Будівлі незалежності

10:08, 16.08.2021
22 хв.

Попри доволі поширену думку, що за роки незалежності в Україні ніхто навіть собачої будки не збудував, за три десятиліття в країні сталося принаймні два будівельних сплески. До 30-тиріччя Незалежності України УНІАН спробував знайти 30 цікавих будівель, які або були зведені з нуля, або отримали друге життя завдяки комплексній реконструкції. Та головне – звертають на себе увагу.

Україну важко назвати архітектурно-інноваційною країною. Якщо десь будуються житлові комплекси, то вони, скоріш за все, мають вигляд звичайного мурашника на сучасний лад. Або якщо зводиться релігійний об’єкт, то це – класична споруда, без натяку на фантазію. Будівля, пов’язана з культурою – скандал. Офісний центр – несмак… Однак серед всього цього розмаїття, серед фізично й морально застарілих будівель, серед мільйонів тонн бетону й арматури, можна знайти "перлини", споглядати які можна навіть з задоволенням. Принаймні, варто спробувати.

Культура і туризм

1. Театр на Подолі

Напевно, лише лінивий не чув про скандал (і не брав участі у обговоренні новини) щодо відкриття у Києві на Андріївському узвозі Театру на Подолі. Як тільки не називали нове приміщення театру, який запрацював у цій будівлі у 2016 році, за те, що воно нібито не вписується у загальний стиль вулиці! Та головне прізвисько, яке закріпилось надовго – "саркофаг". Однак в професійному середовищі дітище харківського архітектора Олега Дроздова отримало схвальні відгуки. Кілька років тому проект навіть номенували на архітектурну премію Mies van der Rohe Award.

Відео дня
Театр на Подолі / УНІАН

2. Кіностудія Victoria Film Studios

Кіностудію Victoria Film Studios, розташовану в селі Гурівщина на Київщині, в народі назвали "Український Диснейленд" через відтворений недалеко від траси Київ-Житомир диснеївський "замок Попелюшки". Насправді "Диснеївський" замок - лише головний вхід до кіностудії. Причому по-дитячому казковий він, хіба що, здалеку. Адже, якщо роздивитися зблизька, зовнішній вигляд замку "прикрашають" багато елементів з далеко не дитячих фільмів. Біля входу – металеві скульптури "Хижака" і "Чужого". На стіні "заховався" Бетмен. А перед замком – Залізний трон з популярного серіалу "Гра престолів".

Кіностудія Victoria Film Studios / victoriafilmstudios

3.Палац останнього гетьмана України

Палац Кирила Розумовського в Батурині – єдиний зі збережених в Україні гетьманських палаців. Ця пам’ятка архітектури була зведена упродовж 1799-1803 років архітектором Чарльзом Камероном у стилі класицизму. І час її не пожалів. Друге життя палац отримав на початку 2000-х. Шість років, починаючи з 2003-го, спеціалісти корпорації "Укрреставрація", за участі меценатів та при підтримці президента Віктора Ющенка, виконали масштабну реставрацію. Наразі в палаці працює музей.

Палац Кирила Розумовського / baturin-capital

4.Музей писанкового розпису

Ще один український музей – далекий від будівель класичної архітектури. Споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця висотою 14 м та діаметром 10 м є однією з візитівок Коломиї в Івано-Франківській області. Збудували музей у 2000 році спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису. Будівля була спроектована архітектором Ігорем Шумином. Концепцію експозиції музею розробила директор Ярослава Ткачук, а втілили в життя коломийські художники Василь Андрушко й Мирослав Ясінський. Це єдиний у світі музей писанкового розпису, який приваблює відвідувачів з усіх країн (за час існування музей відвідали понад 4 млн людей з 60 країн світу). Тут налічується понад 12 тисяч писанок і декоративних яєць з різних регіонів України та світу.

Музей писанкового розпису

5. Перевернута хата

Дорогою до гірськолижного курорту "Буковель" можна побачити ще одну незвичайну архітектурну споруду – Перевернуту хату в селі Поляниця. Споруду звели у 2011 році усього за півтора місяці. Унікальністю будинку є те, що як ззовні, так і з середини там все догори дриґом. Площа будівлі складає 85 квадратних метрів. Тут є кілька кімнат, кухня, туалет... Об’єкт дуже приваблює туристів, адже тут можна проявити фантазію та зробити незвичні фото.

Перевернута хата / perevernutahata FB

Ресторани й готелі

6. "Старий млин"

Ресторан "Старий млин" з’явився у Тернополі у 2003-му році як результат захоплення власника закладу Михайла Гросуляка архітектурою каталонського архітектора Антоніо Гауді. Тоді будівля виглядала для міста відверто революційно, адже істотно відрізнялася і від радянської архітектури, і тогочасних новобудов. Споруда фактично не має рівних ліній, панелі між поверхами підтримують арочні перекриття. Для будівництва було використано не менше 100 тисяч цеглин часів Австро-Угорської імперії, взятих зі старовинних розвалених будинків. На багатьох є клейма цегельних мануфактур. Будівля збудована на фундаменті млина, який працював на цьому місці до 1939 року. Власника млина, одного з найвідоміших тогочасних підприємців міста Даніеля Штекеля, у 1939 році було репресовано, а сам млин невдовзі зруйновано. Зараз про Штекеля в "Старому млині" є окрема розповідь, адже будівля діє не лише як ресторація, а як своєрідний музей старожитностей.

Ресторан "Старий млин"

7. "Ковчег"

Ресторацію у формі ковчега в Тернополі було відкрито у 2012 році. Її власником є вже згадуваний Михайло Гросуляк. Одразу після відкриття ресторації він заявляв, що це найбільший в Україні заклад громадського харчування у вигляді плавзасобу. Заклад було збудовано за старовинною технологією оздоби глиною та соломою ("тинькування"). Газ до споруди не підводили, оскільки, згідно з задумом, кухня мала працювати на дров’яних печах. Електроживлення частково забезпечують сонячні батареї, розміщені на даху. Після відкриття родзинкою "Ковчегу" була пивоварня, яка діяла всередині і пропонувала свіже пиво.

Ресторан "Ковчег" / Тернопіль вечірній

8.Готель-садиба "Грибова хата"

Цікавим в архітектурному плані є готель-садиба "Грибова хата", розташована на території курорту Буковель. Споруда має вражаючий вигляд, оскільки збудована у формі гриба. Її власник – той самий тернопільській ресторатор Михайло Гросуляк. У будівлі розташований готель та ресторан із карпатсько-гуцульською кухнею.

Готель-садиба "Грибова хата"

9. Готель "Стара правда"

Цей готельний комплекс розташований у селі Поляниця біля курорту Буковель. І на перший погляд він цілком звичайний. Але… Тут є справді унікальний корпус під назвою "Історія". Він містить 11 номерів, які оформлені відповідно до певної історичної епохи. Тож гості готелю можуть оселитися в первісній печері або житлі трипільців, заночувати в селянській хаті або в криївці УПА, відчути себе кріпаком, якому завтра "на панщину", або вельможею часів Київської Русі.

Готель "Стара правда" / historyhotelbukovel Facebook

10. Еко-готель "Friend House"

Еко-готель "Friend House" розташований у курортній зоні на березі річки Оріль, під Дніпром. Унікальність цього комплексу у тому, що він побудований з екологічно чистих матеріалів – глини, дерева, ракушняка та тростяника. Архітектор проекту – український дизайнер Юрій Ринтовт. Зовні гостьові будинки еко-готелю схожі на бочки, у яких прорубали вікна. Всередині дизайн нагадує комфортні печери.

Еко-готель "Friend House" / ryntovt.com

Спорт і релігія

11. Стадіон НСК "Олімпійський"

Стадіон НСК "Олімпійський" - головна спортивна арена України, місце проведення домашніх матчів футбольних клубів "Динамо", "Шахтар" та національної збірної. Реконструкція напередодні "Євро-2012", п’ять матчів якого, у тому числі фінальний, відбувалися на НСК, коштувала Україні 4 млрд 600 млн гривень. Головна "фішка" стадіону – вантовий дах з 640 "парасольок", які закривають трибуни від дощу. Це мембранне покриття робить "Олімпійський" пізнаваним на будь-яких фото. А це для стадіонів - рідкість.

12.Стадіон "Арена Львів"

Стадіон "Арена Львів" - один з найновіших у Європі. Сучасний, акредитований згідно зі стандартами УЄФА. Це урбаністична комфортна спортивна споруда, спроектована Альбертом Віммером – відомим австрійським архітектором, збудована для проведення матчів чемпіонату з футболу "Євро-2012" (приймав три матчі). Урочисте відкриття відбулося 29 жовтня 2011 року. "Арена Львів" стала третім найдорожчим стадіоном в історії України (після НСК "Олімпійський" та "Донбас-Арени"). За кількістю місць для глядачів (34915) "Арена Львів" посідає 4-те місце в Україні, за освітленістю поля — перше. "Арена Львів" вважається фартовою для національної збірної з футболу, яка тут не програла жодного матчу.

Стадіон "Арена Львів" / Фото - arenalviv.com.ua

13. Київський велотрек

Київський велотрек (один з найстаріших у Європі, зведений у 1913 році), зруйнований через будівництво біля нього житлового будинку з паркінгом напередодні свого сторіччя, отримав друге життя. У 2014 році велотрек почали реконструювати і за три роки відкрили в оновленому вигляді. На реконструкцію пішло 96 мільйонів гривень.

Київський велотрек / Фото - Олексій Іванов, УНІАН

14.Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Греко-католицький храм, розташований у спальному мікрорайоні Львова – на Сихові, збудований за проектом канадського архітектора українського походження Радослава Жука. Камінь під будівництво церкви освятили та заклали тут ще у 1990 році, а невдовзі звели тимчасову капличку, перша відправа у якій відбулася 21 вересня 1991 року (у свято Різдва Пресвятої Богородиці). Активна фаза будівництва храму тривала з 1995-го до 2000-го року. 26 червня 2001 року біля новозбудованого храму у рамках візиту до України відбулася зустріч Папи Римського Івана Павла ІІ з молоддю, яка зібрала близько півмільйона людей. Відтоді площу біля храму Різдва Пресвятої Богородиці назвали іменем Івана Павла ІІ. Храм визнаний найкращим зразком сучасної архітектури Львова.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці, Львів-Сихів (УГКЦ)

15. Михайлівський Золотоверхий собор

У це мало віриться, але православний монастир у центрі Києва, а нині - кафедральний собор єдиної Православної церкви України  - було зруйновано ще у 1937 році. Після проголошення Незалежності України, УПЦ Київського патріархату розпочала збір коштів на відтворення собору, а в 1995 році до ініціативи приєдналася держава. Головним архітектором відтворення Михайлівського золотоверхого собору став Юрій Лосицький. Відкриття нанового побудованого собору у стилі українського бароко відбулося на День Києва, у травні 1998 року.

Михайлівський Золотоверхий собор / Інна Соколовська, УНІАН

Житло й офіси

16.Багатофункціональний комплекс INTERGAL CITY

Багатофункціональний комплекс преміум класу у столиці INTERGAL CITY вже на стадії проєктування став переможцем премії ринку нерухомості Східної Європи EE Real Estate Awards 2018 та міжнародного конкурсу European Property Awards 2018 в номінації "Багатофункціональний проєкт року" (Mixed-use project of the year). INTERGAL CITY від девелопера "Інтергал-Буд" — це унікальна комбінація з п’яти веж, які мають панорамне скління та футуристичну форму. Вежі з'єднані між собою багаторівневими зеленими терасами, загальна площа яких майже 1 га, та повітряними мостами.

Виняткові краєвиди, які відкриваються з вікон INTERGAL CITY, перехоплюють подих та зупиняють мить: монумент "Батьківщина-Мати", схили Дніпра, золотоверха Києво-Печерська лавра. Втім, житловий комплекс, який ще називають "містом в місті" — це не лише квартири й апартаменти. Тут створюється розвинена внутрішня інфраструктура з зонами відпочинку, бутиками та магазинами, фітнес-центром з басейном, трирівневим рестораном з відкритою терасою. А також коворкінг з ультрасучасним бізнес-центром.

Багатофункціональний комплекс INTERGAL CITY / intergal.city

17. Інноваційний парк UNIT.City

В 2017 році на території колишнього Київського мотозаводу з’явився інноваційний парк UNIT.City. Весь комплекс задуманий як київська "силіконова долина" - місце, де можна буде з комфортом жити та працювати, вчитися і відпочивати. Тут вже діють кампуси для компаній-резидентів, кафе, школа, фітнес-зал і т.д. Також запланована житлова частина - UNIT.Home, медичний центр, парк, стадіон, велодоріжки, магазини, ресторани... UNIT.City спроектований відповідно до вимог американської системи "зеленого будівництва" LEED. А до реалізації архітектурних об’єктів парку доклали зусилля українські дизайн-студії Аrchimatika, ТАМ Пашенько, Костянтин Халіулін, TSEH, польська команда архітекторів APA Wojciechowski, ландшафтна студія Kotsiuba Landscape Architecture та компанія MADMA urbanism+landscape, яку очолює всесвітньо відомий нідерландський архітектор Хірокі Мацуура. 

Інноваційний парк UNIT.City / unit.city

18. Європейський офіс SoftServe

Штаб-квартира однієї з найбільших львівських ІТ-компаній SoftServe розташована по вулиці Садовій. Офіс збудували та відкрили у 2015 році. А у 2016-му споруда отримала відзнаку престижного Міжнародного архітектурного конкурсу "Дім 2016 – Кришталева Цегла" за найкращу будівельну інвестицію з обох боків східного кордону Європейського Союзу. Семиповерховий офіс спланував тодішній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Будівля є незвичною для Львова і має п’ять особливостей – прозорі стіни кабінетів, унікальний і продуманий дизайн, облаштовані місця для відпочинку й коворкінгу, простору спортивну залу і великий паркінг. Тут часто проводять конференції, дискусійні платформи, форуми.

Європейський офіс SoftServe / SoftServe

19. Елітарний житловийкомплекс GreenWood

Розташований в курортній зоні Одеси – на Французькому бульварі. Будівництво здійснювалося за індивідуальним проектом. Монолітно-каркасний комплекс складається з трьох секцій, кількість поверхів у яких різняться – від 13 до 16. Оздоблення стін першого поверху виконано мармуровими плитами, а на верхніх поверхах – фасадне скління з використанням профілю, виготовленого з алюмінію. Це сучасна будівля, яка відрізняться від інших багатоповерхівок та нагадує корабель.

ЖК GreenWood / fresco.od.ua

20. Приватні будинки у стилі Гауді

Вілла "Барселона". У центрі Дніпра з 2012 року можна помилуватися незвичним приватним будинком, який ще називають "вілла Барселона". Будинок спроектовано та побудовано за мотивами робіт відомого іспанського архітектора Антоніо Гауді, чия незвичайна архітектура в стилі модерн є окрасою славетного міста Барселона. Архітектор будинку – Михайло Хохлов. Вілла "Барселона" має 3 поверхи, загальну площу 750 кв. метрів.

Вілла "Барселона" / @dnepr.one

Будинок-хвиля. Розташований в курортній зоні Одеси – на 11-й станції Великого Фонтану. Побудований в стилі біонічної архітектури, нагадує творіння знаменитого іспанця Антоніо Гауді. У будівлі майже немає гострих кутів і прямих ліній. Створюється враження, що це – морські хвилі або вишуканий кремовий торт. Кажуть, ця приватна вілла належить одеському бізнесменові Борису Кауфману. Автор – архітектор Микола Матюшенко.

Будинок-хвиля

Освіта, просвіта й держпослуги

21. Бібліотека університету "Острозька академія"

Нове приміщення наукової бібліотеки університету – круглу купольну споруду з головним входом у вигляді порталу з колонами – було збудовано у 2002 році, а відкрили її через п’ять років. Цей проект був удостоєний Державної премії України у галузі архітектури. На сьогодні наукова бібліотека університету — це сучасний автоматизований бібліотечно-інформаційний центр, що забезпечує доступ до фондів та електронних ресурсів. Книжковий фонд налічує понад 450 тис томів і щороку поповнюється на 10 тисяч примірників.

Бібліотека університету "Острозька академія" / igotoworld.com

22.Новий навчальний корпус "Острозької академії"

Будівля поєднує у собі сучасні тенденції та архітектурні традиції Середньовіччя. Корпус зводили протягом 12 років та відкрили у 2019-му. Автор проекту – архітектор з Рівного Мирослав Чабак. Частинами архітектурного комплексу стали також академічна площа зі витворами скульпторки українського походження зі США Міртали Пилипенко та оглядова вежа заввишки 40 метрів, з якої можна помилуватися краєвидами Острога. У будівлі розташовані аудиторії, кабінети, комп'ютерна та науково-дослідні лабораторії, картинна галерея.

23. Замок "Гаррі Поттера"

Будівля в стилі середньовічної готики з тенісним кортом і причалом в Одесі, на березі Чорного моря, неодноразово ставала предметом скандалів. Офіційно тут розташований комплекс одеського вишу – Міжнародного гуманітарного університету. Понад десять років тому комплекс було збудовано як будинок відпочинку для співробітників. Тепер він представлений як Будинок офіційних делегацій, проте, як стверджують громадські активісти, насправді належить колишньому нардепу, президенту цього навчального закладу Сергію Ківалову. Якщо залишити за кадром нюанси (включаючи законність появи цього палацу), то не можна не визнати, що його вигляд вражає. Неприступні фортечні стіни, гранітні валуни з боку моря... Будівля нагадує казковий замок, звідси – народна назва "Замок Гаррі Потерра".

Замок "Гаррі Поттера"

24. Седнівський навчально-виховний комплекс – школа-палац

Школа у селищі Седнів теж зовні схожа на палац – має класичний фронтон, білосніжні колони, арки, дійсно, нагадує палац у стилі класицизму. У фойє навчального закладу – скляний дах (атріум). А з висоти пташиного польоту будівля має вигляд тризуба. Збудована вона у 2007-2012 роках. А вартість проекту сягнула рекордних на той час майже 40 млн грн. Проект будівлі виконав чернігівський архітектор Вільям Жигинас. І зробив це так, щоб органічно вписати школу в історико-культурний ландшафт Седнева - з відомою садибою Лизогубів, Воскресенською та Георгіївською церквами.

Седнівський навчально-виховний комплекс / sednivnvk.e-schools.info

25. Дитячий садок в Обухівці біля Дніпра

Дитячий садок, який сильно відрізняється від стандартних українських соціальних об’єктів, був збудований в Обухівці Дніпропетровської області в 2020 році. Садочок – енергоефективний, розташований так, що дозволяє максимально використовувати світловий день. На даху – сонячні панелі. Вікна однієї зі стін – від підлоги до стелі. А кожна спальна кімната взагалі унікальна – має малюнки на стелі і стінах, які навіть можна розфарбовувати. Щоб діти не травмувались, територію садка вкриває штучний газон.

Садок потрапив на сторінки всесвітнього сайту про кращі архітектурні об’єкти ArchiDaily. Раніше об’єкти соціальної інфраструктури з України в такі рейтинги не потрапляли.

Дитячий садок в Обухівці біля Дніпра / Юрий Голик, Facebook

26. Центр Митрополита Шептицького

Новий інформаційно-освітній центр, в якому розміщені бібліотека, освітні аудиторії і вільні простори з великими панорамними вікнами, збудований на території приватного навчального богословського закладу "Український католицький університет" у 2017 році. Центр спроектований архітекторами Штефаном Бенішем і Майклом Іннераріті. У Львові над проектом працювали команди архітекторів Chaplinskyy & Associates та AVR Development. Головний девіз, за яким проектувався Центр - це відкритість. Навколо, як і всередині будівлі, безбар'єрне середовище. Це означає, що люди різного віку і потреб з рівними можливостями користуються всіма послугами об'єкта.

Центр Митрополита Шептицького / УКУ

27. Центр "Менора"

Центр "Менора"— найбільший у світі єврейський громадський комплекс, відкритий у жовтні 2012 року у центрі Дніпра. "Менора" розташована в єдиному комплексі з центральною синагогою міста "Золота Троянда". Автор проекту центру "Менора" — архітектор Олександр Сорін. Комплекс складається з 7 веж, що представляють собою Храмовий семисвічник. Загальна площа центру більше 50 тис. м кв. Найвища вежа — 20 поверхова (77 метрів). Перший поверх центру називається Галерея і виконаний з мармуру і унікального єрусалимського каменя. Він був спеціально виготовлений для центру "Менора", після чого виробництво окремої лінії було розібрано, отже, такий камінь повторити вже неможливо. Даний малюнок є символічним "продовженням" Стіни плачу у Єрусалимі. Найбільш популярним місцем в центрі є оглядовий майданчик, розміщений на даху 6-ї башти на висоті 63 метри. З нього відкривається панорамний вид на місто. В центрі також є два готелі - єдині у Східній Європі, які працюють за системою шабат.

Центр "Менора" / menorah-center

28. Арабський культурний центр

Побудований у 1998-2000 роках у мавританському стилі, розташований в історичному центрі Одеси. Фінансував будівництво відомий бізнесмен Аднан Ківан. Проект – Одеського архітектурно-реставраційного бюро Архпроект-МДМ. Відвідати центр може кожен бажаючий незалежно від віросповідання в будь-який день, виняток – день, відведений для паломників. Можливий доступ до молитовної зали, але потрібно роззутися і надіти халат з капюшоном. Меблів тут немає. Приміщення прикрашене ажурною в'яззю – на перилах, сходах та інших елементах зали. Підлога вистелена яскравим килимом, витканим під замовлення. Його орнамент умовно поділяє місця для тих, хто молиться. Під стелею – велика кришталева люстра. Для віруючих у спеціальному приміщенні проводять обмивання ніг. У центрі функціонують безкоштовні курси арабської мови, бібліотека, передбачені екскурсії. Фахівці називають цю споруду архітектурним шедевром, який вдало вписався поруч з іншими будівлями.

Арабський культурний центр / hor.net.ua

29.Будівля ЦНАП в Полтаві

Однією з окрас Полтави тепер можна вважати креативну за архітектурою новобудову Центру надання адміністративних послуг, яка "виросла" у самому центрі міста, поруч з типовою для України будівлею облради та облдержадміністрації. Її проектувала одеська студія "Декарт", яка запропонувала концепції будівництва ЦНАПів для кожного обласного центру. Полтавський ЦНАП – ексклюзивний, спроектований виключно для цієї області і має прозорі стіни, металеві декоративні конструкції, які оточують будівлю.

Відкритий простір розташували на першому поверсі, а 2-й і 3-й мають відокремлені офісні приміщення.

Будівля повністю пристосована до осіб з інвалідністю, має два досить місткі ліфти на 3 поверхи. На першому поверсі поверх є кімната для батьків, де вони можуть переповити чи погодувати дитину.

Поки що збудована будівля не введена в експлуатацію – очікується оформлення відповідної документації. Перший та другий поверхи будуть передані в оренду міському ЦНАПу Полтавської територіальної громади. На 3 поверсі – офісні приміщення, зокрема Дії. Бізнес.

Будівля ЦНАП в Полтаві / Олег Булашев

30. Будівля ЦНАП в Харкові

Регіональний центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) у Харкові – чудове перетворення радянського "Будинку побуду" в сучасну і зручну для людей будівлю. Головна ідея проекту, який було завершено в 2017 році - "транспарентність" будівлі. Чистота роботи "прозорого офісу" передана за допомогою унікального параметричного фасаду, утвореного з численних скляних елементів трапецієвидної форми. Будівля нагадує багатогранний кристал, в фасаді якого можна, в залежності від ракурсу, побачити як відображення всього, що відбувається навколо, так і поспостерігати за життям, що протікає всередині Центру.

Будівля ЦНАП в Харкові

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся