Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай / фото Facebook: Сергей Гайдай

Голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай: Росіянам не можна вірити. Вони дають "зелений коридор", а потім обстрілюють автобуси з мирними людьми

12:05, 10.03.2022
9 хв. Інтерв'ю

Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай в інтерв’ю УНІАН розповів про важку гуманітарну ситуацію в містах та містечках Луганщини, чи вдається українським військовим витримати навалу ворога та чи вдається евакуювати населення з гарячих точок.

Луганська область стала першим регіоном країни, який російські окупанти спробували захопити ще до початку повномасштабного вторгнення. Наступаючи з Росії та окупованих районів Луганщини, ворог намагався взяти українських військових в котел. Окупанти щодня обстрілюють Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасну та ще цілу низку населених пунктів області. Станом на 9 березня, на Луганщині було знеструмлено 26 населених пунктів, ще в 15-ти світла частково немає. Також немає газу, води, опалення.

Люди виходять на мітинги проти російської окупації, намагаються виїхати, проте російські війська безперервно обстрілюють житлові квартали, критичну інфраструктуру та залізничні колії. Луганська військово-цивільна адміністрація закликає населення не називати точні адреси обстрілів, щоб окупанти не коригували вогонь. Населення інформують про евакуацію тихо та не за добу, аби ворог не обстріляв залізничну колію… УНІАН поспілкувався з очільником Луганської військово-цивільної адміністрації Сергієм Гайдаєм про те, що відбувається в регіоні з початку нової, активної фази війни та чи вдається евакуювати населення з гарячих точок.  

Останніми днями в Луганській області російська армія посилила обстріли міст та містечок. З чим це пов’язано?

Відео дня

Складається враження, що вони просто від злості, від безвиході почали обстрілювати усі наші, абсолютно мирні міста. Гатять виключно по цивільних районах, в яких живуть прості люди. Обстрілюють школи, лікарні, поліклініки, дитячі садочки, будинок малятка... Крім того, вони обстрілюють підстанції газу та електрики, водопостачання. Просто руйнують все. 

Чи є попередні підрахунки, скільки життів українців забрали рашисти?

У нас десь 13 загиблих серед цивільних (9 березня під завалами після обстрілу міста Рубіжного знайдено тіла ще трьох загиблих, - УНІАН). По поранених точну інформацію наразі складно надати. Будемо підраховувати. Звісно, що по поранених - це десятки людей. 

По яких напрямках українським військовим наразі вдається стримати окупантів? Немає захоплення Сєвєродонецька чи Лисичанська?

Вороги хочуть і Сєвєродонецьк захопити, і Рубіжне прорвати, і Попасну, і Золоте... Але у них нічого не виходить. Вони розпускають якісь плітки, мовляв, "всьо, Сєвєродонецьк — наш", але ні. Нікуди вони не проходять. Ба більше, коли роблять якісь вилазки, одразу ж втрачають і людей, і техніку, і відкочуються назад. 

Окупантів на Луганщині можна умовно поділити на дві частини. Перша — це диверсійні групи, які намагаються пройти з різних боків, намагаються зондувати ситуацію. Друга, як  складається враження - це якісь наркомани, які просто в лобову йдуть. Їх "накривають" тут, вони всі вмирають, але деякі навіть під час обстрілів не спускаються з броні. Тобто, окупанти там реально якийсь наркотик вживають. 

Росіяни обстрілювали Щастинську ТЕЦ / фото REUTERS

З огляду на те, що відбувалося з "визнанням" Росією "Л/ДНР", Луганщина очікувала на ескалацію?

Ще до початку повномасштабного вторгнення почались сильні обстріли. В основному, обстрілювали Щастя. На сьогоднішній день, це на 80% зруйноване місто. Там гатили по дитячих садочках, школах, заправках, житлових будинках та Щастинській ТЕЦ. Все це почалось ще до 24 лютого.  

Коли стало зрозуміло, що ця територія окупована? 

Коли розпочалось вже повномасштабне вторгнення. Тоді вони зайшли не тільки з боку так званої ЛНР, а ще й з боку РФ. З російського боку вони зайшли на нас танками. Стріляли через Станицю Луганську, обстрілювали наші позиції. 

Так вони відтіснили українську армію? 

Збройні сили прийняли таке рішення… Звісно, дуже не хотілось залишати певні наші території та населені пункти. Але для того, щоб вирівняти лінію фронту, щоб не вийшло чергового "Іловайська", чергового котла, відійти було треба. Це абсолютно зрозумілий тактичний хід. Покласти величезну кількість життів наших хлопців, купу техніки задля того, щоб на певний час вистояти в одному населеному пункті, та ще й щоб його зруйнували обстрілами — немає сенсу взагалі. Ми б втратили бійців та місцеве населення, адже вони б так само гинули під обстрілами. 

Коли наші відійшли, ми побудували лінію фронту. І от скільки вже часу пройшло, а росіяни не можуть нічого зробити. Скоріше за все, саме у зв'язку з цим вони й гатять по мирних містах. Зі злості, що нічого не можуть зробити. 

Сєвєродонецьк та Лисичанськ - не такі знакові для окупантів міста, але ми їх тримаємо і втримаємо / фото Facebook: Сергей Гайдай

Чи намагались окупанти обстріляти Луганщину з повітря, як це було, наприклад, з Харковом, Сумами, Маріуполем?

Крилата ракета прилітала до нас тільки одна. Це "Калібр". Вона прилетіла в Сєверодонецький аеропорт. З авіації наші міста не бомблять. Але, розумієте… Харків — це друга столиця України. А Маріуполь – це як Сталінград. Це принципово для них, так само, як битва за Київ. Сєвєродонецьк та Лисичанськ — не такі знакові для них міста. Але ми їх тримаємо і втримаємо. Адже є розуміння: якщо буде втрачена і ця лінія оборони, звідси вони вже підуть або на Маріуполь, або на Харків. Тоді буде ще важче. 

Використовувати тут авіацію вони не наважуються. Вона поки долетить, її десять разів зіб’ють. Ви подивіться, скільки вже літаків російської армії позбивали під час війни. Це десятки надсучасних літаків, якими вони дуже пишались.

Так, сьогодні всі звертають увагу, що російська армія виявилась взагалі не підготовленою до реальної війни. З росіян вже відверто сміються, що вони просто кидають свої танки. Чи маєте такі ж спостереження?

Ви знаєте, мене тішить те, що коли російські генерали чи міністр оборони повинні були проводити навчання армії, скоріше за все, вони просто крали гроші. Сьогодні ми бачимо їх провали як в тактиці, так і в стратегії. 

Коли наші військові говорять про те, що ми захопили техніки більше, ніж виробляє наш ВПК, то це ж правда. Реально і танки, і БУКи, і "Смерчі", і "Урагани"… Якого тільки важкого озброєння у нас немає! Російські військові все це покидали на полі бою. Буквально вчора вони вишикувались гелікоптерами, щоб скинути десант. І… мінус 49 гелікоптерів.

Це чудово, що замість того, щоб тренуватись, вони крали кошти. Адже сьогодні весь світ бачить, що хвалена російська армія — це просто купа когось, хто гатить без розбору в напрямку "кудись там".

Хвалена російська армія — це просто купа когось / фото REUTERS

Які справи з евакуацією населення? Чи правда, що міжнародні організації не змогли допомогти у цьому?

Всі мої переговори з міжнародними організаціями не дали жодного позитивного результату. Там, де "Укрзалізниця" нам допомагає, там ми тихенько вивозимо людей. Росіяни обстрілюють залізничну колію, але наші ремонтники ремонтують. Ми вивозимо людей по 1,5-2 тисячі за один раз.

Є території, тимчасово окуповані, де ми людей поки не можемо забрати. Там постійні обстріли, руйнують всі будинки, у нас туди поки що немає доступу. Ми не зможемо зробити коридор для того, щоб вивести людей.

Проте дуже багато людей хоче виїхати саме з окупованих територій або тих, які постійно обстрілюють. Але ми не можемо вірити росіянам. Вони ж давали добро на "зелений коридор" і в Сумах, і в Маріуполі не один раз. Як тільки люди сідали в автобуси, одразу починалась "стрілкотня" або обстріли з важкого озброєння. Тому навіть те, що по 2 тисячі людей виїжджають залізницею, вже добре. Їх, принаймні, не обстрілюють. Евакуаційні потяги йдуть на захід майже щодня. 8 березня не було, не встигли відремонтувати обстріляну колію.

Я не хочу говорити про плани. Якщо скажемо, що завтра буде потяг, росіяни навмисно обстріляють колію.

Скільки людей виїхало власним транспортом, я не можу сказати. Не можу порахувати людей, які виїжджали до Лиману або до Дніпра, там пересідали на інші потяги та їхали далі. Залізницею ми змогли евакуювати понад 10 тисяч людей. 

Гайдай: Що б не планували росіяни, нічого в них вийшло / фото facebook.com/sergey.gaidai.loga

Як ви вважаєте, як буде розвиватись ситуація далі?

Маю дві головні думки. По-перше, війна - це величезна біда. А, по-друге, що б не планували росіяни, нічого в них вийшло. Біди наробили дуже багато. Зруйнували свою країну, дуже багато біди зробили для українців, забрали тисячі життів – це величезна трагедія.

А щодо того, що буде далі? Станицю ми повернемо, як і всі території, які поки що тимчасово окуповані.

Мій прогноз — ми переможемо у цій війні і потім доведеться все відбудовувати. Я гарантую, що ми за 3-4 роки все відбудуємо, інфраструктуру -  відновимо. А от росіяни свою гідність не повернуть дуже довго. Це буде їх ганьбою на кілька поколінь.

Анастасія Світлевська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся