Зеленський: Мобілізація повинна бути справедливою, щоб ТЦК не шукали ухилянтів на вулицях

Президент наголосив, що новий закон про мобілізацію повинен передбачати більш сучасні рішення.

Президент України Володимир Зеленський очікує від військових закону про "справедливу мобілізацію".

Про це президент заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, відповідаючи на запитання щодо теми мобілізації в Україні і того, як він оцінює цю ситуацію.

"Тільки по справедливості. В моменті мобілізації важливий момент демобілізації. Багато хто відвоював багато днів. Є люди, які 700 днів на полі бою. Я їм вдячний за захист нашої держави. Як кожен українець. Вдячності замало, я вважаю, від суспільства. Треба справедливі ротації. Треба давати широкі відпустки. Грошима все прикрити не можна. Хоча заробітні плати високі, але тим не менш, треба справедливість у цьому напрямку", - зауважив він.

Зеленський наголосив, що очікує від військових "закону про справедливу мобілізацію". "Я б хотів, щоб це був комплексний справедливий законопроект… Їхнє завдання сьогодні - це зробити. Ніхто не говорить, що це популярне рішення чи не популярне. Але мені здається, важливо, щоб військові разом з Міністерством оборони підготували справедливу відповідь на це питання", - зазначив він.

Крім того, на запитання щодо відеороликів в інтернеті, на яких чоловіків на вулиці із застосуванням сили забирають військові, Зеленський зауважив, що такі випадки - це "дуже неправильно, коли представники військкоматів ходили по вулицях і шукали хлопців, які не приходили до військкоматів".

"Але тут я хотів би, щоб ми були також з вами справедливими і чесними. Є випадки такі? Так, є. Чи це правильно? Абсолютно ні. І вони не повинні цього робити", - сказав президент.

Він додав, що у зв’язку з цим попросив військових та депутатів під час підготовки законопроекту про мобілізацію зробити так, "щоб не було шансів ходити по вулицях".

"Сьогодні є можливості застосування діджитал-формату, тощо. Ми живемо у час цифровізації. Тим паче, ми дуже цифровізована країна. Ми налагодили цей процес. І під час ковіду, і під час війни. Немає питань вирішити це питання сучасно", - сказав Зеленський.

Мобілізація в Україні - останні новини

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2023 року Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроект про мобілізацію, який передбачав посилення мобілізаційних заходів. В урядовому законопроекті знайшли багато недопрацювань і зрештою Кабмін відкликав цей документ з Ради.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець розповів, які пункти в урядовому законопроекті про мобілізацію порушують права людини. За його словами, порушенням Конституції є надання територіальним центрам комплектування додаткових повноважень, а також можливість мобілізації осіб з інвалідністю третьої групи.

У Міноборони повідомили, що вже підготували нову редакцію проекту закону про мобілізацію.

Народний депутат, заступник голови комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв зауважив, що серед чоловіків є достатньо мобілізаційного ресурсу для задоволення потреб Генерального штабу у захисті України від російської агресії, тому жінок мобілізувати у Збройні сили України не планують.

Напередодні в Раді пояснили, яким має бути новий закон про мобілізацію. За словами заступника голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгора Чернєва, новий документ буде збалансований та більш сфокусований на мотиваційній частині для тих, хто має бути мобілізований.

В Україні пропонується знизити вік чоловіків, які підлягають мобілізації, з 27 до 25 років. Водночас Боєць "Бот" з 3 ОШБр заявляв, що 25 років для армії - це вже "дядько", тому знизити граничну норму слід до 22 років

Раніше Герой України, воїн "Азову" Лев Пашко говорив, що мобілізувати потрібно людей з 18 років

Вас також можуть зацікавити новини: