На українських меломанів чекає насичене літо / Фото УНІАН

Вперед за музикою та емоціями: головні фестивалі, концерти та інші розваги літа 2019 в Україні

08:23, 01.06.2019
35 хв. Туризм

Літній сезон традиційно проходить під знаком всіляких фестивалів, ярмарків і концертів. Адже довгі дні і теплі ночі ідеально цьому сприяють. І, на щастя, в Україні є, куди податися за музикою і емоціями. УНІАН.Туризм зібрав головні фестивальні та концертні події цього літа по всій країні.

Український ринок розваг, незважаючи на всі труднощі в країні, продовжує набирати обертів. Масштаби стають більшими, імена гучнішими, зростає кількість подій, урізноманітнюється їхня тематика, а територіальний розкид збільшується. У столиці та не тільки проводяться великі музичні фестивалі й невеличкі локальні заходи на будь-який смак, і кожного точно зацікавить хоч один з них.

Так, у лайнапах більшості українських фестивалів, як і раніше, немає топ-виконавців на кшталт мегаактуальної юної Біллі Айлиш, світових поп-зірок рівня Еда Ширана або «монстрів» як The Cure або Smashing Pumpkins, що заїжджають на добру половину європейських фестивалів (до речі, про них ми писали раніше в окремому матеріалі). У нас же все ще топ-хедлайнерами, після оголошення яких організатори підвищують ціну квитків, часом стають музиканти не першої свіжості з країн ближнього зарубіжжя (при всій повазі).

Читайте такожВідновлюючи репутацію: що Київський зоопарк готує відвідувачам до літнього сезону

І, тим не менш, рівень виконавців на наших «домашніх» фестивальних та концертних майданчиках зростає, а жанрове різноманіття стає яскравішим. І будемо чесними, фестивалі - це ж не тільки про музику. В першу чергу це атмосфера свята і веселощів, з безліччю інших розваг. Та й фестивальний формат не так, щоб ідеально підходить для «побачення» з улюбленим виконавцем, адже часто музиканти тут представляють неповну, обмежену таймінгом програму. Тим більше, сольних концертів цього року в Україні теж чимало. Тож гріх скаржитися.

З іншого боку, є ще ряд організаційних питань, починаючи від занадто пізнього оголошення виконавців і закінчуючи дрібними благами на самому фестивалі. Наприклад, в Європі більшість фестивалів оголошують основну частину лайнапу в грудні, так би мовити, «під ялинку». І радуючи себе чи рідних квитком в якості подарунка до Різдва, люди вже знають, на що розраховувати. У нас же, за рідкісним винятком, тримають інтригу ледь не до весни, при цьому іноді запускаючи в продаж квитки early birds ще з літа. І якщо з тими ж Rock am Ring або Sziget старт продажів без імен працює, тому що з року в рік ці фестивалі показують високий рівень, то нашим ще потрібно заслужити безумовну любов глядача, готового викласти півтори-дві тисячі гривень за «кота в мішку».

В Україні з року в рік зростає кількість цікавих заходів / Фото Марина Григоренко

Водночас всім без винятку українським фестивалям ще є до чого прагнути в плані організації та інфраструктури, щоб було «як у Європі». Я, наприклад, побувала на одному з найбільших фестивалів Австрії і була просто вражена в хорошому сенсі. Минуле літо в Європі було екстремально спекотним, а тому мені особливо запам'яталася одна опція - безкоштовний постійний розлив питної води. Спробуйте-но у нас таке уявити! Куди там, у нас краще підзаробити на 0,5 пляшки мінералки за 40 гривень. А ще ну дуже порадував орієнтир на екологічність і нічні рейси від місцевих залізниць. Детальніше про всі принади європейських фестивалів читайте в нашому великому матеріалі.

Головні музичні фестивалі літа 2019 в Україні

Цього літа на українців чекають як фестивалі, що вже давно полюбилися, так і кілька новинок. Але також не вдалося уникнути втрат. Мабуть, найбільше київські тусовщики будуть сумувати за затишним Hedonism Festival на ЮБК, який цього року вирішив відмовитися від фестивального формату, замінивши його серією концертів Hedonsim Sunset Live. (Що, можливо, навіть на краще, адже на відданих гедоністів чекає ще більше цікавих подій). 

Концерти на ЮБК завжди просякнуті особливою атмосферою / Фото Марина Григоренко

Водночас досі невідома доля одного з найстаріших фестивалів України - Koktebel Jazz Festival. Організатори ще ведуть переговори з приводу потенційного місця проведення фестивалю, проте поки ніякої конкретики немає. Як компенсацію фанатам фестивалю пропонують відвідати День Джаз Коктебелю на Atlas Weekend.

Ostrov Festival 2019 (Київ, 15-17 червня)

Вже сьомий за рахунком фестиваль Ostrov є важливою подією в житті в першу чергу любителів електронної музики. Цього року фестиваль повернувся до Києва після торішніх «канікул» в Одесі та обіцяє відвідувачам три дні танців до ранку на березі Дніпра під сети відомих серед цінителів жанру ді-джеїв.

Читайте такожЯк бути туристом в своєму місті

Вартість квитків на Ostrov Festival 2019: абонементи в загальну зону станом на кінець травня коштують 1300 гривень за три дні, одноденні квитки не передбачені. Також у продажу є абонементи, що дають різні бонуси і доступ в закриті зони, за ціною від 1749 до 2999 гривень.

Line-up Ostrov Festival 2019: Amelie Lens, Мішанина, Joyhauser, Henrik Schwarz, KiNK, FJAAK, Jeremz Underground, Romal Flugel, Woo York, Nolah, Sonja Moonear, Worakis, J. Manuel та інші.

Де і коли: 15-17 червня 2019 року, на території Труханового острова. Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Leopolis Jazz Fest 2019 (Львів, 26-30 червня)

Міжнародний фестиваль джазової музики Leopolis Jazz Fest вже не перший рік збирає поціновувачів жанру з усієї України і не тільки. Здається, він ідеально вписується в архітектуру Старого Львова. Традиційно фестиваль у форматі open-air збирає джазових і соул-музикантів зі всього світу, а також дає майданчик для молодих виконавців, які бажають заявити про себе. Крім того, в рамках фестивалю проходять різноманітні майстер-класи, дискусійні панелі, кінопокази та багато іншого.

Leopolis Jazz Fest ідеально вписується в архітектуру Старого Львова / Фото УНІАН

Вартість квитків на Leopolis Jazz Fest 2019: вхід на більшість подій фестивалю вільний. Квитки продаються лише на сидячі місця в партері перед головною сценою у парку Хмельницького за ціною від 450 до 1800 гривень на день. Однак ті гості, які не зможуть придбати квитки на концерти, зможуть спостерігати за виступаи на великих екранах, розміщених у пікнік-зоні парку.

Читайте такожЛьвів туристичний: що цікавого подивитися в місті, до якого хочеться повертатися знову і знову

Line-up Leopolis Jazz Fest 2019: Snarky Puppy, The Kenny Barron Quintet, Jon Cleary & The Absolute Monster Gentlemen, Peter Cincotti, Lisa Stansfield і багато інших.

Де і коли: 26-30 червня 2019 року. Фестиваль проходить на трьох різних локаціях в центрі Львова - Сцена ім. Едді Рознера в Центральному парку Б. Хмельницького, Сцена на Площі Ринок та Сцена у подвір'ї Палацу Потоцьких. Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Atlas Weekend 2019 (Київ, 9-14 липня)

Мабуть, Atlas Weekend – один з найбільших фестивалів країни, з амбіціями угорського Зігету, але поки за рівнем учасників від нього далекий. Цього року Атлас істотно підняв вартість квитків, яка ще зі старту становила близько 1700 гривень на всі дні, що, насправді, за європейськими мірками не так вже й багато. При цьому фестиваль традиційно тягнув з іменами перших учасників, не забуваючи періодично підвищувати ціни. Цього року їх оголосили дещо раніше, ніж торік, однак станом на кінець травня не всі хедлайнери ще відомі.

Atlas Weekend, мабуть, один із найбільших фестивалів країни / Фото Марина Григоренко

Тим не менш, Atlas Weekend радує відвідувачів в першу чергу атмосферою, яка мало чим поступається європейським фестивалям. Тут і яскраве оформлення, і різні зони відпочинку, і фотозони, й ігрові майданчики, і безліч фудкортів, і навіть триденна музична конференція, а також багато іншого, завдяки чому відвідувачам є, чим зайнятися, навіть якщо в якийсь день фестивалю їм не дуже цікаві музиканти.

З хороших новин, цього року Атлас почав продавати абонементи на три дні (щоправда, ці дні можуть йти тільки поспіль). Це дуже зручно для тих, хто не в силах йти на всі дні фестивалю. Все ж більша його частина припадає на будні дні й у такому ритмі фізично важко фестивалити допізна, а потім йти на роботу. Та й не варто забувати про додаткові витрати – на фестивалі ви точно будете купувати їжу та напої, а це мінімум по 300-500 гривень на день, та й традиційно київські таксисти підвищують на час фестивалю ціни на поїздки від ВДНГ у два-три рази.

Читайте такожТОП-10 секретних місць Києва, про які вам не розкажуть в путівниках

Вартість квитків на Atlas Weekend 2019: станом на кінець травня одноденні квитки коштували 1050 гривень, абонементи на три дні – 2100 гривень, п'ятиденний абонемент – 2600 гривень. За кемпінг з мінімальним набором благ цивілізації потрібно доплатити 500 гривень. Також є кілька категорій VIP-квитків від 2650 до 6500 гривень. З приємних бонусів – вже традиційно перший день фестивалю проходить під девізом української музики, а вхід на нього безкоштовний.

Line-up Atlas Weekend 2019: хедлайнери – The Chainsmokers, Black Eyed Peas, Liam Gallagher, Сплін. Інші учасники – UNKLE, Michael Kiwanuka, The Hardkiss, The Subways, The Vaccines, Tom Odell, Tom Walker, Netta, Noisia, ATB, Latexfauna, Little Big, Ляпис 98, Один в каное, Вагоновожатые, O. Torvald, Alyona Alyona, Jinjer, Курган & Agregat, Пошлая Молли, Монеточка та інші.

Де і коли: 9-14 липня 2019 року, на території Національного комплексу «Експоцентр України» (ВДНГ), проспект Академіка Глушкова 1. Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

UPark Festival 2019 (Київ, 16-18 липня)

Ще один популярний київський фестиваль UPark вже не перший рік намагається брати глядача не кількістю учасників, а якістю, і він орієнтований в першу чергу на музику. Так, з досвіду минулого року, тут є фудкорти і зона відпочинку, але атмосфери фестивалю якось не вистачало (хоча навряд чи за нею хтось туди йшов, враховуючи музичну програму). З іншого боку, цього року фестиваль переїжджає зі стадіону «Динамо» на велику територію Sky Family Park, а тому, можливо, слід очікувати чогось більш масштабного.

З іншого боку, блага цивілізації у вигляді басейну з шезлонгами і додаткові розваги на новій локації будуть доступні лише власникам VIP-квитків, тоді як на «простих смертних», ймовірно, буде чекати більш скромний набір послуг.

Багато фесивалів пропонують зони відпочинку абсолютно для всіх / Фото Марина Григоренко

З мінусів фестивалю – зазвичай він проводиться в будні дні. І це не дуже зручно, адже виступи музикантів починаються до того, як у більшості закінчується робочий день. А тому або відпрошуватися з роботи, або запізнюватися на перших виконавців (та ще розкіш, враховуючи вартість одноденного квитка).

Вартість квитків на UPark Festival 2019: станом на кінець травня одноденні квитки коштували 1499 гривень, а триденний абонемент – 3499 гривень. Квитки категорії VIP стоять 2299 і 6099 гривень відповідно.

Line-up UPark Festival 2019: хедлайнери – Thirty Seconds to Mars, Bring me the Horizon. Інші учасники – rag'n'bone Man, Pale Waves, Nothing but Thieves, MØ, SWMRS, AJR, Missio, Ivan Dorn. На жаль, фестивалю довелося екстрено робити заміну в лайнапі – після смерті соліста The Prodigy Кіта Флінта легендарну британську групу замінили південноафриканські реп-рейвери Die Antwoord.

Де і коли: 16-18 липня 2019 року, територія Sky Family Park за адресою проспект Генерала Ватутіна 2. Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Faine Misto 2019 (Тернопіль, 25-28 липня)

Тернопільський фестиваль Файне місто – відмінний приклад того, як невеликий локальний фестиваль, на якому в перший рік існування виступали лише типові українські рок-гурти, за шість років еволюціонував у велику музичну подію з цілою інфраструктурою, безліччю сцен і музикантами світового рівня. У 2019 році гостям фестивалю організатори обіцяють аж сім сцен, на яких будуть виступати музиканти в найрізноманітніших жанрах - рок, альтернатива, фолк, поп, денс та інші.

Читайте такожЗа пригодами на Дністровський каньйон: еко-прогулянки серед унікальної природи, круїзи по Дністру та рай для бьордвотчерів

Фестиваль проходить під гаслом «Файне Місто – територія вільних людей», а організатори заявляють амбітну мету побудувати своєрідне місто-спільноту з самоврядуванням і цілими мікрорайонами з різними цікавими локаціями та архітектурними об'єктами. Крім музичної програми гостям фестивалю обіцяють ще багато цікавого – кінопокази, літературні читання, дискусійні клуби тощо.

Вартість квитків на Faine Misto 2019: одноденні квитки на фестиваль станом на кінець травня коштували 810 гривень, дводенні квитки – по 1040 гривень, абонемент на всі дні – 1240 гривень. Також доступні квитки категорії преміум по 2600 гривень. Кемпінг обійдеться додатково в 350 гривень, а паркінг – ще у 200 гривень.

Line-up Faine Misto 2019: Arch Enemy, Powerwolf, Kadebostany, Eluveitie, Eskimo Callboy, The Hardkiss, Avatar, Rage, Emil Bulls, O. Torvald, IC3PEAK, Latexfauna, Qarpa, Yuko, Motanka, Курган & Agregat, Epolets, Хамерман знищує віруси, Карна і багато інших.

Де і коли: 25-28 липня 2019 року, Тернопільський аеродром. Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

BezViz Festival 2019 (Дніпро, 2-4 серпня)

Цього року в Дніпрі запускається новий великий фестиваль «БеzViz». Якщо говорити про музичну складову, то поки в лайнапі заявлені в першу чергу популярні та актуальні українські виконавці. З іноземних зірок у списку значаться Lordi і Crazy Town, а закріпить ностальгію за дев'яностими-двохтисячними український співак Віктор Павлик.

На Монастирському острові в Дніпропетровську пройде два фестивалі - БеzViz і Джаз на Дніпрі / Фото УНІАН

Організатори заявляють фестиваль як територію свободи і втечі від буденності, де крім музики заплановано безліч інших активностей – футбол, волейбол, атракціони, каяки, байдарки і навіть водне таксі. Також гостям готують фудкорти з кухнями і напоями різних країн світу, фотозони, дитячу зону, ігрову зону, майстер-класи, лаунж-зону, бар на воді, кальяни і багато іншого.

Читайте такожЗдорова альтернатива морю: унікальні цілющі джерела України

Примітно, що до організації заходу причетні міжнародний фонд «Культурна столиця» і згаданий раніше фестиваль «Файне місто», а тому можна сподіватися, що принаймні атмосфера і рівень організації на «Безвізі» будуть хороші.

Вартість квитків на BezViz Festival 2019: абонемент на три дні фестивалю на кінець травня коштував 690 гривень, абонемент категорії VIP – 1000 гривень, одноденні квитки не анонсувалися. Триденний абонемент в наметове містечко коштуватиме 200 гривень.

Line-up BezViz Festival 2019: Lordi, Crazy Town, 5'NIZZA, Ріапобой, Yuko, Бумбокс, Bahroma, Epolets, Latexfauna, Vivenne Mort, Курган & Agregat, Хамерман знищує віруси, Віктор Павлік та інші.

Де і коли: 2-4 серпня 2019 року, Монастирський острів у Дніпрі. Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Zaxid Fest 2019 (Родатичі, 16-18 серпня)

Фестиваль Zaxid Fest, який щорічно проходить посеред мальовничої природи неподалік від села Родатичі під Львовом, є одним з небагатьох українських фестивалів, що зберіг дух класичного рок-фестивалю. І музика тут відповідна, і атмосфера на березі озера з наметовим містечком посеред лісу, і веселі відвідувачі в божевільних костюмах.

Zaxid Fest це справжній рок-фестиваль посеред мальовничої природи / Фото Марина Григоренко

При всьому цьому фестиваль намагається йти в ногу з часом, не обмежуючись межами рок-музики і дозволяючи собі відступи в бік інді, фольку та інших суміжних жанрів. На Захід Фесті відзначають хорошу організацію, з урахуванням потреб різних категорій відвідувачів. Також передбачені можливості трансферу для гостей, що приїхали лише на один день або бажають зупинитися в більш комфортних умовах у Львові.

Читайте такожМістичні Шпиці: похід на гору, де похований карпатський Робін Гуд

Вартість квитків на Zaxid Fest 2019: станом на кінець травня триденний абонемент на фестиваль коштував 1100 гривень, абонементи в наметове містечко – від 500 до 650 гривень. Також ближче до дати фестивалю у продажу повинні з'явитися одноденні квитки.

Line-up Zaxid Fest 2019: Apocalypticа, You Me At Six, Cradle of Filth, Lacuna Coil, Crossfaith, After the Burial, Caspian, Eyes Set To Kill та багато інших.

Де і коли: 16-18 серпня 2019 року, село Родатичі (Львівська область). Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Brave! Factory Festival 2019 (Київ, 24-25 серпня)

Один з наймодніших фестивалів країни, що збирає фанатів електронної музики, візуального мистецтва, тусовщиків та іншу «прогресивну» молодь, цього року знову пройде на День Незалежності України. Протягом двох днів гостям готують свято в режимі non-stop під звуки найактуальнішої електронної і не тільки музики. Також Brave традиційно радує відвідувачів оригінально оформленими локаціями зі всілякими інсталяціями та візуальними ефектами. А пригощають – модними стравами і напоями.

У Києві з'явилося чимало сучасних молодіжних фестивалів / Ілюстрація REUTERS

Вартість квитків на Brave! Factory Festival 2019: на даний момент у продажу доступний абонемент на весь час фестивалю за ціною 45 євро, пізніше обіцяють запустити в продаж квитки на день.

Line-up Brave! Factory Festival 2019: Alina Pash, Anthony Rother, Ata Kak, Carlos Souffront, Deerhoof, Dubfire, Jane Fitz & Carl H, Jeroen Search, Marcel Dettmann, Model 500, Nastia, Neil Landstrumm, Oskar Offermann & Edward, Shabazz Palaces, Solar та інші.

Де і коли: 24-25 серпня 2019 року, місце проведення стане відомо пізніше. Детальніше про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

***

Також цього літа в Україні пройдуть такі музичні фестивалі, як: Rock In Kyiv (23 червня, Київ, ЮБК - Guano Apes, O. Torvald, Animal ДжаZ), Джаз на Дніпрі (18-21 липня, Дніпро, Монастирський острів – The Hot Sardines, Richard Bona, The Messenger Legacy, Cyrus Chestnut та інші), Electric Meadow 2019 (20 липня, Львівська область – Nadja, Five The Hierophant, Pressor, Zoanthropy, Ritual Service та інші), СхідРок (10-11 серпня, Тростянець, Сумська область – Louna, Таргани!, O. Torvald, The Headlines, FLiT, F. Way та інші).

Головні концерти літа 2019 в Україні

Літо 2019 року стане багатим на концерти усіх можливих музичних жанрів – як українських, так і зарубіжних виконавців. Хтось буде обмежуватися концертами в столиці та поїздками на фестивалі, а хтось влаштує цілі тури. І традиційно частина заходів нарешті перенесеться з задушливих клубів на відкриті літні майданчики.

Stadium show Monatik «Love it ритм» (Київ, НСК «Олімпійський», 1 червня)

Концертне літо 2019 у столиці відкриється грандіозним сольним концертом відомого українського поп-виконавця Монатіка на НСК «Олімпійський». В цей день автор багатьох українських танцювальних хітів презентує на головному стадіоні країни свій третій студійний альбом і традиційно представить яскраве шоу. Вартість квитків від 499 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Godsmack (Київ, Stereo Plaza, 5 червня)

Цього літа в Україні вперше виступить легендарний американський метал-гурт Godsmack, що має за своїми плечима майже 25 років музичної історії. До Києва американські рокери везуть абсолютно новий матеріал – їхній останній альбом When Legends Rise вийшов у квітні 2018 року, однак і легендарні хіти не обійдуть стороною. Потужна стіна з гітар і ударних припаде до смаку всім любителям справжньої рок-музики. Вартість квитків від 1460 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Jonny Lang (Київ, Bel etage, 8 червня)

Видатний американський блюз-, госпел- і рок-співак, композитор і гітарист Джоні Ленг вперше виступить в Україні в рамках світового туру на підтримку альбому Signs. В активі музиканта вісім студійних альбомів, що стабільно потрапляли до топ-50 чарту Billboard, і премія Греммі в номінації Best Rock or Rap Gospel Album. Вартість квитків від 999 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Interpol (Київ, Зелений театр, 12 червня)

Українські меломани нарешті дочекалися виступу американців Interpol, які привезуть до Києва свій останній альбом Marauder. Саме з цим гуртом пов'язують повернення інтересу до жанру пост-панк. Їхня дебютна платівка Turn On The Bright Lights у 2002 році наробила чимало галасу, а впізнавані гітарні рифи, інтимна лірика та відсторонена атмосфера вплинули на десятки інших успішних музикантів, серед яких The Killers, The XX і Editors. Вартість квитків від 1290 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Cigarettes After Sex (Київ, Atlas, 14 червня)

В останні кілька років без американського ембієнт-поп-гурту Cigarettes After Sex не обходився жоден з великих музичних фестивалів Європи. Минулого року гурт, який запам'ятовується своїми неспішними мелодіями і мінімалістичними візуальними ефектами, вже встиг підкорити столичну публіку з презентацією свого дебютного однойменного альбому. І, враховуючи ажіотаж з приводу майбутнього концерту, український слухач залишився задоволений. Вартість квитків від 990 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Alyona Alyona (Київ, Зелений театр, 14 червня)

Українська музична сенсація, реп-виконавиця Alyona Alyona, яку зарубіжні музичні критики вже встигли внести до топ найбільш перспективних європейських новачків, дасть свій перший сольний концерт і паралельно презентує дебютний альбом «Гармата». Яскрава і харизматична виконавиця, а в минулому вихователька сільського дитячого садка, підкорює публіку своєю безпосередністю і яскравими текстами, що чіпляють за душу. Вартість квитків від 449 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

The Chemical Brothers (Київ, МВЦ, 15 червня)

Британські електронщики The Chemical Brothers часті гості в Україні, однак цього разу вони виступлять не на фестивалі, а дадуть сольний концерт на підтримку нового альбому No Geography. Живі виступи The Chemical Brothers – це завжди щось особливе, не схоже на концерти інших електронних гуртів, адже це повне занурення в аудіовізуальне шоу, яке не відпускає на жодну секунду. Вартість квитків від 899 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

KISS (Київ, НСК «Олімпійський», 16 червня)

Живі рок-легенди американці KISS заїдуть в Україну в рамках свого прощального турне, яке має поставити крапку в їхній більш ніж 40-річної історії. Справжні ікони хард-року, глем-року та хеві-металу завжди виділялися на тлі інших яскравим сценічним макіяжем і гучними піротехнічними шоу, за що KISS заслужено удостоїлися титулу найбільш видовищного рок-гурту. Вартість квитків від 999 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Tokio Hotel (Київ, Atlas, 17 червня)

У середині нульових німецькі школярі на чолі з братами-близнюками Біллі і Томом Кауліцами були чи не головним емо-гуртом у світі. Сотні нагород, мільйони проданих записів і армія юних прихильниць – цьому підтвердження. З часом інтерес до емо-культури загасав і про гурт дещо забули, однак насправді вони нікуди не зникали, а продовжували писати музику, не боячись експериментувати. Зараз Tokio Hotel грають музику в стилі поп-рок, але не забувають радувати публіку яскравими костюмами і видовищними візуальними ефектами. Вартість квитків від 1399 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Акваріум (Київ, Caribbean Club, 20-21 червня)

Одразу два концерти в Києві дасть «батько» російського року Борис Гребенщиков зі своїм гуртом Акваріум. В 70-80 роках минулого століття гурт грав музику, абсолютно невідому для радянської публіки, і в певний період навіть була заборонена в СРСР. В наші дні Акваріум на чолі з БГ продовжує експериментувати і дарувати публіці дійсно теплі, дружні концерти. Вартість квитків від 790 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Miles Kane (Київ, Зелений театр, 21 червня)

Справжній британець Майлз Кейн, відомий українським фанатам інді-року як учасник дуету The Last Shadow Puppets разом з Алексом Тернером з Arctic Monkeys, привезе до Києва свій третій сольний альбом Coup De Grace. Платівку, що вийшла в 2018 році, критики охрестили одним з кращих британських рок-альбомів року. Тут Кейну вдалося поєднувати ліричні мелодії, танцювальні ритми і різкий гранж-рок, які на живих виступах доповнюються неймовірною харизмою музиканта. Вартість квитків від 990 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Gus Gus (Одеса, клуб Ibiza, 27 червня / Київ, Кураж Базар на ВДНГ, 28 червня)

Кураж базар підготував своїм шанувальником особливий подарунок – спеціально на Circus Night Market до Києва запросили ісландських електронщиків Gus Gus. Своїми казковими електронними мелодіями скандинавські музиканти здатні моментально розірвати танцпол, в чьому українська публіка вже не раз переконувалася особисто. Ну і не варто забувати, що Кураж Базар сам по собі – це завжди неймовірна атмосфера свята. Вартість вхідного квитка на Кураж Базар з Gus Gus 28 червня від 200 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням. За день до цього музиканти також дадуть сольний концерт в одеському клубі Ibiza на березі морського пляжу Аркадія. Вартість квитків від 350 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Dakh Daughters / Hedonism Sunset Live (Київ, ЮБК, 26 липня)

Цього літа на ЮБК у рамках Hedonism Sunset Live пройде чимало цікавих концертів, серед яких шоу українського фрік-кабаре Dakh Daughters Band, які повернулися в Україну після великого туру Америкою та Канадою. Підопічні керівника театру «ДАХ» Влада Троїцького представлять столичній публіці яскраву програму з елементами театрального шоу і одночасно глибокими текстами. Вартість квитків від 400 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Yungblud (Київ, Зелений театр, 28 липня)

Юне британське дарування Домінік Харрісон, який виступає під псевдонімом Yungblud, за останні пару років вже встиг наробити шуму по всій Європі, і ось тепер на хвилі популярності він їде з концертом до Києва. Дебютний альбом музиканта 21st Century Liability вийшов буквально минулого року і являє собою божевільне поєднання поп-панку та реп-року, а сам хлопець запам'ятовується яскравими образами з нальотом божевілля. Вартість квитків від 990 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

The 1975 (Київ, Арт-завод Платформа, 1 серпня)

Ще один дійсно актуальний привоз чекає на українських меломанів у перший день серпня – до Києва їдуть інді-рокери The 1975, визнані найкращим британським гуртом за версією Brit Awards 2019. До України музиканти везуть одразу два нових альбоми, в яких на зміну любовній ліриці прийшли більш осмислені тексти. Окремої уваги заслуговує харизматичний вокаліст The 1975 Меттью Хілі. Вартість квитків від 1190 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

A$AP TyY (Київ, Mezzanine, 4 серпня)

Шанувальників хіп-хопу цього літа порадує привоз американського репера A$AP TyY – члена легендарного хіп-хоп колективу A$AP Mob. Слухачів чекають важкі біти і тексту на гостросоціальні теми. Сам A$AP TyY є активним представником нового покоління, який бере участь у створенні художніх виставок, популяризує велокультуру і займається дизайном. Вартість квитків від 250 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

She Wants Revenge (Київ, Bel etage, 17 серпня)

У середині нульових оригінальний американський дует She Wants Revenge підкорив світового слухача своїм самобутнім міксом пост-панку і darkwave. Випустивши три успішних альбоми, гурт взяв тривалу перерву, однак повернувся до спільної роботи завдяки... серіалу «Американська історія жахів», де пролунав один з їхніх головних хітів Tear You Apart. Успіх старих робіт She Wants Revenge на стрімінгових сервісах, що прийшов на цій хвилі, спонукав музикантів возз'єднатися для роботи над новим матеріалом і відправитися в тур. Вартість квитків від 860 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Foals (Київ, Арт-завод Платформа, 27 серпня)

Нестримні британські рокери Foals, відомі неймовірно енергійними виступами, повертаються до України. Після запаморочливого успіху свого альбому What Went Down 2015 року випуску і тривалого туру на його підтримку гурт взяв велику перерву, а також залишився без басиста. Проте в 2019 році музиканти з новими силами впряглися в роботу, підготувавши до випуску одразу два альбоми, які й будуть представлені столичній публіці. Вартість квитків від 1190 гривень. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Не музикою єдиною – тематичні літні фестивалі в Україні

Традиційно влітку в Києві й не тільки проводяться різні фестивалі під відкритим небом, що збирають однодумців в тій чи іншій галузі, будь то дизайн, йога, зарубіжні культури, їжа і багато іншого. Крім того, саме в теплий період року популярні серед городян локації мало не кожні вихідні влаштовують вечірки з музикою, їжею, напоями та іншими розвагами. У Києві це, в першу чергу, Кураж Базар на ВДНГ, Всі.Свої на Десятинній і ЮБК на Трухановому острові.

Літні вечірки під відкритим небом на ЮБК / Фото Марина Григоренко

Kyiv Comic Con 2019 (Київ, 1-2 червня)

Традиційно київський комікон, ідея якого прийшла до нас з Америки, де культура косплея перебуває на рівні культу, збирає фанатів коміксів, фентезі, аніме, манга, відеоігор і популярних фільмів про супергероїв і містичних істот. Відвідувачі вдягаються в костюми своїх улюблених героїв і навіть змагаються, хто з них зміг найвдаліше відтворити образ.

Однак і тим, хто не налаштований морочитися з приводу костюма, теж буде цікаво. Адже традиційно на фестивалі проводяться зустрічі з представниками індустрії – цього року головною зіркою тут стане актор Річард Брейк, який зіграв Короля Ночі в «Грі престолів». Також в рамках заходу проводяться різні літературні читання, дискусійні панелі та спеціальні покази, облаштовуються різні ігрові зони і продається тематична продукція.

На київському Comic Con гості змагаються в майстерності косплея / Фото УНІАН

Де і коли: 1-2 червня 2019 року, Український дім (Хрещатик 2). Вартість квитка на один день 390 гривень, дводенний абонемент – 590 гривень, вхід на окремі зустрічі за додаткову плату. Детальніше про захід можна дізнатися за посиланням.

Принт Фест 4/100 (Київ, 8-9 червня)

Ось вже вчетверте київський Принт Фест збере поціновувачів сучасної друкованої графіки. Свої роботи тут представляють майстри станкового друку, вуличні художники, ілюстратори, дизайнери і багато інші умільців з України та інших країн, які створюють затишок в будинках або доповнюють стиль в одязі.

У Києві влітку заплановано чимало заходів різноманітної тематики / Фото Марина Григоренко

Тут ви зможете собі придбати картини і принти для декору, листівки на подарунок, одяг та аксесуари та багато іншої оригінальної друкованої продукції ручної роботи.

Крім маркету в рамках Принт Фесту пройде освітня, виставкова і розважальна програма, а також працюватиме зона з фудкортів.

Де і коли: 8-9 червня, арт-простір MetaCulture по вулиці Нижньоюрківська 31. Вхід вільний. Детальніше про захід можна дізнатися за посиланням.

Свято вулиці Костьольної – День Франкофонії 2019 (Київ, 9 червня)

Не перший рік столична вулиця Костьольна перекривається на один день, щоб щосили перейнятися французьким духом. В цей день гостей пригощають французькими стравами, пропонують продегустувати знамениті французькі вина і сири, а також організовують масштабну культурну програму.

Читайте такожНіч музеїв в Гамбурзі: як це відбувається в Європі

Цього разу гостям обіцяють колоритний ярмарок hand-made, театральні перформанси, концерти українських та іноземних виконавців на двох сценах, фотозону, майстер-класи, дегустації, дитячу зону з розвагами і воркшопами, фотовиставку, фудкорт з делікатесами з усього світу, освітню зону франкомовних країн та багато іншого.

Де і коли: 9 червня 2019 року, вулиця Костьольна. Вхід вільний. Детальніше про захід можна дізнатися за посиланням.

Білі Ночі. Versailles (Київ, 14-15 червня)

Вже традиційно в літній сезон на території Арт-заводу Платформа проводяться вечірки Білі ночі, кожна з яких присвячена певній тематиці. Цього разу – це Версаль, а, значить, на дві доби все тут накриє атмосфера королівської Франції.

Восьмий фестиваль Білі ночі, як і його попередники, буде складатися з неймовірних тематичних декорацій з тисячами вогнів, візуального мистецтва, зон відпочинку, фудкортів і, звичайно ж, танцполів з метафаном. Вже відомо, що цього разу ритм задаватимуть Elderbrook, Reinier Zonneveld, Tube & Berger та інші. Ну а від гостей потрібно одне – витримати дрес-код і веселитися на повну.

Білі ночі - це завжди танці до упаду в яскравих декораціях / Фото Марина Григоренко

Зазначимо, це не єдина вечірка Білі ночі цього року – ще одна запланована на 16-17 серпня 2019 року, а їй темою заявлений Космос.

Де і коли: 14-15 червня 2019 року, Арт-завод Платформа по вулиці Беломорская 1а. Вартість квитків – від 550 гривень на один день. Детальніше про захід можна дізнатися за посиланням.

Фестиваль «Шипіт 2019» (село Пилипець, 1-7 липня)

Починаючи з далекого 1993 року, на мальовничих галявинах Українських Карпат біля водоспаду Шипіт у Свято Івана Купала збираються тисячі неформалів, щоб зануритися в атмосферу повної свободи і любові. Неофіційно цей захід, який спочатку замислювалося як невеликий хіпі-фестиваль, називають Фестиваль «Щипот» і на його території мирно уживаються представники всіх можливих молодіжних рухів та субкультур.

Читайте такожНа Закарпаття в гори: затишний Воловець, мальовничий Синевир та курортний Пилипець

За духом фестиваль чимось нагадує Woodstock або Burning Man, тільки все тут організовується виключно самими учасниками – і музична програма, і дозвілля, і умови проживання. Як правило, люди починають з'їжджатися сюди з 1 липня, проте найбільше тут народу саме в ніч на Івана Купала з 6 на 7 липня. Людей тут у цей день настільки багато, що часом намет ніде поставити.

Одразу попередимо, що захід цей підійде для вас тільки в тому випадку, якщо ви вільні від забобонів, налаштовані до всіх доброзичливо і готові прожити в наметі без благ цивілізації на лоні природи. Спочатку навіть місцеві жителі були категорично проти фестивалю, проте з часом зрозуміли, що на відпочиваючих можна дуже добре заробити, продаючи їм домашні вина, настоянки та їжу.

Де і коли: 1-7 липня 2019 року, поляна за водоспадом Шипіт у селі Пилипець Закарпатської області. Інформацію про захід шукайте у соціальних мережах.

Фестиваль йоги і ведичної культури Vedalife (Вінницька область, 18-21 липня)

Фестиваль Vedalife традиційно збирає шанувальників східних духовних практик та йоги, а також прихильників здорового способи життя та вегетаріанства. Цього року фестиваль пройде вже вдев'яте, і цього разу переїде до Вінниці - на територію VedaLand в історичному замку на мальовничому пагорбі біля озера.

На гостей фестивалю чекають групові заняття йогою, лекції від зарубіжних духовних вчителів, майстер-класи, семінари, ярмарки hand-made, вегетаріанська їжа, чайні церемонії, а також концерти, танці та багато іншого. Комі того, всі бажаючі зможуть долучитися до реконструкції замку – грошима, роботою або будь-яким іншим способом.

Де і коли: 18-21 липня 2019 року, Вінницька область. Детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Сорочинський ярмарок (Великі Сорочинці, 20-25 серпня)

Сорочинський ярмарок точно не потребує особливого представлення, адже це один з найбільш відомих «народних» ярмарків країни. Виник він ще в середині 19 століття, коли Україну буквально накрив ярморковий рух. Тоді Сорочинський ярмарок нічим особливо не виділявся на тлі тисяч інших українських ярмарків, однак став по-справжньому культовим після виходу однойменної повісті Миколи Гоголя з циклу «Вечори на хуторі поблизу Диканьки».

Відроджений в 60-х роках 20 століття, в наші дні Сорочинський ярмарок збирає майстрів народних ремесел з усієї країни, а з'їжджаються сюди за унікальними товарами, традиційною їжею і справжніми народними веселощами тисячі гостей з України і не тільки.

Де і коли: 20-25 серпня 2019 року, село Великі Сорочинці в Миргородському районі Полтавської області. Вхід вільний. Детальніше про захід можна дізнатися за посиланням.

***

Звісно, це далеко не повний список подій цього літа в Києві й, тим більше, по всій Україні. Зрозуміло одне – сидіти влітку вдома просто злочин! А тому сміливо беріть рідних і друзів та вирушайте на пошуки фестивалю, концерту або ярмарку на ваш смак.

Яскравого і насиченого емоціями вам літа!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся