Побитий попами УПЦ МП військовий розповів подробиці нападу в Хмельницькому / скріншот

Потерпілий від рук попів УПЦ МП у Хмельницькому Артур Ананьєв розповів подробиці інциденту. Він зазначив, що представники церкви били його та душили.

За словами військового, він прийшов в собор УПЦ МП, тому що не зміг змиритися з тим, що його земляки продовжують ходити в російську церкву, попри тисячі вбитих і покалічених росіянами українців.

"Я зараз звільнений. Прийшов у цивільне життя і намагаюся адаптуватися. Але це дуже важко, оскільки ти кожен день бачиш в новинах, що гинуть люди, гинуть друзі, гинуть знайомі, з ким служив. А в цей час в моєму рідному місті просто розповідає російська церква, що війни немає, продовжують служити Московському патріархату, молитися на Кирила і також молитися на ікони імператора і царської сім'ї", – пояснив захисник України в ефірі "Апостроф TV".

Відео дня

Він зазначив, що на нього накинулися після питання про те, скільки ще людей має загинути, щоб люди перестали молитися в УПЦ МП.

"Після цього на мене накинулися попи, люди, почали мене бити, душити. Там ще навіть якісь бабки підходили, били мене по обличчю", – розповів потерпілий.

При цьому він зазначив, що представники УПЦ МП стали тягнути його до виходу з собору, де притиснули до підлоги з такою силою, що ледь не задушили.

"На моє зауваження, що мені нічим дихати, оскільки мене, коли кинули об підлогу, головою об плитку, мені притиснули голову і натиснули на шию, мені не було чим дихати. Я повідомив про це попу (напевно, він поп, я ієрархії не знаю церковної), на що він відповів... Не знаю, чи доречно говорити, що він відповів. Якщо цензурно, то що це його мало хвилює те, що я не можу дихати", – розповів Ананьєв.

Після прибуття поліції історія не закінчилася. Він повідомив, що правоохоронці погрожували йому кримінальною статтею.

"Патрульна поліція, яка прибула на місце, здається, підрозділ "Тор", – вони відразу забрали мене, опитали свідків і написали мені 173-ту статтю, дрібне хуліганство. Водночас Яницька Марина Олександрівна, така патрульна, вона сказала, чому я взагалі сюди прийшов, що я провокую людей. І сказала щось в контексті, що якщо ще раз мене побачать, то стаття буде з більшою відповідальністю. Вже не адміністративної, а кримінальної", – згадує потерпілий.

Побиття військового попами УЦП МП У Хмельницькому - що відомо

2 квітня з'явилося відео, на якому в соборі УПЦ МП в Хмельницькому попи і прихожни побили українського захисника, який запитав про те, скільки людей має загинути, щоб вони перестали ходити до церкви УПЦ МП.

На місце події викликали поліцію, яка затримала Ананьєва. Пізніше в коментарі місцевим ЗМІ правоохоронці повідомили, що вирішується питання про притягнення військового до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство. При цьому за фактом побиття військового відкрили кримінальне провадження щодо священика.

У свою чергу мер міста Олександр Симчишин заявив, що подія повинні бути "залізобетонним" аргументом для парламенту, щоб підтримати заборону УПЦ МП. За його словами, на позачерговій сесії міськрада припинить користування УПЦ МП земельними ділянками громади.

Увечері в неділю обурені місцеві жителі зібралися на мітинг під собором УПЦ МП. Вони скандували "Слава Україні!" та "Геть московського попа".

Вас також можуть зацікавити новини: