Україна наздогнала Італію... за рівнем тіньової економіки
Україна наздогнала Італію... за рівнем тіньової економіки

Україна наздогнала Італію... за рівнем тіньової економіки

16:20, 16.01.2008
6 хв.

У Держкомстату є свій "фірмовий" магазин...17-20% тіньової економіки уже є в офіційній цифрі - Мінекономіки каже, що вона більша... Інтерв`ю з першим заступником голови Держкомстату Вадимом Піщейком

Перший заступник голови Держкомстату Вадим Піщейко в інтерв’ю УНІАН розповів про платні статистичні замовлення, тіньовий сектор економіки і поділився найбільш ефективним способом підрахунку мешканців столиці

СТАТИСТИКУ МОЖНА КУПИТИ В МАГАЗИНІ ДЕРЖКОМСТАТУ

“Статистика знає все. Від статистики нікуди не сховаєшся. Але одного вона не знає - скільки в СРСР стільців”,  - писали Ільф і Петров у своєму видатному романі. А чого не знає українська статистика і що взагалі може стати об’єктом статистичного дослідження?

Відео дня

Статистика не знає того, про що немає звітності. Статистика не може сама по собі придумати якісь цифри. На щастя чи на жаль (але я думаю, що все таки на щастя), ми вже пішли від радянської статистики, яка враховувала дійсно все до останнього гвіздка. Тепер такої потреби немає. Економіка ринкова. І неможливо врахувати все. Але важливо врахувати певні напрямки, тенденції, орієнтири. Статистика дає саме орієнтири – матеріал для аналізу. Саме на статистиці, по суті, ґрунтується весь економічний аналіз.

Яка схема отримання і розповсюдження статистичної інформації?

Є певна низка статистичних форм, які ми роздаємо респондентам, які звітують. Потім ці форми обробляються в регіонах і надходять в Київ.

Також у нас є план своєї роботи, згідно якого ми статистику оприлюднюємо, розповсюджуємо. До речі, щомісячно цей план ми вивішуємо на нашому веб-сайті, і будь-яка людина, яка має доступ до Інтернету, може подивитися, якого числа з’явиться певна статистика на нашій веб-сторінці. Деякі статистичні дані публікується в наших збірниках. Це є вже платна статистика. У нас є магазин і будь-яка людина може прийти і купити статистику, яка їй потрібна. Але основна статистика все таки безкоштовна. Також щомісячно “Урядовий кур’єр” публікує нашу доповідь про економічне становище України.

А якщо звичайний громадянин України потребує певних даних, наприклад, за 1995 р., як він може їх отримати?

Він може написати нам листа, і якщо ці дані існують, він може до нас прийти і просто виписати їх з наших архівів.

Ви надаєте ці послуги безкоштовно?

По-різному. Якщо вони не потребують додаткових зусиль, то це безкоштовно. А якщо це потребує якихось зусиль з нашого боку – то це вже є послуга, яка щось вартує.

Зазвичай, суспільство з недовірою ставиться до статистичних даних. Наскільки ж вони достовірні і як це підтверджується?

В будь-якій країні світу суспільство з недовірою ставиться до будь-яких цифр, до будь-якої статистики. Це, мабуть, у людини вже в підсвідомості. Будь-який експерт, економіст, аналітик шляхом певних перевірок може дуже легко виявити помилки, якщо вони трапляються. Будь-яка цифра може зіставлятися з іншими цифрами. Наприклад, валовий внутрішній продукт розраховується трьома методами і всі три мають дати однаковий результат.

ЗА РІВНЕМ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ МИ МОЖЕМО ПОРІВНЯТИСЯ З ІТАЛІЄЮ

Чи враховує статистика тіньовий сектор економіки і як це впливає на результати?

Тіньовий сектор – поняття дуже широке. До тіньового сектору відноситься так звана “чорна економіка” – це наркотики, кримінал, проституція, і так звана “сіра економіка”, яка діє практично в межах закону, але будь-якими способами уникає оподаткувань. І ми намагаємося перш за все врахувати цю “сіру статистику”, бо “чорна статистика” вона є кримінальна, поза законом і врахувати її дуже важко. А “сіру статистику” ми намагаємося врахувати в наших розрахунках за рахунок різних способів. Тому десь 17-20% тіньової економіки уже є в нашій офіційній цифрі, яку ми публікуємо за підсумками кварталу або року у ВВП. Яка ця цифра насправді? Міністерство економіки каже, що вона більша. У них є своя методика. Але точну цю цифру вам сьогодні ніхто у світі не скаже. В різних країнах ця цифра коливається в різних межах. Найбільша вона в Росії. Серед країн Європи – в Італії. Ми практично можемо порівнятися з Італією за рівнем тіньової економіки.

Чи існує закрита статистична інформація і хто має доступ до неї?

Єдина інформація, яка є певною мірою закритою, - це інформація, яка стосується військової галузі: виробництва, експорту, імпорту. Це загальносвітова практика – інформація, яка стосується оборонної сфери, є закритою. У нас в комітеті є певна кількість людей, яка має доступ до цієї інформації. І ми розповсюджуємо її, знову ж таки, серед тих організацій, які мають доступ до цієї інформації. Решта статистики є відкритою.

А чи є якісь табу на проведення статистичних досліджень, заборонені для статистики сфери?

Статистика згідно закону може мати доступ до будь-якої інформації. Для нас нема табу.

ПОРАХУВАТИ КИЯН МОЖНА ЛИШЕ У ТРАНСПОРТІ

Існує практика, коли звичайні громадяни співпрацюють з держкомстатом і ведуть постійні записи своїх витрат. Розкажіть про особливості такої співпраці.

У нас є обстеження умов життя домогосподарств. В ньому беруть участь більше 10 тисяч сімей. Цю вибірку ми розповсюджуємо потім на все населення. До неї обов’язково потрапляють репрезентативні групи: кількість сімей з певною кількістю дітей, кількість сімей, в яких є певна кількість працюючих, пенсіонерів і т.д. Кожного року ця вибірка визначається на рік. Потім в кожному регіоні представники зі статистики приходять до цих сімей і пропонують їм взяти участь у цьому опитуванні. Платиться невелика кількість грошей і сім’я щоквартально розповідає про свої доходи, витрати, про свою структуру споживання. Кожен рік іде ротація. Але ці сім’ї обов’язково презентують все населення України. 

Кількість киян зараз намагаються вираховувати по-різному: за кількістю спожитих літрів води, з’їдених буханок хліба або пачках солі. Який з цих способів підрахунку є найбільш точний і які існують інші способи підрахунку мешканців?

Найефективніший спосіб – це, звичайно, перепис населення. Але перепис – це дуже дорога річ. Ми нещодавно проводили всеукраїнський перепис  - це дуже дорого обійшлося для бюджету. Але, звичайно, якісь оцінки треба робити, особливо для міст, куди іде міграція, для того, щоб правильно розподіляти бюджетні субсидії і дотації. Ми вже в цьому році йдемо назустріч Київській адміністрації і намагаємось якось оцінити кількість людей, яка може бути в Києві, оцінити хоча б маятникову міграцію - кількість людей, які щоденно приїжджають до Києва і від’їжджають. Це можна вирахувати по транспорту. Більше джерел немає – ні по літрах води, ні по хлібинах це рахувати неможливо.

Розмовляла Анна Ященко

  

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся