Ректор Луганського медуніверситету вірить, що виш повернеться додому/фото Facebook/ Луганський медуніверситет

Ректор Луганського медуніверситету Сергій Смірнов: У мирні часи ми повернемось до Луганська

14:54, 08.04.2022
6 хв. Інтерв'ю

Ректор Луганського медичного університету Сергій Смірнов в інтерв’ю УНІАН розповів, як виш за останні вісім років спочатку переїхав з Луганська до Рубіжного, а тепер з Рубіжного до Рівного, про брак викладачів, розміщення перших студентів на новому місці та загалом адаптацію на заході України.

Сергію Миколайовичу, ваш університет вже вдруге переїздить через війну, розв’язану Росією в Україні. Якщо не помиляюсь, у 2014 році нібито планувалося провести релокацію університету з Луганська до Ужгорода, але тодішнє керівництво Луганської області було проти і навчальний заклад переїхав до Рубіжного.

У ті складні часи розглядалося декілька варіантів переміщення нашого університету. В тому числі й у місто Ужгород. Однак було вирішено, що університет залишиться в межах Луганської області, й було обрано місто Рубіжне.

Сьогодні у Рубіжному тривають бої. Є загроза того, що наші будівлі будуть пошкоджені. Станом на зараз я знаю, що були влучання снарядів в наші приміщення. Є вибиті вікна, пошкоджено конструкції. Словом, ситуація  складна. Тобто іншого шляху, як переміщення університету, сьогодні немає.

Відео дня

Як відбувається переїзд?

Справа ця важка. Одне діло, коли переїжджає окрема сім’я чи маленьке підприємство. І зовсім інше, коли переїздить цілий університет. Але ми вже маємо досвід переїзду у 2014 році.

Крім того, переїзд у регіони, в яких немає бойових дій, це дуже важливо. Адже це дає нам можливість вийти з ситуації, де є небезпека для життя та здоров’я наших викладачів і студентів, та надалі проводити навчальний процес, готувати спеціалістів.

Місто Рівне було обрано за якимись критеріями?

Коли виникла сьогоднішня ситуація, ми запропонували Міністерству охорони здоров’я перемістити Державний заклад "Луганський державний медичний університет" саме до міста Рівного. Одна з причин – добрі відносини з містом. Вважаю це правильним рішенням, міністерство нас підтримало.  

Смірнов розповів, що виш переїжджав два рази/фото Facebook/ Луганський медуніверситет

Чи не виключаєте ви варіанту, що не всі спеціалісти університету погодяться переїхати до Рівного і чи не розглядатиметься питання залучення до викладацької роботи відомих місцевих лікарів?

Зараз у Рівному вже перебувають близько 30 відсотків від усієї кількості нашого професорсько-викладацького складу. Сюди прибувають наші студенти, для яких місцеві органи влади надали всі можливості перебування в гуртожитках. Звісно, деякі викладачі, можливо, знайдуть роботу в інших місцевостях. Наші спеціалісти завжди мали попит на ринку праці й після 2014 року вони без проблем працевлаштовувалися в інших містах, навіть у Києві та за кордоном.

Тут нічого не вдієш – кожен переїзд пов’язаний з втратою у колективі певної кількості спеціалістів. Однак, ми готуємо нові кадри. Це - один зі шляхів поповнення. Інший – ви праві - залучення до навчального процесу місцевих фахівців (кандидатів і докторів наук) та провідних фахівців у своїх областях.

Як розв’язується питання забезпечення викладацького складу житлом на новому місці?

Це одне з основних питань. На цей момент ми розміщуємо викладачів у гуртожитках, які нам надає військова адміністрація Рівненської області, заклади освіти та охорони здоров’я Рівного та області. Деякі з викладачів поселяються у своїх родичів. Але переважна більшість людей такого житла, яке мали раніше, вже не мають.

Окрім надання житла викладачам, приміщення необхідні для організації діяльності університету – для клінічної роботи, розміщення кафедр. Як зараз із цим?

Ми працюємо з керівництвом місцевої обласної військової адміністрації. Деякі з питань уже вирішені, деякі перебувають у стадії вирішення.

Щодо клінік, то в Рівному є потужні заклади охорони здоров’я. Вони мають можливість надати нам клінічні бази для розташування клінічних кафедр. Щодо самої клініки університету, то це є одним з основних наших завдань. Я думаю, що з часом вона буде створена. Там працюватимуть наші професори, доценти й вона матиме попит.

Смірнов зазначив, що лікарні Рівного можуть надати клінічні бази /фото depositphotos

А скільки загалом є студентів в університеті, на яких факультетах вони навчаються?

Луганський державний університет у місті Луганську мав понад п’ять тисяч студентів, і певна кількість лікарів здобували післядипломну освіту. Після переміщення в місто Рубіжне у нас було понад півтори тисячі студентів. Зараз будемо виходити з того, що в нас є півтори тисячі студентів, яких ми маємо довчити. А вже влітку та восени проведемо вступну кампанію.

Намагатимемося вийти на ліцензійний обсяг. Це - тисячі три студентів. Але цей обсяг змінюється, в залежності від матеріально-технічних і кадрових особливостей університету.

Наразі у нас є наступні спеціальності: медицина, стоматологія, педіатрія і фармація. Крім того, в нас є факультет післядипломної освіти.  

Чи є студенти-іноземці?

У нас навчалися студенти з п’ятдесяти країн світу. Це Індія, Ізраїль, Пакистан, Бангладеш, Марокко, Єгипет та інші країни. Є студенти з Європи, Канади, США. Луганський державний університет користується великою популярністю в іноземних громадян, ми маємо в цьому плані давні традиції.     

Який відсоток студентів навчаються у вас за бюджетний кошт?

50 відсотків бюджетних місць, 50 – навчаються за кошти юридичних та фізичних осіб.

Медики Рівного набули великого досвіду в плані міжнародної співпраці. Скажімо, завдяки сприянню спеціалістів з клініки міста Забже (Республіка Польща) в Рівному почав діяти кардіологічний центр. Чи плануєте ви, користуючись географічним розташуванням Рівного, налагодити зв’язки зі спорідненими навчальними закладами за кордоном, в Європі?

Це один з напрямків нашої роботи. Рівне розташоване неподалік кордонів країн ЄС і ми скористаємося цим – налагодимо нові контакти та розширимо наші міжнародні зв’язки.

А яке враження від Рівного склалося у вас за час перебування тут?

Рівне дуже приємне місто. Тут живуть чудові люди. Ми не маємо жодних проблем. Кожного дня наші контакти тут розширюються. Впевнений, що вони з часом переростуть у дуже тісні стосунки. Поки, за моєю інформацією, ще ніхто з наших співробітників не одружився з рівнянкою чи рівнянином, але не виключаю, що таке буде. Загалом же, скажу так: у Рівному Луганський медичний університет буде працювати і розвиватися.

Але ж у наказі міністра охорони здоров’я України зазначається, що ваш навчальний заклад переводиться сюди тимчасово…

Коли настануть мирні часи і, якщо нас переведуть до Луганська, то в Рівному, сподіваюся, залишиться філіал університету.

Петро Хромих

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся