Що можна садити біля малини, щоб вона сильно не розросталася / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Розростання малини в саду - досить часта проблема. І все б нічого, якби кущі не заважали іншим рослинам. Розростаючись, малина шкодить не тільки сусідам, а й сама собі - витрачає сили не на ягоди, а на коріння. Але цього можна уникнути - якщо висадити по периметру малинника рослини-конкуренти, які воюватимуть з ягодою за воду і поживні речовини. Давайте розберемося, що можна садити біля малини, щоб вона не так сильно розросталася.

Що можна посадити біля малини, щоб не розросталася

Сусідів малині потрібно вибирати під стать, якщо потрібно, щоб вона добре плодоносила. Якщо ж питання стоїть, щоб трохи зменшити її "запал", то поруч із чагарником садять поганих сусідів. Отже, що посадити біля малини, щоб не розросталася:

  • Щавель

У малини завжди були погані "стосунки" зі щавлем - він виділяє речовини, які перешкоджають розростанню коренів чагарнику. Тому щавель можна сміливо висаджувати по периметру малинника.

Відео дня

Щоправда, тут є одне "але": садити щавель потрібно густою смугою - не менше півметра. Тобто, цей спосіб не підійде, якщо в саду не так багато місця. Крім цього, щавель теж розростається нічим не гірше за малину, тому його доведеться прополювати і зрізати квітконоси з насінням.

  • Квасолю

Малина намагається триматися подалі від квасолі - як звичайної, так і стручкової (в народі спаржевої).

Малина не виносить запаху квасолі, а на її корінцях живуть бактерії, які насичують ґрунт азотом. Він перешкоджає розростанню малинника - змушує нарощувати зелену масу, а не коріння.

  • Метлюг
ua.depositphotos.com

Ця однорічна рослина - насправді бур'ян, у якого сильно розвинене коріння. Саме вони стримують пагони малини - перетягують на себе речовини, які потрібні для розвитку кореневих відгалужень чагарнику. Також метлюг у міжряддях позбавляє кореневі відростки малини сонячного світла і вологи, без яких їм важко рости.

Крім цих трьох, є ще один сусід-конкурент малини. Якщо малинник розташований не в саду, а, приміром, наприкінці городу, то біля нього можна посадити кукурудзу - вона подібно до щавлю стримуватиме розростання кущів.

Раніше ми розповідали, які рослини відганяють шкідників городу та саду.

Вас також можуть зацікавити новини: