
Попри відсутність конкретних дат щодо викопування цибулі, є важливі ознаки, за якими можна зрозуміти, що овоч пора діставати із землі. Однак викопати її - це половина справи, адже важливо знати, як зберігати цибулю на зиму, щоб вона "дожила" до весни, а то й осені.
Як зберігати цибулю в приватному будинку чи квартирі - поради
Авторка каналу "Корисні корисності" розповіла, за якою методикою вона викопує цибулю щороку. Вона каже, що дуже важливо правильно визначити, коли збирати врожай цибулі, тому що конкретних дат немає. Чинників, що впливають на строки, дуже багато - сорти, посадка під зиму чи навесні, а також умови вирощування дають дозрівання в різний час. Саме тому важливо провести візуальний огляд цибулин.
Якщо ви побачили, що шийка стала тонкою і м'якою, перо лягає на рослину і починає жовтіти, а лушпиння, яке вже видно з-під землі, сухе, то можна братися до викопування. Головне - не чекати дощів, інакше шийка починає вбирати вологу, а сама цибуля - гнити. Найкращий варіант - зібрати овоч ще трохи зеленим і дати полежати разом із пір'ям. Головна умова для кращого зберігання - за 2 тижні до збору припинити полив. Виривати цибулю із землі категорично заборонено, потрібно тільки викопувати. Причина проста - якщо бадилля під час виривання відірветься або пошкодиться, то з великою ймовірністю цибуля загниє і пропаде.
При нерівномірному дозріванні цибулі можна викопувати вибірково, а якщо ви помітили, що на цибулинах багато землі, то залиште їх підсохнути, щоб потім без проблем відтрусити землю руками, не пошкоджуючи лушпиння. Категорично заборонено бити цибулини одна об одну або об якісь предмети, щоб прибрати грудки землі. Якщо ви так зробите, то можете не розраховувати силу, і сильний удар призведе до пошкодження і загнивання. Відразу після викопування пір'я обрізати не потрібно - краще залишити на 1-2 дні підсохнути на сонці.
Далі авторка каналу пояснила, де зберігати цибулю - вона зазвичай викладає їх на пластикові ящики в один шар, щоб овочі обдувалися вітром з усіх боків. Потім на один тиждень переносить овочі в темне місце з хорошою вентиляцією і циркуляцією повітря. Коли цибулини добре підсохнуть, стебла зімкнуться, щоб усередину не потрапляли грибки, пір'я можна обрізати, залишаючи зверху 4 см, а також обрізати коріння.
Зберігати всю зиму цибулю потрібно в сухих, добре провітрюваних приміщеннях, і не забувати періодично перевертати овоч, щоб він "дихав". Завдяки такому простому методу, за словами українки, цибуля зберігатиметься без проблем до самої весни.
ВАЖЛИВО: якщо ви хочете зберігати цибулю в підвішеному стані, пір'я обрізати не потрібно.