Національний реабілітаційний центр "Незламні" працює на базі Першого медичного об'єднання Львова / фото Мирослави Бзікадзе

Турбота про незламних: Україна опановує надсучасні можливості в протезуванні

08:00, 25.03.2023
6 хв. Репортаж

У Національному реабілітаційному центрі "Незламні", що працює на базі Першого медичного об'єднання Львова, відкрили сучасну майстерню протезування. Тут зможуть виготовляти до 100 протезів на місяць, а працюватимуть не лише досвідчені медики та протезисти, а й військові, які втратили кінцівки на війні.

Потужності збільшили у п'ять разів

Національний реабілітаційний центр "Незламні" – унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Від початку повномасштабного вторгнення тут пролікували понад 11 тисяч поранених українців, серед яких 350 – діти.

Ще торік у вересні у Центрі "Незламні" відкрили "мобільну майстерню" протезування. Це був такий собі контейнер з обладнанням, де виготовляли протези, а також приміщення, де пацієнтам робили примірки та гіпсові негативи. Там працювали два працівники. Звичайно, таких потужностей було замало.

На сьогодні у просторому приміщенні підвалу лікарні святого Пантелеймона відкрили повноцінну майстерню протезування. Тут ще пахне фарбою та свіжим ремонтом. На площі 250 м² у кількох кімнатах розмістили гіпсову, в якій виготовлятимуть гіпсові негативи, кімнати з пічками та верстатами, де робитимуть куксоприймачі, а також примірочну й тренувальну зали. Усе обладнання – одного з найкращих у світі виробників, німецької компанії Ottobock. Його надали благодійники.

Відео дня
Протезна майстерня у лікарні святого Пантелеймона / фото Мирослави Бзікадзе

Керівник напрямку протезування центру "Незламні" Назар Багнюк наголошує, що у майстерні є повний цикл виготовлення протеза – від зняття мірки до встановлення. Майстерня розрахована на 14 робочих місць. Це дозволить встановлювати сотню протезів на місяць (раніше могли виготовити, максимум, 20).

Майстерня розрахована на 14 робочих місць / фото Мирослави Бзікадзе

"Ми відкриваємо цю майстерню, щоби уп’ятеро збільшити наші потужності. Щомісяця до нас звертається все більше українців, які втратили кінцівки. І наш обов’язок про них потурбуватися. Кожен, хто звертається з ампутацією, має бути прооперований і запротезований, щоб якомога швидше відновитися та повернутися до максимально повноцінного життя", - говорить гендиректор Першого медоб’єднання Львова Олег Самчук.

Обладнання майстерні / фото Мирослави Бзікадзе

Нині у команді Центру вісім фахівців. Це і протезисти з багаторічним досвідом роботи, і молоді спеціалісти. Серед останніх Ілля Пилипенко – танкіст, який втратив ногу в бою. Захисник саме проходить лікування у Центрі "Незламні" і невдовзі отримає свій протез.

"Поранення я отримав торік у вересні на Херсонському напрямку – мій танк наїхав на міну. Я дуже шкодую, що не зможу вже повернутися на фронт і повноцінно виконувати свої обов'язки там, але знайшов для себе інше заняття. Я буду тут протезистом, вже освоюю 3D-принтер, на якому будуть друкуватися протези. Для мене важливо, що я зможу допомагати тим, хто також постраждав у війні", - розповідає УНІАН 30-річний Ілля.

Ілля чекає на свій протез і вчиться працювати на 3D-принтері, аби допомагати іншим травмованим військовим / фото Мирослави Бзікадзе

Диво-протез, який рухається завдяки м'язам

Аби мотивувати пацієнтів, у протезній майстерні розміщені фото незламних українців, які вже отримали нові кінцівки у Центрі. Від вересня і до сьогодні тут встановлено понад сотню протезів. Серед них - десять біонічних протезів рук.

Від вересня і до сьогодні тут встановлено понад сотню протезів / фото Мирослави Бзікадзе

Микита Бабуркін втратив руку на Луганщині у травні. І ось вже четвертий тиждень освоює біонічний протез: "Це біоніка, комбінована з тягою, оскільки у мене висока ампутація. Це дуже крутий лікоть, він дуже добре працює. До цього в Україні ніколи ще не комбінували біоніку з тягою. Раніше, щоб задіяти біонічний протез, потрібно було натиснути кнопку на лікті, тобто задіяти здорову руку. А тут все йде на датчиках від м'язів, які залишилися. Мені пощастило, бо м'язи на руці ще зосталися. А пальці запрограмовані, їх положення можна змінювати, натискаючи кнопку".

Обладнання майстерні / фото Мирослави Бзікадзе

25-річний Віталій – теж пацієнт Центру "Незламні". Він народився на Івано-Франківщині, з перших днів повномасштабного вторгнення пішов добровольцем на фронт. Торік у березні втратив ногу у боях під Мар'їнкою на Донбасі.

"Як бачите, лікування тривале, майже рік з тим живу. Тепер з'явилася надія, що отримаю протез. Про Центр "Незламні" дізнався від знайомих, приїхав сюди, і ось вже чекаю на свій протез", - каже чоловік.

Віталій, який втратив ногу у бою під Мар'їнкою / фото Мирослави Бзікадзе

Вперше протезували дитину

13-річний Дмитро Тесленко став першою дитиною, яку протезували у Центрі "Незламні". Він родом з Одещини, приїхав сюди з мамою.

Після того, як його батько пішов воювати, саме син став опорою для матері. Завжди допомагав їй по господарству, яке у родини чималеньке. Одного дня, коли подрібнював їжу для худоби, Дмитро дуже близько підніс праву руку до січкарні. Край куртки зачепився за лезо й руку дитина втратила в одну мить.

13-річний Дмитро з Одещини, який втратив руку, допомагаючи мамі по господарству / фото Мирослави Бзікадзе

У Центрі "Незламні", куди хлопчика взяли на протезування як сина військовослужбовця, вже виготовили для Дмитра міоелектричний протез. Керувати ним хлопець може за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів його руки.

Презентуючи нову майстерню протезування, лікарі та пацієнти Центру намалювали картину сходу сонця, як символу початку нового дня. Перший мазок фарбою зробив своєю новою рукою Микита Бабуркін. Каже, малювати хоч і непросто, але тепер для нього це теж можливо. Далі до полотна підходили інші пацієнти, зокрема, 13-річний Дмитро Тесленко. Йому теж спочатку не дуже вдавалося – протезована рука не слухалася й пензлик щоразу падав - але хлопцеві малювати сподобалося найбільше. Зрештою, арт-терапія - один із напрямків психологічної допомоги пацієнтам.

Лікарі та пацієнти Центру намалювали картину сходу сонця / фото Мирослави Бзікадзе

Згодом ця робота прикрасить стіни нового корпусу Національного реабілітаційного центру "Незламні", відкриття якого заплановане на квітень.

Мирослава Бзікадзе

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся