Туреччина – одна з найпопулярніших серед українських туристів країн / фото Марина Григоренко

Відпочинок в Туреччині: все, що потрібно знати туристам (фоторепортаж)

08:15, 27.10.2021
11 хв. Туризм

Туреччина – одна з найпопулярніших серед українських туристів країн.

Туреччина і до пандемії коронавірусу користувалася великою популярністю серед українських туристів. Однак, коли більшість країн світу закрили свої кордони для українців, до порівняно лояльної Туреччини поїхали навіть ті, хто довго уникав цю гостинну і колоритну країну.

УНІАН підготував добірку корисних порад та рекомендацій, які варто врахувати перед поїздкою до Туреччини.

Пакетний тур або самостійна подорож

Довгий час Туреччина асоціювалася виключно з відпочинком all inclusive, який вигідніше було купувати у туристичних компаній. Однак далеко не всім такий варіант відпочинку до смаку. Проте, в останні роки з України до Туреччини почали активно літати бюджетні авіакомпанії, а тому організувати подорож самостійно стало набагато простіше і дешевше.

Відео дня
Довгий час Туреччина асоціювалася тільки з пляжним відпочинком / фото Марина Григоренко

Умови в'їзду до Туреччини

Громадяни України можуть в'їжджати на територію Туреччини без візи терміном перебування до 90 днів, за умови, що загальний термін перебування на території країни не перевищуватиме 90 днів протягом шести місяців з дати першого в'їзду.

Карантинні обмеження в Туреччині

На даний момент мандрівники з України можуть відвідувати Туреччину, в тому числі з туристичною метою. При цьому навіть в період найжорсткіших карантинних обмежень в країні, іноземних туристів вони не стосуються. Єдині незручності – частина закладів в період локдаунів можуть бути закриті, також може бути обмежена робота громадського транспорту. З іншого боку, нарешті на вулицях Туреччини порожньо!

Нарешті на вулицях турецьких міст порожньо / фото Марина Григоренко

При перетині кордону Туреччини потрібно надати один з документів:

  • документ про вакцинацію від COVID-19, завершену не раніше ніж за 14 днів до приїзду в країну, в паперовому або в електронному вигляді англійською мовою і обов'язково з QR-кодом. Туреччина визнає всі вакцини, затверджені ВООЗ, а також ті, які використовуються в Україні на національному рівні
  • документ, який підтверджує, що мандрівник перехворів на COVID-19 протягом останніх шести місяців
  • негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до приїзду, англійською мовою
  • експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2, зроблений не пізніше ніж за 48 годин до приїзду, англійською мовою

Діти до 12 років звільняються від виконання цих умов.

Крім того, для в'їзду в Турецьку Республіку обов'язковим є заповнення електронної форми на сайті Міністерства охорони здоров'я Туреччини за 72 години до прибуття в країну. Пасажири без заповненої форми не будуть допущені на авіарейс, оскільки на її основі автоматично буде генеруватися HES-код, який потрібен для відвідування деяких публічних місць в Туреччині.

HES-код необхідний в Туреччині для відвідування багатьох громадських місць / фото Марина Григоренко

Також варто пам'ятати, що в'їзд до Туреччини для іноземців на даний момент можливий тільки за наявності медичного страхового поліса, який покриває витрати, пов'язані з лікуванням COVID 19.

При наявності у туриста підвищеної температури та іншої симптоматики, яку в аеропорту фіксують тепловізори, його можуть відправити на ізоляцію або госпіталізувати в державну клініку.

Медицина в Туреччині

Всі основні регіони масового туризму Туреччини забезпечені клініками, а найбільші медцентри зосереджені в Анталії, Аланії і Фетхіє. У готелях також може бути медичний пункт, але зазвичай там працює молодший медичний персонал, який має право тільки оглянути людину і дати загальні рекомендації. Лікувати може тільки лікар.

У Туреччині сумлінно дотримуються карантинних заходів / ілюстрація REUTERS

І ось тут легко відчути першу перевагу страхового поліса – вам не потрібно їхати і самостійно шукати клініку. Наприклад, в страховій компанії ІНГО кажуть, що в 80% всіх випадків організують виклик медиків просто до готелю відпочиваючого. Як правило, щоб дістатися до місця вашого відпочинку, лікарю потрібно 1-2 години, тому в некритичних випадках доведеться почекати. Звісно, це не стосується екстрених випадків, але вони, насправді, повинні бути винятковими. Приводом для виклику швидкої допомоги в Туреччині вважається втрата свідомості, серцевий напад або епілептичний напад. В інших складних ситуаціях для транспортування пацієнта страхова компанія може організувати машину приватної швидкої допомоги, якщо для цього є медичні показання.

Але навіть якщо людина вже потрапила в клініку, це не ще означає, що вона миттєво отримає допомогу. У лікарні існує три типи черги відповідно до рівня небезпеки для пацієнта. Визначає його виключно персонал лікарні, а не страхова компанія або сам хворий.

У сучасній Туреччині активно розвивається медичний сервіс і поліпшується технічне оснащення клінік. Завдяки цьому в одному закладі можна отримати всю необхідну допомогу і навіть ліки, що нетипово для європейської практики. Ціни на ліки та медичні послуги в самій країні істотно відрізняються, адже державою регулюється лише певний їхній діапазон. Але якщо у вас якісний страховий поліс, переважна більшість послуг і ліків будуть для вас безкоштовними.

Які цікаві місця Туреччини варто відвідати

Туреччина – країна велика і дуже різноманітна, а тому тут можна підшукати собі відпочинок на будь-який смак і бюджет. Можна годинами гуляти по туристичних містах, заглядаючи в кафешки на чай з пахлавою і погладжуючи всюдисущих котиків, або ж можна годинами лежати на пляжах, виїжджаючи на екскурсії до головних визначних пам'яток, а можна вдарятися в екстрим – на воді, під водою, в горах або в небі.

Залежно від стилю відпочинку в ІНГО радять вибирати і відповідний страховий поліс. Страховка для пляжного релаксу і екстремального відпочинку відрізняються не тільки вартістю, але і покриттям. Враховуйте це.

Туреччина – країна котиків / фото Марина Григоренко

Любите ледачий пляжний відпочинок? Тоді вирушайте на популярні курорти – Анталія, Аланія, Белек, Бодрум, Даламан, Кемер, Мармарис, Фетхіє. Тут зосереджена велика кількість курортних готелів з системою all inclusive, насиченою розважальною програмою, екскурсіями, атракціонами і, зрозуміло, відмінними пляжами.

Білосніжні пляжі Туреччини / фото Марина Григоренко

Якщо ж не хочете весь час проводити в готелі, а налаштовані на щось більш екстремальне – можна відправитися в Олюденіз неподалік від Фетхіє і Даламана, що вважається одним з всесвітньо визнаних центрів параглайдингу. Це невелике курортне селище з трьох сторін оточене горами з ідеальними умовами для оглядових екскурсій на параплані.

Олюденіз – популярне місце для параглайдингу / фото Юлія Корнійчук

Тут же знаходиться знаменитий Національний заповідник Блакитна лагуна, відомий своїм незвичайним пляжем на стику двох морів – Середземного і Егейського.

У Туреччині дуже красива природа / фото Юлія Корнійчук

Ще одна легендарна пам'ятка Туреччини – геотермальні джерела Памукалле у провінції Денізлі, що є природним і культурним об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унікальний ландшафт Памуккале являє собою каскад терасових ванн з температурою +36 градусів, прикрашених білосніжними кальцитовими сталактитами. Ще наприкінці другого століття до нашої ери тут був заснований курорт Ієраполіс, про який зараз нагадують руїни древніх лазень, храмів та інших елліністичних пам'ятників.

Памукалле – одна з родзинок Туреччини / фото ua.depositphotos.com

Політати на повітряних кулях над унікальними скельними долинами, пожити в печерних готелях і помилуватися дикими мустангами можна відправитися в Каппадокію. Це абсолютно не пляжний регіон Туреччини, і їздити сюди можна цілий рік.

Марсіанські пейзажі Каппадокії / фото Марина Григоренко
Печерні готелі Каппадокії / фото Марина Григоренко

Любителям зимового екстриму Туреччині також є що запропонувати. Наприклад, головний гірськолижний курорт країни Ерджієс зовсім недалеко від Кайсері. Тут у туристів є унікальна можливість спуститися на лижах або сноубордах зі схилів згаслого вулкану.

Ерджієс – головний гірськолижний курорт Туреччини / фото Марина Григоренко

Хочете чогось більш незвичайного? Тоді вам в курортне село Алачаті зовсім недалеко від Ізміра – улюблене місце турецьких знаменитостей і західних європейців, яке поки ще не дуже популярне серед наших туристів. Тут можна годинами бродити по затишних вуличках серед білосніжних будиночків з кольоровими дверима і балкончиками, а потім охолоджуватися в блакитних водах Егейського моря на білосніжних піщаних пляжах.

Знамениті пляжі Алачаті / фото Марина Григоренко
Колоритні вулички Алачаті / фото Марина Григоренко

Ну а якщо хочете вибратися на екскурсію на уїк-енд, тоді варто починати з найбільшого міста Туреччини – Стамбула. Щоб обійти його весь, вам точно не вистачити кількох днів, а тому сюди можна буде повертатися знову і знову. Тут вам і красиві мечеті, і сучасні хмарочоси, і самобутні яскраві вулички, і прогулянки на кораблях по Босфору, і метушня типових європейських вуличок, і ще багато іншого.

Стамбул – це єдність старовини і сучасності / фото REUTERS
"Новий" Стамбул / фото REUTERS

Серед інших великих міст Туреччини, куди можна вирватися в невелику екскурсійну подорож – столиця Анкара і третє за величиною місто країни Ізмір.

Анкара – столиця Туреччини / фото ua.depositphotos.com

Ще кілька корисних фактів про Туреччину

1. Державна мова в Туреччині – турецька. У популярних туристичних місцях активно використовуються англійська, російська, французька та німецька мови. Однак в цілому місцеві жителі не дуже добре володіють іноземними мовами. Проте, вони відмінно знаходять вихід із ситуації, використовуючи онлайн-перекладач на смартфоні.

2. Національна валюта в Туреччині – турецька ліра. У 2021 році одна турецька ліра дорівнює приблизно 2,8-3 українським гривням. На даний момент в Туреччині практично скрізь, принаймні в туристичних місцях, можна розрахуватися банківською картою, а готівку завжди можна зняти в банкоматі – комісія там невелика, але краще вивчити заздалегідь, в банкоматах яких банків вона менша. Готівку краще везти в доларах або євро – в туристичних зонах Туреччини ними навіть можна розраховуватися.

Турецька ліра – національна валюта Туреччини / фото REUTERS

3. Турецькі базари – це одна з візитних карток країни. Практично у всіх великих містах є старовинні торгові павільйони, де можна купити будь-який товар, включаючи сувеніри та місцеві ласощі. А ще на турецьких базарах можна і потрібно торгуватися. Тільки варто знати одне негласне правило: якщо ви назвали свою ціну і продавець на неї погодився, від покупки вже відмовлятися не можна.

Турецькі базари – це must visit / фото Марина Григоренко
На турецьких базарах можна і потрібно торгуватися / фото Марина Григоренко

4. Транспорт в Туреччині – основними засобами пересування між містами є автобуси, також є залізниця. Можна їздити і на таксі – тут на нього фіксовані тарифи, а в кожній машині є лічильники. Але якщо хочете вільно подорожувати по країні й подивитися все – тоді краще взяти машину напрокат.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся