На iOS і Android знайдений дуже небезпечний вірус, який краде скани осіб / фото нейромережа

Експерти з безпеки в Group-IB виявили новий вірус GoldPixaxe, націлений на користувачів iPhone і Android-смартфони. Він маскується під звичайні додатки і змушує людей передавати зловмисникам свої персональні та біометричні дані.

Якщо на Android подібні "трояни" можна зустріти доволі часто, то у випадку з iOS це перший свого роду шкідник, метою якого є викрадення біометричних даних користувачів, пише Tom's Guide.

У Group-IB підкреслили, що ці біометричні дані потім використовуються для створення ШІ-підробок, що дозволяють видавати себе за жертв та отримувати доступ до їх банківських рахунків.

Відео дня

Зазначається, що жертви трояна переважно перебувають у В'єтнамі та Таїланді, але є ознаки розширення географії атак. Фахівці вже сповістили Apple про деталі шкідливого ПЗ.

Тим часом експерти радять усім увімкнути на своїх пристроях "Режим блокування", який обмежує функціональність деяких програм. Також з виходом iOS 17.3 з'явилася функція під назвою Stolen Device Protection ("Захист вкраденого пристрою"), яка дозволяє захистити дані в разі крадіжки iPhone.

Бережіть свій смартфон: новий вірус скани обличчя та дані банківських карт

Раніше повідомлялося, що комп'ютери на Windows атакує новий вірус-вимагач – він маскується під оновлення ОС, але замість розгортання апдейта у фоновому режимі шифрує файли на ПК і вимагає викуп за їх розблокування.

Як розповідав УНІАН, в iPhone з виходом нового оновлення знайшли приховану функцію захисту очей. Незважаючи на свою корисність, компанія ніколи сама не згадувала про неї, але її вже можна активувати.

А тим часом майбутня iOS 18 принесе найбільше оновлення в історії iPhone. Bloomberg пише, що головним нововведенням буде впровадження штучного інтелекту, завдяки чому асистент Siri стане набагато розумнішим. При цьому наголошується, що велика частина нових "фішок" буде ексклюзивом iPhone 16.

Вас також можуть зацікавити новини: