Ялта-2011: європристрасті за Тимошенко
Ялта-2011: європристрасті за Тимошенко

Ялта-2011: європристрасті за Тимошенко

19:16, 19.09.2011
6 хв.

Ймовірний тюремний строк екс-прем`єра ставить під загрозу ратифікацію угоди про асоціацію з ЄС, яку Україна розраховує підписати до кінця року. Це головний месидж Януковичу, що пролунав на Ялтинському форумі...

Ймовірний тюремний строк екс-прем`єра Тимошенко ставить під загрозу ратифікацію угоди про асоціацію України з Європейським союзом, яке українська влада розраховує підписати до кінця року. Це, мабуть, головний месидж євродипломатів Януковичу на форумі "Ялтинська європейська стратегія" (YES).

Ялта-2011: європристрасті за Тимошенко

Зять Кучми олігарх Віктор Пінчук уже ввосьме збирає політиків, економістів і бізнесменів з різних країн на "ялтинський Давос".

Відео дня

Ялта-2011: європристрасті за ТимошенкоЯлта-2011: європристрасті за Тимошенко

Як і торік, крім європерспективи Україна, на міжнародній конференції, на якій серед інших спікерів виступали президент Ізраїлю Шимон Перес і екс-прем`єр Великої Британії Тоні Блер, обговорювалися наслідки світової економічної кризи та газовий конфлікт з Росією. Відмінність 8-ї конференції - відсутність значущих російських фігур. Нова тема для дискусій - суд над Юлією Тимошенко.

Ялта-2011: європристрасті за Тимошенко

"Я приїжджаю до Ялти всьоме, а в Україні був вже більше двадцяти, але ніколи не приїжджав сюди з таким розбитим серцем, як сьогодні! У нас, в Євросоюзі, є відчуття: Україні відхиляється від шляху, на який встала. У випадку з моїм другом, Юлією Тимошенко, є відчуття, що є політичні мотиви. Так само, як і в інших справах проти колишніх чиновників уряду", - емоційно звернувся до Януковича Маріо Давид, депутат Європарламенту, представник Європейської народної партії, асоційованим членом якої є" Батьківщина ".

Ялта-2011: європристрасті за Тимошенко

"Ми поділяємо з вами цей біль. Ми задоволені, що це вас хвилює не менше, ніж нас", - відповів, витримавши паузу десятисекундну, український президент і намагався перевести "стрілки" на свого попередника. Мовляв, саме Ющенко був ініціатором розслідування законності підписання Тимошенко газових контрактів з РФ в 2009-му.

"Історія, яка сьогодні розгорнулася, це не історія сьогоднішнього дня, це історія йде з 2009 року, коли правоохоронні органи отримали рішення Ради національної безпеки і оборони та почали його виконувати, тобто дослідити, що ж сталося, чому були порушені національні інтереси України, порушені міжнародні договори... Після того, як дослідили, передали в суд. Як і в Європі, суд розглядає цю справу і винесе свій вердикт ", - сказав гарант.

Ялта-2011: європристрасті за Тимошенко

Янукович заявив також про актуальність модернізації національного законодавства та висловив сподівання, що до кінця 2011-го буде прийняти новий КПК, над яким почали працювати близько року тому. Проект нині на експертизі Венеціанської комісії.

"Це те, що робить Україна в напрямку реформ, які ведуть до значного поліпшення демократичних стандартів. Кримінально-процесуальний кодекс, за яким сьогодні живе Україна, - 1962 року (хоча він модернізувався всі роки). Це нонсенс! На жаль, за двадцять років політики в Україні не змогли цього зробити. Така доля у нас, що ми всі повинні робити швидко ", - зазначив президент.

Ялта-2011: європристрасті за Тимошенко

Юльчина тема набула продовження в кулуарах форуму. Янукович провів без преси зустріч з комісаром Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле, міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом і депутатом Європарламенту Елмаром Броком.

"Якщо Тимошенко буде засуджена до тюремного ув`язнення на підставі правових норм радянських часів, 1962 року, то, незважаючи на наше бажання підписати угоду про асоціацію України і ЄС, ніхто не може гарантувати, що парламенти країн-членів Євросоюзу ухвалять відповідне рішення", - сказав єврокомісар Фюле пізніше на брифінгу.

"Нас турбують деякі події. Це стосується верховенства права і політичних ігор в Україні. Одна з проблем - це судовий розгляд з Юлією Тимошенко... Я не хочу сказати, що хтось святий, але цей процес проводиться за законами, які не використовуються в європейських країнах і не повинні існувати в Україні, якщо Україна хоче рухатися в бік Європи... Мессидж переданий, у мене таке враження, що президент Янукович зрозумів те, що це повідомлення серйозне і ці питання потрібно вирішувати ", - заявив журналістам глава МЗС Швеції Карл Більдт.

Хав`єр Солана під час VIII Ялтинської зустрічі. 16 вересня А колишній верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Хав`єр Солана зажадав негайно випустити Тимошенко з-під варти.

"Чи повинна вона бути звільнена? Мені здається: так і негайно. До політиків не можна ставитися як до злочинців. У політичних рішень не може бути кримінальних наслідків", - сказав Солана.

...Того ж дня в Києві керівник управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов заявив про намір Януковича внести на розгляд парламенту законопроект про зміни до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення. Він передбачає скасування покарання у вигляді позбавлення волі за економічні злочини. У разі прийняття суд зможе покарати винного лише штрафом.

Радник Януковича додав, що також буде декриміналізована стаття 365 Кримінального кодексу в частині перевищення влади та службових повноважень господарюючими суб`єктами.

При цьому Портнов заявив, що законодавчі ініціативи глави держави не стосуватимуться посадових осіб держоргану, які звинувачуються в шкоді країні. А Тимошенко проходить за частиною 3 статті 365 КК і звинувачується в нанесенні державі понад 1,5 мільярда гривень збитків.

Тим часом нардепи Арсеній Яценюк, Руслан Князевич та Роман Зварич з фракції "Наша України - Народна самооборона" зареєстрували в Раді законопроект, яким пропонують парламенту виключити із КК статтю 365...

Ялта-2011: європристрасті за ТимошенкоВіддуватися за Януковича, який після ряду двосторонніх зустрічей покинув форум у Лівадійському палаці, перед пресою довелося Азарову.

"Європейська інтеграція України, укладення договору про зону вільної торгівлі - це глобальні, серйозні речі, від яких залежить розвиток країни, що пов`язувати їх з судовим процесом не просто неправильно, але, я б навіть сказав, аморально", - сказав український прем`єр-міністр у другий день роботи конференції.

Азаров висловив переконання, що здоровий глузд у відносинах ЄС з України візьме гору, і угода про асоціацію та про зону вільної торгівлі буде підписана.

Глава Кабміну заявив також про необхідність закріплення в угоді перспективи членства України в Євросоюзі.

"Європейський Союз - не наречений, а Україну - не наречена. Мені видаються доволі бюрократичними і протокольними суперечки про те, включати в угоду про асоціацію європейську перспективу чи не включати. Однозначно треба включати, якщо ми думаємо про майбутнє", - наголосив Азаров.

Віра Стриж

Фото УНІАН

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся