Господині на церковне свято Покрова здавна готували безліч страв. На святковому столі обов'язково повинен бути присутнім Покровський коровай - головний символ торжества.
Віруючі християни здавна готували на Покров Пресвятої Богородиці капусняк або борщ, холодець, вареники, домашні ковбаси.
Покровський коровай
Для тіста:
- Сухі дріжджі - 1 пачка.
- Сіль - 1 ч.л.
- Цукор - 1 ч.л.
- Молоко - 1 ст.л.
- Борошно - 1-5 - 2 кг.
- Рослинна олія - 1 ст.л.
- Вершкове масло - 100 гр.
- Сметана - 0,5 склянки.
Для начинки:
- Капуста - 0,5 качана.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Лимонний сік - 1 ст.л.
- Кропу - 1 пучок.
- Варені яйця - 3-4 шт.
Читайте такожЯк смачно приготувати баклажани на вечерю: перелік простих і смачних стравЗамісити дріжджове тісто (важливо: дріжджі додавати в борошно) і залишити на 2 години. Капусту нашаткувати, моркву натерти на тертці, цибулю дрібно нарізати. Обсмажити цибулю з капустою і морквою 10 хвилин на рослинній олії, додати лимонний сік, сіль, перець, щіпку цукру, кілька столових ложок води і тушкувати під кришкою ще 10 хвилин. В кінці додати дрібно нарізані варені яйця.
Тісто розділити на 2 частини. Одну частину розкатати, викласти у форму для запікання, сформувавши бортики. Викласти начинку, використовувати другу частину для прикраси. Найбільш популярний спосіб - нарізати тісто смужками і викласти хрест-навхрест. Помазати коровай збитим яєчним білком, дати пирогу постояти 10-15 хвилин. Випікати 30-40 при температурі 180°C.
Пиріг з капустою на дріжджах
Для опари:
- Молоко - 300 мл.
- Цукор - 4 ст.л.
- Борошно пшеничне - 6 ст.л.
- Дріжджі сухі - 11 г.
Для тесту:
- Яйце куряче - 2 шт.
- Сіль - 1 ч.л.
- Олія соняшникова - 130 мл.
- Борошно пшеничне - 450 г.
Для начинки:
- Капуста - 1/2 качана.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
Ріпчасту цибулю очистити, нарізати, обсмажити до золотистого кольору. Моркву натерти на тертці, додати до цибулі, обсмажувати ще 2 хвилини. Капусту нашаткувати, посолити, поперчити, додати до цибулі і моркви, тушкувати до готовності.
Читайте такожНайсмачніші ліниві вареники: солодкі і солоні рецептиДріжджі розвести в теплому молоці, додати всі інгредієнти для опари. Замісити тісто і залишити на півгодини. Збити яйця з сіллю, вилити в опару. Додати рослинне масло, замісити тісто, поступово підсипаючи борошно.
Тісто розділити на дві частини і залишити на півгодини. Посипати борошном поверхню, розкачати тісто. Викласти на нижню частину начинку, зверху покласти другий пласт тіста і защепити края. Пиріг змастити молоком і запікати в духовці 30 хвилин при температурі 200°C.
Овочевий салат "Зелений"
- Червона цибуля - 1 шт.
- Яблуко зелене - 1 шт.
- Капуста - 200 гр.
- Солодкий перець - 2 шт.
- Цибуля-порей - 1 шт.
- Селера - 100 гр.
- Винний оцет - для маринаду.
- Лимонний сік.
- Маслинове масло.
- Петрушка, кріп - за смаком.
- Сіль, цукор, перець - за смаком.
Червону цибулю нарізати півкільцями, замаринувати у винному оцті, додати цукор, сіль і перець, залишити на дві години. Всі інші інгредієнти нарізати півкільцями, кільцями або кубиками - за бажанням. На велике блюдо викласти начинку шарами: капуста, перець, яблуко, селера, порей, мариновану цибулю. Зверху посипати подрібненою петрушкою і кропом.
Полити лимонним соком і оливковою олією, посолити, поперчити, залишити на 30 хвилин, щоб салат просочився.
Вас також може зацікавити: