Зустріч Зеленського, Макрона і Меркель: що відомо, які питання обговорюватимуть

На перемовинах планується обговорити низку питань, серед яких, зокрема, нарощування військової присутності Росії.

Сьогодні, 16 квітня, президент України Володимир Зеленський здійснить робочий візит до Франції, де проведе зустріч із президентом Еммануелем Макроном.

Президенти двох держав зустрінуться під час робочого обіду в Єлисейському палаці. Крім того, планується, що до їхніх перемовин долучиться за допомогою відеозв’язку канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Що обговорюватимуть Зеленський, Макрон і Меркель

Читайте такожЗеленський про Крим і ОРДЛО без України: "мертві території", гірші за ЧорнобильЯк розповів президент Зеленський, під час зустрічі будуть обговорюватися питання, пов’язані з війною на сході України та окупацією Криму. Йдеться насамперед про нарощування військової присутності Росії біля кордону з Україною. Також на порядку денному зустрічі буде статус українських реформ, зокрема, створення незалежної й надійної судової влади.

Стосовно ж розмови з Меркель, то, за словами Зеленського, йтиметься про потребу зустрічі у нормандському форматі. Адже Меркель і Макрон уже поговорили втрьох із лідером Росії. Тому, наголосив очільник української держави, "повинна бути така сама зустріч, де суб’єктом є Україна".

Очікування Зеленського від майбутньої зустрічі

Глава української держави Володимир Зеленський заявив, що дуже очікує цієї зустрічі й хоче, щоб "у Європи було стовідсоткове розуміння, як вони оцінюють Україну".

Він наголосив на необхідності, щоб європейські лідери відкрито говорили про те, що вони бачать Україну в Європейському Союзі. Президент переконаний, що настав час для отримання Україною Плану дій щодо членства у НАТО та плану вступу до Євросоюзу.

"Не просто в майбутньому, коли Україна зробить перше, друге, третє, четверте, п'яте, шосте... Якщо безпека будь-якої країни – це членство в Альянсі, то треба робити кроки відносно Плану дій щодо членства", – додав він.

Очільник МЗС України про майбутню зустріч у Парижі

Своєю чергою, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевнив, що президент Володимир Зеленський під час візиту до Парижу "не поступиться жодною принциповою позицією України і не перетне жодної "червоної лінії" нашої країни, захищаючи наші інтереси".

Кулеба зауважив, що Україні важливо розмовляти з Францією, бо вона є важливим міжнародним гравцем і учасником "нормандського формату".

Вас також можуть зацікавити інші новини: