До Львова через війну переїжджають не тільки біженці, але й компанії / фото Львівська ОВА

Великий переїзд. Досвід релокації бізнесу під час війни

07:18, 06.04.2022
11 хв.

Після нападу РФ на Україну бізнес на певний час завмер, проте зараз підприємці вже адаптуються до нових умов. Другим домом для декого з них стає Львівщина – саме сюди вони релокують свої виробництва. Як довелося виїжджати із "гарячих" точок та облаштовуватися на нових територіях, з’ясовував УНІАН.

Виїжджали під обстрілами

Вже понад чотири десятки підприємств провели релокацію своїх виробничих потужностей з територій активних бойових дій на Львівщину та починають працювати тут. Це підприємства різних галузей, чимало з них загальноукраїнські лідери у своїх нішах. Вони переїжджають часто у складних умовах, рятуючи свої виробництва. У Львівській обласній військовій адміністрації кажуть, що в роботі ще понад 200 заявок на релокацію. Та їх кількість щоденно зростає.

Одним з таких підприємств, яке вже переїхало на Львівщину, є Gemini Espresso – виробник натуральної кави. За декілька місяців до війни компанія оновила свій виробничий парк, додала декілька ліній по фасуванню порційної кави і налагодила виробництво пакетованого чаю. Та 24 лютого плани розвитку були знищені. За декілька днів власники виробництва, яке розташовувалось у місті Бровари Київської області, вирішили рятувати свій бізнес.

Відео дня
Під обстрілами з Броварів у Львів перебралася компанія з виробництва кави / фото Львівська ОВА

"Вже почалися ракетні обстріли поблизу столиці, за півтора-два кілометри від нашого цеху. Тож ми прийняли рішення зберегти майно, людей та бізнес, а паралельно запустити у новому безпечному місці наше виробництво. Це було досить складне рішення, адже ми працювали на новій версії виробництва, якому 25 років, лише 7-8 місяців", - розповідає генеральний директор компанії Антон Мяновський.

Перед переїздом компанія заповнила анкету евакуації підприємств із зони бойових дій. Власникам надали інформацію щодо можливих шляхів перевезення, отримання складських приміщень тощо.

Перед війною компанія налагодила нову версію виробництва, тому переїзд дався важко / Фото: Львівська ОВА

За словами Мяновського, переїзд був складним, адже виробництво кави багатокомпонентне, а обладнання громіздке, демонтувати його було непросто. 

"Виробництво кави займає певний цикл, який потрібно пройти, щоб отримати фінальний продукт: кава обсмажується, відстоюється, потім фасується та відправляється на логістику. Враховуючи, що виробництво багатокомпонентне, ми розуміли, що одразу не маємо можливості забрати всі елементи нашої лінії і серце виробництва – ростер для обсмаження кави. Деякі елементи виробництва важкі і громіздкі та потребують спеціального обладнання для демонтажу та переміщення на іншу локацію. Через те, що поруч йшли бойові дії, не було можливості знайти обладнання, яке б допомогло в демонтажі і транспортуванні", - розповідає директор компанії.

Компанія налагодила виробництво на новій локації досить швидко / фото Львівська ОВА

Тож менш ніж за тиждень інженери демонтували обладнання, а паралельно не припинялось виробництво кави.

Сьогодні із майже 200 працівників підприємства на Львівщину переїхали 30. На повну потужність компанія почала працювати лише кілька днів тому.

"Ті можливості, які є в нас на сьогодні, дозволять нам на майже 80-90% працювати як у довоєнний час. Впевнений, що спільними зусиллями зможемо втримати український бізнес на плаву", - наголосив Мяновський.

Вже кілька днів компанія працює на повну потужність / фото Львівська ОВА

Обладнання і продукцію везли вантажівками

Також на Львівщину переїхало одне з найбільших підприємств України з виробництва матраців м’яких та корпусних меблів – компанія MatroLuxe. Її головний офіс та виробництво до війни розташовувалось у Дніпрі. Наразі на Львівщину перевезли лише частину обладнання та очікують приїзду працівників.

Працівників підприємства евакуюють найближчим часом / фото Львівська ОВА

"Нам багато допомогли працівники з відділу інвестиційної політики Львівської обласної військової адміністрації. Ми знали, що перевезти виробництво можна як і залізницею, так і автотранспортом. Вирішили використовували фури, адже це зручно та швидко. У Дніпрі на підприємстві було кілька ліній виробництва, одну ми залишили, а решта перевезли до Львова. За тиждень-два плануємо запустити виробництво та отримати перші матраци", - розповідає виконавчий директор компанії MatroLuxe Дмитро Шамін.

За його словами, загалом до Львова перевезли 20 вантажних фур обладнання та товарів. Але у перші дні виїхати було дуже складно – водії просто відмовлялися.

"Очі бояться, а руки роблять, - каже директор компанії. – У нас вже давно був задум частину потужностей перенести до Львова. Тим паче у нинішніх умовах, адже зараз більше замовлень саме з заходу країни. А тут ми можемо оперативніше працювати".

Підприємство зіштовхнулося із труднощами транспортування у перші дні війни / фото Львівська ОВА

Шамін зазначив, що від початку війни виробництво скоротилося в рази. Проте компанія оперативно відреагувала на потреби суспільства та зосередила виробництво на соціальних матрацах. Це спеціальні легкі, компактні вироби, з низькою собівартістю. У перші тижні війни такі матраци компанія безоплатно віддала на потреби людей, які переховувались від бомбардувань та обстрілів у метро, підвалах та укриттях. І попит на такий соціальний матрац також став однією з підстав релокації виробництва саме на Львівщину. Адже область з перших днів війни стала гуманітарним хабом України.

"До воєнного стану ми були однією з найбільших компаній в Україні з виробництва матраців. Проте зараз ми єдині з трійки лідерів, хто працює. Також ми беремо на себе зобов’язання з допомоги переселенцям, адже основний попит має саме соціальний матрац. Взагалі гуманітарна складова – важлива частина нашої роботи, адже 80% виробів ми виробляємо як гуманітарну допомогу для переселенців. До нас дуже часто звертаються волонтерські організації і ми співпрацюємо з ними. Вдень відвантажуємо більше ніж 200-300 матраців на гуманітарну допомогу", - каже виконавчий директор підприємства.

Компанія хоче перемістити на Львівщину понад сто сімей співробітників з різних куточків України та створити до двох сотень нових робочих місць у регіоні. Коли ж завершиться війна, виробництво на Львівщині не припинятимуть, натомість вірять, що відновлять повноцінну роботу і на Київщині та Дніпропетровщині.

Компанія планує залишити виробництво у Львові навіть після війни / фото Львівська ОВА

"Айтішникам" переїзд до Львова коштував 30-40 млн доларів

Львів та область стали головною точкою релокації не лише для виробничих українських підприємств, а й технологічних компаній. До війни місто було третьою IT-столицею України після Києва та Харкова. Тут працювало близько 30 тисяч IT-спеціалістів, а за місяць війни кількість IT-спеціалістів у Львові та області досягла 70-100 тисяч осіб.

"Статистики, скільки саме ІТ-компаній та працівників тимчасово переїхали до Львова, немає. Зараз з’являються "точкові" результати різних опитувань. За моєю оцінкою, за місяць війни кількість IT-спеціалістів у Львові та області досягла 70-100 тис людей, - розповідає УНІАН СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський. - Наша спільнота з початку 2022 року поповнилась на понад 40 нових компаній. Більшість з них суттєво збільшили присутність свого бізнесу у Львові та області. Більшість компаній, які стали учасниками Львівського ІТ Кластера, уже мали певну присутність свого бізнесу у Львові, хоча головні офіси розташовувались в інших провідних тех-хабах країни, наприклад, у Києві".

Веселовський каже, що загалом зараз у Львові перебувають ІТ-спеціалісти з усіх регіонів, де ведуться бойові дії.

"З перших днів повномасштабного наступу, ми закликали компанії нашої спільноти у Львові долучитись до ініціативи ко-шерингу офісів, якщо у них є така змога. Завдяки цьому чимало ІТ-спеціалістів з Чернігова, Харкова, Маріуполя, Миколаєва нині працюють в офісах львівських ІТ-компаній безкоштовно. Звісно, люди переїхали разом з сім’ями чи родинами, аби убезпечити близьких", - зазначає Веселовський.

Також відомо, що 59% компаній-учасниць ІТ-Кластера допомагали організаційно в релокації працівників. Окрім того, більшість компаній організували одноразову фінансову підтримку працівників, які переїхали. Середній розмір компенсації на одну людину становить від 500 до 1000 доларів.

За припущеннями Степана Веселовського, IT-компанії України витратили на переїзд тільки до Львова щонайменше 30-40 млн доларів.

За нові робочі місця – допомога від держави

Тим часом інші підприємці теж перевозять на Львівщину свої надбання. Їдуть з усіх куточків України, де нині тривають активні бойові дії. Основні сфери – металообробка, машинобудування та легка промисловість. 

"Зараз цей механізм добре відточений, - пояснює керівник відділу інвестиційної політики департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Орест Фільц. – Ми формуємо попередні запити від підприємств на релокацію, обробляємо їх і скидаємо їм пропозиції з прямим номером власника, або представника об’єкта, де потенційно можна розмістити виробничі потужності. І вже вся подальша комунікація йде напряму між тим, хто шукає, та тим, хто пропонує. Ми опрацювали вже 235 заявок, 40 підприємців вже мають кінцеве місце призначення. І вони вже, або частково перевезли потужності, або ж у процесі перевезення. Бізнес Львівщини добре відгукується на потреби переміщених виробництв. Представники бізнесу, власники, директори вивільняють площі для того, щоб дати можливість комусь зайти до себе на виробництво, де є підведені комунікації, потужності, де все налагоджене і готове до роботи. Долучаються також бізнес-спільноти для кращої комунікації бізнесу між собою".

Окрім того, у Львівській області запрацює Програма підтримки бізнесу на час воєнного стану, що стане допоміжним інструментом до економічних ініціатив, які запровадила держава. Йдеться про фінансову допомогу бізнесу, який переїхав на Львівщину чи веде діяльність в нашій області. Першочергово у неї заклали 50 мільйонів гривень. Фінансову допомогу отримають 250 підприємств і це дозволить додатково створити 2,5 тисячі робочих місць.

Підприємствам, які перемістились у Львівську область, надають допомогу у розмірі 100 тисяч гривень. Додатково можна отримати ще 100 тисяч гривень, якщо підприємство створить не менше ніж 20 нових робочих місць. Також передбачене надання ваучерної підтримки мікро- та малим підприємствам на маркетингові послуги або сертифікацію продукції. Це завдання більше стосується експортерів. Передбачено надання не більше ніж 50 тисяч гривень на маркетинговий ваучер, не більше ніж 80 тисяч гривень – на ваучер для сертифікації. А для  підприємств легкої та харчової промисловості, машинобудівних підприємств виплачуватимуть фінансову допомогу на закупівлю обладнання. Такий бізнес може отримати 500 тисяч гривень, якщо створить не менше ніж п’ять робочих місць.

Щоб отримати таку допомогу, підприємство повинне бути зареєстроване у Львівській області та подати відповідну заяву у департамент економічної політики Львівської ОДА. Одне підприємство може податись на одне завдання.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся