Вчені розповіли деталі про доісторичну акулу / McWane Science Center

Вчені знайшли в штаті Алабама новий вид акул, який мав голчасті ікла і став одним з головних хижаків після вимирання динозаврів.

Вид Palaeohypotodus bizzocoi жив близько 65 млн років тому - в період після масового вимирання, що знищило понад 75% життя на Землі, включаючи динозаврів, пише Independent. Дослідники сказали, що вид акул з маленькими голчастими іклами став найголовнішим хижаком, коли океани відновлювалися після вимирання.

McWane Science Center

"Знахідки, подібні до цієї, дають приголомшливе уявлення про те, як життя в океані відновлюється після вимирання, а також потенційно дозволяють прогнозувати, як глобальні події, такі як зміна клімату, впливають на морське життя сьогодні", - прокоментувала палеонтолог Лінн Харрелл, яка брала участь у відкритті. 

Відео дня

Вчені порівняли зуби стародавньої акули з зубами різних нинішніх акул, таких як велика біла акула та мако, і виявили, що вони належать до нового, поки ще невідомого виду, який жив у палеоцені.

"Цей період часу недостатньо вивчений, що робить відкриття цього нового виду акул набагато важливішим", - сказала Харрелл.

Дослідники також реконструювали зубний ряд стародавнього виду і виявили, що розташування зубів відрізнялося від такого у будь-якої нинішньої акули.

Інші новини науки

Вчені знайшли новий доісторичний вид котів, який жив на території сучасної Іспанії близько 15,5 млн років тому. Аналізуючи частини кісток нижньої щелепи доісторичних котячих, дослідники дійшли висновку, що вид міг полювати на "більшу здобич", ніж сучасні коти. На думку дослідників, це відкриття розширює розуміння різноманітності та еволюції котів у цей період доісторичної Європи.

Вас також можуть зацікавити новини: