Свято Івана Купала відзначають в ніч з 6 на 7 липня / Фото УНІАН

Купальські гуляння 2019: що українцям підготували на свято Івана Купала

07:07, 05.07.2019
15 хв. Туризм

Перші вихідні липня в Україні проходитимуть під знаком свята Івана Купала, присвяченого літньому сонцестоянню та піку розквіту природи. З давніх часів воно вважалося одним з найулюбленіших свят народів Східної Європи. Шанують його українці й досі – хто з поваги до традицій пращурів, а хто через бажання просто гарно повеселитися. УНІАН.Туризм зібрав велику добірку найцікавіших локацій по всій Україні, де 6-7 липня відбудуться різноманітні заходи до свята Івана Купала.

Цього року свято Івана Купала, що традиційно відзначається в Україні в ніч з 6 на 7 липня, випадає на вихідні дні. А тому для тих, хто завжди хотів взяти участь у вшануванні цього давнього обряду, вже не буде жодних перепон, як-то робота чи якісь інші важливі справи.

Читайте такожВперед за музикою та емоціями: головні фестивалі, концерти та інші розваги літа 2019 в Україні

Традиційно ніч на Івана Купала наповнена обрядами, пов'язаними з водою, вогнем і травами. Основна їх частина виконується вночі. Раніше також вважалося обов'язковим скупатися до заходу сонця, а ближче до вечора на височинах або біля річок розпалити багаття. У цю ніч вибиралися наречені та відбувалися шлюбні обряди: молоді стрибали через багаття, тримаючись за руки, обмінювалися вінками, шукали містичні квітки папороті і так далі. Святкування Івана Купала і до сьогоднішнього дня залишається незмінною українською традицією, яку дотримуються мало не у всіх містах України.

Відео дня

Святкування Івана Купала у Києві

Столиця України не відстає від традицій святкування Івана Купала, а тому в Києві на вихідні 6-7 липня заплановано чимало тематичних заходів, в тому числі великих фестивалів просто неба з відтворенням купальських обрядів. Проводяться вони головним чином на території тематичних парків, які розташовані на околицях столиці. Однак і в самому Києві різноманітні клуби, ресторани та арт-простори також влаштовують вечірки на Купала. Тож якщо не хочете далеко вибиратися, можете перевірити афішу вашого улюбленого закладу. Можливо, і там підготували щось цікаве. Ми ж розповімо вам про великі купальські фестивалі, які відбудуться у найближчі вихідні у Києві та його околицях.

На Івана Купала в Пирогово

Чи не наймасштабніші гуляння на Івана Купала проходять на території Національного музею архітектури та побуту під відкритим небом Пирогово в Голосіївському районі Києва. Традиційно тут влаштовують яскравий купальський фестиваль, де на гостей чекають масштабні народні гуляння, театралізоване обрядове дійство на чолі з Купалом та Мореною, виступи фольклорних колективів, народні танці, майстер-класи та багато іншого.

Свято Івана Купала пов'язанез низкою обрядів / Фото УНІАН

Крім того, під час фестивалю на Купала на території парку Пирогове працюватимуть точки з продажу традиційної їжі та напоїв, а також ярмарок народних ремесел, де можна буде придбати і святкову атрибутику.

Читайте такожЯк поводитися на воді: топ-10 правил безпеки під час купання влітку (відео)

Вхід до музею Пирогово для дорослих коштує 50 гривень, пільговий – 30 гривень. Доїхати до музею можна маршрутками 507 (ЖД вокзал - Либідська - Деміївська - Голосіївська - ВДНГ - вул. Заболотного - Музей) та 496 (вул.Мельникова - Лук'янівська - пл. Соломінська - кільцева дорога - Одеська пл. - вул. Заборотного - Музей), а також тролейбусом 11 (ВДНГ - вул. Заболотного - поворот до Музею). Початок заходів – о 17:00. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Святкування Івана Купала в парку «Київська Русь»

У столиці вже не перший рік активно святкують Івана Купала в парку розваг «Київська Русь» в селі Копачів в 50 кілометрах від Києва по Обухівській трасі. Протягом 6-7 липня гостям Древнього Києва обіцяють яскраву програму за древніми звичаями, катання на конях, кінно-трюкові шоу, смачні страви та середньовічні майстер-класи. Також у відвідувачів буде можливість відпочити на пляжі тутешнього Лісового озера, ночівлі в кімнатах з середньовічним антуражем та багато інших цікавинок.

Яке ж Купала без багаття? / Фото УНІАН

Крім того, у день Івана Купала в парку «Київська Русь» відбудеться квест «У пошуках папороті». А протягом всього дня 6 липня з 14:00 й аж до самої ночі на гостей чекає театралізована програма від кінно-трюкового театру та відтворення древніх обрядів. В тому числі, у гостей буде можливість сплести традиційний для свята Івана Купала віночок прямо на території парку під час спеціальних майтер-класів, а запустити на воду віночки можна буде на Лісовому озері неподалік від Київського Дитинця.

Читайте такожУкраїною своїм ходом: як потрапити в різні куточки країни, якщо у вас немає машини

Закінчиться театралізована програма у Древньому Києві о 1:00 7 липня, а потім розпочнеться купальська дискотека, яка триватиме до 3:00. Продовжити святкування можна буде 7 липня – початок програми запланований на 14:00, закінчення – на 20:00.

Квитки на кожен день заходу купуються окремо і коштують 250 гривень для дорослих, 150 гривень для студентів та пенсіонерів, 60 гривень для школярів, дошколярикам вхід безкоштовний. Якщо у вас немає змоги дістатися до села Копачів на власному авто, тоді можна скористатися маршрутками прямо до парку «Київська Русь», які вирушають від станції метро Видубичі 6 липня щогодини з 10:00 до 17:00, назад – щогодини з 11:00 до 18:00, а також о 23:00. 7 липня маршрутки з Києва в Древній Київ ходитимуть щогодини з 10:00 до 16:00, назад - щогодини з 11:00 до 20:00. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Kupala на Арт-заводі Платформа

Проект Ulichnaya eda, який вже не перший рік радує молодіжну і не тільки аудиторію столиці, також вирішив не відставати і влаштував масштабну вечірку до свята Івана Купала на звичній для себе локації – Арт-заводі Платформа. Стартують святкові заходи тут ще з п’ятниці, 5 липня, о 18:00, а закінчяться – о 4 ранку 7 липня.

Івана Купала - це ще й романтично / Фото УНІАН

Для гостей вечірки обіцяють підготувати тематичні декорації, які мають перетворити чималу територію «Платформи» на фантастичний ліс з тисячею свічок. В програмі заходу – традиційні купальські розваги, як-то пошуки цвіту папороті, танці у воді, плетіння вінків, пророцтва від ворожки, купальське вогнище та святковий хоровод.

Читайте такожЯк бути туристом у своєму місті

Однак не обійдеться і без традиційних для усіх вечірок Ulichnaya eda фуд-кортів від популярних українських закладів харчування, маркетів, де можна буде зібрати власний етно-лук спеціально до Купала, численних тематичних фотозон та, звісно, музики.

На свято Купала на «Платформі» будуть облаштовані одразу дві музичні сцени – головна для танців та акустична для відпочинку під зірковим небом. Протягом двох днів тут виступатимуть чимало цікавих виконавців, серед яких Ingret, Khayat, DJ Lutique, Chiv, Folknery, Sagan, Гуляй город, Тонка, Іван Ткаленко, Юра Самойлов та багато інших.

Квитки на захід коштують 200 гривень. Розташований Арт-завод Платформа по вулиці Біломорська 1а, станція метро Лісова. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Івана Купала в у Феофанії

Ще одна локація у межах Києва, де можна буде відсвяткувати Івана Купала 2019, це парк Феофанія в Голосіївському районі столиці. Протягом двох днів тут посеред затишних дерев та озер створюватимуть атмосферу свята, де на гостей чекатимуть дитячі атракціони та анімаційна програма, майданчик безкоштовних творчих майстер-класів, в тому числі з плетіння купальських віночків.

На Купала прийнято спускати на воду віночки / Фото УНІАН

Крім того, у Феофанії до свята Купала підготували театралізовані вистави, інтерактивні обрядові дійства, зокрема, купальський обряд проводжання Мари на воду, запуск віночків, а також народні танці та хороводи. Кульмінацією першого дня святкування Купала у Феофанії стане фаер-шоу живого вогню, яке розпочнеться о 22:00.

Читайте такожПідкорення Білого слона: похід на гору Піп Іван Чорногірський

7 липня на гостей чекає водний батл «Гарячі козаки та козачки», конкурс на найкраще українське вбрання серед відвідувачів парку, традиційні народні гуляння та етно-дискотека.

Також у парку працюватимуть кафе під відкритим небом, де можна буде придбати українські страви, домашню випічку та корисні літні напої. Водночас адміністрація парку наголошує, що святкування у Феофанії орієнтоване на сімейний відпочинок із дітьми, тому вживання алкогольних напоїв на території парку заборонено.

Вхід на територію парку вільний. Заходи відбудуться 6 та 7 липня, початок о 15:00. Доїхати до парку можна на маршрутному таксі 444 від ВДНГ. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Якщо на Купала ви не в Києві

Звісно, Київ – не єдине місце, де святкують Івана Купала. Напевно й у вашому рідному місті чи селищі в ніч з 6 на 7 липня влаштовуються народні гуляння просто неба чи тематичні вечірки у розважальних закладах. Втім, ми розповімо про кілька більш-менші відомих купальських локацій у різних куточках України.

Фестиваль Шипіт біля Пилипця на Закарпатті

За кілька останніх років водоспад Шипіт біля курортного селища Пилипець на Закарпатті перетворився на справжню туристичну атракцію. Туристи звідусіль з’їжджаються сюди помилуватися водоспадом та відпочити на лоні природи. Але є тут ще одна річ, яка приваблює сюди неформальну молодь з усієї України на свято Івана Купала.

Івана Купала - свято розквіту природи / Фото УНІАН

Починаючи з далекого 1993 року, на мальовничій галявині Українських Карпат за водоспадом Шипіт на початку липня збираються тисячі молодих людей, щоб зануритися в атмосферу повної свободи. Неофіційно цей захід, який спочатку замислювалося як невеликий хіпі-фестиваль, називають Фестиваль Шипіт і на його території мирно уживаються представники всіх можливих молодіжних рухів та субкультур.

Читайте такожЗдорова альтернатива морю: унікальні цілющі джерела України

За духом захід чимось нагадує Woodstock або Burning Man, тільки все тут організовується виключно самими учасниками – і музична програма, і дозвілля, і умови проживання (одразу попередимо – вони доволі скромні, але ж головне – атмосфера, чи не так?). Як правило, люди починають з'їжджатися сюди з 1 липня, проте найбільше тут народу саме в ніч на Івана Купала з 6 на 7 липня. Людей тут у цей день настільки багато, що часом намет ніде поставити.

Подейкують, спочатку місцеві жителі, особливо старшого віку, були в шоці від того, що відбувається. Хіба то жарти, молодь напідпитку бігає практично без одягу. Однак незабаром місцеві зрозуміли, що на них можна заробити, і тепер з радістю чекають на свято, пропонуючи гостям наливки, домашні вина та смачну закарпатську їжу.

Дістатися до Пилипця можна з Воловця (куди з Києва приходить потяг) на маршрутці від готелю «Вікторія» три рази на день. Розклад можна почитати на стендах на залізничному вокзалі Воловця. Ще варіант – взяти таксі, але воно коштує приблизно 300 гривень за поїздку. Детальніше про відпочинок у Закарпатських гірських селищах читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм.

Свято Івана Купала на полонині Перці на Івано-Франківщині

Ще одне місце, де можна відсвяткувати Івана Купала з карпатським колоритом, але більш цивілізовано, це Полонина Перці – справжній музей карпатського фольклору під відкритим небом. Розташований він на гірській полонині в 30 кілометрах від Яремче, найближче селище, куди можна доїхати громадським транспортом – село Яблониця.

Купальські обряди / Фото УНІАН

Музей Полонина Перці занурює гостей у старовинну карпатську атмосферу вже одним своїм видом. Тут і оформлення тематичне, і гуцульські хатинки різного призначення, і театралізовані дійства. Однак на свята на кшталт Івана Купала тут ще цікавіше. І саме в цей період сюди з’їжджається найбільше туристів, в тому числі з-за кордону.

У 2019 році в програмі святкування Івана Купала на Полонині Перці - виступи гумористів, традиційні гуцульські музики, шоу богатирів, показ мод, фаєр-шоу, найбільша ватра у Карпатах та виступи спеціально запрошених зірок. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

А ще з Полонини Перці відкриваються дивовижні види на Українські Карпати, в тому числі на найвищу гору України – Говерлу. Детальніше про літній відпочинок на Яремчанщині читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм.

Фестиваль «Купальські зорі» на Херсонщині

Якщо ж на Івана Купала ви відпочиватимете на півдні України, тоді за купальськими традиціями можна вирушити на Голу Пристань – на фестиваль народної творчості «Купальські зорі», який відбудеться 6 липня.

В програмі фестивалю – свято фарб Холі, фаєр-шоу, купальське вогнище, святкова карнавальна хода, ярмарок, майстер-класи, спортивні змагання, слов’янська йога, а також конкурс народної творчості, конкурс краси та багато іншого. Також у програмі заплановані виступи музичних виконавців.

Купальські гуляння / Фото УНІАН

Вхід на захід вільний. Початок об 11:30. Місто Гола Пристань розташоване на Озері Соляне в 40 кілометрах від Херсона. Дістатися туди можна автотранспортом, однак організатори цьогорічного фестивалю також обіцяють доставку катером. Детальніше про літній відпочинок на Херсонщині читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм.

Ще кілька купальських заходів по всій Україні

На Чернігівщині на Івана Купала проводиться міжнародний фестиваль авторської пісні «На голубих озерах», куди з’їжджаються барди з України, Білорусі та інших країн. Фестиваль проходитиме з 5 по 7 липня на території однойменного відпочинкового комплексу біля першого з трьох Голубих озер. Добиратися сюди найкраще з села Олешня, розташованого в 4 кілометрах від Голубих озер. Детальніше про відпочинок на Чернігівщині читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм.

Івана Купала - свято для дорослих і дітей / Фото УНІАН

На Львівщині у місті Жидачів в 60 кілометрах від Львова 6-7 липня проходитиме Етно-фестиваль Удеч-фест Івана Купала. Гостям обіцяють виступи музичних гуртів (Тінь Сонця, Брати Станіслава, Toloka та інші), купальське шоу, майстер-класи з народних ремесел, казку тіней, форум книги, забави для дорослих та малечі, етно-ярмарок, нічну програму та багато іншого. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

На Івано-Франківщині в селі Долина на березі мальовничого Дністровського каньйону відбудеться свято «Купальські вогні». В програмі заходу – богатирські забави, театралізована вистава «Івана Купала», танцювальна програма та інше. Детальніше про відпочинок на Дністровському каньйоні читайте у великому матеріалі УНІАН.Туризм.

***

Єдиний момент - синоптики прогнозують на найближчі вихідні дощі з грозами практично по всій території України. З іншого боку, температура повітря протягом вихідних буде доволі сприятлива – вночі в середньому 11…14 градусів тепла, а вдень – 22…28 градусів тепла, залежно від регіону. Тож нехай дощі вас не лякають – краще беріть парасольки з дощовиками та насолоджуйтесь святом. З рештою, святкування Івана Купала завжди пов’язане з водою! Веселих вам вихідних!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся