків у соцмережах миттєво перепрофілювався з експертів щодо можливого вторгнення РФ в Україну на справжніх музичних критиків

Першим приводом для критики організації фіналу нацвідбору став зниклий кілька разів звук під час виступу Cloudless. Група була змушена виступити з цим номером ще раз через технічні проблеми. Ось така неприємна ситуація №1.

Далі - ще веселіше: під час озвучування балів від глядачів фіналу нацвідбору на Євробачення ведучий Тимур Мірошниченко нібито переплутав оцінки, за його словами, через редакторську помилку. Він каже, що спочатку все говорив правильно, але потім "почався крик у навушники", що він помилився. У цей момент всі були розгублені, а таблиця з оцінками пропала з екрана, і глядачі не могли її побачити. Коли почали виправляти бали, вона, як стало відомо пізніше, просто зависла. І тут довіра до організаторів шоу миттєво похитнулася, багато хто засумнівався в їхній чесності, достовірність підсумкових балів в очах деяких українців наближалась до нуля. Ось так легко проста людська помилка зіпсувала свято музики, а "обличчям" цієї помилки став Мірошниченко: його рознесли в мережі за "нездатність правильно озвучити всього 8 цифр".

Але справжнє інформаційне цунамі чекало на всіх після оголошення переможця нацвідбору на Євробачення. Щойно стало відомо, що Alina Pash поїде від України на міжнародний пісенний конкурс у Турин, група-фаворит багатьох глядачів Kalush Orchestra влаштувала скандал і звинуватила "Суспільне" у фальсифікації балів. Колектив вимагав показати результат голосування на папері, в чому їм відмовили, зачинивши двері перед носом в прямому сенсі цих слів. Нагадаємо, репери отримали максимальні 8 балів від глядачів і тільки 6 від журі. Найвищі оцінки судді віддали Аліні Паш (8) і Wellboy (7).

Але справжнє інформаційне цунамі чекало на всіх після оголошення переможця нацвідбору на Євробачення

У Kalush Orchestra цілком закономірно закралися сумніви в чесності оголошених балів. Адже така плутанина і тривала незручна пауза в найвідповідальніший момент нацвідбору підштовхують до таких думок. Відповідь члена журі нацвідбору та члена правління "Суспільного" Ярослава Лодигіна не змусила себе довго чекати. Він пояснив плутанину під час оголошення результатів редакторською помилкою, що не стосується при цьому лідерів голосування. Також він категорично заперечує втручання в підрахунки.

Але і це ще не все. У нас, українців, є одна прекрасна здатність і один "грішок": перша – вихваляти переможців і щиро радіти за них, другий – "смакувати зраду" і роздувати її до величезних масштабів. Так і сталося у випадку з Аліною Паш. Переможниця нацвідбору на Євробачення 2022 стала як справжнім об'єктом захоплення серед українців, так і новою персоною для хейту. Її нібито викрили у виступі в окупованому Криму й у РФ, за що вона "загриміла" в базу "Миротворця". Сама дівчина ці звинувачення відкидає і каже, що їздила на півострів "на весілля до українців".

"Все те, що бушує зараз довкола національного відбору відкоментую так: ви мені не вороги, так само як і я вам. В такий час нам потрібно єднатись, а не шукати у мені злу відьму.", - написала Pash на своїй сторінці в Instagram.

У нас, українців, є одна прекрасна здатність і один "грішок": перша - вихваляти переможців і щиро радіти за них, другий- "смакувати зраду" і роздувати її до величезних масштабів

Але тут потік ненависті вже не зупинити: проти її кандидатури пройшов пікет біля Центру культури і мистецтва НАУ; зібралася ціла армія, яка вимагає скасувати результати нацвідбору і замість Alina Pash відправити на Євробачення 2022 Kalush Orchestra або взагалі повторно провести національний відбір.

Дурний післясмак головної музичної події країни викликає занадто багато питань:

  • як могла статися така прикра "редакторська помилка" під час озвучування оцінок у навушник ведучого;
  • чому за весь час оголошення результатів табличка так і не з'явилася на екранах глядачів, виправити бали - не така вже складна задача в пару кліків;
  • чому гурту Kalush Orchestra так і не показали "зловісну картку" з глядацькими симпатіями;
  • як можливо повторювати ту ж помилку під час нацвідбору, недостатньо ретельно перевіряючи потенційних представників України на Євробаченні. І, якщо вже є передумови для скандалу, пояснювати напередодні "вибуху" в суспільстві, чи справді було порушення.

Поки не зовсім зрозуміло, чим закінчиться ця Eurovision-історія по-українськи. Але так би хотілося, щоб гіркий досвід 2022 року в проведенні фіналу нацвідбору обов'язково був врахований на майбутнє. Дуже боляче спостерігати, як музична феєрія перетворюється на черговий привід для інформаційного "срачу".

Ольга Робейко