Юрій Горбунов / Фото - 1+1

Протягом кількох днів у медіаполі триває дискусія щодо державного фінансування українського кіносеріального виробництва для масового глядача під час війни. Підгрунтям цього стало оприлюднення результатів мистецького конкурсу  ДП "МПІУ", який пройшов у травні-червні. На конкурс було подано 123 заявки, переможцями стали 53 з них. Загалом це понад 240 годин контенту, який вийде в ефірах різних українських телеканалів. Як зазначили організатори, механізм фінансування через інституції ДП "МПІУ" залишає за державою права на знятий контент.

"Усі проєкти-переможці мистецького конкурсу, якого б жанру вони не були — від новорічної комедії до військової драми чи мелодрами — відображають реалії нашого сьогодення і звертаються до різних сторін життя країни, що воює, та її громадян, і будуть зняті українською мовою. Серіали, фільми, документальні проєкти глядачі побачать в ефірі тих українських телеканалів, які зможуть забезпечити цьому контенту якнайширше охоплення через різні канали трансляції (ефір, кабель супутник, отт-платформи, діджитал тощо). Частина прем’єр очікується вже цього року, більшість — наступного", - йдеться в офіційному роз'ясненні від ДП "МПІУ". 

Також у ДП "МПІУ" акцентували, що відродження коштом держави національного кіносеріального виробництва — це також підтримка великої індустрії, в якій задіяні тисячі людей: акторів, режисерів, операторів, сценаристів, гримерів, стилістів, звукорежисерів, продюсерів, фахівців інших професій.

Відео дня

Юрій Горбунов, керівник компанії "Прототип Продакшн", проєкт якої став одним з 53-х переможців конкурсу, прокоментував дискусію навколо цього процесу у відеозверненні, яке опублікував у своїх соцмережах:

"Мультимедійна платформа Іномовлення України" в травні оголосила мистецький конкурс на зйомки фільмів, серіалів, анімаційних фільмів, документальних фільмів з патріотичним напрямком для того, щоб підтримати дух українців, для того, щоб ще більше підтримати наш патріотичний настрій. І серед цих фільмів, мультфільмів, документальних фільмів повинні бути і комедії в тому числі. Моя компанія "Прототип Продакшн" разом з іншими подалася на цей конкурс. Тобто держава оголосила конкурс - ми на нього відреагували.

В самому мистецькому конкурсі взяли участь біля 123 компаній, перемогли - 53. В тому числі й "Прототип Продакшн" з нашим проєктом "Інгулець", який в собі заключає 24 серії. Ви точно знаєте, що все, що відбудеться в державі - проходить через Прозорро. Ми подали наш бюджет, 33 мільйони гривень на 24 серії. Спеціалісти знають, що це зовсім не великі кошти. Ми постараємося за ці гроші зробити такий продукт, який буде відображати нашу сьогоднішню реальність, який буде надихати. Чому для нас важливо зараз знімати комедію? З початком великої війни ми дали сотні концертів для ЗСУ, я знаю, як військові хочуть позитиву, вони хочуть гумору, як вони реагують на анекдоти, на веселі історії. Тому я точно знаю, що гумор зараз потрібен. А ще - російська федерація просто зараз виділяє мільярди доларів на інформаційну війну з нами, на культурну війну, вони знімають сотні серіалів, фільмів, мультфільмів", - зазначив у відео Горбунов.

Продюсер та ведучий наголосив, що вкрай важливо протидіяти "руському міру" та пропагандні, в тому числі через культурну сферу, тому, побачивши інформацію про відкритий конкурс, компанія відкрито на нього відреагувала. 

"Вони (рф - ред.) знімають сотні серіалів, фільмів, мультфільмів, де вони пропагують свій "русскій мір". Нам поки що немає чим відповісти, тому держава оголосила конкурс, на який ми відреагували. Продакшн, який в Україні, який знімає для українців. Ми на місці. Ми працюємо, ми створюємо робочі місця, ми запускаємо індустрію, ми рухаємо економіку. Крім того, всі права на цей серіал, як і на інші проєкти, які виграли в цьому мистецькому конкурсі – будуть належати державі. І їхні прем’єри будуть відбуватися на тих каналах, які мають найбільше охоплення. І будуть на тих інтернет-платформах, які мають найбільше охоплення. Усе для того, щоб якомога більше українців їх побачило", - резюмував Юрій. 

Як повідомлялось раніше, конкурс було оголошено на початку травня і тривав понад місяць. Загалом на розгляд художньої комісії було подано 123 заявки. Більшість з них — це художнє переосмислення реалій нашого сьогодення, історії нашої стійкості та героїзму. Участь у конкурсі могли взяти юридичні особи будь-якої форми власності, зареєстровані на території України, відповідно до чинного законодавства (серед учасників, кінцевих бенефіціарних власників або посадових осіб яких немає громадян Російської Федерації), а також фізичні особи-підприємці, зареєстровані на території України. З повним списком переможців можна ознайомитись на сайті ДП "МПІУ".

Відповідно до законодавства, оплата за укладеними договорами між ДП "МПІУ" та переможцем мистецького конкурсу здійснюється за фактично надані послуги після підписання актів приймання-передачі матеріалів та актів наданих послуг. Розрахунок на умовах попередньої оплати не проводиться. Майнові права інтелектуальної власності на створені проєкти належатимуть державі Україна в особі ДП "МПІУ".