У вересні настає сезон збору гарбуза. Цей цар осені дуже популярний на українських городах. Щоб не поспішити і не зірвати плоди зеленими, потрібно запам'ятати ознаки стиглості культури. Ми розповіли, як зрозуміти, що гарбуз стиглий і готовий до збору.
Як зрозуміти, що гарбуз дозрів
У вересні гарбузи швидко набувають характерного помаранчевого кольору, але не відразу стають стиглими. Щоб безпомилково розпізнати готові плоди, перевірте чотири ознаки.
- Шкірка. Стиглий овоч набуває насиченого кольору і стає матовим, а не глянцевим. З'являється виразний малюнок із прожилок.
- Листя і плодоніжка. Зверніть увагу на гілку, де росте гарбуз. Якщо рослина стигла, то листя пожовтіє, а плодоніжка на плоді стане світлою і сухою. Якщо бадилля ще зелене, то збирати врожай рано.
- Звук. Якщо постукати по зрілому гарбузу, то буде дзвінкий звук. У зеленої рослини звук буде глухий.
- Щільність. При натисканні на стиглий плід не залишається вм'ятин - він щільний і твердий. Виняток - мускатні сорти. Готові до збору гарбузи легко переносять дорогу і не мнуться при транспортуванні.
Ще один достовірний спосіб зрозуміти, що гарбуз зрілий - за календарем. Якщо відомий сорт рослини і дата посіву, то можна розрахувати, коли плоди дозріють. Більшість баштанних культур дозрівають за 100-110 днів.
Відео дня