этот материал доступен на русском

Як приготувати плов вдома: покрокова інструкція для тих, хто сидить на карантині

05:12, 26 березня 2020
Суспільство
8506 0
Найкращий рецепт приготування плову / УНІАН

Карантин і самоізоляція – це чудова можливість для проведення кулінарних експериментів, на які раніше ніколи не вистачало часу. Якщо контент Netflix і Youtube набрид, можна заради різноманітності відправитися на кухню і приготувати справжній узбецький плов.

Чому саме плов? Це улюблене усіма блюдо, яке відрізняється простотою приготування і не вимагає екзотичних продуктів.

Читайте такожЗбірна солянка: найкращі рецепти з м ясом

УНІАН зібрав в мережі перевірені рецепти та хитрощі приготування плову з м'ясом.

Плов - рецепт

Для приготування плову з куркою потрібні рисова крупа, овочі, спеції та м'ясо. Відповідне м'ясо для класичного плову: курка, качка, індичка, яловичина або баранина.

Для приготування порції плову на чотирьох людей потрібно:

  • 750 г м'яса;
  • 500 р. довгозерного рису;
  • 150 р. кунжутного масла;
  • 4 головки ріпчастої цибулі;
  • 500 г моркви;
  • 3 головки часнику;
  • 1 стрючок перцю чилі;
  • 1 чайна ложка ажгону;
  • 1 чайна ложка куркуми;
  • 1 чайна ложка барбарису;
  • половина чайної ложки чорного меленого перцю;
  • половина чайної ложки солі.
  • Плов готують з длинозерного рису / УНІАН

Приготування плову - покроково:

1. Перебрати і добре промити рис, замочити його в теплій, підсоленій воді на півтори години. Перед приготуванням вода зливається.

2. Нарізати моркву і цибулю. Цибулю нарізати півкільцями. Одну цибулину слід залишити цілою.

3. Нарізати м'ясо невеликими шматочками (по 50-60 р.).

4. Вилити масло у великий казан і добре прогріти його.

5. Покласти в масло цілу цибулину, дочекатися, коли вона покриється золотистою скоринкою, а потім витягнути з казана.

6. Викласти в казан нарізане м'ясо, готувати його в олії 10-15 хвилин, час від часу помішуючи.

7. Коли м'ясо придбає коричневий відтінок, викласти в казан нарізану цибулю.

8. Додати мелений перець і сіль, помішувати їх так, щоб цибуля опинилась під м'ясом, в маслі.

9. Через 8-10 хвилин, після того, як цибуля зарум'яниться, налити туди кип'ячену воду таким чином, щоб вона покрила м'ясо і цибулю.

10. Довести масу до кипіння, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні близько 40 хвилин.

11. Викласти в казан моркву, не перемішуючи масу. Залишити тушкуватись ще на 10-15 хвилин.

12. Додати в масу прянощі і спеції (крім куркуми).

13. Викласти зверху рис, рівномірно розподіливши його по всій поверхні продуктів, притискаючи шумівкою. Посипати рис куркумою.

14. Повільно влити в казан трохи води. Вона має перевищити рівень рису на пару сантиметрів.

15. Накрити казан кришкою і включити швидкий вогонь. Через 5 хвилин покласти в миті головки часнику і перець чилі.

16. Гасити плов під закритою кришкою ще близько півгодини (через 10-15 хвилин в масі плову рекомендують робити кілька глибоких отворів для циркуляції пари) Рекомендується зверху накрити казан марлею чи рушником.

17. Вимкнути газ і дати плову настоятися ще 10 хвилин. Блюдо готове.

Плов зі свининою

Класичний узбецький плов зі свининою не готують. Проте, вона цілком придатна для приготування смачної та поживної страви. Методика приготування плову зі свининою не має особливих відмінностей, але досвідчені кулінари можуть підібрати під неї інші приправи за смаком. Приміром – насіння гірчиці або розмарин.

Плов в мультиварці

Мультиварка не є традиційним інструментом для приготування плову, але зате допомагає заощадити масу часу.

Плов можна приготувати в мультиварці / go-cook.ru

Приготування плову в мультиварці:

1. Рис добре промити і залити водою.

2. М'ясо нарізати дрібними шматками.

3. Цибулю нарізати кубиками, моркву нарізати соломкою.

4. М'ясо помістити в чашу мультиварки, виставити режим «Смажити», кришку не закривати. Періодично помішувати.

5. Через 10-15 хв додати в чашу рослинну олію, цибулю, моркву.

6. Посолити, додати спеції і приправи. Смажити ще 15 хвилин, акуратно помішуючи.

7. Злити з рису воду, засипати його поверх м'яса з овочами, рівномірно розрівнюючи.

8. Увіткнути в рис зубчики часнику.

9. Акуратно влити 4 склянки гарячої води так, щоб не розмити шар рису.

10. Закрити кришку мультиварки, вибрати режим «Варити» і залишити на 40 хвилин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter