Кремль прагне не тільки повернути Україну в свою «зону впливу», а й знищити її державність / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко переконаний, що Кремль прагне не лише повернути Україну до своєї «зони впливу», а знищити її державність, щоб створити «другу версію» Радянського союзу.

Читайте такожПорошенко і Туск обговорили роковини розстрілу на Майдані та "азовські санкції" проти Росії

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив під час зустрічі з президентом Європейської Ради Дональдом Туском у Києві.

Відео дня

На переконання Порошенка, «напад на українські кораблі був абсолютно цинічний – це був неприкритий акт агресії проти ВМС України, це була спроба окупації Керченської протоки і Азово-Чорноморського басейну з боку збройних сил РФ, прикордонних військ ФСБ РФ».

«Мета Кремля – не лише спроба змусити повернутися в так звану «зону впливу» Росії, припинити наш твердий поступ в Європу, його мета – знищити Українську державність, щоб створити «другу версію» Радянського союзу», - вважає президент.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Лефортовський райсуд Москви продовжив арешти захопленим українським військовим до кінця квітня.