Комунікації знищувалися окупантами у першу чергу

Україна на зв’язку. Як "Київстар" відновлює мережу у деокупованих регіонах

07:00, 05.05.2022
11 хв.

Одним з першочергових завдань російських загарбників на окупованих територіях є знищення системи комунікацій та позбавлення українців зв’язку. Найбільший український мобільний оператор "Київстар" розповів про масштаб руйнувань, завданих рашистами, та роботи з відновлення мереж, які ведуться на звільнених від окупантів територіях.

Щороку українські мобільні оператори розширювали покриття в Україні, звітуючи про збільшення кількості українських сіл, приєднаних до 3G та 4G мереж.

Згідно з концепцією цифровізації профільного міністерства, до кінця 2022 року кожен мобільний оператор в Україні мав забезпечити якісне покриття 4G-зв’язком для, як мінімум, 90 відсотків населення країни, а до початку 2023 року – розширити власні мережі на усі міжнародні та національні автошляхи.

Вітчизняні регіони стали на шлях цифровізації: будувалися нові базові станції, ємність мереж зростала, якісний зв'язок та інтернет ставали доступнішими, і здавалося, що цей процес вже невідворотній. Однак, повномасштабне вторгнення Російської Федерації внесло свої корективи у поставлені цілі та їх реалізацію.

Відео дня

Усюди, де ступала брудна нога окупанта, комунікації знищувалися у першу чергу – аби позбавити українців зв’язку з рідними та доступу до українських офіційних джерел інформації, посіяти паніку. На сьогодні доступ українців до телекомунікацій є такою ж важливою гуманітарною потребою, як наявність житла, медичної допомоги, води та їжі.

"Через війну у деяких містах зв'язок повністю пропав: десь обрізали кабелі, десь знищили обладнання або знесли вишки", - зазначає керівник напряму розвитку мобільного інтернету Міністерства цифрової трансформації України Станіслав Прибитько.

Однак, технічні команди вітчизняних операторів, незважаючи на небезпеку, самовіддано ремонтують пошкоджене обладнання, усувають наслідки руйнувань від ворожих снарядів, підтримують працездатність мереж та підключають національний роумінг, аби зв'язок був доступним для усіх.

"Ремонтні команди чудово розуміють, що від них залежить чи зможуть мешканці населених пунктів, з яких наші воїни вибили окупантів, подзвонити рідним і близьким", - повідомляють у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Одна лише компанія "Київстар" - найбільший мобільний оператор України - за два місяці війни відновила роботу 2,5 тисяч базових станцій, усунула 48 тисяч аварій, замінила 25 тисяч кілометрів пошкодженого кабелю. На звільнених від окупантів територіях безперервно триває процес відновлення телекомунікацій. Наразі вже 95 відсотків базових станцій компанії працюють і забезпечують людей зв’язком.

Оператор "Київстар" розповів УНІАН, яких руйнувань зазнали мережі компанії у Київській, Чернігівській і Сумській областях, та як співробітники компанії, нерідко ризикуючи власним життям, героїчно відновлюють зв'язок у населених пунктах, звільнених від російської окупації.

Україна на зв’язку. Як 'Київстар' відновлює мережу у деокупованих регіонах

Трагедія Київщини

Злочини, заподіяні рашистами у окупованих населених пунктах Київської області, напевно, лишили по собі шрами на серцях усіх українців. Неможливо без сліз дивитися на фото осель, що були зрівняні із землею, братських могил, закатованих тіл наших співвітчизників.

Вандалізм і мародерство російських загарбників не оминули також базові станції та лінії зв’язку українських мобільних операторів на окупованій Київщині, аби місцеві жителі відчували себе відірваними від решти країни, не мали змоги повідомити рідним та друзям, чи живі вони, та яких нелюдських страждань завдають їм російські загарбники.

"Таке враження, що наше обладнання розстрілювали впритул", - каже головний інженер Центрального регіону компанії "Київстар" Сергій Чайков.

Найбільших руйнувань, за словами ремонтників, зазнали міста Гостомель, Буча, Бородянка, Ірпінь, Іванків, Макарів.

"Вражають звірства до цивільного населення, - додає Чайков. – Багато прикладів ницості окупантів. Так, в одному з контейнерів базової станції російські військові залишили паперові стаканчики, в які поклали гранати. В Прип`яті і Чорнобилі окупанти перед відступом підірвали базові станції. Майже скрізь ми працюємо з ризиками для життя. Дякуючи Збройним Силам України, співробітникам МЧС, місцевим адміністраціям і громадам, телеком-інженери можуть швидко відновлювати роботу мобільних мереж".

На сьогодні, за даними "Київстару", мобільний зв’язок вже відновлено у 110 населених пунктах Київщини, які зазнали окупації. Щодня 20 аварійно-ремонтних бригад телеком-оператора об’їжджають звільнені села, не лишаючи поза увагою навіть найменші, як-от село Рови у Вишгородському районі з населенням 150 людей.

Україна на зв’язку. Як 'Київстар' відновлює мережу у деокупованих регіонах

Воскресіння Чернігівщини

Цивільна інфраструктура Чернігівської області, яка довгий час перебувала у повній облозі, зазнала ще більших руйнувань. За словами начальника сектору розвитку мережі В`ячеслава Сахна, зовнішні лінії живлення були зруйновані, Чернігівська ТЕЦ – пошкоджена. І кожного разу після того, як ремонтники, працюючи на небезпечних ділянках та ризикуючи власним життям і здоров’ям, відновлювали роботу пошкоджених об’єктів, рашисти здійснювали нові й нові артобстріли або авіанальоти, руйнуючи інфраструктуру області вщент. Місто лишилося фактично без електроенергії.

"У цих умовах разом з ЗСУ, військовою адміністрацією було визначено критичні райони, в яких необхідно було підтримувати зв’язок. Команда "Київстар" забезпечувала одночасну роботу чотирнадцятьох базових станцій. Усі вони працювали цілодобово на генераторах. Підтримувати їх роботу допомагала команда волонтерів з мешканців міста – вони підвозили пальне, допомагали транспортом для переміщення телеком-інженерів. Крім того, на прохання ЗСУ, тероборони, військової адміністрації спеціалісти "Київстару" збудували канали зв’язку для об’єктів, важливих для військової оборони міста", - зазначає Сахно.

При цьому, нерідко роботи доводилось виконувати в умовах безперервних обстрілів, під прикриттям бійців ЗСУ. У ході активних бойових дій і часткової окупації російські загарбники пошкодили до 30 відсотків базових станцій – інфраструктура, зовнішнє живлення, обладнання були зруйновані. Багато станцій було розстріляно і пограбовано.

Однак, завдяки людяності, гуртуванню місцевих жителів та їх самовідданій праці заради досягнення спільної перемоги, нескорена Чернігівщина швидко стала на шлях відновлення.

Так, за словами Сахна, показова історія трапилася у селі Петрівка Корюківського району, де окупанти розстріляли базову станцію "Київстару" з танків.

"Вночі місцеві мешканці зібрали обладнання, що валялося на землі, та сховали у погреби й підвали. Після визволення села наші інженери приїхали встановлювати мобільний зв’язок. І тут виходить голова селищної ради й мешканці села – і повертають нам обладнання! Деякі плати та свічі виявилися у робочому стані", - розповідає начальник сектору розвитку мережі.

Ще одна характерна історія трапилася вже у селі Лосинівка Ніжинського району. Село залишилося без світла, і місцеві мешканці, ризикуючи власним життям, заправляли дизель-генератор базової станції "Київстару", щоб залишатися на зв’язку з Україною.

"Були випадки, коли наші спеціалісти з різних причин (через обстріли, зруйновані дороги) не могли доїхати до населених пунктів. Місцеві громади знаходили можливість вийти з нами на зв’язок і власними силами відновлювати роботу наших об’єктів", - додає Сахно.

Через значні руйнування інфраструктури частина обладнання компанії "Київстар" в регіоні усе ще залишається без живлення, тому для його безперебійної роботи було встановлено дизель-генератори. На сьогодні близько 95 відсотків мережі "Київстару" у Чернігівській області вже працює. Усі вузлові базові станції відновлено, стверджують у компанії.

Україна на зв’язку. Як 'Київстар' відновлює мережу у деокупованих регіонах

Героїчна Сумщина

У населених пунктах Сумської області, яка також однією з перших зазнала нищівного удару рашистської орди, окупанти діяли за схожим сценарієм, руйнуючи усе на своєму шляху.

За словами Олександра Жидченко, начальника сектору розвитку мережі "Київстар" у регіоні, найбільше на Сумщині дісталося містам Тростянець, Охтирка та прилеглим до них селам.

"Тут майже вщент зруйновано житлову інфраструктуру, мобільні базові станції. В місті Охтирка авіабомбами зруйновано практично всі житлові будинки. А село Климентове – знищено вщент артобстрілами з боку російських окупантів.  Скрізь окупанти залишили по собі міни та розтяжки. Наші інженери приступають до відновлюваних робіт одразу як тільки ЗСУ звільняють від рашистів якийсь населений пункт і сапери дають "добро", - розповідає Жидченко.  Але трапляються й несподіванки. Так, коли інженери Київстару відбудовували базову станцію у селищі Велика Писарівка, рашисти почали скидати на наш об`єкт повітряні міни. Довелось хлопцям ховатись в укритті і чекати саперів".

Багато населених пунктів Сумської області досі лишаються без світла, тому електроживлення інфраструктури мобільних операторів частково забезпечується за допомогою бензогенераторів. Місцеві мешканці щодня приходять до них, щоб зарядити свої мобільні телефони.

"Часто люди самі пропонують заправляти наші генератори пальним. Це пришвидшує нашу роботу, оскільки ми можемо зосереджувати зусилля на інших об`єктах", - додає Жидченко.

За його словами, відновленню мереж у регіоні надзвичайно допомагає згуртованість населення та взаємодопомога компаній. Учорашні конкуренти об’єдналися заради того, щоб українці лишалися на зв’язку.

"Нам дуже допомагають співробітники ТОВ "Атраком", "Укртелеком", місцеві інтернет-провайдери. Під час активних бойових дій на території області був серйозний прорив магістральної лінії одразу в кількох місцях. Якби наші колеги не визвались негайно ліквідувати аварію – уся північ області могла б залишитись на тривалий час без зв`язку. Співробітники місцевих інтернет-провайдерів заправляли паливом дизель-генератори наших базових станцій.

Україна на зв’язку. Як 'Київстар' відновлює мережу у деокупованих регіонах

Наприклад, ТОВ "Сумські Телекомсистеми" і керівник компанії під час енергетичної кризи у місті Суми налагодили постачання палива з АЗС для заправки генераторів мобільних операторів та провайдерів інтернету. Завдяки допомозі мера міста Охтирка вдалося відновити електроживлення на ключовому вузлі зв`язку. А в Тростянці, навіть під час окупації, співробітники місцевого лісгоспу заправляли дизпаливом генератор живлення для єдиної вцілілої базової станції. Завдяки їх зусиллям у місті весь час був зв`язок. Таких випадків на Сумщині багато, - каже Жидченко. - Через рідних та знайомих ми зв’язувались з місцевими громадами, і люди допомагали нам налагодити електроживлення для базових станцій".  

Компанія "Київстар" уже повернула мобільний зв`язок у 60 населених пунктів області, які зазнали окупації. Щоденно триває робота з налагодження системи телекомунікацій у решті регіонів.

…Війна показала, наскільки важливо для людини підтримувати зв’язок з близькими, друзями. Наскільки важливо мати змогу написати коротке SMS дорогій людині із питанням: "Як ти?", та почути заповітне: "Усе добре" у відповідь. Наскільки важливо бути у курсі найоперативніших та чесних новин від перевірених джерел, а не ставати жертвами маніпуляцій та брехні з боку окупантів!

А ще війна продемонструвала, що українці – нація героїв, і найдорожче, що є в нашої країни – це її люди, які у найтяжчі часи об’єдналися та докладають усіх зусиль задля досягнення спільної мети – нашої перемоги.

Тетяна Стежар

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся