Деякі українські туроператори досі зберігають зв'язки з РФ / фото REUTERS

Туризм на крові: як українцю не заплатити гроші пов'язаному з РФ туроператору під час війни

07:01, 01.12.2022
10 хв. Туризм

Повномасштабне вторгнення Росії до України остаточно змінило пріоритети більшості українців щодо вибору компаній, товарами і послугами яких користуватися – тепер вони намагаються уникати тих, хто має хоч якесь відношення до країни-окупанта. Однак часом українці досі обирають пов'язаний з РФ бізнес, самі того не знаючи – наприклад, у сфері туризму. УНІАН розбирався, з якими популярними туроператорами краще не мати справ вітчизняному клієнту.

Після 24 лютого 2022 року, коли Росія почала повномасштабну війну на території України, більшість українців чітко визначили для себе, що вони не будуть купувати товари та послуги у будь-яких компаній, які мають хоч якесь відношення до країни-окупанта. Чи то компанії, які самі походять з Росії, чи то міжнародні компанії з власниками-росіянами, чи то іноземний бізнес, який вирішив не йти з російського ринку. І туризм не став винятком.

Всидіти на двох стільцях

З очевидних речей, українці почали частіше звертати увагу на те, наскільки радо росіян вітає країна, до якої вони хотіли б тимчасово евакуюватися чи вирушити ненадовго відновити сили. Або чи велика там російська діаспора. Бо хто ж з українців після понад дев'яти місяців щоденного терору з боку РФ, який більшість росіян або підтримує, або ігнорує, захоче перебувати на одному гектарі з представниками країни-терориста? Тут вже краще якось уникати їх, щоб не псувати собі настрій, ну, або щоб до бійки не дійшло.

Зокрема, українці почали уникати готельні мережі, які продовжували працювати в Росії. З цієї причини ще в березні 2022 року в Державному агентстві розвитку туризму України (ДАРТ) закликали світову спільноту бойкотувати готелі мереж Accor Group, Marriott Hotels International, HYATT Hotels Corporation та InterContinental Hotels Group. Під натиском критики з боку суспільства поступово вони почали залишати Росію, повністю чи частково. Тим не менше, як кажуть, "осад залишився".

Відео дня

Також була більш-менш зрозуміла ситуація з авіакомпаніями: чимало країн арабського та азійського ринку продовжували з'єднувати росіян з цивілізованим світом – через їхні авіаційні хаби мешканці країни-окупанта могли потрапити як до Європи, так і до США, які самі закрили своє небо для російських авіакомпаній та перестали приймати рейси з Росії.

Тут все просто, вся інформація була на поверхні – тож українці просто робили вибір на користь того бізнесу, що не працює з Росією. Однак часом ці відомості не настільки очевидні тим, хто не знає тонкощів туристичного бізнесу, тож українці могли купувати туристичні послуги у пов'язаних з Росією компаній, самі того не знаючи.

Як великі туроператори пов'язані з Росією

Історично склалося, що після розпаду СРСР чимало бізнесів в Україні та Росії були тісно пов'язані. Дуже часто материнська компанія з Росії пізніше відкривала представництво в Україні. Або ж велика міжнародна компанія відкривала свої представництва в українських та російських містах, насправді сприймаючи їх як єдиний ринок. У випадку з туристичними операторами це була доволі поширена практика. І якщо раніше на це багато хто закривав очі, то нині це питання принципове.

Приміром, один з найбільших туроператорів на українському ринку ANEX Tour, який наразі активно пропонує українцям тури до багатьох популярних курортів з вильотом з аеропортів Польщі й активно готується запускати орієнтовані в першу чергу на українців філії у Польщі та країнах Балтії, за наявною з відкритих джерел інформацією входить до складу зареєстрованого в Туреччині ANEX Tourism Group. Вона, своєю чергою, має потужне представництво в Росії, чи не найбільш пріоритетне у складі холдингу.

Згідно з відкритою інформацією на сайті Global Tourism Forum, Росія є основним ринком, на якому працює туропертор, і саме росіяни становлять основну частку серед клієнтів компанії, яким пропонують відпочинок, в першу чергу, в Туреччині, а також ще низці країн.

Скріншот з сайту Global Tourism Forum

При цьому стратегічним партнером російської філії ANEX Tour є російська чартерна компанія Azur Air, яка, в свою чергу, досі має дочірню компанію Azur Air Ukraine, яка до війни виконувала чартерні рейси для української ANEX Tour. При цьому авіакомпанії навіть часом тасовали літаки між собою – тож українських туристів могли відправляти на курорти літаками з російською лівреєю і навпаки, що викликало неабияке обурення серед українців ще до повномасштабного вторгнення.

З лютого 2022 року українська авіакомпанія призупинила свою діяльність, а ось російська активно літає і досі. Більш того, в червні 2022 року пройшла інформація, що деякі російські авіакомпанії можуть "сховатися" в Туреччині від санкцій, якщо їхні літаки перекинуть під управління турецьким компаніям. Серед таких потенційних "ухилянтів" називалася і Azur Air.

Більш того, трохи згодом сплила інформація, що нова турецька авіакомпанія MGA, створена спеціально під російських туристів та яку турецькі профільні ЗМІ пов'язують з ANEX Tour, отримає літаки від української Azur Air – навіть були представлені фотодокази.

Літаки Azur Air Ukraine перефарбували для турецької MGA / фото airporthaber.com

При цьому ще до повномасштабного вторгнення Росії до України ANEX Tour, вже після 2014-го, "відзначився" турами до окупованого Криму. Зокрема, про це заявляли представники компанії російським ЗМІ, також відповідну інформацію можна було знайти на офіційному сайті російського туроператора. Наразі на сайті туропертора немає доступних турів до Криму, однак зараз і не сезон.

Скріншот з інформаційної довідки про російський ANEX Tour на одному з російських сайтів

Що цікаво, якщо знайти розділ "Про компанію" на українському сайту ANEX Tour, то там все цілком цивільно, жодної згадки про Росію. Однак якщо шукати через Гугл, то можна потрапити на російськомовний розділ з доволі цікавим наповненням. В обох випадках на стартовій сайт виглядатиме як anextour.com.ua. Напевно, хтось не дуже добре замітав сліди.

Скріншот з сайту ANEX Tour

І, хоча формально українська філія ANEX Tour є окремою юридичною особою (яка, утім, добровільно зберегла "материнський" бренд), український офіс зазвичай має однакових партнерів у місцях відпочинку – куди вони відправляють туристів – з російськими "сестрами".

Підтверджує тісний зв'язок українського і російського ANEX Tour під "крилом" материнської компанії і інформація з системи WIPO Madrid Monitor, що відстежує актуальні статуси міжнародних торгових марок. Там видно, що одні й ті самі торгові марки використовуються як в Україні, так і в Росії.

Ще один великий туроператор, який активно пропонує українцям відпочинок за кордоном з вильотом з сусідніх країн – Coral Travel. Компанія входить до турецького холдингу OTI Holding, а її кінцевими власниками є громадяни Туреччини Айхан Бекташ, Ахмет Бекташ и Джошкун Юрт. Гендиректором ТОВ "Корал Тревел" є Тетяна Прокопенко.

Водночас, в Росії паралельно працює ООО "Корал Тревел" під керівництвом росіянки Ірини Морозової, яка разом з ООО "Туроператор Корал Тревел Центр" є його власницею. При цьому чинними співвласником останнього є резидент Туреччини Юналан Ерджюмент (96%), а засновником – акціонерне товариство "Оті холдінг анонім шіркеті" (воно же є засновником української філії). На сайті "Oті" Юналан Ерджюмент зазначений як один з топ-менеджерів холдингу – генеральний директор Coral Travel та Sunmar Tour Russia.

І так само, як російський ANEX Tour, його "співвітчизник" "Корал Тревел" ще задовго до початку повномасштабної війни, а також і після цього, пропонує своїм клієнтам відпочинок в окупованому Криму, таким чином визнаючи його анексію Росією. Про це свідчать як інтерв'ю представників компанії російським ЗМІ, так і інформація на сайті російського Coral Travel.

Скріншот з інтерв'ю представників російського Coral Travel російським ЗМІ
Скріншот з сайту російського Coral Travel

При цьому на офіційному сайті українського Coral Travel відсутні будь-які відомості про роботу компанії в РФ, а ось на сайті російського Корал Тревел згадка про його роботу в Україні є (мабуть, забули почистити).

Скріншот з сайту російського Coral Travel

Варто зазначити, що на початку березня 2022 року Coral Travel та її "дочка" Sunmar заявили, що скасовують всі вильоти з Росії літаками власної авіакомпанії, окрім вивізних рейсів із зарубіжних країн. Однак, як з’ясувалось ближче до літа, туроператор знову почав активно вивозити росіян на закордонний відпочинок.

Крім того, у зв'язках з Росією був помічений туроператор TEZ Tour. За наявною інформацією, серед засновників цієї міжнародної компанії взагалі є росіяни – Олександр Синігибський та Олександр Буртін. Раніше її головний офіс був взагалі у Москві, лише пару років тому переїхав до Відня. При цьому, згідно з даними Opendatabot, директором і основним власником українського TEZ Tour Сергій Буртин, прізвище якого збігається з прізвищем російського засновника компанії.

Після 24 лютого на сайті українського TEZ Tour не оновлювалася інформація, також там немає нових пропозицій щодо відпочинку. А ось в Росії туроператор працює дуже навість активно.

При цьому на офіційному сайті компанії досі висить інформація, що вона працює для туристів з України та інших країн СРСР, відправляючи їх на відпочинок до багатьох країн, в тому числі до Росії.

Скріншот з сайту українського TEZ Tour

Чи можна уникнути росіян на іноземних курортах

Окрім моральної точки зору на проблему (чи нести свої гроші бізнесу, який прямо чи опосередковано пов’язаний з нашими ворогами і чий бренд сприяє відпочинку путінських горлорізів та їх родичів), такі холдингові туроператори, зазвичай, мають одних і тих самих партнерів для організації відпочинку безпосередньо на курортах – готелі, екскурсії, розваги тощо. Відповідно, це підвищує ризик того, що, скориставшись послугами такого продавця путівок, українці можуть зіштовхнутися з росіянами на відпочинку. Що, своєю чергою, може призвести до багатьох небажаних наслідків – від зіпсованого настрою до конфліктних ситуації.

При звичайному зверненні в клієнтському центрі Coral Trevel нам повідомили, що не можуть убезпечити українців від росіян.

"Радимо розглянути готелі, яким надають перевагу європейці. Прогарантувати повну відсутність громадян Росії ми не можемо", – чесно відповів на наше запитання співробітник компанії.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся