З 1 червня в Україні запрацювали камери автоматичної фіксації

Плати, потім оскаржуй. Як водії проходять сім кіл пекла, щоб сплатити штраф

23:05, 12.10.2020
9 хв.

Заблоковані банківські картки, автівки у розшуку, заборона виїзду за кордон. Такі санкції вводять, якщо ви… вчасно не заплатили штраф за порушення правил дорожнього руху. І проблема у тому, що водії часто навіть не знають про свої штрафи, допоки не стикнуться з проходженням «квесту» від держави з розблокування своїх коштів. Країна в смартфоні зламалася.

З 1 червня в Україні запрацювали камери автоматичної фіксації. Якщо ви перевищили більше ніж 20 кілометрів на годину, то заплатите штраф у розмірі 255 грн. У перші десять днів діє знижка 50 відсотків, тож, погасивши штраф у цей період, заплатите лише 126 гривень. Якщо мчатимете більше ніж 50 кілометрів від дозволеної швидкості – штраф 510 грн. Зі знижкою - 255.

Траса Київ-Одеса - один із найпопулярніших напрямків. Щоденно тут проїжджають десятки тисяч машин. До встановлення камер автоматичної фіксації водії тут полюбляли втиснути педаль газу в підлогу. Тепер же свою швидкість контролюють. Принаймні, намагаються. Бо автобан, на якому всі звикли їхати із звичайною швидкістю у 100 кілометрів, приносить неочікувані сюрпризи. Навіть для фахівців.

«Ці камери в декількох таких підступних місцях, що я теж попався на це. По Одеській трасі їдеш 110, думаєш, що це за межами міста, а там стоїть підступних декілька знаків, знижуючих швидкість, прихованих. І одразу за ними камера», - розповідає юрист Лаврентій Царук.

Відео дня

На цій трасі свій єдиний штраф упіймав і Віталій. Він жаліється, що їхав 74 км на годину. Але ж, все за правилами: порушив – сплати штраф. От тільки чоловік дізнався про свій проступок випадково. І лише через два місяці після порушення.

«Я був впевнений, що мені прийде якесь повідомлення, що я якось дізнаюся. З того всього, що розрекламували: листи, повідомлення, в додаткові від банку також підписався на розсилку штрафів», - розповідає він «Грошам».

Але сповіщення не було. Ані звичайною поштою, ані електронною. Тож про пільговий тариф можна було забути.

«Я зразу ж зайшов в додаток банку, зробив оплату штрафу, як мені тоді здавалося. Гроші з мене не знялися, банк не провів платіж і ще через два тижні я знову перевірив своє авто. Статус був вже на передачі до виконавчої служби»,- розповідає він.

Сплачений штраф зовсім не означає, що він погашений

Платіж завис у «кошику» банку. Тож до рахунку поліції так і не надійшов. І замість 126 гривень, які Віталій міг сплатити одразу, тепер вимушений виплатити 510. Це разом із пеньою, яка набігла. 

Ба більше, сплачений штраф зовсім не означає, що він погашений. Саме цю сумну новину дізнаються все більше людей, які порушили швидкісний режим.

«Я оплатила через Монобанк. У них є розділ – оплата рахунку штрафу ПДР. І внесла туди номер постанови, який був на офіційному ресурсі. Хто міг здогадатися, що існує два рахунки? І рахунок з оплати штрафу ПДР по автофіксації не є рахунком для оплати рахунку просто ПДР?», - обурюється водійка Ольга у розмові з «Грошима».

Банк визнав свою провину і гроші повернув. Але це, на жаль, скоріше виключення. І проблеми із банками – не виправдання перед поліцією, вважає один з її керівників.

«Потрібно бути дуже уважним в реквізитах, куди надсилаються кошти. Тобто, якщо помилитися хоча б в одній цифрі, то кошти підуть не туди і автоматична система не побачить  цього платежу. Такий платіж не буде зарахований і, на жаль, довести, що була належна сплата, буде майже неможливо», - підкреслює перший заступник начальника патрульної поліції України Олексій Білошицький.

У людини є місяць, щоб оплатити штраф

Загалом у людини є місяць, щоб оплатити штраф. Найголовніше у цьому: рахувати починають після вручення поштою рекомендованого листа. Або ж… його не вручення.

«На даний момент ми маємо забезпечити належне повідомлення про вручення такої постанови, а наразі за діючим законодавством є саме от повідомлення про вручення. От тому ми трошечки прив’язані до цих листів. Хоча, повірте, дуже хотілося б від цього відійти. І, на нашу думку, це вже минуле сторіччя», - каже Білошицький.

Але так воно і працює: ваш несплачений борг передають до виконавчої служби, яка знову ж таки повідомляє вас про це… паперовим листом за місцем реєстрації. Ви давно перевіряли поштову скриньку? 

«Всі ці постанови направляють рекомендованим листом. На сьогодні, велика кількість рекомендованих листів повертаються не врученими», - розповідає «Грошам» представниця виконавчої служби Людмила Ковальчук.

100 мільйонів гривень на рік витрачають відомства, щоб повідомити водіїв про порушення. Такі дані наводить засновник та директор сервісу «Штрафи UA» Денис Дмитров.  Для порівняння: таку ж суму виділив український уряд, щоб кожен охочий зміг зробити тестування на коронавірус.

І навіть якщо ви отримали лист і дізналися про виконавче провадження, то це ще не кінець. Щоб оплатити його, доведеться побігати. Спочатку знайти реквізити куди саме платити, далі  - йти у відділення банку, а після ще й до виконавчої служби заскочити. Як наслідок цього бюрократизму, лише шість відсотків штрафів оплачені!

Попередити людей про прострочений штраф сервіси поки не можуть

«Ефективний метод, щоб люди почали платити – це надати таку можливість онлайн-сервісам використовувати ці дані й інформувати своїх клієнтів про те, що проти них відкрито провадження. А також давати їм швидкий інструмент легко це оплатити», - вважає засновник та директор сервісу «Штрафи UA» Денис Дмитров.

Активісти готові допомогти із сучасним розв’язанням проблеми. І правоохоронці раніше вже поділилися із ними даними, щоб люди могли відслідкувати та оплатити свій штраф. А от дані виконавчих проваджень поки під замком.

«Проблема у тому, що Мінюст не дає доступ до цієї інформації і ми не можемо вам повідомити, що у вас є виконавче провадження», - каже Денис Дмитров.

Тож попередити людей про прострочений штраф сервіси поки не можуть. Як наслідок, водії дізнаються про борги вже запізно. Коли рахунки – заблоковані. Банківські картки, як і багатьом іншим українцям, заблокували Олексію.

«Я намагаюся не тримати готівкові гроші, тому з розрахунками через картку мені було дуже не зручно, - розповідає він «Грошам». – Один штраф, який був на одному виконавці, було погашено в той же день, моментально. Але я  не встиг порадіти, що кошти вже розблоковані, як дивлюся, що використати їх не можу. Гроші все одно не йдуть. Виявилося, що другий виконавець розблоковувати не хоче».

Другий виконавець розблокував картки Олексія лише за три дні. Олексій каже: якби йому повідомили про борг, то сплатив би одразу. І зауважує щодо іще однієї проблеми - блокування усіх грошей на картках.

«Погано, що блокується в принципі можливість розраховуватися. Тобто якщо було б блокування на суму, яка відповідає штрафу, взагалі не було б проблем. Я б подивився і сплатив би цей штраф, як я плачу регулярні штрафи», - каже Олексій.

У виконавчій службі виправдовуються, що доступ до усіх грошей блокує банк. А вони у своїй постанові просять заблокувати лише суму штрафу.

Заблокувати картки можуть не лише за порушення швидкості, а й за інші справи

«Державні виконавці виносять постанови в межах суми боргу за виконавчим провадженням, витрати виконавчого збору. Не більше!», - запевняє представниця виконавчої служби Людмила Ковальчук.

Заблокувати картки можуть не лише за порушення швидкості, а й за інші справи. І навіть, якщо ви сплатили в штраф. Так, Ользі присудили штраф у 340 грн за спричинення аварійної ситуації. Вона розповідає, що потрапила у невеличку аварію ще у жовтні минулого року. Свою провину визнала і 3 січня поточного року сплатила штраф, який їй присудив суд. Аж раптом…

«Починається карантин. Це початок квітня. Все закрито. МОЗ активно рекомендує не користуватися готівкою, що я в принципі і зробила. Всі гроші були на картках. Мені приходить смс від банку: всі ваші рахунки заблоковані за рішенням Державної виконавчої служби», - обурюється дівчина.

Річ у тім, що в базі за Ольгою досі числився штраф за спричинення аварійної ситуації, який вона сплатила кілька місяців тому! У виконавчій службі дівчину з її поясненнями не прийняли. Карантин же. Тож довелося надсилати квитанцію поштою. Паперовим листом.

«З того моменту, як я надіслала рекомендованого листа, до розблокування моїх рахунків пройшло десять днів. Десять днів я була без коштів на існування», - розповідає Ольга.

Хоча цю ситуацію ще можна вважати хепі-ендом: «Мені пощастило, бо штраф я сплачувала в інтернет-банкінгу, інакше я б просто не зберігала цю квитанцію». 

Щоб уникнути всіх цих неприємних ситуацій, юристи дають кілька порад. Перша – звісно, не порушувати. Друга - незалежно від того, наскільки ви добросовісний водій, перевіряйте пошту. І третя – перевіряйте себе у реєстрах.

З початку роботи камер автоматичної фіксації правоохоронці винесли 977 тисяч постанов за перевищення швидкості

«Ранок українця має починатися  не тільки з чашечки кави, а й ще з судових реєстрів, реєстрів виконавчих проваджень проти себе, оцих різноманітних сайтів», - каже юрист Лаврентій Царук.

З початку роботи камер автоматичної фіксації правоохоронці винесли 977 тисяч постанов за перевищення швидкості. З них понад 800 тисяч вже сплачені. Державна скарбниця поповнилася на 131 мільйон гривень. Але водії кажуть, що поки що камери і штрафи за перевищення швидкості виглядають не як ефективний спосіб для безпеки на дорогах. «В мене виникло враження, що державі не важливо, щоб я сплатив штраф, а важливо, щоб я помучився. Щоб я пройшов спеціальний квест», - каже Олексій.

І поки що з ним важко не погодитися.

Єва Ніколашвілі

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся