Спікер Держдуми спочатку заявив про заборону на виїзд із РФ військовозобов'язаних, потім "дав задню"

оновлено

Про це заявив спікер Держдуми В'ячеслав Володін.

Росіянам, які перебувають на військовому обліку, не можна виїжджати за межі країни.

Про це у Telegram написав спікер Держдуми В'ячеслав Володін.

Володін послався на федеральний закон "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію в Російській Федерації", що забороняє виїзд без дозволу військових комісаріатів.

"Така норма закону є, і нею повинні керуватися усі військовозобов'язані", - написав він. 

ОНОВЛЕНО 12:11. Пізніше Володін виправив свій пост роз'ясненнями МО Росії. За його словами, оскільки оголошено часткову мобілізацію, вказаний ним закон у такому разі не діє.

"Оскільки мобілізація часткова, норма статті 21 закону 31-ФЗ не застосовується. У зв'язку з чим пересування громадян, які перебувають на військовому обліку, не потребує дозволу військових комісаріатів", - написав він.

Раніше низка російських видань повідомляли, що чоловікам мобілізаційного віку після "референдумів" заборонять виїжджати з Росії. Для перетину кордону чоловікам доведеться отримувати дозвіл від військкомату.

Згідно з даними Міноборони Британії, Путін оголосить про незаконну анексію українських територій 30 вересня - під час звернення до парламенту. На цей же день московською владою на Красній площі запланований мітинг на підтримку цієї анексії

Мобілізація в Росії

Путін оголосив часткову мобілізацію в Росії у відповідь на успіхи ЗСУ під Харковом, коли протягом декількох тижнів захисники "вивели з ладу" ціле угруповання ворога на північному сході країни.

Попередньо Кремль планує призвати до 300 тисяч осіб. Але ЗМІ також звертають увагу на засекречений пункт указу російського президента, згідно з яким до війни можуть залучити до 1 мільйона осіб. 

За спостереженням ЗМІ та української влади, найбільше мобілізують представників корінних народів на окупованих територіях і в російських глибинках.

Це також узгоджується зі звітами Інституту вивчення війни. Західні аналітики наполягають, що незаконна анексія українських територій дозволить Кремлю задіяти у війні проти України українських громадян - у рамках осіннього призову РФ. 

Разом з тим, за підрахунками ФСБ, в перші дні оголошеної мобілізації сотні тисяч російських чоловіків покинули батьківщину, виїхавши на територію дружніх до Росії країн. Великі черги втікачів спостерігаються, в тому числі, на КПП "Верхній Ларс" на російсько-грузинському кордоні. 

Вас також можуть зацікавити новини: