Вестпорт – чарівне невеличке містечко на заході Ірландії / фото Марина Григоренко

Маленька Ірландія: ідеалістичне містечко Вестпорт посеред дивовижної природи

09:03, 20.01.2024
12 хв. Туризм

Більшість туристів, вирушаючи до Ірландії, зупиняються у великих містах, однак по-справжньому країну можна відчути в менших населених пунктах. УНІАН.Туризм з власного досвіду розповість про невеличке містечко Вестпорт на заході Ірландії.

УНІАН.Туризм познайомить читачів з невеличким містечком Вестпорт на заході Ірландії, де гостей зустрічають затишні кольорові будиночки та неймовірні зелені краєвиди.

Власне, і ми до Вестпорта потрапили випадково, намагаючись підшукати готель на заході Ірландії ближче до природних локацій, які нас цікавили. Вже потім ми дізналися, що це містечко з населенням трохи менше семи тисяч людей є доволі популярним серед західних туристів, а також стало тимчасовою домівкою для багатьох українців, які шукали притулку після початку повномасштабного російського вторгнення. Тож недивно, що місцеві жителі були напрочуд добре обізнані про війну в Україні, а ще дуже дивувалися, що хтось з українців потрапив до них саме з туристичною метою. До речі про те, що варто знати перед поїздкою до Ірландії, ви можете прочитати в нашому окремому матеріалі.

Як доїхати

Вестпорт (Westport) розташований на заході Ірландії в графстві Мейо, і доїхати туди можна прямим потягом зі столиці Дубліна (наш великий гід по місту читайте в окремому матеріалі)  приблизно за 3 години. Вартість квитка в один бік становить в середньому 16 євро. Подивитися розклад та придбати квитки краще завчасно на сайті ірландських залізниць. Тільки уважно обирайте рейс, адже частина поїздів на маршруті прямі, а частина – з пересадкою на станції Атлон.

Також можна спробувати доїхати з Дубліна до Вестпорта автобусом, але тоді доведеться робити пересадки, це буде довше, а ціна питання – не дешевша.

Також до Вестпорта можна доїхати з Голуея прямим автобусом номер 456 всього лише за півтори години. Вартість квитка – трохи менше 10 євро. Подивитися розклад і придбати квитки варто завчасно через додаток місцевої транспортної компанії TFI – такий квиток буде дешевший, ніж купувати у водія при посадці.

Де зупинитися

Вестпорт – невеличке місто, а тому готелів в самому ньому не так вже й багато. Загалом у місті та його околицях на літо нині доступні близько 20 варіантів розміщення.

Найдешевшим та найпопулярнішим є хостел Old Mill Holiday Hostel в самому центрі міста в будівлі колишнього млина. Там можна зупинитися як в багатомісних спільних кімнатах для 10 людей за 27 євро за ніч, так і в чотиримісних кімнатах за 33 євро за ніч. Власне, саме в ньому ми і зупинялися – в цілому залишилися задоволені.

Хостел хостел Old Mill Holiday Hostel у місті Вестпорт / фото Марина Григоренко

В самому центрі міста є ще кілька готелів, однак там ночівля в двомісному номері (одномісних там просто немає) коштуватиме вже в діапазоні 110-200 євро. На околицях міста також є з десяток гостьових будинків, де ніч в двомісному номері обійдеться в 90-200 євро. Також є декілька варіантів розміщення в 10-20 кілометра від міста за приблизно такою ж ціною, але це підійде лише туристам, які беруть в оренду машину.

Де поїсти

Усі заклади харчування у Вестпорті, звісно, розташовані в самому центрі. Багато з них відкриваються доволі рано, тож сміливо можна вирушати на сніданок. Наприклад, радимо завітати до кав'ярні Christy's Harvest, де можна спробувати традиційні ірландські ранкові страви. Ми куштували вельми смачні боксті – ірландський варіант дерунів. Коштує доволі велика порція, яку сміливо можна ділити на двох, до 10 євро, залежно від доповнень, які ви оберете. Кава коштує 3-4 євро за чашку. Відкриваються вони о 7:00 і працюють до 17:00.

Картопляні оладки боксті у кафе Christy's Harvest / фото Марина Григоренко

Ще одне хороше місце для сніданку – кафе This Must Be The Place, де можна попити смачну каву з традиційною ірландською випічкою. Працюють вони з 8:00 до 16:00, але у понеділок вихідні. В неділю кафе відкривається на годину пізніше.

Є у центрі і кілька класичних ірландських пабів "як у кіно", куди обов'язково варто завітати на келих пива. Зокрема, радимо звернути увагу на паб Matt Molloy's, де майже кожного вечора звучить традиційна ірландська жива музика. Дійсно дуже атмосферний заклад. Келих пива тут обійдеться в середньому в 7-10 євро.

Ось на таких вуличках варто шукати паби у Вестпорті / фото Марина Григоренко

Тільки слід розуміти, що на відміну від наших пабів, більшість ірландських не мають повноцінної кухні (ну або закривається вона дуже рано). Тож дошку ковбасок чи кілець кальмара з грінками до пива замовити не вийде, максимум, що там буде – чіпси чи горішки.

А тому перед походом до пабу краще поїсти завчасно, адже тут є ще один нюанс – як і більшість малих міст, Вестпорт лягає спати рано, тож останній заклад харчування з їжею (а точніше фаст-фудом типу фіш-н-чіпс чи бургерів) – рибна закусочна Blue Thunder, закривається тут о 22:00-23:00 залежно від дня тижня і пори року. Доволі велику порцію рибних паличок з картоплею фрі тут можна придбати за 10 євро.

Також у центрі Вестпорта є доволі непоганий супермаркет мережі Lidl, де можна купити продукти та приготувати собі щось самостійно, якщо у вас є доступ до кухні (ну або взяти перекус в дорогу). Особливо радимо звернути на місцеві продукти, наприклад, копченого лосося, сир чедер, козині сири та часникове масло. Коштують вони там копійки – можна купити усе за 10 євро. Ціни на продукти в ірландських супермаркетах взагалі доволі приємні – на рівні українських, що дійсно дивує, оскільких ціни в закладах харчування в Ірландії набагато вищі не тільки порівняно з Україною, але й з багатьма іншими країнами Європи.

Що подивитися, чим зайнятися

Сам Вестпорт – місто дуже маленьке, та, власне, в самому ньому робити особливо нічого. Так, це доволі симпатичне містечко з охайними невеличкими кольоровими будиночками, блискучою бруківкою та квіточками на підвіконнях, вуличками якого приємно гуляти, але якщо нічим це не доповнювати, окрім ходіння по пабах, то дуже швидко стане нудно.

Для початку можна прогулятися до замку Веспорт-Гаус (Westport House) приблизно в кілометрі від центру міста. Зведений він був у 18 столітті, а при будівництві використовувалися камені з руїн старовинного замку Дун, який майже вщент зруйнували нескінченні війни. Нині на території замку розташований місцевий музей, де можна дізнатися трохи більше про історію країни, якщо маєте таке бажання.

Веспорт-Гаус у Вестпорті / фото Марина Григоренко

Якщо ж не хочете заходити в музей – можна просто погуляти навколо замку, адже він оточений прекрасним зеленим парком, де можна сховатися від сонця (якщо, звісно, пощастить на нього потрапити). Також тут є озера з лебедями – живими птахами та човниками у їхній формі.

Озеро та парк поряд з Веспорт-Гаус / фото Марина Григоренко

Далі звідти можна піти до місцевої затоки Клю (Clew Bay) на узбережжі Атлантичного океану. По-перше, звідси відкривається чарівні краєвиди на гору Кроу Патрік (Croagh Patrick), яка ірландці вважають священною.

По-друге, на березі затоки Клю є облагороджена пляжна зона Roman Island Beach – з лавочками та зручним спуском у воду. Щоправда, дно тут кам'янисте, а у відпливи, які трапляються тут доволі часто, купатися нереально – до пристойної глибини йти довго. Хоча якщо вже дуже хочеться, можна хоча б ніжки помочити.

Пляж Вестпорта на березі затоки Клю з краєвидом на гору Кроу Патрик / фото Марина Григоренко

Звідси ж можна вирушити в невеличкий океанський круїз, де за півтори години ви зможете помилуватися 365 невеличкими островами, на одному з яких розташований колишній літній хіппі-будинок Джона Леннона, сотнями морських котиків та чудовими краєвидами на гори – і усе це в супроводі жвавої та інформативної розповіді місцевого екскурсовода. 

Загалом, цілком непоганий варіант, щоб урізноманітнити відпочинок у Вестпорті. Дорослий квиток на круїз коштує 22 євро, для дітей є знижки. Також є сімейні пропозиції. Круїз є сезонним – лише з квітня по жовтень. Квитки варто бронювати онлайн завчасно. Детальніше можна почитати за посиланням.

Якщо ж ви затримаєтеся у Вестпорті на кілька днів – можна зробити парочку виїзних екскурсій. Любителі активного відпочинку можуть піднятися на вже згадану вище гору Кроу Патрик – в останню неділю липня сюди піднімається чимала кількість паломників, які хочуть вшанувати покровителя Ірландії – Святого Патрика (власне, на честь нього і названа гора), адже, за легендою, він постився на вершині гори протягом 40 дні. У 5 столітті там з'явилася церква, яка кілька разів перебудовувалася – останню возвели вже на початку 20 століття.

Гора невисока – лише 764 метри, втім підніматися на неї не так вже й легко. Вона має пірамідальну форму та кам'янистий рельєф, тож без спеціального трекінгового взуття туди краще не йти, особливо в дощову погоду. Від центру Вестпорта до підніжжя гори, звідки можна починати підйом, йти майже 9 кілометрів, а машиною їхати всього лише 15 хвилин. Також можна дістатися туди громадським транспортом – автобусом 450 до села Мурріск. Їхати трохи менше півгодини, квиток коштує 5 євро.

Також, якщо маєте у своєму розпорядженні увесь день, можна з'їздити на острів Акілл (Achill Island) – найбільший серед ірландських островів, що з'єднується з основною частиною Ірландії мостом Майкла Девітта між селами Акілл-Саунд і Полранні. Острів є цікавим тим, що приблизно половина його населення розмовляє ірландською мовою (хоча у повсякденному житті все ж більшість з місцевих вживають англійську). Тим не менше, тут як ніде краще можна відчути старовинну сільську Ірландію. До речі, на території острова частково знімали фільм "Банши Інішеріна" Мартіна МакДони з Коліном Фарреллом та Бренданом Глісоном, який був номінований на "Оскар-2023".

Загалом, на території острова Акілл кілька цікавих локацій, але ми встигли доїхати до пляжу Кіл (Keel Beach) – це доволі мальовнича місцевість зі смарагдовими прибережними скелями, пасовиськами овечок та блакитними прозорими океанськими водами. В хорошу погоду тут можна поплавати в Атлантичному океані, але найбільше це місце полюбляють серфери – тут ідеальні умови для того, щоб впіймати хвилю.

Якщо не налаштовані купатися, можна пройтися вздовж узбережжя. За кінцеву мету можна поставити собі скелі Cathedral Rocks – це близько 5 кілометри пішки, протягом яких вас постійно супроводжуватимуть неймовірні краєвиди. Якщо маєте більше часу – також можна трохи піднятися на гору Minaun Heights, але варто враховувати, що там дуже стильний вітер.

Неймовірні краєвиди острова Акілл / фото Марина Григоренко

Пляж розташований в 55 кілометрах від  Вестпорта і всього лише за півтори години туди можна доїхати автобусом номер 450, квиток коштуватиме близько 10 євро. Біля автобусної зупинки є доволі затишний ресторанчик, де можна зігрітися традиційним ірландським рибним супом чаудер.

Також з Вестпорта можна з'їздити до найпопулярнішої туристичної пам'ятки Ірландії – скель Могер (Cliffs of Moher), але тут вже відстань буде 120 кілометрів. Якщо орендуєте авто, то це не буде великою проблемою, а от громадським транспортом доведеться їхати з двома пересадками більше 4 годин. Одна з них буде у місті Голуей, власне, з якого найкраще починати свій маршрут до скель Могер. Детальніше про екскурсію туди читайте в нашому окремому матеріалі.

Скелі Могер в Ірландії / фото Марина Григоренко

Крім того, з Вестпорта можна з'їздити в знаменитий Національний парк Коннемара (Connemara National Park), де розташована однойменна найвища гора Ірландії. Їхати з Вестпорта туди близько години автобусом номер 423, квиток коштує близько 8 євро. Там же поряд розташований відомий готичний монастир Абатство Кайлмор (Kylemore Abbey). Обидві локації виглядають чудово, але ми туди, на жаль, доїхати вже не встигли. Але буде привід повернутися, адже цей регіон нам дуже сподобався.

***

На початку подорожі Вестпорт сприймався нами виключно як перевалочний пункт поближче до основних локацій на маршруті, але в підсумку він залишив у нас чи не найкращі спогади про Ірландію. Іноді важливо виїжджати за межі великих міст.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся